Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

Ο Γυάλινος Βάτραχος αποκαλύπτει μια νέα μορφή καμουφλάζ που λέγεται 'edge diffusion' Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε γιατί έχει περίεργα διαφανή επιδερμίδα


Ο  εκπληκτικός "γυάλινος βάτραχος" που το διάφανο δέρμα του, είναι μηχανισμός άμυνας που του επιτρέπει να ξεφεύγει από τους θηρευτές (αφού τον καθιστά σχεδόν αόρατο στο γυμνό μάτι) αποκαλύπτει στους ερευνητές
 ένα μη αναγνωρισμένο είδος μηχανισμού καμουφλάζ, σε ζώα.
Το πραγματικά μοναδικό καμουφλάζ αυτού του ζώου  συνάδει με το ότι η καρδιά του, τα έντερα του, ακόμα και τα αιμοφόρα αγγεία του, είναι ορατά από το εξωτερικό του.
Οι γυάλινοι βάτραχοι είναι ένα κλασικό παράδειγμα διαφάνειας των ζώων  και είναι γνωστοί για το διαφανές κοιλιακό δέρμα τους, μέσω του οποίου τα εσωτερικά όργανα μπορούν να φανούν καθαρά.
 Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της διαφάνειας στη γη ήταν αμφιλεγόμενη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό φυσικές συνθήκες, σε αυτούς τους βατράχους που περιγράφονται καλύτερα ως ημιδιαφανείς,  η διαφάνεια δρα ως "changeable" καμουφλάζ.
Οι διαφορές στο βαθμό διαφάνειας πάνω στο σώμα του, δρουν για να συγκαλύψουν το περίγραμμα του,  καθιστώντας το καμουφλάζ του γυάλινου βατράχου ξεχωριστό τόσο για τη διαφάνεια όσο και για την ενεργή αλλαγή χρώματος.
πηγή
Imperfect transparency and camouflage in glass frogs
https://www.pnas.org/content/early/2020/05/22/1919417117

Μπορούμε τελικά να καταλάβουμε γιατί οι γυάλινοι βάτραχοι έχουν περίεργα διαφανή επιδερμίδα.
Οι γυάλινοι βάτραχοι είναι παράξενα πλάσματα - μεγάλο μέρος του σώματός τους είναι «διαφανές», επιτρέποντάς μας να δούμε κυριολεκτικά τα όργανα μέσα. Και τώρα οι ερευνητές μπορεί να κατάλαβαν γιατί συμβαίνει αυτό.
το χαρακτηριστικό που παρατηρείται στους γυάλινους βατράχους - και περιγράφεται ως «διαφάνεια» - θα μπορούσε να είναι ένα μη αναγνωρισμένο είδος μηχανισμού καμουφλάζ σε ζώα

«Η διαφάνεια είναι το τέλειο καμουφλάζ», εξηγεί ο behavioural ecologist, James Barnett από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά.
Είναι σχετικά κοινό σε υδρόβια είδη όπου ο ζωικός ιστός μοιράζεται παρόμοιο δείκτη διάθλασης με τα γύρω ύδατα. Ωστόσο, ο αέρας και ο ιστός είναι αρκετά διαφορετικοί στους διαθλαστικούς δείκτες τους, επομένως η διαφάνεια προβλέπεται να είναι λιγότερο αποτελεσματική στα χερσαία είδη.
Πράγματι, τα επίγεια παραδείγματα είναι σπάνια.
Στην ξηρά, η διαφάνεια στα ζώα είναι ένα πιο σπάνιο φαινόμενο, με τους γυάλινους βατράχους (glass frogs) και τις πεταλούδες (glasswing butterflies)  να αντιπροσωπεύουν τα πιο γνωστά παραδείγματα.
Όμως, ενώ τα διαφανή φτερά ορισμένων πεταλούδων και σκόρων πιστεύεται ότι παρέχουν πλεονεκτήματα στην απόκρυψη τους από τα αρπακτικά, είναι λιγότερο σαφές εάν η ημιδιαφάνεια των γυάλινων βατράχων προσφέρει το ίδιο είδος αποτελεσματικού καμουφλάζ.
Οι γυάλινοι βάτραχοι είναι γνωστοί για το διάφανο δέρμα τους, αλλά μέχρι στιγμής ο λόγος για αυτό το περίεργο χαρακτηριστικό έχει διαφύγει από την προσοχή των βιολόγων.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Bristol, (Ηνωμένο Βασίλειο) το Πανεπιστήμιο McMaster (στον Καναδά) και το Πανεπιστήμιο Universidad de Las Américas,  Quito, Ecuador, προσπάθησαν να προσδιορίσουν την περιβαλλοντική σημασία της διαφάνειας ενός γυάλινου βατράχου και έτσι αποκαλύφθηκε μια νέα μορφή φυσικής μεταμφίεσης.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δοκιμών συμπεριφοράς στο πεδίο και μοντελοποίηση οπτικών δεδομένων με υπολογιστή, οι ερευνητές εντόπισαν ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό.

Σύμφωνα με το άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), παρόλο που η διαφάνεια ενός γυάλινου βατράχου λειτουργεί σαν καμουφλάζ, ο μηχανισμός του είναι διαφορετικός από τον μηχανισμό της «πραγματικής» διαφάνειας των αντικειμένων.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, ο Δρ. James Barnett, (University of Bristol in the UK) εξήγησε: «Οι βάτραχοι είναι πάντα πράσινοι, αλλά φαίνεται να φωτίζονται και να σκουραίνουν ανάλογα με το φόντο. Αυτή η αλλαγή στη φωτεινότητα κάνει τους βατράχους να ταιριάζουν (να δένουν) καλύτερα με το άμεσο περιβάλλον τους, που αποτελείται κυρίως από πράσινα φύλλα.

Διαπιστώσαμε επίσης ότι τα πόδια είναι πιο ημιδιαφανή από το σώμα και έτσι όταν τα πόδια κρατιούνται κρυμμένα στις πλευρές του βατράχου σε κατάσταση ηρεμίας,  αυτό δημιουργεί μια διάχυτη κλίση από το χρώμα των φύλλων στο χρώμα του βατράχου και όχι μια πιο έντονη αιχμηρή άκρη. Αυτό υποδηλώνει  μια νέα μορφή οπτικού καμουφλάζ που λέγεται 'edge diffusion',

Ο Δρ Barnett είπε ότι η επιστημονική συζήτηση ήταν συχνά δύσπιστη ως προς το βαθμό στον οποίο οι γυάλινοι βάτραχοι μπορούν να χαρακτηριστούν διαφανείς.
Παρόλο που οι γυάλινοι βάτραχοι είναι ένα συνήθως αναφερόμενο παράδειγμα επίγειας διαφάνειας,
το διαφανές δέρμα των γυάλινων βατράχων δεν είναι πραγματικά ένα παράδειγμα αληθινής διαφάνειας, καθώς το «glass» δέρμα δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στο σώμα τους,  βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στην κάτω πλευρά τους, ενώ το δέρμα στην πλάτη τους εμφανίζει μεγαλύτερη ποσότητα χρώσης.  Αυτό το χαρακτηριστικό περιγράφεται ως "ατελής διαφάνεια" και αποτελεί ένα μη αναγνωρισμένο είδος μηχανισμού καμουφλάζ σε ζώα.

πηγές 31-5-20
https://esoreiter.ru/news/0520/otkryt-novyy-tip-prirodnogo-kamuflyazha.html

http://www.bristol.ac.uk/biology/news/2020/bristol-scientists-see-through-glass-frogs-translucent-camouflage.html

η ερευνητική ομάδα για να ελέγξει εάν το καταδεικνυόμενο καμουφλάζ της ημιδιαφάνειας παρείχε επίσης πλεονεκτήματα επιβίωσης στην άγρια ​​φύση, η ομάδα δημιούργησε εκατοντάδες ψεύτικους βατράχους από ζελατίνη, οι μισοί ήταν ημιδιαφανείς και οι άλλοι μισοί αδιαφανείς μέσω της χρήσης βαφής  τροφίμων.

Αυτά τα τεχνητά αμφίβια ρίχτηκαν σε μια τοποθεσία στον Ισημερινό όπου οι γυάλινοι βάτραχοι είναι συνηθισμένοι και αφέθηκαν για 72 μεγάλες ώρες στο έλεος των άγριων αρπακτικών. Στο τέλος του πειράματος, σημαντικά λιγότερα από τα ημιδιαφανή μοντέλα είχαν καταναλωθεί σε σύγκριση με τους αδιαφανείς βατράχους, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι γυάλινοι βάτραχοι λαμβάνουν πλεονέκτημα καμουφλάζ λόγω των ημιδιαφανών σωμάτων τους.

Τελικά, το εφέ διαφάνειας μπορεί να μην είναι τόσο αξιοσημείωτο όσο η απίστευτη αλλαγή χρώματος που αποδεικνύεται από άλλα είδη πλασμάτων, όπως τα γκέκο, αλλά φαίνεται να κάνει τη δουλειά για τον γυάλινο βάτραχο.

"Στην πραγματικότητα, αρχίζουμε να ξεδιπλώνουμε μόνο πώς λειτουργούν πραγματικά διάφορες μορφές καμουφλάζ", εξηγεί η behavioural ecologist Innes Cuthill από το Πανεπιστήμιο του Bristol  στο Ηνωμένο Βασίλειο.
"Οι γυάλινοι βάτραχοι απεικονίζουν έναν νέο μηχανισμό που δεν είχαμε πραγματικά σκεφτεί προηγουμένως."

https://www.sciencealert.com/the-see-through-skin-of-glass-frogs-turns-out-to-be-a-new-form-of-camouflage/amp

Δεν υπάρχουν σχόλια: