Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020

Το ανδροειδές ρομπότ "baby Affetto" αποκτά ικανότητα ενσυναίσθησης και ηθικής, που την εκφράζει με ρεαλιστικές εκφράσεις του προσώπου

Ιάπωνες επιστήμονες αναπτύσσουν 'blade runner' ρομπότ που μπορούν να αισθάνονται πόνο.
Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της osaka, στην Ιαπωνία, έχει αναπτύξει ένα "blade runner-esque" ρομπότ  που μπορεί να «αισθάνεται πόνο».

Το ρομπότ προγραμματίζεται να "ταράζεται" όταν ένα ηλεκτρικό φορτίο εφαρμόζεται στο δέρμα του, με την ελπίδα να διδάξει την ενσυναίσθηση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η ομάδα εισήγαγε ένα σύστημα τεχνητού πόνου (artificial pain system) που παρουσιάζεται με τη μορφή ενός «affetto», ενός υπερ-ρεαλιστικού ρομπότ παιδί (hyper-realistic child robot),  που κατασκευάστηκε από μηχανικούς το 2018, με το πρόσωπο ενός μικρού παιδιού.

το ρομπότ μπορεί να κάνει ρεαλιστικές εκφράσεις του προσώπου, με χαμόγελο, συνοφρύωση (μορφασμό, κατσούφιασμα, frowning)  ενώ το πρόσωπο του αλλάζει έκφραση με γκριμάτσες (grimacing)

για να δημιουργήσουν το Affetto (με έκφραση πόνου, στοργής κλπ) οι ερευνητές αναγνώρισαν (ταυτοποίησαν)  116 διαφορετικά σημεία του προσώπου και ανέλυσαν τους μηχανισμούς που απαιτούνται για τη δημιουργία χαρακτηριστικών εκφράσεων.

τώρα θέλουν να το καταστήσουν ικανό, να επεξεργαστεί και να εκφράσει τον πόνο.

 Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Minoru Asada, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της ρομποτικής εταιρείας (robotics society of japan )  στην Ιαπωνία, ελπίζει ότι ως αποτέλεσμα, τα μηχανήματα θα έχουν την ικανότητα να αισθάνονται ενσυναίσθηση (empathy) και ηθική (morality).
όπως δήλωσε: «Στην Ιαπωνία πιστεύουμε ότι όλα τα άψυχα αντικείμενα έχουν ψυχή, επομένως ένα μεταλλικό ρομπότ δεν διαφέρει από τον άνθρωπο από την άποψη αυτή - υπάρχουν λιγότερα όρια ανάμεσα στους ανθρώπους και τα αντικείμενα».

«Ενσωματώσαμε ένα νευρικό σύστημα αφής και πόνου στο ρομπότ, για να το κάνει να αισθάνεται πόνο, ώστε να κατανοήσει την αφή και τον πόνο σε άλλους. Και αν αυτό είναι δυνατό, θέλουμε να δούμε αν μπορεί να προκύψει η ενσυναίσθηση και η ηθική, "είπε ο καθηγητής Asada.

Η ομάδα των επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Minoru Asada, λέει ότι στοχεύει σε μια συμβιωτική κοινωνία, όπως στην κινηματογραφική ταινία Blade Runner του 1982.

Το σύστημα τεχνητού πόνου (artificial pain system) αποκαλύφθηκε στην πρόσφατη συνάντηση (american assocation for the advancement of science meeting) του Αμερικανικού συνδέσμου για την προώθηση της επιστήμης, στο Seattle.

Ο Asada και η ομάδα του ελπίζουν ότι με την κωδικοποίηση των αισθητήρων του πόνου σε μηχανές, θα τις βοηθήσει να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση για ανθρώπινο πόνο, ώστε να μπορούν να ενεργούν σαν τους πιο συμπονετικούς συντρόφους.
αυτός και η ομάδα του επικεντρώνονται στη χρήση αυτών των ρομπότ, στην αναπτυσσόμενη γηράσκουσα κοινωνία της Ιαπωνίας, καθώς θα μπορούσαν να προσφέρουν «σωματική και συναισθηματική βοήθεια» σε ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους.

«Γενικά, πιστεύω ότι τα ρομπότ θα είναι πιο αποτελεσματικά στην κοινωνική σύνδεση  (social bonding) με τους ανθρώπους όταν έχουν ένα πιο ευαίσθητο και εκφραστικό σώμα», είπε.
«Γι 'αυτό προσπαθώ να αναπτύξω εκφραστικές κεφαλές ανδροειδών (expressive android head) και
ευαίσθητους αισθητήρες αφής. φυσικά πιστεύω ότι μια μέρα οι άνθρωποι θα δημιουργήσουν ρομπότ που θα είναι δύσκολο να διακριθούν από τους ανθρώπους ».
researchers: osaka university
robot: affetto
πηγή 24-2-20
https://www.designboom.com/technology/japanese-scientists-develop-hyper-realistic-robot-that-can-feel-pain-02-24-2020/
https://youtu.be/LlygZyYcI_A
===========
RT
@RT_com     27 Φεβ
What is this ‘face’ trying to say? #Expressions #Robots

https://twitter.com/RT_com/status/1232862921438498817

https://twitter.com/i/status/1232862921438498817
==============
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8034351/Blade-Runner-future-human-like-androids-step-closer-robot-learns-feel-pain.html

===================
σχετική μας ανάρτηση
28 Φεβρουαρίου 2020
Σύστημα αναγνώρισης προσώπου της Κινεζικής εταιρείας SenseTime εξασφαλίζει την αναγνώριση και την ταυτοποίηση του, ακόμα και εάν κάποιος φοράει ιατρική μάσκα, ψεύτικη γενειάδα ή μακιγιάζ μεταμφίεσης

https://hellenicrevenge.blogspot.com/2020/02/sensetime.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: