Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

«Pfizergate»: Η αντιπολίτευση βάζει στο τραπέζι τις έρευνες της ΕΕ κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Pfizergate»: Η αντιπολίτευση βάζει στο τραπέζι τις έρευνες της ΕΕ κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
18 Απρ 2024
Σύμφωνα με την Berliner Zeitung, ένα μέλος του κοινοβουλίου από την BSW αντιμετώπισε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πρώτη φορά με τις έρευνες των αρχών των Βρυξελλών στην υπόθεση Pfizer εναντίον της von der Leyen. Την απάντηση στη «Μικρή Έρευνα» αναφέρει η εφημερίδα.
Πηγή: UUrsula von der Leyen – ένα σπάνιο στιγμιότυπο μιας μη χαμογελαστής προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις αρχές Απριλίου, έγινε γνωστό στα μέσα ενημέρωσης ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είχε ξεκινήσει τις έρευνές της για την εν λόγω συμφωνία εμβολίων δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, σύμφωνα με πληροφορίες από τη βελγική εισαγγελία στη Λιέγη.

Οι έρευνες αφορούν τη νομική αποσαφήνιση της εν λόγω εντολής της ΕΕ για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer Comirnaty. Εκείνη την εποχή, οι διαπραγματεύσεις είχαν διεξαχθεί αποκλειστικά βάσει άγνωστων ακόμη συμφωνιών από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Σύμφωνα με την Berliner Zeitung, ο βουλευτής της BSW Christian Leye έστειλε μια «μικρή έρευνα» σχετικά με το θέμα του «Pfizergate» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία επίσης απάντησε.
Σύμφωνα με το άρθρο της Berliner Zeitung, το γραφείο Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης ισχυρίζεται στην απαντητική επιστολή ότι «δεν γνωρίζει αιτήματα για νομική συνδρομή ή άλλες επαφές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και των γερμανικών αρχών σε σχέση με έρευνες σχετικά με τις συμβάσεις εμβολίων COVID-19 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Pfizer».

Σύμφωνα με τη γραπτή αναφορά, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ενεργεί ως «ανεξάρτητη ερευνητική αρχή». Σύμφωνα με την εφημερίδα, εντός των κρατών μελών της ΕΕ «που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», «οι διασυνοριακές έρευνες διεξάγονται γενικά βάσει του άρθρου 31 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας».
Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη στην περίπτωση των ερευνών κατά της von der Leyen. Το άρθρο συνεχίζει, παραθέτοντας την απάντηση της κυβέρνησης:
«Η γερμανική κυβέρνηση "συμμετείχε στην πρωτοβουλία εμβολίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής". Στο πλαίσιο αυτό, «έχουν γίνει διαπραγματεύσεις και έχουν συναφθεί συμβάσεις προμηθειών της ΕΕ για εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 από την BioNTech και την Pfizer». Η γερμανική κυβέρνηση «εκπροσωπείται στα αρμόδια όργανα σε επίπεδο ΕΕ, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Στο επίκεντρο των νομικών ερευνών εναντίον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκονται οι ακόμη άγνωστες λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων με τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα, κυρίως οι κατ' ιδίαν συνομιλίες και τα τηλεφωνήματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μπουρλά. Το άρθρο αναφέρει:
«Οι διαπραγματεύσεις και οι συμβάσεις υπόκεινται σε αυστηρή μυστικότητα. Η φον ντερ Λάιεν έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποκαλύψει τη συνομιλία της με την Pfizer, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω γραπτών μηνυμάτων. Η Διαμεσολαβήτρια της ΕΕ είχε ήδη αποτύχει με αυτό το αίτημα, και το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ επίσης ψηλαφεί στο σκοτάδι.»

Ο πολιτικός της BSW φέρεται να ζητά το status quo των ερευνών:
«Ελπίζουμε ότι οι ερευνητές θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και ότι οι γερμανικές αρχές θα συνεργαστούν πλήρως εάν χρειαστεί. Ένας Γερμανός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνάπτει συμβάσεις εμβολίων δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω γραπτού μηνύματος και στη συνέχεια αρνείται να παραδώσει το γραπτό μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταπατά το κράτος δικαίου και ντροπιάζει τη Γερμανία.

Ο συνάδελφος της BSW Fabio De Masi προσθέτει:
«Όλα όσα αγγίζει η κ. φον ντερ Λάιεν – είτε ως υπουργός Άμυνας για τους εξοπλισμούς, είτε ως επικεφαλής εμβολίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε ως ανάθεση της θέσης του επιτρόπου για τις ΜΜΕ – καλύπτονται με τσόχα».

Ο πολιτικός σημειώνει επίσης με φόβο ότι εάν η κ. φον ντερ Λάιεν «ανακοινώσει ότι θέλει να οργανώσει τις αγορές όπλων της ΕΕ στο μέλλον σύμφωνα με το "επιτυχημένο" μοντέλο προμήθειας εμβολίων, τότε «θα φοβηθεί κανείς»»,, δήλωσε ο Ντε Μάσι στην Berliner Zeitung.

Ένα άρθρο του Politico την 1η Απριλίου σχετικά με τη βελγική έρευνα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνει το γεγονός ότι δύο κράτη μέλη της ΕΕ, η Πολωνία και η Ουγγαρία, έχουν ενταχθεί στο βελγικό κατηγορητήριο. Αναφέρει: «παρέμβαση σε δημόσια καθήκοντα, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων».
Τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία, από την άλλη πλευρά, μηνύονται από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer για «μη πληρωμή για δόσεις εμβολίων» αφού οι κυβερνήσεις σταμάτησαν τις παραδόσεις από την ΕΕ. Η Πολωνία θα υποστηρίξει ότι θα επικαλεστεί την υπερπροσφορά και την οικονομική επιβάρυνση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Politico.
Η Ουγγαρία, μέσω του Βίκτορ Ορμπάν, ένθερμου αντιπάλου της φον ντερ Λάιεν, είχε επίσης «υποβάλει καταγγελία σχετικά με τον ρόλο του προέδρου της Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια με την Pfizer».

Δεν υπάρχουν σχόλια: