Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020

Ξεκινά ένας νέος ηλιακός κύκλος 11 ετών και το σημερινό χαμηλό επίπεδο ηλιακών κηλίδων στην επιφάνεια του ήλιου, θα μπορούσε να υποδηλώσει ένα επερχόμενο μεγάλο ηλιακό ελάχιστο, με μίνι εποχή παγετώνων

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για επικείμενη παγκόσμια κλιματική αλλαγή.
Η έκθεση "The World Economic Forum’s Global Risk Report 2020" συνδέει το κλίμα με τους πέντε σημαντικότερους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την οικονομία.
Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν την Αυστραλία.
Το περασμένο έτος ήταν το δεύτερο πιο ζεστό, ενώ νέες προβλέψεις δείχνουν ότι το πιο καυτό έτος θα σημειωθεί μεταξύ 2020 και 2024.
Ίσως τα πιο ανησυχητικά μοντέλα πρόβλεψης του κλίματος έχουν αρχίσει να προβάλλουν σενάρια για αύξηση θέρμανσης κατά 5 βαθμούς Κελσίου για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

σε αυτή τη λαίλαπα, ένα περίεργο και απρόβλεπτο φαινόμενο μπορεί να μπερδέψει περαιτέρω την εξίσωση:

Ένα μεγάλο ηλιακό ελάχιστο (grand solar minimum) μπορεί να συμβεί όταν ο "ηλιακός μαγνητισμός μειωθεί, οι ηλιακές κηλίδες εμφανίζονται σπάνια και λιγότερη υπεριώδης ακτινοβολία φτάνει στη Γη", σύμφωνα με τη NASA.
 Ο ήλιος είναι μια θυελλώδης μίξη ηλεκτρικά φορτισμένων αερίων που παράγουν ένα μαγνητικό πεδίο σε έναν κύκλο περίπου 11 ετών. Ο τρέχων κύκλος θα λήξει το Δεκέμβριο του 2020.

Οι ηλιακοί κύκλοι δεν είναι καλά κατανοητοί και ως εκ τούτου δεν ενσωματώνονται σε μοντέλα πρόβλεψης του κλίματος, αλλά πρέπει να ληφθούν σοβαρά  υπόψη οι προειδοποιήσεις ότι μπαίνουμε σε ψυχρότερες, πιο απρόβλεπτες δεκαετίες μπροστά, παρόμοιες με το ελάχιστο Maunder (Maunder Minimum) 1645-1715  και το Dalton Minimum (1790-1830).

Σύμφωνα με την Irina Kitiashvili, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας Bay Area (Bay Area Environmental Research Institute) στο ερευνητικό κέντρο της NASA στην Καλιφόρνια, στο νέο αυτό κύκλο, το σημερινό χαμηλό επίπεδο ηλιακών κηλίδων του ήλιου, θα μπορούσε να υποδηλώσει ένα επερχόμενο μεγάλο ηλιακό ελάχιστο που θα μπορούσε να μειώσει τις θερμοκρασίες κατά 0,3 βαθμούς Celsius μέχρι το 2025.

Αβεβαιότητα και απρόβλεπτη αλλαγή κλίματος

Τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα μεγάλο ηλιακό ελάχιστο για την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος;
Σύμφωνα με την τρέχουσα επιστημονική συναίνεση, πολύ λίγα.

 Η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές των Ηνωμένων Εθνών (IPCC) (The United Nations’ Intergovernmental Panel on Climate Change) υποστηρίζει ότι η ηλιακή δραστηριότητα έχει μικρή επίδραση στις θερμοκρασίες της Γης και δεν θα κάνει μικρή διαφορά στην κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, προειδοποιεί επίσης: «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της ηλιακής συμπεριφοράς στο κλίμα, ώστε να μπορεί να δηλωθεί με βεβαιότητα το μέγεθος των ηλιακών επιδράσεων στο κλίμα».

Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα μεγάλο ηλιακό ελάχιστο θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει απρόβλεπτα με άλλες περιβαλλοντικές και κοινωνικές μεταβλητές για να μας βάλει σε μια ακόμα πιο επικίνδυνη θέση σε δέκα χρόνια.

ένα ακαδημαϊκό έγγραφο του 2014 κάλυψε διάφορα σενάρια και πρότεινε ότι οι ψυχρότερες θερμοκρασίες θα ήταν πιθανές στο βόρειο ημισφαίριο λόγω της εξασθένησης του  stratospheric westerly jet. Άλλες μελέτες θέτουν την πιθανότητα εισόδου σε ένα ελάχιστο Maunder (Maunder Minimum) στο 15% έως 20%.
Ένα μεγάλο ηλιακό ελάχιστο δεν θα μας σώσει από τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που παράγονται από τον άνθρωπο και χρειάζονται ισχυρές κλιματικές πολιτικές.

Ο καθηγητής Stanford, Ian Morris στην "spanning history of global empires, Why the West Rules – For Now" αποκαλεί την κλιματική αλλαγή, την επιδημία, την πείνα και την μετανάστευση ως" τέσσερις ιππείς της αποκάλυψης"

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι στο εγγύς μέλλον, στον πλανήτη μας μπορεί να ξεκινήσει μια ακόμα εποχή παγετώνων λόγω της μείωσης της ηλιακής δραστηριότητας  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ήλιος φαίνεται να πέφτει σε «αδρανοποίηση». Οι ερευνητές προτείνουν ότι η σημαντική ψύξη μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τριάντα χρόνια.
Κάθε 11 χρόνια αρχίζει μια ειδική περίοδος του ηλιακού κύκλου - το ηλιακό ελάχιστο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μειώνεται ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων στην επιφάνεια του ήλιου μας, εξαιτίας των οποίων εξασθενεί η ενέργεια που εξέρχεται από το εσωτερικό του Ήλιου.
Η Valentina Zharkova, καθηγήτρια στο Τμήμα Μαθηματικών, Φυσικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Northumbria, δήλωσε ότι το 2020 ο ήλιος θα εισέλθει στο λεγόμενο Μεγάλο Ηλιακό Ελάχιστο - η περίοδος ελάχιστης ηλιακής δραστηριότητας. Διαρκεί συνήθως περίπου δύο χρόνια, αλλά αυτή τη φορά μπορεί να τραβήξει ακόμα και 33 χρόνια.
Όταν συμβαίνει αυτό, εξηγεί ο Zharkova, μια παγκόσμια μείωση της θερμοκρασίας κατά περίπου 1 βαθμό Κελσίου θα συμβεί στον πλανήτη μας. Παρά τη μικρή αυτή μείωση, αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, θα αρχίσει στη Γη, μια παγκόσμια ψύξη: ο χειμώνας θα είναι πιο κρύος και πιο υγρός, και το καλοκαίρι θα είναι υγρό και δροσερό. Πιθανότατα, θα έχουμε σοβαρούς παγετούς, όπως για παράδειγμα στον Καναδά, όπου η θερμοκρασία πέφτει στους -50 βαθμούς Κελσίου.

Τα στοιχεία της NASA έδειξαν ότι την τελευταία φορά το Μεγάλο ηλιακό ελάχιστο παρατηρήθηκε το 1650 και διήρκεσε σχεδόν 60 χρόνια. Εκείνη την εποχή, άρχισε μια έντονη ψύξη σε ολόκληρη τη Γη και οι παγετώνες του πλανήτη αυξήθηκαν. Ορισμένα ποτάμια, λίμνες και ακόμη και μεγάλα σώματα νερού είχαν παγώσει. Ο πληθυσμός ορισμένων περιοχών του πλανήτη μας γνώρισε έλλειψη τροφίμων και προβλήματα υγείας.
Κάποιος μπορεί μόνο να ελπίζει ότι, η επερχόμενη εποχή παγετώνων δεν θα είναι τόσο σκληρή όσο ήταν η τελευταία φορά.

πηγή 8-2-20
Ученые: нас ждут 30 лет малого ледникового периода из-за падения солнечной активности

https://esoreiter.ru/index.php?id=0220/08-02-2020-113742.html&dat=news&list=02.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: