Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

η ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΝΤΙΖΗΛΙΑ προκαλεί ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΖΗΜΙΑ

Νέα έρευνα για την αντιπαλότητα ανάμεσα σε αδέλφια, το γνωστό «σύνδρομο Κάϊν και ΄Αβελ» στο U.S. university of Missouri.    Η Nicole Campione-Barr (assistant professor of psychological science, at the University of Missouri) αναφέρθηκε στα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Child Development journal.
Ομάδα ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο του Missouri εξέτασε145 ζευγάρια αδελφών από Αμερική και Ευρώπη, που είναι έφηβοι και ανήκουν στη μεσαία τάξη.
Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν εάν είχαν συγκρούσεις μεταξύ τους και εάν οι διαφωνίες τους είχαν μεγάλη συχνότητα και ένταση.
Αποδεικνύεται πως οι μακροχρόνιες αδελφικές συγκρούσεις προκαλούν κοινωνική, συναισθηματική και ψυχολογική ζημία στα αδέλφια που τα συνοδεύει σε όλη την πορεία της ζωής τους.
Εάν οι γονείς επεμβαίνουν στις συγκρούσεις, με κριτική ή με διάκριση -επιλογή του «αγαπημένου» τους παιδιού- η κατάσταση μετατρέπεται σε τριγωνική σχέση αντιπαλότητας και η ψυχολογική ζημία είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Η μακροχρόνια αδελφική αντιζηλία προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα, άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Η προειδοποίηση της έρευνας είναι επίκαιρη αφού τώρα στις γιορτές οι καυγάδες των παιδιών εντείνονται για τα δώρα, το χειρισμό του remote control της τηλεόρασης, το δανεισμό ρούχων χωρίς συγκατάθεση του κατόχου τους κλπ.
Πρόσθετες υποχρεώσεις, δυσκολία προσαρμογής σε οικογενειακούς κανόνες συσσωρεύουν μεγαλύτερο στρες από όσο τα παιδιά είναι ικανά για να αντέξουν.
Οι διαφωνίες είναι δύο κατηγοριών και αφορούν θέματα ισότητας και δικαιοσύνης.
Η θέσπιση κανόνων ζωής στο οικογενειακό περιβάλλον, με σταθερότητα και σαφήνεια είναι σημαντική. Ένα ημερολόγιο με τις εργασίες που κατανέμονται σε κάθε μέλος της οικογένειας, ο καθορισμός χρονικού ορίου για τη χρήση της τηλεόρασης, του υπολογιστή κλπ, αλλά κυρίως ο σεβασμός –π.χ. χτυπάω την πόρτα πριν μπω στο δωμάτιο του αδελφού μου- μειώνουν τις συγκρούσεις.
Η παραβίαση του προσωπικού χώρου (αλλά και πρόσβαση κυρίως σε κρυφά ημερολόγια των παιδιών) είναι σημαντική αιτία προβλημάτων ακόμα και εάν τα παιδιά δεν έχουν ακόμα δικό τους δωμάτιο.
Ωστόσο όταν το ένα παιδί υποχωρεί πάντα στη διάρκεια της σύγκρουσης, αυτό δείχνει αδύναμη προσωπικότητα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και χρειάζεται στήριξη από ειδικό επιστήμονα –και όχι λάθος παρέμβαση από τον γονέα-
Η λανθασμένη μεροληπτική παρέμβαση του γονέα στις αδελφικές συγκρούσεις, μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των παιδιών. Ωστόσο εάν η σύγκρουση περιλαμβάνει βία, η παρέμβαση είναι αναγκαία όπως και η επαγγελματική βοήθεια από ψυχολόγο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα 145 ζευγάρια αδελφών για ένα χρόνο.
Ένα χρόνο αργότερα τα αδέλφια εξετάσθηκαν πάλι από την ομάδα των ψυχολόγων.
Σύμφωνα με την Ms Campione-Barr οι διαμάχες για παραβίαση προσωπικού χώρου και της ιδιοκτησίας συνδέονται με μεγαλύτερο άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση ένα χρόνο αργότερα.
Ενώ οι διαμάχες πέρα από θέματα ισότητας και δικαιοσύνης συνδέονται με μεγαλύτερη κατάθλιψη στη μετέπειτα ζωή των παιδιών.

22-12-12 Sibling rivalry causes long-term psychological harm, but parents should leave squabbling teens to it to avoid further damage
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2252041/Sibling-rivalry-causes-long-term-psychological-harm-parents-leave-squabbling-teens-to-avoid-damage.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: