Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009

Ευρωκαταδίκη της Τουρκίας για δύο προσφυγές Ελληνοκυπρίων

Η πρώτη υπόθεση αφορά το ζεύγος Ανδρούλας και Καλλή Παναγή, γονέων του 19χρονου εθνοφρουρού Στέλιου, ο οποίος δολοφονήθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις όταν στις 3 Ιουνίου του 1996 εισήλθε άοπλος στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Αγίου Ανδρέα, για να ανταλλάξει με Τούρκο στρατιώτη πηλίκια.Η δεύτερη υπόθεση εναντίον της Τουρκίας αφορά τον τραυματισμό της Γεωργίας Ανδρέου από πυρά Τούρκων στρατιωτών στις 14 Αυγούστου του 1996 στη διάρκεια των επεισοδίων της Δερύνειας.

Δύο καταδικαστικές αποφάσεις δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας σε προσφυγές Ελληνοκυπρίων για παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πρώτη υπόθεση αφορά το ζεύγος Ανδρούλας και Καλλή Παναγή, γονέων του 19χρονου εθνοφρουρού Στέλιου, ο οποίος δολοφονήθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις όταν στις 3 Ιουνίου του 1996 εισήλθε άοπλος στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Αγίου Ανδρέα, για να ανταλλάξει με Τούρκο στρατιώτη πηλίκια.

Στην απόφασή του το ΕΔΑΔ αναφέρει ότι παρόλο που ο Στέλιος φορούσε στολή και κάποιος θα μπορούσε να συμπεράνει ότι έφερε όπλο, το γεγονός από μόνο του δεν δικαιολογούσε τον πυροβολισμό εναντίον του.

Αναφέρει, επίσης, ότι οι Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι είχαν πλήρη έλεγχο της περιοχής, ήταν σε θέση να σταματήσουν το Στέλιο χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του και ότι οι τουρκικές αρχές δεν προέβησαν σε επαρκή διερεύνηση της δολοφονίας.

Για την υπόθεση το ΕΔΑΔ επεδίκασε στην Τουρκία χρηματικό πρόστιμο 35 χιλ. ευρώ για κάθε αιτητή για ηθική βλάβη και περίπου 10 χιλ. ευρώ για νομικά έξοδα.

Η δεύτερη υπόθεση εναντίον της Τουρκίας αφορά τον τραυματισμό της Γεωργίας Ανδρέου από πυρά Τούρκων στρατιωτών στις 14 Αυγούστου του 1996 στη διάρκεια των επεισοδίων της Δερύνειας.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει ότι η κ. Ανδρέου έπεσε θύμα μιας πρακτικής η οποία από τη φύση της έθεσε τη ζωή της σε κίνδυνο.

Το ΕΔΑΔ επεδίκασε στην Τουρκία το χρηματικό πρόστιμο των 40 χιλ. ευρώ για ηθική βλάβη, 586 ευρώ ως αποζημίωση και 10 χιλ. ευρώ για νομικά έξοδα.

πηγή:
infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: