Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Αλβανία: Αναβάλλεται η απογραφή του πληθυσμού - ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΗΜΑ!


Φεβρουάριος 28, 2011.

Η προγραμματισμένη απογραφή πληθυσμού του Απριλίου αναβάλλεται, τελικά, για τον προσεχή Νοέμβριο, δήλωσε σήμερα (χθες) το αλβανικό Υπουργείο Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Πληροφοριών.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η απογραφή των πολιτών κατά την περίοδο λίγο πρίν από τις προγραμματισμένες δημοτικές εκλογές, της 8ης Μαΐου, ενδέχεται να μην ήταν ακριβείς.
Η απογραφή η οποία θα κοστίσει στο αλβανικό κράτος περί τα 15 εκατ. ευρώ, έγινε πεδίο αντιπαράθεσης των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας με αλβανικές οργανώσεις και διανοούμενους σχετικά με το ερωτηματολόγιο του απογραφικού δελτίου.

Υπήρχε ένας ενδεδειγμένος φόβος για την απογραφή της ελληνικής μειονότητας που αποτελεί την μεγαλύτερη μειονότητα στην χώρα και η οποία δεν καταγράφηκε ποτέ επίσημα.
Στα Τίρανα, εξάλλου, αρκετές δεκάδες νέοι ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν κατά της επικείμενης απογραφής απαιτώντας να μην αναγράφεται στο απογραφικό δελτίο η εθνική και θρησκευτική υπόσταση των απογραφομένων.
Οι διαδηλωτές που ήταν μέλη της ένωσης «Νέοι Πατριώτες» και αποτελούν την έκφραση των Τσάμηδων στην Αλβανία, φώναζαν συνθήματα όπως: «Η Αλβανία δεν είναι πολυεθνικό κράτος», « Όχι εθνική απογραφή, κινδυνεύει η κρατική ασφάλεια» κλπ.
--

Τίτλος : «Одложен пописот на населението во Албанија», Kurir, 27.2.2011

Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: