Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

το ΓΑΡΓΑΛΕΜΑ δεν είναι ΑΣΤΕΙΟ

Όταν μας γαργαλούν, γελάμε υστερικά, αλλά όχι επειδή είναι αστείο.
Ερευνητές στη Γερμανία (Πανεπιστήμιο του Tuebingen) διαπίστωσαν πως όταν μας γαργαλούν, ενεργοποιείται εκείνο το μέρος του εγκεφάλου μας, που ενεργοποιείται όταν νιώθουμε πόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι μπορεί να επιτεθούμε σε κάποιον όταν μας γαργαλήσει ξαφνικά.
Το γέλιο από το γαργάλημα  είναι μέρος αμυντικού μηχανισμού, σηματοδοτεί υποταγή και αναπτύχθηκε από τα πρώτα χρόνια της ανθρώπινης εξέλιξης και ανάπτυξης της αυτογνωσίας.
Τα πιο αδύναμα σημεία που γαργαλιούνται είναι ο λαιμός ή το στομάχι μας, έτσι οι επιστήμονες συμπεραίνουν πως οι γονείς γαργαλούσαν τους απογόνους τους για να τους εκπαιδεύσουν να αντιδρούν στο κίνδυνο και πως το γέλιο αποτελεί αναγνώριση της ήττας.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 30 εθελοντές που συνδέθηκαν με μαγνητικό τομογράφο (MRI scanners).  Αρχικά ερευνήθηκε γιατί γελάμε όταν μας γαργαλούν και εάν το γέλιο είναι ίδιο με αυτό που κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε μια αστεία κατάσταση.
Οι εθελοντές κλήθηκαν να γελάσουν με κάτι αστείο και μετά γαργαλήθηκαν στις πατούσες (πόδια)
Τόσο το γαργαλητό όσο και το γέλιο σε κάτι αστείο, ενεργοποιούν το τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται Rolandic Operculum και ελέγχει τις κινήσεις προσώπου (γκριμάτσες) και τις φωνητικές και συναισθηματικές αντιδράσεις.
Ωστόσο η διαφορά που προκύπτει από το γέλιο στο αστείο και το γέλιο στο γαργάλημα είναι πως το γαργάλημα διεγείρει επίσης τον υποθάλαμο που ελέγχει τη θερμοκρασία του
σώματος, την πείνα, την κούραση και τη σεξουαλική συμπεριφορά.  Δηλαδή διεγείρει αυτό το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την ενστικτώδη αντίδραση σε καταστάσεις - όπως η μάχη ή η φυγή ( instinctive reactions such as 'fight or flight' )

Όταν γαργαλάς κάποιον, στην πραγματικότητα διεγείρεις το τμήμα (the unmyelinated nerve fibers) που προκαλεί τον πόνο, είπε ο Dr. Alan Hirsch, ιδρυτής του Smell & Taste Treatment and Research Foundation στο Chicago.
Αυτό εξηγεί γιατί δεν μπορείς να γαργαλήσεις μόνος σου τον εαυτό σου, το μυαλό σου γνωρίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ανταποκριθεί στο ερέθισμα.

27-5-13 Why being tickled is NOT funny: Sensation activates part of the brain that copes with pain
πηγή

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2331500/Researchers-discover-laugh-tickled--answer-funny.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: