Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

Μπορεί το αίμα από νεαρά άτομα να καθυστερήσει τη γήρανση? Μέλη της ελίτ χρησιμοποιούν αίμα παιδιών για να αναζωογονηθούν? Η ισπανική εταιρεία Grifols, ελπίζει να εξαγάγει κάτι πολύ πιο πολύτιμο, από το πλάσμα των νεαρών εθελοντών, για την αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης

 Μέλη της ελίτ χρησιμοποιούν αίμα παιδιών και νεαρών  ανθρώπων για να αναζωογονηθούν?

Μπορεί το νεανικό αίμα να επιβραδύνει τη γήρανση; 

Η ισπανική εταιρεία Grifols ( με έδρα τη Βαρκελώνη), μαζί με άλλες εταιρείες, πρόσφεραν σχεδόν διπλάσια τιμή για δωρεές αίματος για μια δοκιμή θεραπείας COVID-19.

Η δοκιμή απέτυχε, ωστόσο, και τώρα η Grifols ελπίζει να εξαγάγει κάτι πολύ πιο πολύτιμο από το πλάσμα των νεαρών εθελοντών: ένα σύνολο μικροσκοπικών μορίων που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης.

Can Blood from Young People Slow Aging? Silicon Valley Has Bet Billions It Will
πηγή 7-4-21
https://www.newsweek.com/2021/04/16/can-blood-young-people-slow-aging-silicon-valley-has-bet-billions-it-will-1581447.html?fbclid=IwAR2cDnzNfXIqEwzccwh8dILl7YGpATPhXHO2-UXlE2Vw3gVprgqYbopjPhM

Φέτος, η Grifols έκλεισε συμφωνία για να αγοράσει την Alkahest, αξίας 146 εκατομμυρίων δολαρίων

η Alkahest, είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον νευροεπιστήμονα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Tony Wyss-Coray, ο οποίος, μαζί με τον Saul Villeda, αποκάλυψε σε επιστημονικές δημοσιεύσεις που δημοσιεύθηκαν το 2011 και το 2014 ότι το αίμα από νεαρά ποντίκια είχε φαινομενικά θαυμαστά αποκαταστατικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο ηλικιωμένων ποντικών.

Τα αποτελέσματα, όταν τα δημοσίευσε το 2014, συγκλόνισαν τον επιστημονικό κόσμο. Η έγχυση νεανικού αίματος τριπλασίασε τον αριθμό των νέων νευρικών κυττάρων που παράγονται στον εγκέφαλο ηλικιωμένων ποντικών.

Αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη αποκάλυψη. Είχε ήδη δείξει ότι, τα νεαρά μέλη των συνδεδεμένων ζευγαριών  (ηλικιωμένων και νεαρών ατόμων) ποντικιού, παρήγαγαν πολύ λιγότερα νέα νευρικά κύτταρα από τα νεαρά ποντίκια, τα οποία έπρεπε να περιφέρονται ελεύθερα χωρίς να είναι προσκολλημένα στα μεγαλύτερα ξαδέλφια τους.

 Και ενώ τα ηλικιωμένα ποντίκια έγιναν πιο ενεργητικά, τα νεαρά ποντίκια συμπεριφέρθηκαν ξαφνικά σαν να ήταν μεσήλικες. ...

Σε δραστηριότητα  χωρικής πλοήγησης, όπως η εύρεση μιας υποβρύχιας πλατφόρμας στην οποία το ποντίκι πρέπει να ξεκουραστεί σε ένα θάλαμο γεμάτο με νερό,

τα νεαρά ποντίκια που είχαν λάβει ένεση με αίμα ηλικιωμένου ποντικού, είχαν πολύ χειρότερη επίδοση, από μια ομάδα που έλαβε ενέσεις πλάσματος από νεότερα ποντίκια. 

Αφού εγχύθηκαν με αίμα νεαρών ποντικών, τα ενήλικα ποντίκια  ήταν πλέον σε θέση να εντοπίσουν την πλατφόρμα τόσο εύκολα όσο τα μικρότερα αδέλφια τους. ...

---------

Η ανακάλυψη προσθέτει σε μια καυτή περιοχή έρευνας που ονομάζεται γεροεπιστήμη που «επιδιώκει να κατανοήσει μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς που καθιστούν τη γήρανση σημαντικό παράγοντα κινδύνου και οδηγό για κοινές χρόνιες καταστάσεις και ασθένειες της μεγαλύτερης ηλικίας», σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Τα τελευταία έξι χρόνια, η Alkahest έχει εντοπίσει περισσότερες από 8.000 πρωτεΐνες στο αίμα που δίνουν πιθανή υπόσχεση ως θεραπείες.

η Alkahest και ένας αυξανόμενος αριθμός άλλων νεοσύστατων υγειονομικών επιστημών σηματοδοτούν μια αλλαγή στο να σκεφτόμαστε μερικές από τις πιο ανθεκτικές ασθένειες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αιτιολογία μεμονωμένων ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, Αλτσχάιμερ και αρθρίτιδα - ή, για το θέμα αυτό, COVID-19 - οι γεροεπιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν πώς αυτές οι ασθένειες σχετίζονται με τον μοναδικό μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου όλων: την ανθρώπινη γήρανση . Ο στόχος τους είναι να χακάρουν τη διαδικασία γήρανσης και να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την εμφάνιση πολλών ασθενειών, που σχετίζονται περισσότερο με την γήρανση.

Η ιδέα ότι η γήρανση και η ασθένεια συμβαδίζουν, φυσικά, δεν είναι κάτι νέο. Αυτό που είναι νέο είναι η νέα προσέγγιση των επιστημόνων ότι η «γήρανση» μπορεί να μετρηθεί, να αντιστραφεί και να ελεγχθεί.

Η απόδειξη αυτής της αλλαγής περιλαμβάνει έκρηξη έρευνας και πλημμύρα επενδυτικών χρημάτων τους μήνες πριν από την πανδημία, ανέφερε το Newsweek. Οι επενδυτές έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδοτώντας εταιρείες βιοτεχνολογίας που εργάζονται για την εμπορευματοποίηση της νέας επιστήμης.

«Δεν έχετε ιδέα πόσα άτομα ενδιαφέρονται να επενδύσουν χρήματα στη μακροζωία», δήλωσε ο Nir Barzilai, ιδρυτικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Γήρανσης στο Albert Einstein College of Medicine του Πανεπιστημίου Yeshiva και ο ιδρυτής μιας εταιρείας που στοχεύει στη μιτοχονδριακή υγεία .

«Ο Jeff Bezos, ο Peter Thiel, ο Sergey Brin, ο Larry Ellison — name a Silister Valley A-lister - και αυτός ή αυτή χρηματοδοτεί έρευνα μακροζωίας, πειραματίζεται με παρεμβάσεις κατά της γήρανσης ή και τα δύο», έγραψε ο Megan Miller για το The Robb Report .

Ένας τομέας γεροεπιστημών επικεντρώνεται στον εντοπισμό ευεργετικών στοιχείων του αίματος που διαλύονται καθώς γερνάμε και άλλων που συσσωρεύονται και προκαλούν βλάβη. 

Η χρήση αίματος από νέους δότες για την αναζωογόνηση των ηλικιωμένων ενηλίκων είναι αμφιλεγόμενη. Η παραβίαση της γήρανσης δημιουργεί ηθικά ερωτήματα. 

Η τηλεοπτική σειρά «Silicon Valley» παρουσιάζει  ένα επεισόδιο με έναν δισεκατομμυριούχο dotcom που έχει το δικό του «αγόρι αίματος» (blood boy) να τον ακολουθεί για να προσφέρει μεταγγίσεις.

Το 2016, η πρώην φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ (Stanford Medical School)  Jesse Karmazin άνοιξε την Ambrosia, μια κλινική στο Monterey της Καλιφόρνια, και χρεώνει 8.000 δολάρια το λίτρο για να εγχύσει τους πελάτες με αίμα δωρητών ηλικίας 16 και 25 ετών.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το αίμα που δίνεται από νέους και χορηγείται σε ηλικιωμένους έχει οποιοδήποτε όφελος για την υγεία», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Thomas A. Rando, ο οποίος έχει κάνει πρωτοποριακή έρευνα για το πώς το αίμα από νεότερα ζώα μπορεί να αναζωογονήσει τα κύτταρα και τους ιστούς των ηλικιωμένων ζώων.

«Έχουμε δει αυτά τα οφέλη σε ποντίκια, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό ισχύει για τους ανθρώπους», δήλωσε ο Rando σε συνέντευξη του Μαΐου 2018 με την AFAR, την Αμερικανική Ομοσπονδία για την έρευνα γήρανσης ( American Federation for Aging Research). «Αυτό πρέπει να δοκιμαστεί σε καλόπιστες "bona fide" κλινικές δοκιμές. Μέχρι να έχουμε σταθερές ενδείξεις ότι υπάρχει πραγματικά αποδεδειγμένο όφελος στους ανθρώπους, δεν θα συνιστούσα σε κανέναν να λάβει οποιοδήποτε προϊόν αίματος με βάση την προοπτική ότι μπορεί να έχει κάποιο είδος «αναζωογονητικού» οφέλους. "

πηγή

https://moguldom.com/347011/hacking-aging-silicon-valley-elites-bet-billions-on-blood-transfers-from-young-to-old/

=======================

Η Grifols απέκτησε την Alkahest για να ενισχύσει την έρευνα και να εντοπίσει καινοτόμες θεραπείες για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, βασισμένες στην κατανόηση του ανθρώπινου πρωτεώματος πλάσματος (human plasma proteome)

- Η Alkahest έχει επί του παρόντος τέσσερις υποψηφίους σε έξι κλινικές δοκιμές φάσης-2 που καλύπτουν θεραπευτικά προϊόντα για νευροεκφυλιστικές, γνωστικές παρακμή, νευρομυϊκές και οφθαλμικές ενδείξεις

- Η Alkahest έχει αναπτύξει έναν χάρτη του ανθρώπινου πρωτεώματος πλάσματος που διευκολύνει τον εντοπισμό των πρωτεϊνών του πλάσματος και των ανασυνδυασμένων αναλόγων τους ως πιθανά θεραπευτικά φάρμακα

========

Η Grifols , με έδρα το Sant Cugat , έκλεισε αυτήν την Τετάρτη την αγορά επτά κέντρων δωρεάς πλάσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι 46,6 εκατομμυρίων ευρώ, που μέχρι στιγμής διαχειρίζεται η ιταλική φαρμακευτική εταιρεία Kedrion.

Η επιχείρηση, η οποία έχει ήδη την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, θα χρηματοδοτηθεί με ίδιους πόρους χωρίς την ανάγκη έκδοσης νέου χρέους και θα επιτρέψει στην εταιρεία να έχει 240.000 λίτρα πλάσματος ετησίως, 

 Η εξαγορά αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου του grup català, το οποίο στοχεύει στην επέκταση και τη διαφοροποίηση της πρόσβασης στο πλάσμα. Η Grifols διαθέτει σήμερα 351 κέντρα πλάσματος, εκ των οποίων 296 βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και 55 στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ουγγαρία

Το 2021, η εταιρεία σκοπεύει να ανοίξει μεταξύ 15 και 20 νέων κέντρων δωρεάς στις αγορές όπου έχει ήδη παρουσία και θα ξεκινήσει τα πρώτα κέντρα πλάσματος στην Αίγυπτο, μετά την υπογραφή στρατηγικής συμμαχίας με την αιγυπτιακή κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο.

Grifols compra set centres de donació de plasma als Estats Units

Η Grifols αγοράζει επτά κέντρα δωρεάς πλάσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η επιχείρηση θα χρηματοδοτηθεί με ίδιους πόρους και θα επιτρέψει στην εταιρεία να έχει 240.000 λίτρα πλάσματος ετησίως

  πηγή 8-4-21

https://www.totsantcugat.cat/actualitat/economia/grifols-compra-set-centres-donacio-plasma-estats-units_2150544102.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: