Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Δικαίωμα φυλακισμένων να αποκτήσουν παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση

Βρετανία, κρατούμενοι φυλακών ζητούν χρηματοδότηση για τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης εφόσον έχουν δικαίωμα να γίνουν γονείς.
Τέσσερεις κρατούμενοι για διάπραξη εγκλήματος και ένας για εμπόριο ναρκωτικών ζητούν χρήματα από τους φορολογούμενους, ώστε να αποκτήσουν παιδί, αν και εκτίουν ισόβια κάθειρξη.
Τα υπουργεία μάλλον αδυνατούν να απορρίψουν το αίτημα λόγω της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.
Εάν το αίτημά τους απορριφθεί, οι κρατούμενοι μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο και να ζητήσουν αποζημίωση που ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες λίρες.
Οι κρατούμενοι διέπραξαν ειδεχθή  εγκλήματα και ίσως ξεσπάσει οργή ενάντια στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ήδη υπάρχει σύγκρουση για το αίτημα του δικαστηρίου να έχουν δικαίωμα ψήφου οι κρατούμενοι)
σχετικό

Πέρυσι, η Daily Mail αποκάλυψε ότι εγκρίθηκε για κρατούμενο ποσό περίπου £ 2.000 για διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης στο NHS  (National Health Service)

Από τότε άλλες 13 όμοιες αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τροφίμους φυλακών στην Αγγλία και την Ουαλία.
Οι οκτώ έχουν απορριφθεί αλλά πέντε παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Η νομοθεσία περί προστασίας απορρήτου δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση ονομάτων και στοιχείων των κρατουμένων, αλλά οι τρεις καταδικάστηκαν για φόνο, ο ένας για φόνο και διακεκριμένη κλοπή και ο πέμπτος για κατοχή και εμπόριο ναρκωτικών (έμπορος Α κατηγορίας )

Ο Chris Grayling, (Lord Chancellor και  Secretary of State for Justice ) του υπουργικού συμβουλίου -που επιδιώκει να «περιοριστούν» οι αρμοδιότητες του Δικαστηρίου του Στρασβούργου- δήλωσε πως  «δεν υπάρχει  σαφέστερο παράδειγμα του γιατί χρειαζόμαστε αλλαγές στο πλαίσιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων»
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο επέκτεινε τις αρμοδιότητές του σε θέματα που δεν έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχω πρόθεση να υποβάλω προτάσεις για διέξοδο από το πρόβλημα»

ο Andrew Percy, (Tory MP for Brigg and Goole) υποστήριξε πως δεν μπορεί να έχει δικαιώματα και ελευθερίες  ο κρατούμενος που διέπραξε δολοφονία.

Πλήθος σχετικών  αιτημάτων  υποβάλλονται από κρατούμενους  από το 2007,  όταν  στις 4/12/2007,  η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταδίκασε το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή είχε απορρίψει αίτηση κρατουμένου να υποβληθεί σε τεχνητή σπερματέγχυση, προκειμένου να αποκτήσει παιδί εντός των φυλακών.
Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) το Ηνωμένο Βασίλειο παραβίασε το δικαίωμα της ιδιωτικής και προσωπικής ζωής του προσφεύγοντα και της συζύγου του, αλλά και το δικαίωμά τους να κάνουν οικογένεια.

Η απόφαση αφορά την  περίπτωση του καταδικασμένου δολοφόνου, Kirk Dickson. Ο Dickson -με συνεργό φίλο του-  κλώτσησε μέχρι θανάτου έναν 41 χρόνων άνδρα το 1995 και καταδικάστηκε σε 15 έτη φυλάκισης.
Στη φυλακή γνώρισε τη γυναίκα του Lorraine (through a prison pen pal scheme- σύστημα αλληλογραφίας) που καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση για απάτη  £20,000.  
Το 2000 παντρεύτηκαν και το 2001 ζήτησαν άδεια για δωρεά σπέρματος (με τεχνητή σπερματέγχυση)  για τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Το αίτημά τους απορρίφθηκε και το 2007,έκαναν προσφυγή (αριθμός προσφυγής 44362/2004)  στο δικαστήριο του Στρασβούργου, όταν ο  Dickson ήταν 35 ετών και η σύζυγός του 49 ετών.

Το Grand Chamber of the European Court of Human Rights έκρινε ότι τα δικαιώματα των Dicksons παραβιάστηκαν  και επιδίκασε αποζημίωση £ 18.000.
Στην απόφαση γίνεται αναφορά στο ότι 30 κράτη -που έχουν κυρώσει την ΕΣΔΑ- επιτρέπουν υπό προϋποθέσεις τις συζυγικές επισκέψεις στις φυλακές, μέτρο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ευνοϊκό για την επίτευξη της τεχνητής σπερματέγχυσης εντός των φυλακών.

Το αρμόδιο υπουργείο του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε την αίτησή των Dicksons με το αιτιολογικό ότι:
Η σχέση των προσφευγόντων δεν είχε δοκιμαστεί σε περιβάλλον καθημερινής ζωής.
Οι μελλοντικές συνθήκες ευημερίας του παιδιού δεν ήταν ικανοποιητικές.
Η μητέρα και το παιδί θα είχαν περιορισμένη υποστήριξη.
Ο πατέρας πιθανώς δεν θα μπορούσε να είναι παρών, όταν το παιδί θα διένυε τα πρώτα του χρόνια.


27-12-12   Murderers and drug dealer to get IVF in prison and you'll be paying! Criminals using European Human Rights laws to start families at taxpayers' expense

Ministers may be powerless to stop demands for treatment because of a ruling by European Court of Human Rights
Turning down demands could lead to court action costing tens of thousands
Names and identity of the prisoners are protected but four are murderers and one a drug dealer
Πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2253943/Murderers-drug-dealer-IVF-prison-youll-paying-Criminals-using-Human-Rights-laws-start-family-taxpayers-expense.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: