Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Σύστημα αναγνώρισης προσώπου της Κινεζικής εταιρείας SenseTime εξασφαλίζει την αναγνώριση και την ταυτοποίηση του, ακόμα και εάν κάποιος φοράει ιατρική μάσκα, ψεύτικη γενειάδα ή μακιγιάζ μεταμφίεσης

 στην Κίνα, τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου  (facial recognition systems) εξελίσσονται ώστε να αναγνωρίζουν ανθρώπους, με μερικώς καλυμμένα πρόσωπα.
Η επιδημία του κορωναϊού προκαλεί τεράστια αύξηση του αριθμού ατόμων που φορούν μάσκες.
Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας που ειδικεύονται στην αναγνώριση προσώπου (facial recognition), ενισχύουν (αναβαθμίζουν) τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου.
Οι αναβαθμίσεις επιτρέπουν τώρα στο σύστημα του υπολογιστή, να εντοπίζει άτομα που φορούν μάσκες, μετά την επιδημία του κοροναϊού.
Οι άνθρωποι επιλέγουν όλο και περισσότερο να φορούν μάσκες προσώπου για να αποφύγουν τη μετάδοση του COVID-19

Η κινεζική εταιρεία SenseTime, που χαρακτηρίζεται ως η πιο μεγάλης αξίας AI startup στον κόσμο και αξίζει τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι μια από τις πολλές επιχειρήσεις που βελτιώνουν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, για να εξασφαλίζεται η αναγνώριση ενός ατόμου, χωρίς να χρειάζεται να βγάλει τη μάσκα του.

Αντί να χρειάζεται να δει το στόμα ενός ατόμου για να το ταυτοποιήσει, το σύστημα είναι σε θέση να αναγνωρίζει την ταυτότητα ενός ατόμου από τα μάτια και την περιοχή πάνω από τη μύτη του προσώπου του.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιλέγουν όλο και περισσότερο να φορούν ιατρικές μάσκες και ακόμη και αναπνευστήρες για να μην κολλήσουν τον δυνητικά θανατηφόρο COVID-19.

Η ασθένεια έφερε το θάνατο σε περισσότερα από 2.700 ατόμα σε όλο τον κόσμο και μόλυνε περίπου 80.000 ανθρώπους.
Το SenseTime ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ενσωματώνει νέα χαρακτηριστικά στο ήδη omniscient (παντογνώστη) σύστημα του, για να αντιμετωπίσει μάσκες και κοροναϊούς.

 Αυτά περιλαμβάνουν κάμερες θερμικής απεικόνισης για τον εντοπισμό ατόμων με πυρετό που αποτελεί βασικό δείκτη του κοροναϊού.
Μια εικόνα από τον ιστότοπο του SenseTime παρουσιάζει το σύστημα που αναγνωρίζει έναν υπάλληλο που φοράει μάσκα. Τέτοια συστήματα υπάρχουν σε γραφεία σε όλη την Κίνα.
Το SenseTime λέει ότι στο Quartz αυτή τη στιγμή, έχουν τοποθετηθεί τέτοιες κάμερες, σε τρεις δημόσιες τοποθεσίες.
Έχει πλέον προσθέσει τον αλγόριθμο "mask-proof algorithm" για να εντείνει την ασφυκτική επιβολή της αναγνώρισης προσώπου πάνω στην στην αύξηση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Οι ερευνητές εργάζονται για την επέκταση των δυνατοτήτων αναγνώρισης του προσώπου για αρκετά χρόνια, καθιστώντας δυνατό τον εντοπισμό ανθρώπων
ακόμα και αν αυτοί φορούν γυαλιά, έχουν μακιγιαζ ή έχουν (αληθινή ή ψεύτικη) γενειάδα (ή άλλες τρίχες προσώπου)

Ωστόσο, το ξέσπασμα του κορωναϊού στο Wuhan, το οποίο έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και θεωρείται από ιατρικούς εμπειρογνώμονες ότι βρίσκεται στο χείλος μιας πανδημίας, επιτάχυνε την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Το σύστημα χρησιμοποιείται ευρέως από τις κινεζικές αρχές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθεί και να εντοπίζει τους ανθρώπους που δεν τηρούν τις αυστηρές οδηγίες που υποχρεώνουν τους κατοίκους να φορούν μάσκες για να σταματήσουν την εξάπλωση της ασθένειας.


«Με αυτές τις μεθόδους, το διοικητικό προσωπικό διαθέτει πλήρες φάσμα πληροφοριών σχετικά με την πρόληψη των επιδημιών, όπως η θερμοκρασία του σώματος, η "mask-wearing" κατάσταση και η ταυτότητα των εργαζομένων», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

φωτο: Οι προσπάθειες ανίχνευσης επιταχύνθηκαν για να αποφευχθεί η εμφάνιση επιδημίας στην κλίμακα της Ιταλίας, όπου τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 322 έχουν διαγνωστεί στην πρώτη μεγάλη κρίση του κορωναϊού, στην Ευρώπη.

Ο Amarjot Singh μεταδιδακτορικός φοιτητής (Postdoctoral Fellow) του Πανεπιστημίου Stanford
εργάζεται για την ανάπτυξη της αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιώντας το AI.
Είπε στο South China Morning Post: «Η αναγνώριση προσώπου αναγνωρίζει ένα άτομο τοποθετώντας πολλά βασικά σημεία (key points) στο πρόσωπο και συνδέοντάς τα μαζί για να σχηματίσει μια μοναδική υπογραφή συγκεκριμένου ατόμου (person-specific signature) ».
Παραδοσιακά, αυτά περιλαμβάνουν μυριάδες δείκτες γύρω από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

Αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις σήμαιναν ότι μια ταυτοποίηση μπορεί να γίνει μόνο από δείκτες τοποθετημένους γύρω από τα μάτια και τη μύτη.
Ο αλγόριθμος του SenseTime έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί 240 βασικά σημεία χαρακτηριστικών του προσώπου, αλλά μπορεί να κάνει μια ταυτοποίηση, χρησιμοποιώντας μόνο τα τμήματα του προσώπου που είναι ορατά έξω από μια μάσκα.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι υπηρεσίες που χρησιμοποιούν το σύστημα για να αναγνωρίσουν και να εισάγουν το προσωπικό τους μέσα στο κτίριο, θα λειτουργήσουν χωρίς να χρειάζεται το προσωπικό να βγάζει τη μάσκα του.
«Το σύστημα που εφαρμόζεται στις εισόδους κτιρίων γραφείων διαβάζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου που δεν καλύπτονται, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, των φρυδιών και των τμημάτων της ρινικής γέφυρας για τον εντοπισμό των εργαζομένων», δήλωσε η εταιρεία στο Quartz.

«Έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να κρατούν τις μάσκες τους ανά πάσα στιγμή ενώ εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στα γραφεία τους».

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ;
Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου λειτουργεί με την αντιστοίχιση εικόνων πραγματικού χρόνου σε μια προηγούμενη φωτογραφία ενός ατόμου.

Κάθε πρόσωπο έχει περίπου 80 μοναδικά "nodal points" σημεία  στα μάτια, τη μύτη, τα μάγουλα και το στόμα, που διακρίνουν ένα άτομο από το άλλο.

Μια ψηφιακή βιντεοκάμερα μετρά την απόσταση μεταξύ διαφόρων σημείων του ανθρώπινου προσώπου, όπως το πλάτος της μύτης, το βάθος των eye sockets, την απόσταση μεταξύ των ματιών και το σχήμα της γνάθου.

φωτο: Ένα διαφορετικό έξυπνο σύστημα παρακολούθησης  που μπορεί να σαρώσει 2 δισεκατομμύρια πρόσωπα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχει αποκαλυφθεί στην Κίνα. Το σύστημα συνδέεται με εκατομμύρια κάμερες CCTV και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να επιλέξει στόχους. Ο στρατός εργάζεται για την εφαρμογή παρόμοιας εκδοχής αυτού με την AI να παρακολουθεί τους ανθρώπους, σε ολόκληρη τη χώρα.
Αυτό παράγει έναν μοναδικό αριθμητικό κώδικα ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να συνδεθεί με έναν αντίστοιχο κώδικα που συλλέγεται από μια προηγούμενη φωτογραφία.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου θα ξεπεράσει σύντομα την τεχνολογία δακτυλικών αποτυπωμάτων ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για τον εντοπισμό των ανθρώπων.
πηγή 26-2-20
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8046325/Chinese-facial-recognition-identify-people-wearing-masks.html?ito=social-twitter_mailonline

Ο εξελισσόμενος αλγόριθμος αναγνώρισης προσώπου της Κίνας αναμένεται να αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο για τις κρατικές υπηρεσίες όσο και για τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές επιχειρήσεις.

η Κινεζική τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και  παρακολούθησης του προχωρά ήδη στην ταυτοποίηση ανθρώπων μέσω του τρόπου βάδισης τους και στην ανάγνωση των συναισθημάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: