Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020

Το μυστηριώδες δηλητήριο της μέδουσας Cassiopea andromeda, στο μικροσκόπιο μεγάλων Αμερικάνων ερευνητών

Οι μέδουσες δεν μας τσιμπούν απλά με τα πλοκάμια τους.  Δημιουργούν και εκτοξεύουν ένα γλοιώδες υγρό "slime grenades" μέσα στο νερό που ερεθίζει το δέρμα μας, ακόμα κι αν δεν τις έχουμε αγγίξει.
Η καυστική (τσουχτερή) βλέννα απεκκρίνεται από τις "upside-down jellyfish" μέδουσες ενώ τρέφονται.Την παράγουν, καθώς συλλαμβάνουν την τροφή τους (μικρά θαλάσσια πλάσματα)
Η βλέννα αφήνει στους κολυμβητές αίσθημα φαγούρας, ακόμη και σοβαρό εξάνθημα.
Ομάδα ερευνητών από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian βρήκε τις μικροσκοπικές δομές στην βλέννα που άφηναν "upside-down jellyfish" μέδουσες του είδους(Cassiopea).
Δεν γνωρίζουν ποιο  ρόλο παίζουν στον ωκεανό, αυτές οι μικροσκοπικές δομές, που ονομάζονται cassiosomes, αλλά φαίνεται να αποτελούν βασικό μέρος της διαδικασίας διατροφής των θαλάσσιων ζώων.
Μέδουσες του είδους Cassiopea, ή "upside-down jellyfish" μέδουσες, εκτίθενται στο Εθνικό Ενυδρείο.
φωτο: Young adult Cassiopea, or upside-down jellyfish, as seen from above in the lab at the Department of Invertebrate Zoology in the Smithsonian’s National Museum of Natural History

Οι κολυμβητές εντοπίζουν συχνά μεγάλες ομάδες μεδουσών που πάλλονται ρυθμικά στο θαλασσινό νερό σε ζεστά παράκτια ύδατα σε όλο τον κόσμο.
Χρειάζονται προστατευτικά μέσα ή πλήρης απομάκρυνση από την περιοχή που εντοπίζονται αυτές οι μέδουσες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό δερματολογικό ερεθισμό.
Οι ερευνητές λένε ότι αυτό συμβαίνει ακόμη και χωρίς άμεση επαφή με το πλάσμα - ένα φαινόμενο που συχνά περιγράφεται από τους κολυμβητές ως 'stinging water'.
Η ομάδα, η οποία περιελάμβανε εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας και το αμερικανικό εργαστήριο NAval Research (US NAval Research lab) διαπίστωσε ότι τα "placid-looking" πλάσματα  απελευθερώνουν μια  βλέννα γεμάτη τοξίνη στο νερό που «κολλάει» στους κολυμβητές.
Φωτο: Upside-down jellyfish (Cassiopea andromeda) swimming in the blue water, dahab

Όταν η ερευνητική ομάδα έβαλε για πρώτη φορά δείγμα της βλέννας στο μικροσκόπιο, είδε τα εκπληκτικά "bumpy balls" να στροβιλίζονται στην γλοιώδη ουσία.
Χρησιμοποίησαν και άλλες πιο εξελιγμένες μεθόδους απεικόνισης για να εξετάσουν προσεκτικά τις μυστηριώδεις μάζες και τελικά είπαν ότι προέκυψε μια σαφέστερη εικόνα.

Ανακάλυψαν ότι τα "blobs" ήταν στην πραγματικότητα κοίλες σφαίρες κυττάρων, πιθανόν γεμάτα με την ίδια ουσία που μοιάζει με ζελέ και δίνει στη μέδουσα τη γνωστή δομή της.

Τα περισσότερα από τα εξωτερικά κύτταρα ήταν "stinging cells" γνωστά ως "nematocytes".

φωτο: These cassiosomes can sting swimmers and prey without coming into contact with the jellyfish themselves

Άλλα κύτταρα ήταν επίσης παρόντα, συμπεριλαμβανομένων μερικών με "cilia-waving" ( hairlike filaments) που προωθούν τις κινήσεις των cassiosomes.
στο εσωτερικό του γεμισμένου με ζελέ κέντρου κάθε σφαίρας υπήρχαν "ochre-coloured symbiotic algae"  φύκια - το ίδιο είδος που ζει μέσα στην ίδια τη μέδουσα.

φωτο: Three Cassiopea, or upside-down jellyfish, from Bonaire, Dutch Caribbean seen from above in the lab at the Department of Invertebrate Zoology in the Smithsonian’s National Museum of Natural History

Τα cassiosomes είναι αποτελεσματικοί δολοφόνοι γαρίδων άλμης "lab-fed brine shrimp". Tα μικροσκοπικά καρκινοειδή υποχωρούν γρήγορα στις δηλητηριώδεις σφαίρες του εργαστηρίου.

Οι μοριακές αναλύσεις που διεξήχθησαν στο μουσείο και στο αμερικανικό ναυπηγικό ερευνητικό εργαστήριο (US Naval Research Laboratory) ανίχνευσαν τρεις διαφορετικές τοξίνες εντός των cassiosomes.

H Anna Klompen,μέλος της ερευνητικής ομάδας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κάνσας, δήλωσε ότι το δηλητήριο της μέδουσας παραμένει μυστηριώδες.

Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα συναρπαστική, επειδή οι μέδουσες Cassiopea έχουν αναγνωριστεί για περισσότερα από 200 χρόνια, αλλά τα cassiosomes έχουν παραμείνει άγνωστα μέχρι τώρα.

Ο ερευνητής Allen Collins, ζωολόγος της Εθνικής Ωκεανίας και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης (a National Oceanic and Atmospheric Administration zoologist) δήλωσε ότι δεν είναι το πιο δηλητηριώδες, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

«Γνωρίζαμε ότι το νερό γίνεται καυστικό, αλλά κανείς δεν είχε ξοδέψει το χρόνο για να καταλάβει πώς ακριβώς συμβαίνει».

Η Cassiopea μέδουσα μπορεί να παράγει cassiosomes που μπορούν να τσιμπήσουν κολυμβητές και θήραμα χωρίς να έρθουν σε επαφή με τις μέδουσες

Ήδη, η ομάδα έχει εντοπίσει cassiosomes σε τέσσερα επιπλέον συναφή είδη μέδουσες, που εκτρέφονται στο Εθνικό Ενυδρείο, και προτίθενται να μάθουν αν μπορεί να είναι ακόμη πιο διαδεδομένες.

Ο Gary Vora, αναπληρωτής επικεφαλής εργαστηρίου στο Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών των Η.Π.Α., δήλωσε ότι έδειξε τη δύναμη πολλών "insittutations" που συνεργάζονται για την επίλυση του μυστηρίου.

 "ξεχωριστή η ικανότητα της ομάδας να αποδεικνύει πειραματικά τα ήδη γνωστά δεδομένα, με μεγάλο εύρος εργαλείων, έτσι ώστε να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα"
Η ξεχωριστή αυτή έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Biology.
πηγή 13-2-20
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8000401/Jellyfish-create-slime-grenades-water-irritate-skin-havent-touched-them.html?ito=social-twitter_mailonline


Δεν υπάρχουν σχόλια: