Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021

Οι υποβρύχιοι 'fairy circles' παραμένουν μυστήριο. Εμφανίζονται στη Μεσόγειο και τη Βαλτική θάλασσα. Οι ειδικοί αναφέρουν τα πιθανά αίτια της εμφάνισης και επισημαίνουν ότι, είναι σημάδι κινδύνου εξαφάνισης ολόκληρων οικοσυστημάτων. Οι fairy circles στην έρημο της Ναμίμπια

Παραμένουν μυστήριο οι υποβρύχιοι 'fairy circles' της seagrass (θαλάσσιας χλόης):
Τα παράξενα bald patches προκαλούνται από εισβολή ξενικών (invading foreign) ειδών και θέτουν ολόκληρα οικοσυστήματα σε κίνδυνο εξαφάνισης?

Τα rings εμφανίζονται ως glowing ovals στη Μεσόγειο και τη Βαλτική θάλασσα.  Είναι το αποτέλεσμα 'bald patches' που στερούνται βλάστησης (vegetation) σε λιβάδια θαλασσινού χόρτου (seagrass meadows)

Η έρευνα τώρα, αποκάλυψε ότι, οι γυμνοί κύκλοι προκαλούνται από μόλυνση από εισβολή ξένων ειδών.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα περίεργα patches (μπαλώματα) είναι ένα σημάδι ότι ολόκληρα οικοσυστήματα, κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Τα εισβολικά (ξενικά ή αλλόχθονα) είδη οδηγούνται σε νέες περιοχές, από μολυσμένα νερά και κλιματική αλλαγή.

Το μυστήριο των  'fairy circles' του  seagrass που ξεπηδούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας λύθηκε?

φωτο: Στην εικόνα είναι ένας fairy circle (νεραϊδόκυκλος) σε ένα λιβάδι με θαλασσινό χόρτο (seagrass meadow) στην Αδριατική Θάλασσα όπως φαίνεται από την ακτή ,  δίπλα σε μια εικόνα του ίδιου fairy circle  σε μια δορυφορική εικόνα (δεξιά)

 UNDERWATER FAIRY CIRCLES

The rings appear as glowing ovals in the Mediterranean and Baltic sea and are the result of large 'bald patches' devoid of vegetation in seagrass meadows. Research has now revealed that the bare circles are caused by contamination by foreign species.

Οι κύκλοι έχουν βρεθεί γύρω από τις ακτές της Δανίας καθώς και τα νησιά των Βαλεαρίδων (Balearic islands) συμπεριλαμβανομένης της Μαγιόρκα (Mallorca).

εικόνα πλευρικής σάρωσης ( side-scan image) δείχνει ένα λιβάδι θαλασσινού χόρτου στον κόλπο Pollença, στο νησί Μαγιόρκα, στη Δυτική Μεσόγειο

Εισβολικά (ξενικά) είδη οδηγούνται (εισβάλλουν) σε αυτές τις περιοχές λόγω περιβαλλοντικής πίεσης από ανθρώπινες δραστηριότητες (μολυσμένα από φυτοφάρμακα κλπ. νερά) και από την κλιματική αλλαγή,  δήλωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο των Βαλεαρίδων Νήσων στην Πάλμα, Μαγιόρκα (University of the Balearic Islands in Palma, Mallorca)

«Η χωρική οργάνωση των τοπίων βλάστησης (vegetation landscapes) λειτουργούν ως πιθανοί δείκτες αξιολόγησης (είναι βασικός παράγοντας) της υγείας και λειτουργίας του οικοσυστήματος, έγραψε ο επικεφαλής ερευνητής Daniel Ruiz-Reynés στην εργασία του Fairy Circle Landscapes Under The Sea, που δημοσιεύτηκε από την Science Advances.

«Οι χωρικές διαμορφώσεις (occupying spaces) των τοπίων βλάστησης αποτελούν δείκτη της πίεσης στα οικοσυστήματα από την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα ».

Οι  'fairy circles'  υποδεικνύουν ότι το θαλασσινό χόρτο, γνωστό επιστημονικά ως Posidonia oceanica, σε αυτές τις περιοχές κινδυνεύει.

Η απώλεια πληθυσμών θαλάσσιου χόρτου (seagrass)  θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά το μεγαλύτερο οικοσύστημα του πλανήτη, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αν και υπάρχει αφθονία θαλάσσιου χόρτου γύρω από τη Μαγιόρκα, ο αργός ρυθμός ανάπτυξής του μόλις μερικά εκατοστά το χρόνο σημαίνει ότι οι απώλειες είναι «ουσιαστικά μη αναστρέψιμες», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ο κ. Ruiz-Reynés πρότεινε ότι οι κύκλοι είναι πιο διαδεδομένοι από όσο πιστεύουν οι επιστήμονες, επειδή είναι κρυμμένοι κάτω από τη θάλασσα.

«Οι δορυφορικές εικόνες (Satellite images)  και η χαρτογραφία από πλευρική σάρωση  (side-scan cartography) αποκαλύπτουν ότι περίπλοκα θαλασσινά τοπία είναι άφθονα σε λιβάδια της Posidonia oceanica, υποδηλώνοντας ότι τα αυτοοργανωμένα υποβρύχια μοτίβα βλάστησης (self-organised submarine vegetation patterns) μπορεί να είναι διαδεδομένα, αλλά έχουν παραμείνει μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό κρυμμένα κάτω από τη θάλασσα».

Αν και το θαλάσσιο χόρτο (Posidonia oceanica) γύρω από τη Μαγιόρκα είναι ένα έντονα κλωνικό φυτό (clonal plant), ο κ. Ruiz-Reynés είπε ότι, έχει πολύ αργό ρυθμός ανάπτυξης

Η ομάδα της Μαγιόρκα χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο βασισμένο σε ρυθμούς ανάπτυξης θαλάσσιου χόρτου και αλληλεπιδράσεις μεγάλων αποστάσεων (long-distance interactions) μεταξύ υποβρυχίων φυτών για να αποκαλύψει ότι ο ανταγωνισμός για τους πόρους είναι ο βασικός μοχλός σχηματισμού "fairy circle formation".

Η μελέτη έδειξε ότι αυτός ο ανταγωνισμός αλλάζει ριζικά τη δυναμική της ανάπτυξης του θαλασσινού χόρτου, προκαλώντας αυτή τη συμπεριφορά σε αρκετά χιλιόμετρα του βυθού.

Αυτή η συμπεριφορά είναι δύσκολο να προβλεφθεί χρησιμοποιώντας τους απλούς κανόνες ανάπτυξης των φυτών, δήλωσε ο συν -συγγραφέας της μελέτης Δρ. Damià  Agustí Gomila Villalonga.

«Ξεκινώντας από μια μικροσκοπική περιγραφή (microscopic description) του πολλαπλασιασμού των κλωνικών φυτών (όπως η posidonia) και της θεωρίας του σχηματισμού προτύπων  (heory of pattern formation), έχει αναπτυχθεί ένα μακροσκοπικό μοντέλο (macroscopic model) », είπε.

«Αυτό το μοντέλο είναι ικανό να αναπαράγει τις διάφορες δομές που παρατηρούνται στον βυθό και να συνδέει τα διαφορετικά τοπία με τις συνθήκες θνησιμότητας».

Το αποτέλεσμα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς ανταγωνισμού στην υποβρύχια φυτική ζωή.

Οι μηχανισμοί ανταγωνισμού της άγριας ζωής είναι ποικίλοι και συχνά δύσκολο να προσδιοριστούν.

Στα θαλάσσια οικοσυστήματα, η πρόσβαση σε φυσικούς πόρους όπως το φως και τα θρεπτικά συστατικά, καθώς και οι παλιρροϊκές δυνάμεις, είναι κρίσιμοι παράγοντες.

Αυτοί οι μηχανισμοί επιτρέπουν μη τοπικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυτών που εκτείνονται σε αρκετά μέτρα.

«Με άλλα λόγια, τα φυτά σε μια δεδομένη περιοχή μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη των μακρινών φυτών, έτσι ώστε ελαφρώς πιο κατοικημένες περιοχές να εμποδίζουν την ανάπτυξη στο περιβάλλον τους (να την αναχαιτίζουν) περισσότερο από ό, τι το περιβάλλον αναχαιτίζει (εμποδίζει) αυτές», είπε ο Δρ Gomila.

[Οι υποβρύχιοι "Underwater fairy circles" πήραν το όνομά τους από παράξενα κομμάτια γυμνής γης που βρέθηκαν διάσπαρτα σε χορταριασμένα χωράφια στη Ναμίμπια, που ονομάστηκαν επίσης fairy circles. Αυτά ήταν από καιρό ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της φύσης, προκαλώντας άγριες θεωρίες ότι δημιουργήθηκαν από εξωγήινους ή θρυλικούς θεούς.]

[Η έρευνα ακολουθεί μια μελέτη του 2014 σχετικά με την προέλευση παρόμοιων fairy circles που βρέθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Δανίας. Οι περίεργοι underwater rings, που σχηματίστηκαν από χελόχορτο (eelgrass) και είχαν μέγεθος έως 15 μέτρα πλάτος, προκλήθηκαν από δηλητήριο.
Δανοί βιολόγοι επιβεβαίωσαν ότι οι κύκλοι «δεν είχαν καμία σχέση ούτε με κρατήρες βομβών ούτε με σημάδια προσγείωσης για εξωγήινους».
Αντ 'αυτού, πιστεύουν ότι οι δακτύλιοι σχηματίζονται λόγω του κυκλικού μοτίβου στο οποίο μεγαλώνει φυσικά το eelgrass και η τοξίνη σκοτώνει τα παλαιότερα, ασθενέστερα φυτά.]

Μελετώντας τη λάσπη που περιβάλλει τους περίεργους δακτυλίους, ανακάλυψαν υψηλά επίπεδα σουλφιδίου, το οποίο είναι δηλητηριώδες για το γρασίδι και μπορεί σταδιακά να συσσωρευτεί σε έναν chalky  βυθό ( που περιέχει συσσωμάτωμα ασβεστολιθικών μικροαπολιθωμάτων)

Η τοξίνη μπορεί  να εμφανιστεί εάν γεωργικοί ρύποι διαρρεύσουν στο νερό, ανέφερε το NBC News.

Τον Ιανουάριο, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Princeton αποκάλυψε τι προκαλεί αυτούς τους  fairy circles  να σχηματίζονται σε εκατομμύρια.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτά τα "self-organised regular vegetation patterns"  μοτίβα βλάστησης, δημιουργούνται από ένα συνδυασμό συμπεριφοράς φυτών και εντόμων

Η ομάδα εξέτασε δύο κορυφαίες θεωρίες για τους fairy circles για να κάνει την ανακάλυψη.

Η πρώτη θεωρία προτείνει ότι τα φυτά γύρω από τους κύκλους των νεράιδων βοηθούν τους γείτονές τους, αλλά ανταγωνίζονται με μακρινά άτομα σε μια διελκυστίνδα για το νερό και άλλα λιγοστά θρεπτικά συστατικά. 

Η διελκυστίνδα κάνει το τοπίο να οργανωθεί σε "rings" (δακτυλίους) φυτών με βαθιές ρίζες που είναι σε θέση να αποστραγγίσουν το νερό από μια κύρια δεξαμενή   (main reservoir).

Η δεύτερη θεωρία υποστηρίζει ότι οι κύκλοι σχηματίζονται από υπόγειους μηχανικούς οικοσυστημάτων, όπως τερμίτες, μυρμήγκια ή τρωκτικά.

Σύμφωνα με τη θεωρία των τερμιτών, ένα είδος που ονομάζεται Psammotermes ndarerus κατασκευάζει τους κύκλους καταστρέφοντας τα φυτά από πάνω τους.

Οι δύο θεωρίες από μόνες τους δεν αρκούν για να εξηγήσουν τα γυμνά κομμάτια.

Αλλά η Corina Tarnita και οι συνεργάτες της στο Princeto Πανεπιστήμιο συνδύασαν  και τις δύο αυτές θεωρίες σε προσομοίωση υπολογιστή.

Έδειξαν ότι, αντί για το ένα ή το άλλο, ένας συνδυασμός ανταγωνισμού μεταξύ υπόγειων αποικιών κοινωνικών εντόμων του ίδιου είδους και μια διελκυστίνδα μεταξύ φυτών μπορεί να εξηγήσει τα αυτοοργανωμένα κανονικά μοτίβα βλάστησης.

9-8-21

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4774690/Underwater-fairy-circles-caused-invading-species.html

 https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.1603262
================
σχετική ανάρτηση

1-8-2018

Μυστηριώδεις υποθαλάσσιοι κύκλοι στις ακτές της Ελλάδας

Χρήστες του Google Earth βρήκαν στο Αιγαίο πέλαγος ανοικτά των ακτών της Ελλάδας άγνωστο υποβρύχιο αντικείμενο σημαντικού μεγέθους, γράφει η Daily Express.

Το αντικείμενο μοιάζει με κύκλο με άλλο μικρότερο κύκλο στο κέντρο. Η διάμετρος του μεγάλου κύκλου είναι περίπου 67 μέτρα.

Ένας από τους χρήστες προτείνει ότι το βυθισμένο αντικείμενο μπορεί να έχει ηφαιστειακή προέλευση. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι παρόμοιος με τον παλιό φάρο (lighthouse) Μερικοί μπερδεύτηκαν από το ιδανικό σχήμα ενός κύκλου, το οποίο θεωρούσαν περίεργο και ύποπτο.

Τον Ιούνιο, οι κάτοικοι της αυστραλιανής πόλης Geelong βρήκαν στο Google Earth μια εικόνα πέους 50-foot χαραγμένη στον πυθμένα της ξηρής λίμνης, που βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής τους.

 [Στο Google Earth βρίσκουμε συχνά απροσδόκητα αντικείμενα. Για παράδειγμα, ο κόκκινος σταυρός στο χάρτη της Ανταρκτικής (the red cross on the map of Antarctica)  ή πιθανότατα τα ίχνη του εξωγήινου πλοίου.

https://www.mirror.co.uk/news/weird-news/conspiracy-theorists-go-wild-after-12157377  ]

 On Google maps have a look at the mysterious circles off the coast of Greece

By Andry Kut -01.08.2018

https://handofmoscow.com/2018/08/01/on-google-maps-have-a-look-at-the-mysterious-circles-off-the-coast-of-greece/
===========

Στον βυθό, μια γεωμετρική, κυκλική κατασκευή με διάμετρο περίπου 6,5 πόδια είχε χαραχθεί με ακρίβεια από άμμο. Αποτελούνταν από πολλαπλές κορυφογραμμές, συμμετρικά που έβγαιναν από το κέντρο και φαινόταν ότι ήταν έργο ενός υποβρύχιου καλλιτέχνη, που εργαζόταν προσεκτικά με εργαλεία.

https://www.spoon-tamago.com/2012/09/18/deep-sea-mystery-circle-love-story/

τηλεοπτικό συνεργείο αποκάλυψε τα ευρήματα και ο άγνωστος καλλιτέχνης ξεσκεπάστηκε.

Οι υποβρύχιες κάμερες έδειξαν ότι ο καλλιτέχνης ήταν ένα μικρό ψαράκι που, χρησιμοποιώντας μόνο το πτερύγιο του, δούλευε ακούραστα μέρα και νύχτα για να χαράξει τις κυκλικές κορυφογραμμές. Ο απίθανος καλλιτέχνης - γνωστός στην Ιαπωνία ως λιχουδιά, αν και δυνητικά δηλητηριώδης - παίρνει ακόμη και μικρά κοχύλια, τα σκίζει και στρώνει τις εσωτερικές αυλακώσεις του γλυπτού του σαν να διακοσμεί το κομμάτι του. Περαιτέρω παρατήρηση αποκάλυψε ότι αυτός ο «μυστηριώδης κύκλος» δεν ήταν μόνο για να κάνει τον πυθμένα του ωκεανού να φαίνεται όμορφος. Με οδηγό τις αυλακώσεις και τις κορυφογραμμές, τα θηλυκά φουσκωτά ψάρια θα έβρισκαν το δρόμο τους κατά μήκος του σκοτεινού βυθού προς τα αρσενικά φουσκωτά ψάρια όπου θα ζευγαρώσουν και θα γεννήσουν αυγά στο κέντρο του κύκλου. Μάλιστα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσο περισσότερες ράχες περιείχε ο κύκλος, τόσο πιο πιθανό ήταν το θηλυκό να ζευγαρώσει με το αρσενικό. Τα μικρά κοχύλια της θάλασσας δεν τοποθετήθηκαν άσκοπα στην κατασκευή.

Αυτό που ήταν συναρπαστικό ήταν ότι το γλυπτό του ψαριού έπαιξε άλλο ρόλο. Μέσα από πειράματα στο εργαστήριό τους, οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι αυλακώσεις και οι κορυφογραμμές του γλυπτού βοήθησαν στην εξουδετέρωση των ρευμάτων, προστατεύοντας τα αυγά από το να πεταχτούν και δυνητικά να εκτεθούν σε αρπακτικά.

ήταν μια αληθινή ιστορία αγάπης, δεξιοτεχνίας και επιθυμίας να μεταδοθούν απόγονοι.

το ψάρι παίρνει ένα μικρό κέλυφος στο στόμα του και το φυτεύει στο γλυπτό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα κελύφη είναι γεμάτα με ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο μελλοντικός πατέρας προετοιμάζει τροφή για τα μωρά.

 23-9-12
https://earthsky.org/earth/underwater-crop-circle-mystery-solved

 What are the big circles in the ocean?

They've been called the crop circles of the ocean floor—seven-foot diameter patterned circles that were first spotted in 1995 off the coast of southern Japan. But their origin was an enigma, and local divers termed them “mystery circles.”

15 Αυγ 2013

https://www.discovermagazine.com/planet-earth/the-mystery-of-underwater-crop-circles-explained

------------

Published: 01 July 2013

Role of Huge Geometric Circular Structures in the Reproduction of a Marine Pufferfish

Hiroshi Kawase, Yoji Okata & Kimiaki Ito

Scientific Reports

We report that male pufferfishes (Torquigener sp., Tetraodontidae) constructed large geometric circular structures on the seabed that played an important role in female mate choice.

Μια γεωμετρική κυκλική δομή  (Spirograph  μοτίβο)  διαμέτρου περίπου 2 m βρέθηκε το 1995 στον βυθό κοντά στο νότιο νησί Amami-Oshima στην υποτροπική Ιαπωνία. Στη συνέχεια, η κυκλική δομή παρατηρήθηκε σποραδικά από γηγενείς δύτες

Η προέλευση της δομής ήταν ασαφής και άγνωστο αν είχε δημιουργηθεί από φυσικό φαινόμενο ή από οργανισμό. Οι δύτες ονόμασαν τη δομή «μυστήριο κύκλο». Εντοπίσαμε ένα μικρό αρσενικό φουσκωτό ψάρι , το Torquigener sp. (Tetraodontidae)  περίπου 120 mm σε συνολικό μήκος, που κατασκεύασε την κυκλική δομή στο βυθό για πρώτη φορά το 2011.

Αυτό το φουσκωτό ψάρι pufferfish θεωρείται ότι είναι ένα νέο είδος του γένους Torquigener (Tetraodontidae, Tetraodontiformes)
========================

Το μυστήριο fairy circle της Αφρικής φωτίζεται...

Περίεργα patches στη χλόη της ερήμου της Ναμίμπια προκαλούνται από τους ίδιους τοξικούς χυμούς που χρησιμοποιούνται σε βέλη δηλητηρίου

Γυμνά κομμάτια γης που ονομάζονται fairy circles σημαδεύουν τμήματα της χορταριασμένης ερήμου Namib

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι κύκλοι των νεράιδων προκαλούνται από τερμίτες ή τρωκτικά

Αλλά οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πρετόρια έχουν τώρα μια πιο οριστική θεωρία

Τα φυτά θάμνων Milk bush  απελευθερώνουν έναν τοξικό χυμό που εμποδίζει την ανάπτυξη άλλων φυτών, λένε

Οι fairy circles  της Αφρικής σε λιβάδια σχηματίζονται από ένα φυτό που απελευθερώνει έναν τοξικό χυμό στο έδαφος όταν πεθάνει, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Αυτός ο δηλητηριώδης χυμός, που χρησιμοποιείται από τους ντόπιους για να βυθίσουν τις άκρες στα κυνηγετικά τους βέλη, προέρχεται από το είδος φυτών Euphorbia.

Οι ερευνητές λένε ότι η Euphorbia είναι υπεύθυνη για τα γυμνά κυκλικά μπαλώματα (patches) στο έδαφος, τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλη τη χλόη της ερήμου της Ναμίμπια και προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες.

Μεταξύ της νότιας Αγκόλας και της βόρειας Νότιας Αφρικής, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες fairy circles, με διάμετρο από 2-15 μέτρα.

Δύο είδη Euphorbia-E. damarana, E. gummifera, και πιθανώς άλλα είδη όπως η E. gregaria-απελευθερώνουν τον υδατοαπωθητικό χυμό όταν πεθάνουν, εμποδίζοντας την ανάπτυξη άλλων grassy φυτών και δημιουργώντας άγονους, χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ( featureless) κύκλους, αποκαλύπτουν οι ειδικοί.

Ο θάνατος του Euphorbia, και επομένως η δημιουργία fairy circles, επιδεινώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας, προσθέτουν.

 ΤΙ ΕΙΝΑΙ FAIRY CIRCLES?;

Οι νεραϊδόκυκλοι Fairy circles  είναι άγονα κομμάτια γης που μπορούν να βρεθούν στην έρημο Namib στη νότια Αφρική.

Βρίσκονται στο άνυδρο λιβάδι της περιοχής σε αμμώδη εδάφη.

Ένας δακτύλιος (ring) βλάστησης γύρω από την άκρη του δακτυλίου είναι ψηλότερος από το γύρω grassland.

 Το μυστήριο για το πώς έφτασαν εκεί ή γιατί μένουν εκεί, έχει προκαλέσει σοκ στους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες.

Οι θεωρίες έχουν συμπεριλάβει αέρια που σκοτώνουν το γρασίδι, τερμίτες και ακόμη UFO ενώ ο τοπικός μύθος υποστηρίζει ότι ένας δράκος ζει κάτω από τη Γη και η πύρινη ανάσα του καίει τη βλάστηση.

Η πρωτοποριακή μελέτη των κύκλων νεράιδων διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πρετόρια στη Νότια Αφρική και το Πανεπιστήμιο ITMO στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

«Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την αιτία των fairy circles», δήλωσε στην MailOnline η καθηγήτρια Marion Meyer από το Τμήμα Φυτικών και Εδαφολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Πρετόρια.

«Είναι τόσο διαφορετικοί ως προς τον μηχανισμό, γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποδειχθεί, φαινόμενο»

 Το φυτό Euphorbia είναι γνωστό τοπικά ως θάμνος milk bush για τον λευκό, πικρό, τοξικό χυμό που αναβλύζει από τα κλαδιά του.

Τα Euphorbia είναι παχύφυτα - δηλαδή έχουν χοντρά, σαρκώδη φύλλα, συνήθως για να συγκρατούν το νερό σε ξηρά κλίματα ή εδαφικές συνθήκες - και μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη τύφλωση στους ανθρώπους εάν ο χυμός τους έρθει σε επαφή με τα μάτια.

«Εργάστηκα με τέσσερις μεταπτυχιακούς φοιτητές για αρκετά χρόνια, προσεγγίζοντάς το από τη χημεία του εδάφους, τη βιολογική τοξικότητα και τις γεωγραφικές παραμέτρους», δήλωσε η καθηγήτρια Marion Meyer.

Οι Fairy circles περιορίζονται κυρίως σε μια στενή λωρίδα, περίπου 50 έως 100 χιλιόμετρα προς την ενδοχώρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ο οποίος εκτείνεται από τη νοτιοδυτική Αγκόλα, μέσω της Ναμίμπια έως τη βορειοδυτική Νότια Αφρική.

Αναφέρθηκε το 2017 ότι οι κύκλοι των νεράιδων προκαλούνται εν μέρει από «μηχανικούς υπόγειων οικοσυστημάτων», όπως τερμίτες, μυρμήγκια ή τρωκτικά.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση, γνωστή ως «θεωρία αυτοοργάνωσης», ήταν ότι ο ανταγωνισμός για το νερό κάνει τα φυτά να τοποθετηθούν με τρόπο που θα επιτρέπει στις ρίζες να έχουν καλύτερη πρόσβαση στη ροή των βροχοπτώσεων.

«Παρά την πληθώρα ερευνών που διερευνούν τη δραστηριότητα των τερμιτών, τη χημεία του εδάφους, την υδραυλική του εδάφους και άλλες εγγενείς ιδιότητες των Fairy circles, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την προέλευση και τη συντήρησή τους», λέει η ομάδα.

στη φωτο: Εναέρια άποψη των Fairy circles, που βρίσκονται στην έρημο Namib, στο εθνικό πάρκο Namib-Naukluft της Ναμίμπια

oι Fairy circles της Ναμίμπια προκαλούνται από νεκρά Euphorbia species,

Το Euphorbia αναστέλλει τη βλάστηση και έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι βακτηρίων στη ριζόσφαιρα - το τμήμα του εδάφους που βρίσκεται δίπλα στις ρίζες.

Το φυτό αποίκισε αμμώδεις πεδιάδες όταν οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές στο παρελθόν, προτείνουν οι ερευνητές.

Δεδομένου ότι τα αμμώδη εδάφη έχουν χαμηλή ικανότητα συγκράτησης νερού, το Euphorbia θα ήταν υπό πίεση για διαθεσιμότητα νερού και θρεπτικών συστατικών.

Σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, καθώς ανέβηκαν οι θερμοκρασίες, η έλλειψη νερού και ο ανταγωνισμός για τα θρεπτικά συστατικά οδήγησαν σε αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ αυτών των φυτών και πολλά θα είχαν πεθάνει.

Το Euphorbia είναι επίσης allelopathic- οι ουσίες που απελευθερώνει εμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων φυτών.

το χώμα και από τους Fairy circles, και το χώμα κάτω από την αποσύνθεση των φυτών E. damarana, μοιάζουν πολύ στη φυτοχημεία.

Περαιτέρω έρευνα βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη σε περιοχές που έχουν πολλούς Fairy circles,

Αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε σε αναλύσεις DNA εδάφους και αρχαία δείγματα γύρης φυτών.

Η  μελέτη δημοσιεύτηκε στο BMC Ecology.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ  ΘΕΩΡΙΑ ΚΥΚΛΟΥ  Fairy circle

Οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν το 2013 ότι, το είδος τερμιτών άμμου Psammotermes allocerus ήταν το πιο πιθανό ύποπτο για τη δημιουργία των κύκλων

Ο Norbert Jürgens από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου είπε ότι το έντομο ήταν το μόνο είδος που υπήρχε σταθερά στα 1.200 μίλια της ερήμου που περιελάμβανε τους κύκλους.

Οι πιο πρόσφατες θεωρίες υποδηλώνουν ότι οι κύκλοι ακολουθούν τα πρότυπα της βροχόπτωσης και μπορεί να προκληθούν από τον ανταγωνισμό μεταξύ των φυτών, με κύκλους από ισχυρότερα πιο ζωντανά χόρτα που απορροφούν θρεπτικά συστατικά και υγρασία από το φτωχό έδαφος στο κέντρο.

17-2-21

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9269439/Africas-fairy-circle-mystery-finally-solved-new-study.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: