Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

οι ΑΤΕΚΝΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ παγώνουν το ΧΡΟΝΟ στη ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ τους

Η 42χρονη δημοσιογράφος Sarah Richards προτείνει στις γυναίκες που είναι πάνω από 30 ετών και δεν έχουν παιδιά, να κάνουν κατάψυξη ωαρίων για να "παγώσουν το χρόνο στη γονιμότητά τους" 
έτσι, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το σύντροφο που τις κάνει ευτυχισμένες και όχι εκείνον που προσφέρεται για απόκτηση παιδιών.

Η ψυχολογική πίεση στη γυναίκα που γνωρίζει ότι μετά τα 35 η γονιμότητά της εξασθενεί, μπορεί να την οδηγήσει σε βεβιασμένες αποφάσεις -όπως αποτυχημένο γάμο -
Ο άνδρας που θέλει να αποκτήσει παιδί, επιλέγει σύντροφο που έχει την κατάλληλη ηλικία και υγεία για να γεννήσει το παιδί του,  αλλά δεν τον καλύπτει στα υπόλοιπα κομμάτια για ευτυχισμένη συζυγική ζωή.
Η ανισότητα των δύο φύλων στον τομέα της γονιμότητας, είναι

αγκάθι για μια αρμονική και πετυχημένη συντροφική σχέση.

Η 42χρονη Sarah Richards  ζει εδώ και οκτώ μήνες με τον 50χρονο σύντροφό της (κ. Τέλειο) και ονειρεύονται να αποκτήσουν παιδιά.
Η Sarah έζησε με την προϋπόθεση να γίνει μητέρα αλλά οι σύντροφοι στις δύο μακροχρόνιες σχέσεις της, δεν αισθάνονταν έτοιμοι να γίνουν γονείς.

Η Sarah δεν χώρισε από τους συντρόφους της, γιατί ήταν ερωτευμένη.

όμως ο χρόνος κυλούσε, έτσι στα 35 της με την συναισθηματική και οικονομική στήριξη της μητέρας της, μπήκε στη διαδικασία κατάψυξης (κρυοσυντήρησης) ωαρίων.

Τα ωάρια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα κύτταρα και δεν είχε αναπτυχθεί η κατάλληλη τεχνική που να εξασφαλίζει ότι τα ωάρια θα καταψυχθούν σωστά  και θα επιβιώσουν κατά την απόψυξη. Εδώ και πέντε χρόνια, αυτό το εμπόδιο έχει ξεπεραστεί, με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification).
Τον Οκτώβριο του 2012, η αμερικάνικη εταιρεία για την αναπαραγωγή ASRM (American Society of Reproductive Medicine) αποχαρακτήρισε την κατάψυξη ωαρίων ως ‘πειραματική’ διαδικασία. Υπάρχουν πλέον αρκετά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η κατάψυξη ωαρίων είναι μια ασφαλής μέθοδος τόσο για τη γυναίκα όσο και για τα παιδιά που γεννιούνται

Η κατάψυξη ωαρίων προτείνεται να γίνεται σε ηλικία έως 38 ετών, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναίκας (ορμονολογικό έλεγχο, απόθεμα ωοθηκών κ.ά.).
 αποτελείται από 3 στάδια:
1. Διέγερση των ωοθηκών με ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή για την παραγωγή αρκετών ωαρίων καλής ποιότητας
2. Ωοληψία
3. Προετοιμασία των ωαρίων και κρυοσυντήρησή τους με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification).
Τα ωάρια καταψύχονται (μέχρι -196C σε 60 δευτερόλεπτα) και ‘περιμένουν’ πότε η γυναίκα θα είναι έτοιμη να γίνει μητέρα.
Υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών που πλήττει περίπου το 1 τοις εκατό των γυναικών που ακολουθούν αυτή τη διαδικασία.

Η Sarah σε ηλικία 36-38 ετών υποβλήθηκε οκτώ φορές σε διαδικασία κατάψυξης ωαρίων
Μετά από μια εξαντλητική και δαπανηρή διαδικασία, που κόστισε  περίπου £ 30.000, σήμερα, διατηρεί 70 κατεψυγμένα ωάρια.  (η διαδικασία κοστίζει £ 4.000 ανά κύκλο στο Ηνωμένο Βασίλειο) 
Υποστηρίζει πως οι γονείς πρέπει να καλύπτουν τα έξοδα για τη διαδικασία συντήρησης ωαρίων στις κόρες τους, αφού έτσι κάνουν επένδυση για την ευτυχία του παιδιού τους αλλά και επένδυση σε εγγόνια.

Εκθέτει την εμπειρία της  σαν γυναίκα αλλά και σαν δημοσιογράφος.

19-5-13  Why ALL women should freeze their eggs at 30 (and their parents should foot the bill, like mine did)
‘I think there’s a psychological benefit to doing it even if you don’t get the baby at the end of it, because it makes you feel like you have taken charge of your fertility — and therefore your life. Instead of being sad and desperate, it should be seen as empowering'
When Sarah Richards fell in love eight months ago, one of the first things she discussed with her partner was starting a family.
Perfectly normal, you might think. But Sarah is 42 and her partner is nearly 50. On this basis, her dreams of motherhood and domestic bliss seem optimistic to say the least.
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2327030/Why-ALL-women-freeze-eggs-30-parents-foot-like-did.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: