Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Αναζωογονήθηκαν μερικώς τα όργανα των νεκρών χοίρων...η έρευνα συμβάλει στη ασάφεια των ορίων μεταξύ ζωής και θανάτου...

4 Αυγούστου 2022    Μερικώς αναζωογονήθηκαν τα όργανα των νεκρών χοίρων – μελέτη

Το πείραμα έκανε τις καρδιές των χοίρων να συστέλλονται ξανά αφού ήταν νεκροί για περισσότερο από μία ώρα

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναβιώσουν κύτταρα και να αποκαταστήσουν κάποια λειτουργία οργάνων σε χοίρους που είχαν πεθάνει για περισσότερο από μία ώρα σε ένα πρωτοποριακό πείραμα που εγείρει το ερώτημα σχετικά με το πού βρίσκεται η γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature την Τετάρτη, μια ομάδα επιστημόνων του Γέιλ αποκάλυψε ότι αποκατέστησαν την κυκλοφορία του αίματος και την κυτταρική δραστηριότητα σε όργανα χοίρου όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος αντλώντας ένα εξατομικευμένο διάλυμα στα νεκρά ζώα.

Η διαδικασία, που ονομάζεται OrganEx, είδε τα σώματα να εγχύονται με ένα υγρό που περιείχε αίμα χοίρου και 13 άλλες ενώσεις, όπως αντιπηκτικά. Η λύση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, «επιβράδυνε την αποσύνθεση των σωμάτων και αποκατέστησε γρήγορα κάποια λειτουργία οργάνων», κάνοντας τις καρδιές των χοίρων να συστέλλονται ξανά, με το συκώτι και τα νεφρά να παρουσιάζουν κάποια δραστηριότητα.

Τα νεκρά γουρούνια ξεκίνησαν κάποιες ακούσιες κινήσεις του σώματος, τραντάζοντας το κεφάλι, το λαιμό και τον κορμό τους μετά από ένεση με χρωστική ουσία αντίθεσης που προοριζόταν να βοηθήσει τους επιστήμονες να παρακολουθούν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Οι ερευνητές δεν μπορούσαν να πουν γιατί ακριβώς συνέβη αυτό, αλλά πρότειναν ότι οι κινήσεις δεν προέκυψαν στον εγκέφαλο, αλλά στον νωτιαίο μυελό, ο οποίος μπορεί να ελέγχει ορισμένες κινητικές λειτουργίες.

Ταυτόχρονα, ενώ το σύστημα κατάφερε να υπερασπιστεί κάποιο εγκεφαλικό ιστό από βλάβη, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι τα ζώα είχαν ανακτήσει τις αισθήσεις τους.

Ωστόσο, η Nita Farahany, νευροηθικός στο Πανεπιστήμιο Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας, είπε στο περιοδικό ότι αυτά τα τελευταία πειράματα ήταν « εκπληκτικά ». Αν και προειδοποίησε ότι αυτή η μελέτη είναι προκαταρκτική, είπε ότι υποστηρίζει την ιδέα ότι ορισμένοι αντιληπτοί περιορισμοί του ανθρώπινου σώματος θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με τον καιρό.

Σύμφωνα με τον Δρ Σαμ Πάρνια, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Εντατικής Φροντίδας και Διευθυντή Έρευνας Εντατικής Φροντίδας και Αναζωογόνησης στο NYU Grossman School of Medicine, αυτή η μελέτη είναι « πραγματικά αξιοσημείωτη » και « απίστευτα σημαντική ». « Αποδεικνύει ότι μετά το θάνατο, τα κύτταρα σε όργανα θηλαστικών (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) όπως ο εγκέφαλος δεν πεθαίνουν για πολλές ώρες », είπε στο Science Media Centre.

Τόνισε επίσης ότι η έρευνα μπορεί να συμβάλει στη ασάφεια των ορίων μεταξύ ζωής και θανάτου, λέγοντας ότι η μελέτη απέδειξε ότι « η κοινωνική μας σύμβαση σχετικά με τον θάνατο… ως απόλυτο ασπρόμαυρο τέλος δεν είναι επιστημονικά έγκυρη ». « Αντίθετα, επιστημονικά, ο θάνατος είναι μια βιολογική διαδικασία που παραμένει θεραπεύσιμη και αναστρέψιμη για ώρες αφότου έχει συμβεί », πρόσθεσε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί τελικά να εφαρμοστούν σε ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Farahany, οι συνέπειες μπορεί να είναι τόσο « βαθιές » όσο η εμφάνιση [έλευση της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ)] της CPR και των αναπνευστήρων, επειδή η νέα μέθοδος θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση οργάνων για μεταμόσχευση ή ακόμα και για την ανάνηψη τους.

Το πείραμα ακολουθεί μια μελέτη του 2019 που είδε επιστήμονες να αποκαθιστούν με επιτυχία την κυτταρική λειτουργία σε έναν αριθμό εγκεφάλων χοίρων που ήταν νεκροί για αρκετές ώρες. Εκτός από την αμφισβήτηση του ορισμού του θανάτου, η έρευνα παρείχε επίσης στους επιστήμονες μια πολύτιμη πλατφόρμα για τη μελέτη των εγκεφαλικών διαταραχών και ασθενειών.

4-8-22  https://www.rt.com/news/560198-dead-pigs-experiment-revived/

Δεν υπάρχουν σχόλια: