Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

το Ιράν ορκίζεται "εκδίκηση" για την cyber επίθεση, στην πυρηνική μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου, στη Natanz. Τα τοπικά ΜΜΕ, θεωρούν υπεύθυνη τη "Mossad spy agency" για την επίθεση

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν  Mohammad Javad Zarif, κατηγορεί το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε την επίθεση, στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, στη Natanz.

[Natanz, in Iran's central Isfahan province, hosts the country's main uranium enrichment facility.]

Χαρακτηρίζει την επίθεση τρομοκρατικό χτύπημα 'terrorist attack' και ορκίζεται «εκδίκηση»

λέει ότι το Ισραήλ στοχεύει την πυρηνική μονάδα εμπλουτισμού του ουρανίου, στη Natanz, ως εκδίκηση για τις κινήσεις του Ιράν για άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ.

«Οι Σιωνιστές θέλουν να εκδικηθούν λόγω της προόδου μας στον τρόπο άρσης των κυρώσεων… έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν θα το επιτρέψουν. Αλλά θα πάρουμε την εκδίκηση μας από τους Σιωνιστές », είπε.

Ο Saeed Khatibzadeh, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, πρόσθεσε αργότερα ότι το Ισραήλ ήταν «φυσικά» πίσω από την επίθεση και επανέλαβε την απειλή «εκδίκησης ... σε εύθετο χρόνο».

η πυρηνική μονάδα στο Natanz χτυπήθηκε από ύποπτη επίθεση "cyber attack" μόλις μια ημέρα μετά την αποκάλυψη από την Τεχεράνη, για την εγκατάσταση εξελιγμένων φυγοκεντρωτών εκεί. 

Οι φυγοκεντρωτές (centrifuges) χρησιμοποιούνται ως μέρος της διαδικασίας για τη δημιουργία εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμου αντιδραστήρα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων.

Ο οργανισμός ατομικής ενέργειας του Ιράν (atomic energy organisation)  δήλωσε  ότι η εγκατάσταση Natanz επλήγη από τρομοκρατική δράση, (terrorist act)

ενώ λίγες ώρες πριν από αυτή τη δήλωση, είχε ανακοινώσει ότι ένα ατύχημα είχε προκαλέσει διακοπή ρεύματος εκεί.

Ο Ali Akbar Salehi, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (IAEO), καταδίκασε την απερίσκεπτη και αποσταθεροποιητική ενέργεια ( 'futile' act) και ταυτόχρονα προέτρεψε 

τη διεθνή κοινότητα να «αντιμετωπίσει αυτήν την αντιπυρηνική τρομοκρατία» (anti-nuclear terrorism) σε δήλωση του, στην κρατική τηλεόραση.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από «αντιπάλους της βιομηχανικής και πολιτικής προόδου της χώρας, οι οποίοι στοχεύουν στην πρόληψη της ανάπτυξης μιας ακμάζουσας πυρηνικής βιομηχανίας», είπε, χωρίς να διευκρινίσει ποια χώρα ή οντότητα μπορεί να βρίσκεται πίσω από το υποτιθέμενο σαμποτάζ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του IAEO Behrouz Kamalvandi είχε προηγουμένως αναφέρει ατύχημα στη μονάδα εμπλουτισμού που προκλήθηκε από «διακοπή ρεύματος».

Κανείς δεν τραυματίστηκε και δεν υπήρξε απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο.

Ο Kamalvandi είπε ότι υπήρξε «ατύχημα σε μέρος του ηλεκτρικού κυκλώματος της εγκατάστασης εμπλουτισμού» στο συγκρότημα Natanz κοντά στην Τεχεράνη.
«Τα αίτια του ατυχήματος βρίσκονται υπό διερεύνηση και περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιευθούν αργότερα», πρόσθεσε, πριν από τη μεταγενέστερη δήλωση του αρχηγού του οργανισμού.

Δεν είπε εάν η τροφοδοσία είχε διακοπεί μόνο στη μονάδα εμπλουτισμού ή σε άλλες εγκαταστάσεις της περιοχής.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας Mossad του Ισραήλ ήταν υπεύθυνη για την αναφερόμενη επίθεση στην πυρηνική μονάδα εμπλουτισμού του ουρανίου, στη Natanz,

"Αυτό το περιστατικό, συνέβη, την επόμενη μέρα της Εθνικής Ημέρας Πυρηνικής Τεχνολογίας, (National Nuclear Technology Day) καθώς το Ιράν προσπαθεί να πιέσει τη Δύση για άρση των κυρώσεων

Ο Πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani εγκαινίασε το Σάββατο έναν cascade (επιταχυντή περιστρεφόμενου σωλήνα)  φυγοκεντρωτή για εμπλουτισμό ουρανίου και δύο δοκιμαστικούς cascades στο Natanz, σε τελετή που μεταδόθηκε από κρατική τηλεόραση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός  Benjamin Netanyahu, είπε αργότερα  ότι «ο αγώνας εναντίον του Ιράν,  των αντιπροσώπων του και των προσπαθειών για τον ιρανικό εξοπλισμό, είναι μια τεράστια αποστολή».

Ο εξοπλισμός που εγκαινιάστηκε το Σάββατο επιτρέπει τον ταχύτερο εμπλουτισμό ουρανίου και σε υψηλότερες ποσότητες, σε επίπεδα που παραβιάζουν τις δεσμεύσεις του Ιράν στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, που συμφώνησε με τις πέντε μόνιμες δυνάμεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών,  (five permanent United Nations Security Council powers) καθώς και με τη Γερμανία.

Η διοίκηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από αυτήν την πολυμερή πυρηνική συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν.

Ο διάδοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι - μέχρι την αποχώρηση της Ουάσινγκτον - είχε επιτύχει να μειώσει δραματικά τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.

ο γύρος συνομιλιών στη Βιέννη, με εκπροσώπους των εναπομείναντων μερών της πυρηνικής συμφωνίας, αφορά όχι μόνο στην άρση των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε ο Τραμπ, αλλά και στην επαναφορά του Ιράν.

το Ισραήλ ήταν πάντοτε αντίθετο με τη συμφωνία του 2015.

Η ΕΕ είπε ότι πρέπει να "διευκρινιστεί" τι συνέβη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Natanz, με τον εκπρόσωπο Peter Stano να προσθέτει: «Απορρίπτουμε κάθε απόπειρα υπονόμευσης ή αποδυνάμωσης των διπλωματικών προσπαθειών για την πυρηνική συμφωνία».

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας του Ιράν Mohsen Fakhrizadeh σκοτώθηκε από πυροβόλο όπλο ενώ ταξίδευε σε αυτοκινητόδρομο έξω από την Τεχεράνη.

Οι ελίτ των Επαναστατικών Φρουρών (Revolutionary Guards) του Ιράν ανέφεραν ότι χρησιμοποιήθηκε ένα "satellite-controlled" όπλο με 'artificial intelligence'  στην επίθεση,

Ο εμπλουτισμός ουρανίου μπορεί να παράγει το καύσιμο για έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, ή σε πολύ εκτεταμένη μορφή, τον σχάσιμο πυρήνα  (fissile core) μιας  "atomic warhead". Είναι μια από τις πιο ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί το Ιράν.

Ο Rouhani υπογράμμισε και πάλι στην τελετή του Σαββάτου ότι, το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι αποκλειστικά για «ειρηνικούς» σκοπούς.

Η επίθεση έγινε, καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις  προσπαθούν να διαπραγματευτούν την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης και δημιουργεί ένταση, σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν συνήψε την πυρηνική συμφωνία το 2015 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και την Κίνα.

Η συμφωνία είναι επίσημα γνωστή ως "Joint Comprehensive Plan of Action" υπό την επιτήρηση επιθεωρητών του  IAEA, σε αντάλλαγμα για την άρση των οικονομικών κυρώσεων.

πηγή 12-4-21

https://www.dailymail.co.uk/news/article-9460929/Natanz-attack-Iran-vows-revenge-finger-blame-pointed-Israel.html?ito=push-notification&ci=125110&si=451208&ai=9460929

Δεν υπάρχουν σχόλια: