Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ευθύνεται για ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Κληρονομικές ασθένειες μεταφέρονται και στα παιδιά  που γεννιούνται με γενετικό υλικό από ελεγμένο δότη σπέρματος.
Τα Ελληνικά Κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης καλύπτουν τη ζήτηση των ενδιαφερόμενων, με λήψεις σπέρματος από ξένες Τράπεζες Κρυοσυντήρησης (Τράπεζες Σπέρματος) από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, κυρίως τη Δανία.
Η προσφορά από Έλληνες δότες σπέρματος είναι μειωμένη παρά την οικονομική κρίση,
Ο δότης υποβάλλεται σε αυστηρό ιατρικό έλεγχο για μολυσματικές νόσους και κληρονομικές ασθένειες με αμοιβή μικρότερη των 200 ευρώ, ενώ δεν μπορεί να αξιοποιήσει το γενετικό του υλικό για πάνω από 10 παιδιά


24 Σεπτέμβρη του 2012 στις ειδήσεις της TV news programme '21 Søndag' (on public broadcaster DR) αποκαλύφθηκε πως ένας δότης σπέρματος πέρασε μια κληρονομική ασθένεια [Νευρινωμάτωση τύπου 1 (NF-1)] σε τουλάχιστον εννέα από τα 43 παιδιά που έχουν συλληφθεί με το σπέρμα του σε 14 διαφορετικές κλινικές γονιμότητας.
πηγή
http://cphpost.dk/news/national/sperm-donor-passed-disease-nine-children

Τουλάχιστον δύο παιδιά έχουν συλληφθεί με το σπέρμα του, εντός έξι μηνών από την ημέρα που η Ευρωπαϊκή  τράπεζα σπέρματος  Cryobank Nordisk στην Κοπεγχάγη (που έχει γραφεία στη Frederiksberg και στο Aarhus), έκανε την πρώτη προειδοποίηση για να αποσυρθεί το γενετικό υλικό (σπέρμα) του επικίνδυνου δότη.  Ένα από αυτά τα παιδιά γεννήθηκε με την ασθένεια.
Τον Ιούνιο του 2009, η Nordisk Cryobank ενημερώθηκε πως ένα παιδί που γεννήθηκε με το σπέρμα αυτού του δότη, γεννήθηκε με NF-1. Σύμφωνα με τον κανονισμό (Sundhedsstyrelsen's rules) η τράπεζα έπρεπε αμέσως να σταματήσει τη χρήση του επικίνδυνου σπέρματος και να ειδοποιήσει τις κλινικές που το αγόρασαν.
Αυτό δήλωσε στο DR, η Anne Marie Vangsted από τη Sundhedsstyrelsen.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον  Nordisk Cryobank's CEO, Peter Bower, η Cryobank Nordisk δεν ενήργησε αμέσως γιατί θεώρησε πως ο δότης δεν ήταν υπεύθυνος για το πέρασμα της ασθένειας
Όπως δήλωσε ο Bower, οι γιατροί και οι γενετιστές της τράπεζας σπέρματος αποφάσισαν πως δεν υπήρχε βάσιμη υπόνοια πως ο δότης ήταν φορέας της NF-1, αφού αυτή η ασθένεια μπορεί να παρουσιαστεί σε παιδιά από γονείς που δεν φέρουν γονίδια υπεύθυνα για την ασθένεια.
Εννέα παιδιά γεννήθηκαν με Νευρινωμάτωση τύπου 1 (NF-1), που δημιουργεί μη-καρκινικά εξογκώματα στα σώματα των προσβεβλημένων ατόμων. Η σοβαρότητα της ασθένειας ποικίλει ευρέως, αλλά σε πιο σοβαρή μορφή της, μπορεί να οδηγήσει σε μαθησιακές δυσκολίες, τύφλωση και επιληψία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο τομέα υγείας (Dansk Folkeparti's health spokesperson, Liselotte Blixt) οι υγειονομικές αρχές θα έπρεπε να κλείσουν την τράπεζα σπέρματος για μη τήρηση των σχετικών διαδικασιών ασφάλειας της υγείας.

Η Cryobank Nordisk πρόκειται να αλλάξει τον κανονισμό της (θα προσαρμοστεί στις οδηγίες του Sundhedsstyrelsen) και από 1-10-12 μειώνεται ο αριθμός των γυναικών που μπορούν να πάρουν σπέρμα από τον ίδιο δότη (μόνο 12 γυναίκες θα έχουν  τη δυνατότητα, από τις 25 που ήταν το όριο)  Ωστόσο ο δότης –φορέας της NF-1- έγινε πατέρας 43 παιδιών.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Open, μεταξύ των ετών 2000 και 2010, η ποιότητα του σπέρματος στην Κοπεγχάγη βελτιώθηκε (αυξήθηκε από 43 εκατομμύρια σπερματοζωάρια σε 48 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο)
 
24-9-12  Sperm donor passed on disease to nine children
http://cphpost.dk/news/national/sperm-donor-passed-disease-nine-children

The 'Sperm Bike' Carries Donor Samples to Fertility Clinics Around Copenhagen
http://www.treehugger.com/bikes/the-sperm-bike-carries-donor-samples-to-fertility-clinics-around-copenhagen.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: