Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Αλλαγές στη σκακιέρα του Σκοπιανού

Αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον απέναντι στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι υποδεικνύει η αποδοχή από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ του αιτήματος της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, το οποίο απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι και το Δεκέμβριο.Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, το 80% των συνομιλιών του προ ημερών στις ΗΠΑ με τους Τζο Μπάιντεν και Χίλαρι Κλίντον επικεντρώθηκε στην «παγωμένη» ευρωατλαντική πορεία της χώρας του εξαιτίας της διαφοράς με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.

Το πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από το κοινοβούλιο, αλλά και το θερμό κλίμα που προκλήθηκε από τις νέες διεθνοτικές συγκρούσεις μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών με αφορμή το χτίσιμο ενός μουσείου -χριστιανικής εκκλησίας στα Σκόπια, φαίνεται ότι χτύπησαν καμπανάκι στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Αθήνα εκφράζουν τις ίδιες ανησυχίες για εκτράχυνση της κατάστασης. Και βέβαια μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και η Ε.Ε. δεν θα ήθελε να δει μετά τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή ακόμη μία εστία να αναφλέγεται στη γειτονιά της.

Ενα χρονικό ορόσημο για τις εξελίξεις περί την ονομασία είναι ο Οκτώβριος, οπότε και αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο προσέφυγαν τα Σκόπια κατηγορώντας την Αθήνα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 με την απόφαση του Βουκουρεστίου. Η προφορική παρουσίαση των θέσεων των δύο μερών αρχίζει στις 21 Μαρτίου.

Στα Σκόπια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν θέσει ως όρους για την επιστροφή τους στη Βουλή την αλλαγή σημείων του εκλογικού νόμου, την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και την άρση των πιέσεων προς τα ΜΜΕ του ομίλου Ράμκοφσκι που επικρίνουν την κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Μπ. Τσερβένκοφσκι, οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στα μέσα Ιουνίου.

Αντίθετα, ο Ν. Γκρούεφσκι ισχυρίζεται ότι οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν ήδη εκκαθαριστεί και πως οι εκλογές μπορούν να γίνουν ακόμη και τον Απρίλιο, θεωρώντας πως, παρά τη φθορά του, θα βγει νικητής, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.

Η πόλωση που υπάρχει ήδη μεταξύ των δύο ορκισμένων εχθρών Ν. Γκρούεφσκι και Μπ. Τσερβένκοφσκι αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει και οι αλβανοί πολιτικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρόσφατα επεισόδια για το χτίσιμο της εκκλησίας συμμετείχαν και δύο βουλευτές του αλβανικού κόμματος DUI, το οποίο συγκυβερνά με το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι.

Επισήμως ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι (πρώην οπλαρχηγός στις συγκρούσεις του 2001) καταδίκασε τα γεγονότα, σε πρόσφατη συνέντευξή του όμως φρόντισε να καταδείξει τη διαφορά φιλοσοφίας με τον εταίρο του, δηλώνοντας ότι δεν θα είχε πρόβλημα να συγκυβερνήσει με τον κ. Τσερβένκοφσκι. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι Αλβανοί δεν θα αποδέχονταν ποτέ ένα όνομα για τη χώρα που θα περιέχει σλαβομακεδονικό προσδιορισμό, αλλά θα συμφωνούσαν στα «Βόρεια Μακεδονία», «Ανω Μακεδονία» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».

πηγη

πηγή2

Δεν υπάρχουν σχόλια: