Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Μετανάστες και εγκληματικότητα στη Σουηδία


Σε άρθρο του στο http://super-economy.blogspot.com, ο Tino Sanandaji, φοιτητής διδακτορικού Public Policy στο Πανεπιστήμιο του Chicago αναφέρει:

Στην Σουηδία η εγκληματικότητα ξεπερνά τις ΗΠΑ. Μπορεί να ρωτήσει κάποιος μήπως αυτό οφείλεται στις σουηδικές πολιτικές για το κράτος πρόνοιας ή οφείλεται σε δημογραφικούς και πολιτιστικούς παράγοντες;

Ας δούμε τα στοιχεία σχετικά με την εγκληματικότητα.

Η Σουηδία αρνείται να υποβάλει εκθέσεις για το ποσοστό των μεταναστών (μη γηγενών Σουηδών) που βρίσκονται στην φυλακή. Έχουν έκθεση, ωστόσο για το ποσοστό των φυλακισμένων αλλοδαπών πολιτών (άτομα που δεν έχουν σουηδικά διαβατήρια, ή δεν έχουν διπλή υπηκοότητα). Οι μετανάστες που έχουν πάρει σουηδική υπηκοότητα (56% των αλλοδαπών που γεννήθηκαν το 2008) υπολογίζονται ως ‘Σουηδοί’.

Το μέτρο αυτό, αφενός, υποτιμά, αφετέρου υπερεκτιμά την εγκληματικότητα. Υπερεκτιμά την εγκληματικότητα εάν οι μετανάστες που δεν έχουν γίνει ακόμη Σουηδοί πολίτες έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας από άλλους μετανάστες. Υποτιμά την εγκληματικότητα επειδή τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας των μεταναστών που έχουν γίνει Σουηδοί πολίτες, εντάσσονται στα ποσοστά των ‘Σουηδών’ (γενικά) (επίσης μερικές φορές σοβαρά εγκλήματα οδηγούν σε απέλαση).

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά, οι αλλοδαποί στην Σουηδία, αποτελούν το 6% του πληθυσμού και το 29% του πληθυσμού των φυλακών. Οι ξένοι είναι επομένως 6,2 φορές πιθανότερο να κλειστούν στην φυλακή από τους Σουηδούς, ή έχουν 520% υψηλότερα ποσοστά φυλάκισης.

Η υπερεκπροσώπηση είναι ακόμα υψηλότερο για τους πολίτες από την Μέση Ανατολή, οι οποίοι είναι 6,6 πιθανότερο από τους Σουηδούς πολίτες να μπουν στη φυλακή.

Τέλος οι πολίτες από την Αφρική είναι 10,9 φορές πιθανότερο να μπουν στη φυλακή, από τους Σουηδούς πολίτες

Οι Σουηδοί πολίτες έχουν ποσοστό φυλάκιση 45 άτομα ανά 100.000.

Οι Αφρικανοί πολίτες στη Σουηδία, σε αντίθεση έχουν ποσοστό φυλάκισης 490 άτομα ανά 100.000.

Αυτοί οι άνθρωποι ζουν κάτω από το σουηδικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Αν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας ήταν ο λόγος που οι Σουηδοί διαπράττουν τόσο μικρό έγκλημα, θα έπρεπε αυτό να είχε επηρεάσει και τους μετανάστες το ίδιο. Είναι σαφές ότι αυτό δεν συμβαίνει. Το συμπέρασμά μου είναι ότι η δημογραφία είναι το ίδιο σημαντική ή ακόμη και πιο σημαντική από την πολιτική για την εξήγηση των ποσοστών εγκληματικότητας στην Σουηδία.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: