Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009

Ευρωπαϊκή διάκριση στη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος


Σε μια λαμπρή τελετή που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο εντυπωσιακό και πρόσφατα ανακαινισμένο Palais de Congres - Square στις Βρυξέλλες απονεμήθηκαν τα βραβεία EDEN - Ευρωπαϊκοί προορισμοί Αριστείας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Τουρισμού.

Ανάμεσα σε 22 ευρωπαϊκούς προορισμούς, από την Ελλάδα ήταν η Λέσβος που απέσπασε το πρώτο βραβείο "Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας - EDEN" έτους 2009 για την "Προστατευόμενη Περιοχή Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου".

Το βραβείο παρέλαβαν εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου η αντινομάρχης Λέσβου κα Μ. Τζουβελεκάκη και ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αναπληρωτής καθηγητής Ν. Ζούρος.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τουρισμού - DG ENTR κ. Φ. Ιανιέλο, παραδίδοντας το βραβείο, αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους, στοιχείο που συνέβαλε αποφασιστικά στην επιλογή.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οργανώθηκε έκθεση των βραβευθέντων προορισμών και η Λέσβος συμμετείχε με ειδικό περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου στο οποίο προβλήθηκε το Απολιθωμένο Δάσος και τα πολιτιστικά και φυσικά μνημεία του νησιού.

Το Περίπτερο της Λέσβου επισκέφτηκε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν, o οποίος ενημερώθηκε από τον διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Ν. Ζούρο για τις δυνατότητες της νήσου στον τομέα της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τις ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρει το Απολιθωμένο Δάσος.

Ο κ. Φερχόιγκεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάδειξη της περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους και την αξιοποίηση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί σύντομα το Απολιθωμένο Δάσος ώστε να το γνωρίσει από κοντά.

Παράλληλα, με την εκδήλωση της βράβευσης οργανώθηκε ειδική εκδήλωση για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Τουρισμού στις 8 Οκτωβρίου 2009.

Ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αναπληρωτής καθηγητής Ν. Ζούρος στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση του Αειφόρου Τουρισμού, παρουσίασε τα στοιχεία που οδήγησαν στη βράβευση της Λέσβου και ειδικότερα τις δράσεις ανάδειξης της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους και τις πρωτοβουλίες του Μουσείου για την ανάδειξη των απολιθωμάτων και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ενημέρωσης στους επισκέπτες της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις ενίσχυσης του εκπαιδευτικού και επιστημονικού τουρισμού μέσω της οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνεδρίων και εθελοντικών δράσεων. Τέλος, αναφέρθηκε στις δράσεις πολιτιστικής ανάπτυξης και προβολής της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και των τοπικών προϊόντων της περιοχής.

Τους "Ευρωπαϊκούς Προορισμούς Αριστείας" ("Εuropean Destinations of Excellence" - EDEN") έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2006.

Κάθε χρόνο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ επιλέγουν έναν προορισμό βάσει θεματολογίας. Οι προορισμοί που βραβεύονται, προβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στους στόχους του προγράμματος συγκαταλέγονται:

- Η προβολή των αναδυόμενων ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών αριστείας, ιδιαίτερα οι λιγότερο γνωστοί.

- Η ανάδειξη της ευρωπαϊκής τουριστικής ποικιλομορφίας και ποιότητας.

- Η συμβολή στην αποσυμφόρηση, την καταπολέμηση της εποχικότητας και την εξισορρόπηση των τουριστικών ροών προς μη παραδοσιακούς προορισμούς.

- Η επιβράβευση βιώσιμων μορφών τουρισμού.

Στα οφέλη του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται:

- Η καθιέρωση κριτηρίων αειφορίας ως συντελεστή αριστείας των ευρωπαϊκών προορισμών.

- Η θεσμοθέτηση Δικτύου μεταξύ των νικητών προορισμών, όπου όλα τα μέλη συνεργάζονται μεταξύ τους, διασφαλίζοντας την ανταλλαγή πληροφόρησης και γνώσης.

- Η ανάδειξη των αξιών, της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών

- Η προβολή προορισμών στους οποίους η τουριστική ανάπτυξη επιδιώκεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική ισορροπία.

Κάθε χρόνο αυξάνεται το ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα: το 2007 συμμετείχαν 10 χώρες, το 2008 συμμετείχαν 20 χώρες και το 2009 συμμετείχαν 23 χώρες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: