Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν την Λιβύη - Επιχείρηση "El Dorado Canyon" (βίντεο)

Τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν ότι θα ξαναζήσουμε τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν την δραματική νύχτα της 15ης Απριλίου 1986, όταν η αμερικανική Αεροπορία βομβάρδισε με σφοδρότητα σε μία αιφνιδιαστική αεροπορική επιχείρηση την Λιβύη με αντικειμενικό στόχο την θανάτωση του Μουαμάρ Καντάφι. Ένα βομβαρδιστικό F-111F καταρρίφθηκε από πυρά ZSU-23-4 και το πλήρωμά του (Φερνάντο Ρίβα και Πωλ Λαρνς) σκοτώθηκαν. Ο Λίβυος ηγέτης γλύτωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή όταν κτύπησε το τηλέφωνό του και τον προειδοποίησε -΄οπως αποκαλύφθηκε αργότερα - ο μετέπειτα Ιταλός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μπετίνο Κράξι για την επίθεση των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στην επιχείρηση βομβαρδισμού της Λιβύης την κωδική ονομασία επιχείρηση "El Dorado Canyon" και χρησιμοποίησαν 37 ή 38 μαχητικά και βομβαρδιστικά διαφόρων τύπων της Αεροπορίας , του Ναυτικού και του Σώματος των Πεζοναυτών.

Τον Μάρτιο του 1986, ξέσπασε διπλωματική κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Λιβύης όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν μόνο τα δώδεκα ναυτικά μίλια στον Κόλπο της Σύρτης ως χωρικά ύδατα της Λιβύης και όχι το σύνολο του Κόλπου, όπως ήθελε ο Καντάφι. Ο τελευταίος απάντησε δύο εβδομάδες αργότερα, στις 5 Απριλίου: Μια βόμβα τοποθέτημένη από Λίβυους πράκτορες εξερράγη στο Δυτικό Βερολίνο στην ντίσκο, La Belle, όπου σύχναζαν Αμερικανοί στρατιώτες, σκοτώνοντας από αυτούς και μία Τουρκάλα και και τραυματίζοντας 200 άλλους. Έπίσης ανάλογη ενέργεια έγινε και σε pub της Γλυφάδας, χωρίς ευτυχώς νεκρούς.

Μετά από αρκετές ημέρες διπλωματικών διεργασιών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν διέταξε την επίθεση στη Λιβύη στις 14 Απριλίου. Δεκαοχτώ F-111F αεροσκάφη της 48ης Τακτικής Πτέρυγας Μαχητικών, από το Lakenheath της Βρετανίας και τέσσερα ή κατ'άλλες πηγές πέντε EF-111A Raven της 20ης Τακτική Πτέρυγα Μαχητικών, από την βάση Heyford στην Αγγλία, σε συνδυασμό με δεκαπέντε Α-6 , A-7 , F/A-18 και EA-6B Prowler από τα συμβατικά αεροπλανοφόρα USS "Saratoga" , USS "America" και USS "Coral Sea" προσέβαλαν πέντε στόχους στις 02:00 στις 15 Απριλίου.

Η χρησιμοποίηση των F-117 απορρίφθηκε μόλις μία ημέρα πριν καθώς υπήρξε ανησυχία μήπως αποκαλυφθεί το τότε μυστικό όπλο της αμερικανικής Αεροπορίας. Ήταν μία λανθασμένη απόφαση την οποία πλήρωσαν οι Αμερικανοί, όπως έλαβαν και αρκετές άλλες λάθος αποφάσεις στην επιχείρηση, η οποία δεν κατάφερε να επιτύχει τον αντικειμενικό τους σκοπό. Πάντως ήταν μία επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας που είχε θετικό αντίκτυπο σε διπλωματικό επίπεδο.

Η επίθεση κατά της Λιβύης, είχε προσομοιωθεί τον Οκτώβριο του 1985 σε άσκηση της 20ης TFW από την βρετανική βάση Heyford, όπου στις 18 Οκτωβρίου δέκα F-111Ε βομβάρδισαν έναν εικονικό στόχο στο Newfoundland του Καναδά νότια του Γκους Μπέι.Τα διδάγματα της αποσχολής είχαν μελετηθεί στην 48η TFW που ήταν εξοπλισμένα με την νεότερη "F" έκδοση.

Η Γαλλία και η Ισπανία δεν έδωσαν άδεια στα αμερικανικά σκάφη και τα F-111 πέταξαν με διαδοχικούς εναέριους ανεφοδιασμούς μέσω Γιβραλτάρ.

Η επίθεση άρχισε στις 02.00 ώρες και διήρκησε περίπου δώδεκα λεπτά. Ρίφθηκαν 60 τόνοι βομβών από δεκαοχτώ F-111F που υποστηρίχθηκαν από τέσσερα EF-111 Raven. Bομβάρδισαν το αεροδρόμιο της Τρίπολης, ένα κέντρο εκπαίδευσης βατραχανθρώπων σε ναυτική σχολή, τους στρατώνες της προεδρικής φρουράς Μπαμπ αλ και τους στρατώνες Aziziya στην Τρίπολη. Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Aziziya στρατώνες, ένα βομβαρδιστικό F-111F καταρρίφθηκε από απ'ευθείας πλήγμα ZSU-23-4.

To συγκεκριμένο ήταν το πιο προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα πυροβόλων της εποχής με ένα άριστο ραντάρ, πλήρως αυτοκινούμενο. Το 1990 προσφέρθηκαν 150 μονάδες αυτού του εξαιρετικού όπλου στον Ελληνικό Στρατό, μαζί με τα άλλα υλικά που έλαβε από τον Στρατό της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η ανάπτυξή τους στα νησιά του Α.Αιγαίου έλυνε το αντιαεροπορικό πρόβλημα της χώρας για 15-20 χρόνια. Κάποιοι τότε αποφάσισαν ότι ο Ελληνικός Στρατός που είχε μόνο τετράδυμα των 0,50'' για αντιαεροπορική προστασία των νησιών, πέρα από τα Stinger, δεν τα χρειαζόταν...

Εν πάση περιπτώσει η αποστολή είχε σχετική επιτυχία, παρά το γεγονός ότι πριν την επίθεση των F-111F, τους άνοιξαν διάδρομο 24 A-6 και τα F/A-18 που κτύπησαν με AGM-88 HARM αντιαεροπορικά ραντάρ και συστήματα στην Βεγγάζη και στην περιοχή Benina. Αρκετές βόμβες έχασαν την στόχευσή τους και προσγειώθηκαν (τυχαία;) επάνω σε δυτικές πρεσβείες στην Βεγγάζη, όπως η γαλλική! Εβλήθησαν συνολικά 20 HARM από τα Α-6.

Στην αποστολή έλαβαν μέρος συνολικά 45 αεροσκάφη και ερρίφθησαν 300 βόμβες LGB των 500 λιβρών.
Εναντίον αυτής της δύναμης εκτοξεύθηκαν 48 Α/Α βλήμαστα SA-5 Vega (κατά μία πηγή ένα τέτοιο βλήμα κατέρριψε το F-111F). Eπίσης εκτοξεύθηκαν 86 SA-2 Volchov και SA-3 Νέβα.

Κατά την αεροπορική επίθεση σκοτώθηκαν 45 στρατιώτες της Λιβύης και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, και 15 άμαχοι. Ο Καντάφι γλύτωσε τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν μία βόμβα κτυπήσει το κατάλυμά του. Σκοτώθηκε ένα κοριτσάκι που είχε υιοθετήσει, η Hanna 15 μηνών.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: