Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Η Ρωσία προειδοποιεί την Ουκρανία για επανάληψη της καταστροφής του Τσερνομπίλ

Η Ρωσία προειδοποιεί την Ουκρανία για επανάληψη της καταστροφής του Τσερνομπίλ

6 Αυγούστου 2022    Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι βομβάρδισε με πυροβολικό τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Οι κάτοικοι ζητούν ζώνη προστασίας γύρω από τον κατεχόμενο πυρηνικό σταθμό. Τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί από ουκρανικό προσωπικό.

Η Ρωσία κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να πείσουν την Ουκρανία να σταματήσει να βομβαρδίζει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Η Μόσχα κατηγόρησε τα ουκρανικά στρατεύματα ότι εκτόξευσαν βλήματα πυροβολικού στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhskaya στη νότια περιοχή Zaporizhia την περασμένη Παρασκευή. Το εργοστάσιο καταλήφθηκε και ασφαλίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς η Μόσχα ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στη γειτονική χώρα. Η εγκατάσταση συνεχίζει να λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό αλλά υπό ρωσική επίβλεψη.

Ο Igor Vishnevetsky, ανώτερος αξιωματούχος στον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποίησε ότι ο βομβαρδισμός της εγκατάστασης θα μπορούσε να προκαλέσει ένα γεγονός παρόμοιο με την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986.

Απευθύνουμε έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ και τον ΔΟΑΕ, καθώς και σε εκείνες τις χώρες που έχουν επιρροή στο καθεστώς του Κιέβου, να αναλάβουν δράση ώστε να σταματήσει αμέσως ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τμήματα των εγκαταστάσεων στις εγκαταστάσεις είναι εκτός λειτουργίας λόγω των βομβαρδισμών. Στις εγκαταστάσεις ξέσπασε και φωτιά, η οποία όμως κατασβέστηκε γρήγορα. Το υπουργείο τόνισε επίσης ότι οι ουκρανικές οβίδες «από καθαρή τύχη» δεν προκάλεσαν μεγάλη πυρκαγιά και συνεπώς πιθανή πυρηνική καταστροφή. Το υπουργείο είπε επίσης ότι ουκρανικά στρατεύματα βομβάρδισαν επίσης τη γειτονική πόλη Energodar, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και διακοπές στην παροχή νερού. Το υπουργείο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την Ουκρανία για «πράξεις πυρηνικής τρομοκρατίας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι, εν τω μεταξύ, ισχυρίστηκε ότι ο βομβαρδισμός της εγκατάστασης προήλθε από ρωσικά στρατεύματα. «Αυτός δεν είναι μόνο ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Ρωσία πρέπει να αναγνωριστεί ως κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας, αλλά και ένας λόγος για την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε ολόκληρη τη ρωσική πυρηνική βιομηχανία», δήλωσε ο Ζελένσκι την Παρασκευή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν επίσης τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις ως «ασπίδα» για τους στρατιώτες της.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί τώρα αυτή την εγκατάσταση ως στρατιωτική βάση από την οποία βομβαρδίζει τους Ουκρανούς, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν και δεν θα πυροβολήσουν γιατί θα μπορούσαν κατά λάθος να χτυπήσουν έναν αντιδραστήρα ή ραδιενεργά απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας στο στρατόπεδο».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων στη Νέα Υόρκη. Η ρωσική αντιπροσωπεία στη διάσκεψη δημοσίευσε μια δήλωση που απορρίπτει τον ισχυρισμό του Blinken. «Οι ενέργειες των ενόπλων δυνάμεών μας σε καμία περίπτωση δεν βλάπτουν την πυρηνική ασφάλεια της Ουκρανίας και δεν εμποδίζουν τη λειτουργία της εγκατάστασης». Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP την Τρίτη ότι η εγκατάσταση θα πρέπει να επιθεωρηθεί για τυχόν απαραίτητες επισκευές «για να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα». Η κατάσταση στη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης είναι «εντελώς εκτός ελέγχου», είπε, και απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιτρέψουν σε ειδικούς την πρόσβαση στον πυρηνικό σταθμό.

"Η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη. Κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί", πρόσθεσε ο Γκρόσι.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι του Energodar, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον πυρηνικό σταθμό, φοβούνται ότι οι μάχες στην περιοχή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφή και απαιτούν μια ζώνη προστασίας 20 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Κάλεσαν τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις να απόσχουν από μάχες γύρω από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Μια άλλη επίθεση στην περιοχή Zaporizhia την Παρασκευή είχε στόχο μια αποθήκη σιτηρών, όπου φέρεται να έπεσαν ρουκέτες. Περισσότεροι από 300 τόνοι αποθηκευμένων σιτηρών και σπόρων βρίσκονται τώρα κάτω από τα ερείπια.

6-8-22    rtde.live/international/145480-russland-warnt-ukraine-vor-wiederholung/

Δεν υπάρχουν σχόλια: