Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Η Google πρέπει να αφαιρέσει «ανακριβείς» πληροφορίες

Η Google είπε να αφαιρέσει «ανακριβείς» πληροφορίες
RT 8 Δεκεμβρίου 2022 
Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι η μηχανή αναζήτησης πρέπει να αφαιρέσει δεδομένα από τα αποτελέσματα αναζήτησης, εάν οι χρήστες μπορούν να αποδείξουν ότι είναι ψευδή

Η Google πρέπει να αφαιρέσει προσωπικά δεδομένα από τα αποτελέσματα αναζήτησής της, εάν οι χρήστες μπορούν να αποδείξουν ότι είναι λανθασμένα, αποφάσισε την Πέμπτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).
Η υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου αφορούσε δύο στελέχη επιχειρήσεων που ζήτησαν από τον γίγαντα της αναζήτησης να αφαιρέσει αποτελέσματα που συνδέουν τα ονόματά τους με άρθρα που επικρίνουν το επενδυτικό μοντέλο των εταιρειών τους. Ζήτησαν επίσης την αφαίρεση των μικρογραφιών φωτογραφιών από τα αποτελέσματα αναζήτησης.
«Ο χειριστής μιας μηχανής αναζήτησης πρέπει να καταργήσει τις πληροφορίες που βρίσκονται στο αναφερόμενο περιεχόμενο, όταν το άτομο που ζητά την κατάργηση αναφοράς αποδεικνύει ότι αυτές οι πληροφορίες είναι προδήλως ανακριβείς», ανέφερε το δικαστήριο.
Προηγουμένως, η Google είχε αρνηθεί να αφαιρέσει τις πληροφορίες, με το επιχείρημα ότι δεν γνώριζε αν ήταν ακριβείς.
Το δικαστήριο είπε ότι η απόδειξη δεν χρειάζεται να προέρχεται από δικαστική απόφαση και οι χρήστες χρειάζεται μόνο να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία που εύλογα μπορεί να τους ζητηθεί να προσκομίσουν.
Το ζήτημα έχει δημιουργήσει μια σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών της ελευθερίας του λόγου και των ομάδων για τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, οι οποίες συζητούν πού πρέπει να βρίσκεται η ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος στη λήθη και του δικαιώματος στην ελευθερία της πληροφόρησης στο διαδίκτυο.
Το δικαστήριο είχε ήδη κατοχυρώσει το «δικαίωμα στη λήθη» στο διαδίκτυο το 2014, αποφασίζοντας ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να ζητήσουν από τις μηχανές αναζήτησης να αφαιρέσουν άσχετες ή ανακριβείς πληροφορίες από την εμφάνιση στις αναζητήσεις των ονομάτων τους.
«Από το 2014, έχουμε εργαστεί σκληρά για να εφαρμόσουμε το δικαίωμα στη λήθη στην Ευρώπη και να επιτύχουμε μια λογική ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων πρόσβασης των ανθρώπων στις πληροφορίες και του απορρήτου», δήλωσε εκπρόσωπος της Google την Πέμπτη.
Περαιτέρω κανόνες της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής εφαρμόστηκαν το 2018, οι οποίοι δηλώνουν ότι το δικαίωμα στη λήθη μπορεί να αποκλειστεί όταν απαιτείται η επεξεργασία προσωπικών πληροφοριών για την άσκηση του δικαιώματος στην ενημέρωση.
Το 2020, στη Google επιβλήθηκε πρόστιμο 600.000 ευρώ (630.810 $) από την αρχή προστασίας δεδομένων του Βελγίου επειδή δεν συμμορφώθηκε με τον κανόνα του δικαιώματος στη λήθη, αφού απέτυχε να αφαιρέσει συνδέσμους από τα αποτελέσματα αναζήτησης που η υπηρεσία είπε ότι ήταν «παλαιωμένοι» και βλάπτουν ένα υψηλού προφίλ πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: