Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΛΟΓΩΝ και ΓΑΙΔΟΥΡΙΩΝ στην ΕΛΛΑΔΑ

Υπό Εισαγγελική διερεύνηση τίθενται οι πολύ σοβαρές καταγγελίες για την δράση κυκλωμάτων που κλέβουν άλογα ή αγοράζουν γερασμένα και υποσιτισμένα ιπποειδή, με στόχο να τα μεταπωλήσουν σε εγχώρια σφαγεία ώστε να προωθηθεί το κρέας τους στην αγορά σαν βοδινό ή αρνίσιο. Μετά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί σε όλη την Ευρώπη για το διατροφικό σκάνδαλο με την χρήση αλογίσιου κρέατος η Εισαγγελία προχωρά στην διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης των καταγγελιών που χαρακτηρίζουν την χώρα ως κέντρο εξαγωγής αλογίσιου κρέατος και όχι μόνο ως σταθμό εισαγωγής και διακίνησης τέτοιων προϊόντων θέμα που ήδη ελέγχεται.

Στόχος της έρευνας είναι να διερευνηθούν συγκεκριμένες καταγγελίες για παράνομα σφαγεία ιπποειδών που φέρονται να λειτουργούν στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας, ενώ τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία αναφέρουν ότι, εκτός από άλογα, στα παράνομα σφαγεία διοχετεύονται ακόμα και γαϊδουράκια.

Δημοσίευμα
Αφορμή για την Εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Real News το οποίο αναφέρεται σε λαθρεμπόριο αλόγων με βασικό προορισμό την Ιταλία. Καταγγέλλεται επίσης ότι απομακρυσμένες περιοχές του Ασπρόπυργου Αττικής φέρονται να έχουν μετατραπεί σε επίκεντρο παράνομων αγοραπωλησιών γερασμένων και κακοποιημένων αλόγων. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι τουλάχιστον είκοσι άλογα εντοπίστηκαν να βρίσκονται σε χωράφια που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Ασπρόπυργου και αρκετά από αυτά είχαν εμφανή τραύματα και σημάδια υποσιτισμού. Σύμφωνα με καταγγελίες φιλοζωικών τα άλογα αγοράζονται από 300 ευρώ έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με το βάρος τους, και αρκετά από αυτά μεταφέρονται στην Ιταλία με παράνομες διαδικασίες καθώς σε πολλές περιπτώσεις το Λιμενικό αδυνατεί ελέγξει τα κοντέινερ με τα ζώα που φεύγουν στο εξωτερικό.

πηγή   Seleo.gr News
http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=90079:ereuna-ths-eisaggelias-gia-kuklomata-pou-skotonoun-aloga-gia-na-proothisoun-to-kreas-tous-sthn-agora&catid=74:sites&Itemid=54

σχετική μας ανάρτηση     Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Κρέας αλόγου καταναλώνουμε εν αγνοία μας, στην Ελλάδα
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2013/02/blog-post_3999.html
Πριν από λίγες ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορτία σε ψυγεία τα οποία περιείχαν κιμά αλόγου σε κατεψυγμένη μορφή από την Ρουμανία.
-εντοπίστηκαν με το Σύστημα Ελέγχου και Πραγματογνωμοσύνης Συναλλαγών (Traces) και αναζητούνται οι ιδιοκτήτες δύο εταιρειών- οι διευθύνσεις των εταιρειών που είχαν δηλωθεί στο Traces από τους ιδιοκτήτες, είναι ανύπαρκτες.
τις τελευταίες ώρες κλιμάκιο του ΕΦΕΤ εντόπισε νέο φορτίο "μαϊμού" μοσχαρίσιο κρέας σε μορφή φιλέτου ή μπριζόλας, το οποίο είναι αλογίσιο.

Ελευθεροτυπία 26-2-13 Η Ευδοκία Τσαλκαμά, κτηνίατρος-ιππίατρος, δήλωσε στην «Ε» Στην Ελλάδα σφαγεία αλόγων δεν έχουμε. Εδώ οι ιδιοκτήτες αλόγων πληρώνονται με το κιλό για την απόσυρση των ζώων τους σε άλλες χώρες που διαθέτουν σφαγεία, όπως για παράδειγμα η Ιταλία.

Η νομοθεσία
Σε ΦΕΚ του 2012 ανοίγεται ένα «παραθυράκι» για σφαγή αλόγων και στη χώρα μας, καθώς πια στο υγειονομικό πιστοποιητικό υπάρχει multiple choice. Δηλαδή,ειδικά κουτάκια επιλογής στα διαβατήρια των ίππων για το αν θα αποτελέσουν προϊόν σφαγείου ή όχι, και αυτό είναι δεσμευτικό νομικά των φαρμάκων που θα λαμβάνουν.
Πηγή
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=346370


δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ στις 21 Φεβρουαρίου
τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων οι οποίοι γίνονται ύστερα από σύσταση της ΕΕ έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου.
μέχρι τότε ο καταναλωτής δεν μπορεί να γνωρίζει τι καταναλώνει
 
ΠΗΓΗ
 
Η σφαγή αλόγων στη χώρα μας απαγορεύεται???
Σε ιστοσελίδα εντόπισε ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.) αναρτημένη αγγελία για πώληση αλόγων που προορίζονται για σφαγή.
ΠΗΓΗ
  σχετική μας ανάρτηση
25-11-2010    ΚΡΕΑΣ ΑΛΟΓΟΥ για Ανθρώπινη Κατανάλωση στην ΕΕ
Στην ΕΕ εισάγεται κάθε χρόνο κρέας αλόγου για ανθρώπινη κατανάλωση, από χώρες όπως ο Καναδάς ,το Μεξικό, Αργεντινή, Βραζιλία και Ουρουγουάη. Ωστόσο η δημόσια υγεία δεν διασφαλίζεται εφόσον δύναται να καταναλωθεί κρέας αλόγου μολυσμένου με κατάλοιπα απαγορευμένων ουσιών (π.χ. φαινυλβουταζόνη)

Στην Ελλάδα δεν τρώμε άλογα αλλά τα εξάγουμε για να τα φάνε οι γείτονες Ιταλοί.
Είναι γνωστός ο προσωπικός αγώνας του μέλους του ΔΣ της ΕΙΔΙΕ κ. Στάθη Σουρίλου, προκειμένου να αποτρέψει την έξοδο δεκάδων ιπποδρομιακών αλόγων στα σφαγεία της γειτονικής Ιταλίας
.
Δεν κατάφερα να πληροφορηθώ σχετικά με τον αριθμό των αλόγων που εξάγονται για σφαγή από την Ελλάδα στην Ιταλία,
τυποποιημένες απαντήσεις και πέπλος σιωπής καλύπτει τη μεταφορά των περήφανων ζώων για το σφαγείο.

Επίσημα στοιχεία για τα άλογα και γαϊδούρια που εξάγονται από την Ελλάδα για σφαγή δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών (μίλησα τηλεφωνικά με την κ.Ρόζα Ρούσσου) υπάρχει καθεστώς παράνομης μεταφοράς ιπποειδών.
Η αρμόδια για θέματα προστασίας ζώων συντροφιάς του υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης κ.Χρυσούλα Δηλέ μου είπε πως μπορεί να βρει κάποια στοιχεία (δηλαδή αριθμό ατόμων, ιπποδρομιακών κυρίως αλόγων που έχουν αποσυρθεί και μεταφέρονται για σφαγή στην Ιταλία)
Απευθύνθηκα τηλεφωνικά και στην ΦΙΛΙΠΠΟ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ τηλ: 22990 41335 μου απάντησαν ευγενικά πως θεωρούν παράνομη την μεταφορά των ιπποδρομιακών αλόγων για σφαγή.

Τα άλογα τους, εδώ και 7-8 χρόνια αποσύρονται σε φάρμα της Κοζάνης. Από εκεί ίσως κάποιοι άλλοι φορείς αναλαμβάνουν το ταξίδι για το τραγικό τέλος των αλόγων.
πηγή

15-3-13 Παρέμβαση από τον εισαγγελέα για το γαϊδουρινό κρέας
Παρασκευή, 15 Μάρτιου 2013 
  ΕΚΤΕΘΗΚΕ Η ΡΟΔΟΣ
Ο εισαγγελέας παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και θα κληθούν να καταθέσουν οι υπεύθυνοι του φιλοζωικού συλλόγου που έκαναν τις καταγγελίες. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο
Προφυλακίσθηκαν, ομοφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, τα δύο αδέλφια 31 και 35 χρονών που συνελήφθησαν στα Πλατάνια να μεταφέρουν με φορτηγό αυτοκίνητο δύο γαϊδούρια τα οποία είχαν κλέψει από την Λάρδο.
Τα δύο αδέλφια κατηγορούνται για ζωοκλοπή αλλά και για ζωοκτονία. Η κατηγορία της ζωοκτονίας που διατυπώθηκε σε βάρος τους μετά από καταθέσεις δύο κατοίκων της Λίνδου ότι τους έκλεψαν δύο ζώα που στη συνέχεια τα έσφαξαν σε στάβλο ιδιοκτησίας τους στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων.
Οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν στον ανακριτή ότι έκλεψαν τα δύο γαϊδούρια για να τα χρησιμοποιήσουν για προσωπικές εργασίες και όχι για να τα σφάξουν και να διαθέσουν το κρέας τους προς κατανάλωση.
Στο μεταξύ την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για διάθεση γαϊδουρινού κρέατος σε κρεοπωλεία και εστιατόρια της Ρόδου.
Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν συντελέστηκε το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Στα πλαίσια της προκαταρκτικής θα κληθούν να καταθέσουν και οι υπεύθυνοι του υπό ίδρυση φιλοζωικού συλλόγου Paws & Claws Animal, οι οποίοι πρώτοι ανήρτησαν στην ιστοσελίδα του συλλόγου τις πληροφορίες για κλοπή και σφαγή γαϊδουριών, αλλά και άλλων ζώων, και την διάθεση του κρέατός τους σε κρεοπωλεία και εστιατόρια ως βοδινό.
Εκτός από τη σχετική ανάρτηση η γυναίκα μέλος του συλλόγου «βγήκε» στις 12 Μαρτίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ με την Έλλη Στάη και έκανε τις ίδιες καταγγελίες, με αποτέλεσμα το θέμα να πάρει πανελλήνιες διαστάσεις, με αναπαραγωγή των καταγγελιών από πολλά Μέσα Ενημέρωσης.
Οι υπεύθυνοι του συλλόγου θα κληθούν κα καταθέσουν στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης συγκεκριμένα στοιχεία που να στηρίζουν τις καταγγελίες τους. Πάντως μέχρι στιγμής τόσο η περιφέρεια όσο και η εισαγγελία, δεν έχουν στη διάθεσή τους τέτοια στοιχεία.
πηγή
http://www.rodosalarm.gr/index.php/reportaz/11623-paremvasi-apoton-eisaggelea-gia-to-gaidourino-kreas

  12-3-13
*Σε μία απίστευτη καταγγελία που αναφέρεται σε κλοπές και σφαγές
γαϊδουριών, το κρέας των ...οποίων πωλείται ως βοδινό σε κρεοπωλεία της Ρόδου,
προχώρησε φιλοζωικός σύλλογος του νησιού.*
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Paws & Claws Animal Rescue Rhodes,
τονίζει ότι είμαστε στη "δυσάρεστη θέση να σας πούμε ότι έχει κυκλοφορήσει
και στη Ρόδο κρέας από γαϊδούρι".
Τα μέλη της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν κλαπεί
τέσσερα γαϊδούρια από περιοχές της Ρόδου, *το ένα εκ των οποίων σφαγιάστηκε
και το κρέας του ήδη πωλείται σε ντόπια κρεοπωλεία ως βοδινό.*
Όπως έγινε γνωστό, αντιπροσωπεία της οργάνωσης επισκέφτηκε το αστυνομικό
τμήμα της Ρόδου και κατήγγειλε το περιστατικό, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει
έρευνα. Ακολούθησαν στοχευμένοι έλεγχοι στο νησί και την Κυριακή
αστυνομικοί του τμήματος Ιαλυσσού και του Σαλάκου έφτασαν στα ίχνη των
δραστών.
*Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, οι οποίοι μετέφεραν
γαϊδούρια σε αγροτικό όχημα.*
Η κατηγορία που τους έχει αποδοθεί είναι της ζωοκλοπής, ωστόσο εξετάζονται
και άλλα ενδεχόμενα.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι εκπρόσωποι της οργάνωσης επισκέφτηκαν το
Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου και κατήγγειλαν ότι τις τελευταίες κλάπηκαν 4
γαϊδούρια από τα οποία το ένα σφάχτηκε και το κρέας του πωλήθηκε,* ενώ τα
άλλα 3 αναζητούνται από την αστυνομία.*
Οι συλληφθέντες από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι κίνητρο της κλοπής
ήταν να χρησιμοποιήσουν τα γαϊδούρια στα δικά τους χωράφια.
  *Τα κλεμμένα ζώα αποδόθηκαν στον δικαιούχο, το φορτηγό κατασχέθηκε και οι
δράστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.*
πηγή    http://www.facebook.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: