Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009

Μια ανανεωμένη Οθωμανική εποχή στα Βαλκάνια, υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ ΝταβούτογλουΤην αναβίωση της οθωμανικής εποχής επιδιώκει η Τουρκία, αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ, μεταφέροντας τα λόγια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, από την ομιλία του στη διάσκεψη, με θέμα, "Η οθωμανική κληρονομιά και οι μουσουλμανικές κοινότητες στα Βαλκάνια", που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σαράγεβο.

"Επιθυμούμε μία νέα Βαλκανική, που θα θεμελιώνεται στις πολιτικές αξίες, την οικονομική αλληλεξάρτηση, τη συνεργασία και την πολιτιστική αρμονία. Όλα αυτά εξασφαλίζονταν στα Οθωμανικά Βαλκάνια", ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος υπουργό

ς Εξωτερικών συμπλήρωσε: "Εμείς θα αναβιώσουμε την εποχή αυτή, τα Οθωμανικά Βαλκάνια ήταν μία πετυχημένη ιστορία και τώρα πρέπει να αναγεννηθούν".

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διεύρυνε τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Θα κάνουμε τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, μαζί με την Τουρκία, επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Αυτός είναι ο στόχος της εξωτερικής μας πολιτικής στο μέλλον και θα τον πετύχουμε".

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία αισθάνεται ευθύνη για τη χώρα αυτή.

"Η τύχη και το μέλλον της Τουρκίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι κοινά και η εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας για την 'Αγκυρα είναι το ίδιο σημαντική όσο και η εδαφική ακεραιότητα της ίδιας της Τουρκίας", υπογράμμισε.

Τα σερβικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η Τουρκία, τελευταία, έχει αναπτύξει έντονη διπλωματική δραστηριότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και τη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο Βελιγράδι.

express.gr
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: