Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Βροχή μετεωριτών Περσείδων. Ο κομήτης Swift-Tuttle. Εσωτερικές επιρροές πάνω στην ανθρωπότητα και τη γη, της παρουσίας ενός κομήτη.Εσωτερική παράδοση για τις κοσμικές ενέργειες

Βροχή μετεωριτών Περσείδων   [Perseid (Per-see-id) meteor shower]

μεταξύ 11 και 12 Αυγούστου 2022 είχαμε κορύφωση της Βροχής Περσείδων και Υπερπανσέληνο  (η πανσέληνος του Οξύρρυγχου κάλυψε με το έντονο φως της τη βροχή των Περσείδων και μείωσε την ορατότητα τους)
Μια φορά το χρόνο, από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου, η Γη περνάει μέσα από έναν κοσμικό σωρό, ο οποίος κατακλύζει τον πλανήτη μας με χιλιάδες μικροσκοπικές διαστημικές πέτρες που δεν είναι μεγαλύτερες από έναν κόκκο άμμου. Ονομάζουμε αυτό το ετήσιο γεγονός βροχή μετεωριτών Περσείδων – ή απλώς Περσείδες.

Οι Περσείδες (πεφταστέρια) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και σταθερές βροχές μετεωριτών του έτους. Συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι, όταν ο πλανήτης μας (κατά την περιφορά του γύρω από τον ήλιο) περνά μέσα από την τεράστια ουρά των συντριμμιών που έριξε ο κομήτης Swift-Tuttle, ο οποίος πλησίασε για τελευταία φορά τη Γη το 1992.

ονομάστηκαν Περσείδες, επειδή φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα 

τα σωματίδια (συντρίμμια που έριξε ο κομήτης Swift-Tuttle) χτυπούν τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων και αναφλέγονται. H ανάφλεξη αυτή σχηματίζει μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων, που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή τη φωτεινή σφαίρα βλέπουμε από τη Γη και την ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο ή πεφταστέρι.

Ο κομήτης 109P/Swift-Tuttle ή απλά κομήτης Swift-Tuttle είναι η αιτία της φαντασμαγορικής βροχής των Περσείδων. Αυτό το ουράνιο σώμα έχει ένα στερεό πυρήνα διαμέτρου περίπου 27 χιλιομέτρων.

----------------

ο κομήτης Swift-Tuttle

Πρώτη φορά ανακαλύφθηκε από τον Αμερικανό αστρονόμο Lewis Swift στις 16 Ιουλίου 1862 και ανακαλύφθηκε ανεξάρτητα στις 19 Ιουλίου του ίδιου έτους από τον επίσης Αμερικανό αστρονόμο  Horace Parnell Tuttle  (Χόρας Παρνέλ Τατλ).

Η τελευταία φορά που πέρασε από το περιήλιό του ήταν το 1992. 

ανακαλύφθηκε ξανά από τον Ιάπωνα αστρονόμο Tsuruhiko Kiuchi και έγινε ορατός με κιάλια.

Αναμένεται να ξαναπεράσει κοντά από τη Γη το 2126, θα είναι ένας φωτεινός κομήτης γυμνού οφθαλμού, οπότε και θα είναι πολύ εντυπωσιακός, σαν τον κομήτη Χέιλ-Μποπ.

Το ανησυχητικό μέγεθος του πυρήνα του Swift–Tuttle,ώθησε τον ερασιτέχνη αστρονόμο και συγγραφέα Gary W. Kronk να ψάξει για προηγούμενες εμφανίσεις αυτού του κομήτη. Βρήκε ότι ο κομήτης πιθανότατα παρατηρήθηκε από τους Κινέζους τουλάχιστον δύο φορές, πρώτα το 69 π.Χ. και αργότερα το 188 μ.Χ. 

Μια ασυνήθιστη πτυχή της τροχιάς του κομήτη είναι ο τροχιακός συντονισμός 11:1 με τον Δία, δηλαδή για κάθε μία περιστροφή του κομήτη, ο Δίας κάνει 11.

Το περιήλιο του κομήτη βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτό της Γης , ενώ το αφήλιό του είναι ακριβώς πάνω από αυτό του Πλούτωνα .

Ο κομήτης βρίσκεται σε τροχιά που κάνει επαναλαμβανόμενες κοντινές προσεγγίσεις στο σύστημα Γης - Σελήνης.
Ο κομήτης Swift–Tuttle είναι μακράν το μεγαλύτερο αντικείμενο κοντά στη Γη 

Επειδή πρόκειται για το μεγαλύτερο αντικείμενο του Ηλιακού συστήματος που προσεγγίζει περιοδικά τη Γη, και αυτή η προσέγγιση γίνεται με 60 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, ο κομήτης αυτός έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο επικίνδυνο αντικείμενο για την ανθρωπότητα».

Το Swift–Tuttle είναι το μητρικό σώμα της βροχής μετεωριτών των Περσείδων , ίσως η πιο γνωστή βροχή και από τις πιο αξιόπιστες σε απόδοση.

Οι Περσείδες οφείλονται σε σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle. Ο Σουίφτ Τατλ θα περάσει πολύ κοντά στην Γη στις 15 Σεπτέμβρη του έτος 4479 σε απόσταση 0,03 με 0,05 αστρονομικές μονάδες με πιθανότητα 1 στο εκατομμύριο να συγκρουστεί με την Γη. 

Με ταχύτητα 60 km/s, η ενέργεια που θα απελευθερωθεί σε μια πιθανή πτώση θα είναι 27 φορές μεγαλύτερη από του αστεροειδούς που θεωρείται ότι σκότωσε τους δεινόσαυρους στην Κρητιδική περίοδο του μεσοζωικού αιώνα.

η παρουσία ενός κομήτη

λέγεται ότι η παρουσία ενός κομήτη ασκεί συγκεκριμένες εσωτερικές επιρροές πάνω στην ανθρωπότητα και στη γη, καθώς και σε όποιο άλλο διαστημικό σώμα πλησιάζουν.

Τα κλειδιά αυτής της γνώσης βρίσκονται  από αρχαιοτάτων χρόνων, στις  εσωτερικές παραδόσεις.

Η προσέγγιση σε ότι αφορά τη φύση και την επιρροή του κομήτη, ανοίγει νέες πύλες στην κατανόηση του σύμπαντος και του τρόπου με τον οποίο αυτό λειτουργεί.

Η εσωτερική προσέγγιση αντιλαμβάνεται το σύμπαν σαν έναν ενιαίο ζωντανό οργανισμό, του οποίου όλα τα τμήματα αλληλεπιδρούν και συλλειτουργούν όπως ακριβώς τα ζωτικά όργανα και τα κύτταρα του σώματός μας. Υπό αυτή την  οπτική, που  προσεγγίζεται όλο και περισσότερο από τις σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες, η παρουσία κάθε ουράνιου σώματος αποκτά μια διαφορετική, ευρύτερη, προοπτική.

Ένα  περίεργο για την επιστήμη φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί είναι ότι, καθώς ένας κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο όχι μόνο ανακλά όλο και περισσότερο ηλιακό φως, καθώς μεγαλώνουν οι διαστάσεις του, αλλά ταυτόχρονα εκπέμπει όλο και περισσότερη δική του ακτινοβολία.

για την εσωτερική παράδοση οι κομήτες αποτελούν κοσμικούς καταλύτες που διαδραματίζουν συγκεκριμένο ρόλο και έχουν δραστικές επιδράσεις στο παγκόσμιο εξελικτικό σκηνικό.

προέρχονται από ένα συγκεκριμένο κέντρο μέσα στο Σύμπαν και αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους ανάμεσα σε ηλιακά συστήματα ή ακόμη και ανάμεσα σε γαλαξίες, εγκαθιδρύοντας γραμμές επικοινωνίας που ακόμη είναι άγνωστες στη επιστήμη. Με αυτόν τον τρόπο δομούνται κοσμικά κανάλια, μέσα από τα οποία κυκλοφορούν στο σύμπαν οι κοσμικές ενέργειες και κατευθύνονται προς συγκεκριμένες περιοχές. Έτσι οι κομήτες δρουν ως διανομείς κοσμικής ενέργειας ή ακόμη και παράγουν ενέργεια (ας θυμηθούμε εδώ την προαναφερθείσα περίεργη ιδιότητα των κομητών να εκπέμπουν και δική τους ενέργεια καθώς πλησιάζουν τον Ήλιο).

Όταν αυτές οι κοσμικές ενέργειες προσπίπτουν πάνω στη Γη μπορούν να έχουν ποικίλα αποτελέσματα πάνω στον πλανήτη και στην ανθρωπότητα και σε κάθε περίπτωση ανοίγουν νέους δρόμους κατανόησης και εξερεύνησης του μυστηρίου της ζωής και του σύμπαντος.

οι κομήτες ανέκαθεν εφέλκυαν την προσοχή της ανθρωπότητας λόγω της εντυπωσιακής τους εμφάνισης -ξεπηδούν μέσα από την κοσμική νύχτα, σαν νέες νότες στην ουράνια συγχορδία- και της αίσθησης μυστηρίου που αποπνέουν.

οι αρχαίοι πολιτισμοί τους αντιμετώπιζαν συχνά σαν μηνύματα από τους θεούς.

πίστευαν ότι οι κινήσεις των κομητών ελέγχονταν από τους θεούς, οι οποίοι με τους κομήτες έστελναν τα μηνύματά τους στους ανθρώπους, συχνά για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

Σε ποικίλες λαϊκές δοξασίες, ο  κομήτης συμβολίζει -προαναγγέλει- μια καταστροφή.

(Ο κομήτης του Halley είχε κατηγορηθεί για σεισμούς, ασθένειες και ακόμη και για τον Μαύρο Θάνατο (πανώλη) ενώ στην Ελβετία ένας κομήτης κατηγορήθηκε για σεισμούς, ασθένειες, την εμφάνιση κόκκινης βροχής, ακόμη και για τη γέννηση ζώων με δύο κεφάλια.)

Ακόμα και σήμερα σε ταινίες και σε καταστροφικές λατρείες, θεωρείται ουράνιο σώμα που μπορεί να επιφέρει το τέλος του κόσμου.

Στον αρχαίο και μεσαιωνικό κόσμο η ξαφνική εμφάνιση ενός κομήτη προκαλούσε εντυπωσιασμό και ανησυχία, ενώ θεωρείτο πως είχε σημαντική αστρολογική σημασία.

Συχνά τον θεωρούσαν  προπομπό  φυσικών καταστροφών και οιωνό θανάτου σημαντικών πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών ηγετών. Επίσης θεωρούνταν προάγγελος λιμών, πολέμων και θανατηφόρων επιδημιών. Η ξαφνική εμφάνιση ενός κομήτη φαινόταν να διαταράσσει την υπάρχουσα ουράνια τάξη αλλά και την καθημερινότητα με έναν απρόβλεπτο τρόπο και αυτό δημιουργούσε μια βαθιά συλλογική αίσθηση ανασφάλειας και επικείμενου κινδύνου.

Η ονομασία «κομήτης» προέρχεται από την ελληνική λέξη «κόμη», αφού στα μάτια των αρχαίων Ελλήνων θύμιζε μακριά γυναικεία μαλλιά που ανέμιζαν στον αέρα.

Οι αρχαίοι Κινέζοι θεωρούσαν ότι οι κομήτες είχαν τη μορφή σκούπας και σάρωναν – καθάριζαν στο διάβα τους τα αστέρια.

Για άλλους αρχαίους λαούς οι κομήτες είχαν τη μορφή πύρινου ξίφους και για αυτό σχετίζονταν με καταστροφές και πολέμους.

Στο αρχαίο βαβυλωνιακό έπος του Γκιλγκαμές συναντούμε μια από τις πιθανολογούμενες πρώτες αναφορές κομήτη στον ουρανό που σχετίζεται με φωτιά και κατακλυσμό.

Επίσης, σε θρύλο της φυλής των Γιακούτ της αρχαίας Μογγολίας υπάρχει αναφορά στους κομήτες οι οποίοι αποκαλούνται «κόρες του διαβόλου» που προκαλούν καταστροφές όποτε πλησιάζουν τη Γη.

Οι Ρωμαίοι συσχέτισαν τη διέλευση κομήτη με τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα το 44. Τον Μάρτιο εκείνου του έτους ο Καίσαρας δολοφονήθηκε και τον Ιούλιο ο κομήτης έγινε ορατός. Θεωρήθηκε ότι ήταν η ψυχή του αυτοκράτορα και κυκλοφόρησαν ένα νόμισμα που απεικόνιζε τον κομήτη.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις, οι κομήτες είναι κομμάτια του πρωταρχικού πλανητικού νεφελώματος από το οποίο δημιουργήθηκε όλο το Ηλιακό μας Σύστημα.

Όταν ένας κομήτης εισέρχεται σε ένα οργανωμένο σύστημα (είτε αυτό είναι αστρικό σύστημα, είτε ηλιακό σύστημα, είτε πλανήτης) τότε ασκεί πιέσεις και ανατρέπει τις υπάρχουσες ισορροπίες με τις νέες ενέργειες που κομίζει. Δημιουργείται τότε μια κατάσταση διέγερσης, διαταράσσεται η υπάρχουσα ισορροπία (σχετικές οι λαϊκές δοξασίες για τη συσχέτιση των κομητών με καταστροφές και δυσάρεστες επιρροές) και οδηγεί σε μετουσίωση προς ένα νέο σημείο ισορροπίας, το οποίο σηματοδοτεί ένα καινούριο επίπεδο κατανόησης και μια νέα εξελικτική βαθμίδα. Η όλη διαδικασία μπορεί να πλαισιώνεται από έντονα φυσικά, ηλεκτρικά, μαγνητικά και χημικά φαινόμενα. Οι νέες ενέργειες επιδρούν τόσο στο υλικό σώμα όσο και στα εσωτερικά σώματα των πλανητών και λέγεται πως μπορούν να επηρεάσουν όλους τους οργανισμούς που ζουν πάνω σε αυτούς.

Οι εισρέουσες κοσμικές ενέργειες προκαλούν αλλαγές ακόμη και στα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών επηρεάζοντας τα γονίδια και προκαλώντας ακόμη και γονιδιακές μεταλλάξεις.

Σε ότι αφορά στην ενεργειακή επίδραση πάνω στα εσωτερικά σώματα του ανθρώπου, μπορεί να προκαλέσει διεύρυνση συνείδησης, νέες συνειδησιακές ικανότητες και ενοράσεις, καταστροφή άχρηστων εξελικτικά όψεων, αλλά και ποικίλα ψυχολογικά φαινόμενα και εντάσεις.

Από το σύνολο των κομητών ελάχιστοι είναι ορατοί με γυμνό μάτι.

κατά τη διέλευσή τους κοντά από τον Ήλιο, οι κομήτες μπορεί να αφήσουν πολλά σωματίδια σκόνης (τα αποκαλούμενα «μετεωρικά σμήνη») σε συγκεκριμένες περιοχές του διαστήματος. Αν η Γη περάσει μέσα από αυτές τις περιοχές τότε αυτά τα σωματίδια σκόνης εισέρχονται στην ατμόσφαιρά της και καίγονται δίνοντας ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό θέαμα που ονομάζεται «βροχή μετεωριτών»

Οι ονομασίες των μετεωρικών βροχών λαμβάνουν το όνομά τους από τον αστερισμό στην περιοχή του οποίου εμφανίζονται. Έτσι έχουμε τους Λεοντίδες (13-20 Νοεμβρίου), τους Ωριοντίδες (18-20 Οκτωβρίου), τους Ανδρομεδίδες (17-27 Νοεμβρίου), τους Περσίδες (10-12 Αυγούστου) κ.α.

Έντονη φαίνεται να είναι και η επιρροή της μετεωρικής σκόνης, η οποία  δεν είναι μόνο υλικό μετεωριτών αλλά και κομητών, καθώς συσσωρεύεται στη Γη και ειδικά στα χιόνια των βουνών και των πόλων. Ουσιαστικά επιδρά καταλυτικά στην εσωτερική εξέλιξη του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

πηγή   https://en.wikipedia.org/wiki/Comet_Swift%E2%80%93Tuttle

============

σχετικές μας αναρτήσεις

15 Αυγούστου 2022

Βροχή μετεωριτών Περσείδων και πανσέληνος του Οξύρρυγχου, ενώ 52 διαδικτυακοί δορυφόροι Starlink περνούν δίπλα από τις Πλειάδες στις 10-12 Αυγούστου 2022.

https://hellenicrevenge.blogspot.com/2022/08/52-starlink-10-12-2022.html

30 Δεκεμβρίου 2016

Υποδοχή του 2017 με έναν κομήτη που θα πετάξει δίπλα στο φεγγάρι, η συμβολική ερμηνεία του αστρολογικού φαινομένου
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2016/12/2017.html?m=1

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2016/

===========
σχετικό δημοσίευμα

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4782864/Comet-Swift-Tuttle-WIPE-humanity-2-400-years.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: