Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021

Έμβρυα χίμαιρες ανθρώπων-ζώων. Δημιουργία ζώων με ανθρώπινα όργανα, χρήσιμα για μεταμοσχεύσεις. είναι ηθικό να τα θυσιάζουμε? Τι γίνεται με τα ζώα , όπου τα βλαστικά κύτταρα γίνονται μέρος του εγκεφάλου τους? Θα παράγουμε ζώα ικανά για ανθρώπινη σκέψη? ένα μερικώς ανθρώπινο πλάσμα έχει ψυχή και δικαιώματα?

 Χιμαιρικά έμβρυα ανθρώπου-μακάκου, ανέπτυξε διεθνής ομάδα επιστημόνων από Κίνα και ΗΠΑ. 

σχετικός ο σύνδεσμος μας στις 22 Απριλίου 2021

https://hellenicrevenge.blogspot.com/2021/04/blog-post_22.html

Τα ανθρώπινα-ζώα-μεταλλαγμένα πλάσματα είναι υπέροχα πράγματα για συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν πρέπει να τα δημιουργούμε στον πραγματικό κόσμο. Οι τεχνολογικές εξελίξεις που έχουμε κάνει ως κοινωνία με πολλούς τρόπους ξεπερνούν την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε αυτές τις εξελίξεις κατάλληλα και αυτός ο τομέας της έρευνας είναι σίγουρα ένα λαμπρό παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας.

Ακριβώς επειδή μπορούμε να δημιουργήσουμε υβριδικές χίμαιρες ανθρώπου-ζώου δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις δημιουργήσουμε. Η γενετική τροποποίηση είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη επιστήμη. Αυτές οι χίμαιρες ανθρώπου-ζώου μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις, καθώς η κοινωνία μας βυθίζεται σε ένα πολύ αβέβαιο μέλλον.

==========

Έμβρυα χίμαιρες ανθρώπων-ζώων, δηλαδή οργανισμοί που προκύπτουν χρησιμοποιώντας κύτταρα από δύο ή περισσότερα είδη, προσφέρουν στους ερευνητές νέες δυνατότητες για τη μελέτη ασθενειών, αλλά και τη δημιουργία ιστών και οργάνων για μεταμοσχεύσεις σε ασθενείς.

Για παράδειγμα, θα μπορούμε πιθανότατα κάποια στιγμή στο μέλλον να πάρουμε βλαστοκύτταρα από ασθενή με καρκίνο του παγκρέατος και να τα εισάγουμε σε τροποποιημένο έμβρυο χοίρου, από τον οποίο αφαιρέσαμε το δικό του πάγκρεας.  Το έμβρυο αναπτύσσει το ανθρώπινο υγιές πάγκρεας, το οποίο θα μεταμοσχευτεί στη συνέχεια στον ασθενή. Είναι προφανή τα ηθικά, κοινωνικά και νομικά θέματα που δημιουργούνται, αν σκεφτεί κάποιος π.χ. την περίπτωση ανάπτυξης ανθρώπινου εγκεφάλου σε ένα ζώο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α. (ΝΙΗ), έχει θέσει φραγμό στη χρηματοδότηση ερευνών αυτού του είδους από το 2015, εν αναμονή νέων οδηγιών.  Υπάρχουν όμως σχετικές ερευνητικές προσπάθειες σε άλλες χώρες και συνεργασίες επίσης αμερικανικών ερευνητικών ομάδων με αυτές άλλων χωρών.

Εκτεταμένες σχετικές έρευνες πραγματοποιούνται στην Ιαπωνία. Εκεί, η πλειονότητα του κοινού υποστηρίζει τις έρευνες αυτές, αν και είναι διαφορετική η συναισθηματική αντιμετώπιση, ανάλογα με το ανθρώπινο όργανο που αναπτύσσεται σε κάποιο ζώο (έρευνα του καθηγητή Νομικής FrancisShen του Παν. της Minessota). Αντίστοιχη αντιμετώπιση δείχνει και έρευνα στην Αμερική.

απόσπασμα από το άρθρο (1-12-20)

http://www.bioethics.gr/index.php/el/anakoinosis/2872-01-12-2020

=========

 Τα βλαστικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε ανθρώπινο κύτταρο και μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιονδήποτε ανθρώπινο ιστό. Ο στόχος αυτού του τύπου έρευνας είναι να αναπτυχθούν ανθρώπινοι ιστοί και τελικά ανθρώπινα όργανα για μεταμοσχεύσεις, σε ζώα.

Πρόκειται για καινοτόμο τρόπο βελτίωσης της μεταμοσχευτικής (Αναγεννητικής) ιατρικής!

Αλλά για να αξιοποιήσουμε αυτό το δυναμικό, θα δημιουργήσουμε έναν οργανισμό που είναι εν μέρει ζωικός και εν μέρει ανθρώπινος! 

Αυτά τα υβρίδια είναι τα πλάσματα της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας.Τα Ελληνικά Μυθολογικά Πλάσματα που συνδυάζουν τμήματα διαφορετικών ειδών σε ένα ενιαίο σώμα ( όπως οι Άρπυιες, η Γοργόνα, ο Γρύπας, ο Δράκος, ο Ερμαφρόδιτος, η Έχιδνα, ο Κένταυρος, ο Κέρβερος, η Λερναία Ύδρα, η Μέδουσα, ο Μινώταυρος, ο Πήγασος, η Σειρήνα, η Σφίγγα, ο Τυφώνας και η Χίμαιρα).

Η λέξη υβρίδιο προέρχεται από τον αρχαίο ελληνικό όρο ὕβρις (βρισιά), που σημαίνει προσβολή ή οργή, με ειδική αναφορά στη λαγνεία και ως εκ τούτου, μία προσβολή στη φύση, ένα μικτογέννημα (Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα).

ονομάζονται επίσης χίμαιρες από την ονομασία χίμαιρα του μυθικού αρχαίου ελληνικού πλάσματος, που ήταν ένα  φοβερό τέρας, ένα μυθολογικό ζώο,που εξέπνεε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού, και η ουρά του κατέληγε σε φίδι. 

Ένας στόχος της σημερινής έρευνας είναι η παραγωγή ιστών και οργάνων για πειραματισμό που θα βελτιώσει την κατανόησή μας για τις ανθρώπινες ασθένειες. 

Ένας εναλλακτικός και μακροπρόθεσμος στόχος θα ήταν η παραγωγή οργάνων απευθείας για μεταμόσχευση ανθρώπου. Φανταστείτε μια άπειρη πηγή ανθρώπινων οργάνων - όταν κάποιο φθείρεται θα  παράγεται ένα νέο για αντικατάσταση.

Παρόλο που όλα αυτά ακούγονται υπέροχα, όταν το σκεφτούμε πραγματικά, υπάρχουν ορισμένα δυνητικά προβληματικά ζητήματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη.

 Τα βλαστικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν οποιονδήποτε ιστό. Έτσι, ένα ζωικό έμβρυο που εγχέεται με ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα θα μπορούσε να παράγει ένα ζώο με ανθρώπινο νεφρό ή πνεύμονα

Θα μπορούσε τότε να θυσιάζονται αυτά τα ζώα, για τα ανθρώπινα όργανα που φιλοξενούν.  Τουλάχιστον αυτό θα ήταν ανήθικο.

 Ωστόσο, αυτό θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για την ιατρική και θα βελτίωνε την ανθρώπινη κατάσταση. 

Τι γίνεται όμως με τα ζώα όπου τα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα γίνονται μέρος του εγκεφάλου; Θα μπορούσαμε να παράγουμε μερικά ζώα ικανά για ανθρώπινη σκέψη; Το δυναμικό για αυτό φαίνεται τώρα δυνατό - 

 Όμως, επειδή αναμφισβήτητα είναι το πιο σημαντικό ανθρώπινο όργανο και αυτό που γνωρίζουμε λιγότερο, αυτά τα υβρίδια θα μπορούσαν επίσης να αντιπροσωπεύουν ένα φανταστικό νέο όριο, για την έρευνα στον εγκέφαλο. 

=====

Ο HG Wells ήταν συγγραφέας φανταστικής επιστημονικής φαντασίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890. 

στο βιβλίο του "The Island of Dr. Moreau" περιέγραψε όντα που ήταν εν μέρει ανθρώπινα και εν μέρει ζώα .

Ίσως ορισμένες πτυχές αυτού που περιγράφηκε στο νησί του Δρ Moreau δεν είναι τόσο φανταστικές, όσο νόμιζαν όλοι.

Μερικά από αυτά μπορούν να ελεγχθούν με τον προσδιορισμό του χρόνου ανάπτυξης από την εισαγωγή των ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων στο αναπτυσσόμενο ζωικό έμβρυο.

Η γνώση του χρόνου ανάπτυξης των οργάνων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου σε ζώο, επιτρέπει στους επιστήμονες να ελέγχουν πως αναπτύσσονται τα ανθρώπινα όργανα. 

Ανοίγει νέος ορίζοντας στη βιοϊατρική έρευνα. 

Οι επιστήμονες θα χρειαστούν καθοδήγηση από την ηθική δεοντολογία και το κοινό, καθώς αρχίζει να αναπτύσσεται αυτή η έρευνα

Δεν είναι ακόμη καιρός να μετατρέψουμε την αυλή μας σε ένα αγρόκτημα με υβρίδια (χίμαιρες) για ανθρώπινα όργανα! 

=======

Όταν τα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα εμφυτεύονται σε ένα έμβρυο ζώου, το πλάσμα γίνεται εν μέρει ανθρώπινο.

Έτσι έχει ένα μερικώς ανθρώπινο πλάσμα δικαιώματα;

Εάν ναι, πώς διαφέρουν αυτά τα δικαιώματα από αυτά ενός πλήρους ανθρώπου;

Αυτοί είναι οι τύποι ερωτήσεων που αρχίζουν να αντιμετωπίζονται στη βιοηθική

Η σκέψη της δημιουργίας υβριδίων ανθρώπου-ζώου με μοναδικό σκοπό την αναπαραγωγή οργάνων, τα οποία χρησιμοποιούνται για ιατρικές μεταμοσχεύσεις, είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικό. Αλλά αυτό ακριβώς σχεδιάζουν οι επιστήμονες μας 

Τεχνητές μήτρες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, όπως φαίνεται από επιτυχημένα ερευνητικά προγράμματα με έμβρυα ζώων και ανθρώπων που αναπτύχθηκαν έξω από τη μήτρα και διατηρήθηκαν ζωντανά.

Μια σειρά πειραμάτων που χρησιμοποιούν περιβάλλοντα μήτρας που μοιάζει με ex vivo (έξω από το σώμα) έχουν δείξει την ικανότητα θρέψης των εμβρύων σε πρώιμες εγκυμοσύνες για μια χρονική περίοδο, αποκαλύπτοντας έτσι νέες τεχνικές για τη δημιουργία και τη διατήρηση της ζωής. Αυτές οι τεχνητές μήτρες περιελάμβαναν παροχή θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα έμβρυα, ενώ περιλάμβαναν επίσης έναν τεχνητό πλακούντα για την κυκλοφορία υγρών στο έμβρυο και τη διάθεση απορριμμάτων 

οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών και Ιατρικής κυκλοφόρησαν μια έκθεση που υποστηρίζει τη γενετική τροποποίηση στον άνθρωπο. Με την έκθεση δημοσίευσαν και συστάσεις, για να διασφαλίσουν ότι όλη η έρευνα αυτού του είδους στις πολιτείες θα διεξαχθεί υπεύθυνα και ηθικά στο μέλλον.

ανοίγεται ο δρόμος για ένα μέλλον, γενετικά τροποποιημένων ανθρώπων.

Το χάος με το ανθρώπινο γενετικό υλικό σημαίνει κυριολεκτικά το χάος με το μέλλον της ανθρώπινης φυλής.

Και όταν αυτό το γενετικό υλικό μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, θα είναι κυριολεκτικά αδύνατη η επιστροφή.

Δίνουμε το πράσινο φως για τις συνεχείς προσπάθειες τροποποίησης της ανθρώπινης βλαστικής γραμμής - δηλαδή, οι επιστήμονες δημιουργούν τα γονίδια και τα χαρακτηριστικά που θα μεταδοθούν σε μελλοντικά παιδιά και γενιές."

Η εισαγωγή ανθρώπινου γενετικού υλικού στα ζώα θα οδηγήσει για παράδειγμα στην αντιμετώπιση ενός πλάσματος που είναι 60% ανθρώπινο και π.χ. κατά 40% μια αρκούδα. 

Πώς θα αντιμετωπίζαμε ένα τέτοιο πλάσμα;

Και όταν τέτοια πλάσματα γίνουν πιο πολυάριθμα, πώς θα μας φέρονταν;

Αν νομίζετε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί, ρίξτε μια ματιά σε δέκα παραδείγματα πλασμάτων που έχει ήδη δημιουργήσει η επιστήμη ...

# 1 Γενετικά τροποποιημένα βοοειδή με ανθρώπινο DNA

https://www.nbcnews.com/storyline/ebola-virus-outbreak/genetically-modified-cattle-human-dna-might-hold-ebola-cure-n287796

# 2 αρουραίοι με ανθρώπινα νεφρά

https://www.livescience.com/49503-human-kidneys-grown-in-rats.html?cmpid=558958

# 3 υβρίδια ανθρώπου-ποντικιού με υπερβολικά μεγάλους εγκεφάλους

https://www.vice.com/en/article/pgax9n/mice-get-freakishly-large-brains-thanks-to-human-dna

# 4 Εξανθρωπισμένες αίγες παραγωγής γάλακτος

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22360490/

# 5 Ποντίκια με ανθρώπινο πρωκτικό σφιγκτήρα

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016508511004392

# 6 Κύτταρα αυγών κουνελιού με ανθρώπινα κύτταρα

http://news.discovery.com/tech/biotechnology/human-animal-hybrid-chimera-splice-slide-show.htm

# 7 Χοίροι με ανθρώπινο αίμα

# 8 Πρόβατα με ανθρώπινο συκώτι

# 9 Κύτταρα αυγού αγελάδας με ανθρώπινα κύτταρα

# 10 Πρωτεΐνες από υβρίδια γάτας-ανθρώπου

 ένα ανθρώπινο πλάσμα, δεν έχει ανθρώπινη ψυχή?

Καλύτερα να αρχίσουμε να κάνουμε ερωτήσεις όπως αυτές επειδή "παίζουμε τον θεό" και ανακατεύουμε πράγματα που δεν κατανοούμε πλήρως.

Έχουμε προχωρήσει πολύ, αλλά οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να προχωρούν ακόμη περισσότερο. Ακόμα κι αν απαγορεύσουμε εντελώς αυτόν τον τύπο «έρευνας» στις ΗΠΑ, θα συνεχίσει να ισχύει σε άλλες βιομηχανικές χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη ( Trafficking οργάνων: Rockefeller - Money, Power ... and Immortality; )

Η γενετική τροποποίηση ανθρώπων και ζώων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης που παρατηρούμε επί του παρόντος. Υπάρχει τεράστιος ενθουσιασμός στην επιστημονική κοινότητα για το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν τελικά «να ελέγξουν τη δική τους εξέλιξη».

Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που πιστεύουν ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικούς τύπους τεχνολογίας για να δώσουμε στον εαυτό μας υπεράνθρωπες δυνάμεις και να επεκτείνουμε ριζικά τη διάρκεια ζωής μας. Και καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με εκθετικό ρυθμό, αυτοί οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορέσουμε τελικά να δημιουργήσουμε μια «μετα-ανθρώπινη κοινωνία» όπου θα εξαλειφθούν όλες οι ασθένειες, η φτώχεια και ο πόλεμος.

Επομένως, δεν ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους αυτών των νέων τεχνολογιών, επειδή πιστεύουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της αθανασίας και της μετατροπής αυτού του πλανήτη σε μια τεχνολογική ουτοπία που θα είναι τέλεια με κάθε τρόπο.

Δυστυχώς, για τους υπόλοιπους, στην αδιάκοπη επιδίωξή μας αυτού του πολύ ανόητου ονείρου, οι εν λόγω  ερευνητές  τρέχουν προς ένα γενετικό Αρμαγεδδώνα και ανοίγουν ένα κουτί φρίκης της Πανδώρας που απλά δεν καταλαβαίνουν.

πηγή 23-2-17

https://www.pravda-tv.com/2017/02/das-zeitalter-der-mensch-tier-hybrid-chimaeren-hat-begonnen/

Δεν υπάρχουν σχόλια: