Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η τουρκοισραηλινή κρίση επηρεάζει το πρόγραμμα του τουρκικού κατασκοπευτικού δορυφόρου Göktürk

Μία ακόμη διάσταση της επιδείνωσης των τουρκοισραηλινών σχέσεων ήρθε στην επιφάνεια. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman το πρόγραμμα κατασκευής του πρώτου τουρκικού κατασκοπευτικού δορυφόρου Göktürk αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της άρνησης της ισραηλινής εταιρείας που κατασκευάζει τον οπτικό αισθητήρα να παραδώσει το τμήμα αυτό του δορυφόρου στην εταιρεία Telespazio που κατασκευάζει το δορυφόρο.

Οι λόγοι της άρνησης παράδοσης του τμήματος αυτού από την ισραηλινή εταιρεία έχουν να κάνουν με το αίτημα της εταιρείας ότι ο τουρκικός δορυφόρος δεν θα πρέπει να επιτηρεί το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική εταιρεία ανέλαβε από την κυβέρνηση Ερντογάν την κατασκευή του πρώτου τουρκικού κατασκοπευτικού δορυφόρου αξίας 250 εκατ. ευρώ στις 16 Ιουλίου του 2009.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την κατασκευή του δορυφόρου, την κατασκευή του κέντρου λήψης των δεδομένων από το δορυφόρο, την ολοκλήρωση του συστήματος και την εκπαίδευση του προσωπικού. Κατά άλλες πάντως πληροφορίες ο αισθητήρας που είχε επιλεγεί από την Telespazio είναι γαλλικής κατασκευής οπότε δεν τίθεται θέμα για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: