Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020

Η τεχνητή μήτρα για πρόωρα μωρά. Θα προκαλέσει αλλαγή σε θέματα άμβλωσης και σε αυτά που περιβάλλουν την ανθρώπινη αναπαραγωγή.Το σύστημα biobag δοκιμάστηκε ήδη με αμνούς. Η θέση της θρησκείας για την ζωοποιό ενέργεια και την ψυχή του ανθρώπινου εμβρύου.

Μια «τεχνητή μήτρα» που θα μπορούσε να κρατήσει ζωντανά τα πρόωρα μωρά εκτός της μήτρας έχει ήδη αναπτυχθεί από επιστήμονες.
σχετικό δημοσίευμα
The world's first artificial womb for humans
Maxima Medical Centre in the Netherlands
16-10-19
https://www.bbc.com/news/av/health-50056405/the-world-s-first-artificial-womb-for-humans
Οι τεχνητές μήτρες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη αλλαγή στη συζήτηση για την άμβλωση και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα.
Σύντομα η τεχνητή μήτρα για ανθρώπινα έμβρυα, θα γίνει πραγματικότητα.
Ενθουσιασμένοι γονείς θα δημοσιεύουν εικόνες των αναπτυσσόμενων μωρών τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Οι σημερινές εικόνες υπερήχων θα φαίνονται πρωτόγονοι σε σύγκριση.
αυτή η ικανότητα θα επηρεάσει τις κοινωνικές και πολιτικές συζητήσεις που σήμερα περιβάλλουν
την ανθρώπινη αναπαραγωγή
Η κοινωνία μας θα προσπαθήσει να βρει κοινό έδαφος για τις πολιτικές αναπαραγωγής τις επόμενες δεκαετίες
Είναι μια συζήτηση που είναι σίγουρο ότι θα διαμορφωθεί από τις θρησκείες του κόσμου μας, οι οποίες στερούνται ενοποιημένης φωνής επί του θέματος.
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές και κανόνες σχετικά με την έρευνα σε ανθρώπινα έμβρυα βρίσκονται σε μια πορεία σύγκρουσης με τις επεκτεινόμενες επιστημονικές δυνατότητές μας - συγκεκριμένα την ικανότητα να διατηρούμε ένα ανθρώπινο έμβρυο in vitro.
Δεκάδες έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, απαγορεύουν την έρευνα για έμβρυα μεγαλύτερα των 14 ημερών κύησης, ενώ άλλα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν παρόμοιες επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές.
Επί δεκαετίες, η αντίθεση με τον κανόνα υπονομεύθηκε από το γεγονός ότι οι επιστήμονες δυσκολεύονταν να διατηρήσουν ένα έμβρυο ζωντανό για περισσότερο από εννέα ημέρες. Αλλά αυτό έχει αλλάξει, με τους ερευνητές να πιέζουν προς τα πάνω από το όριο των 14 ημερών.
Αυτές οι εξελίξεις μπορεί σύντομα να έρθουν σε άμεση επαφή με άλλες εξελίξεις στον τομέα των πρόωρων γεννήσεων, καθώς οι ερευνητές κινούνται αργά προς μια τεχνητή μήτρα που θα ωθούσε τα όρια της βιωσιμότητας έξω από το σώμα της μητέρας.
Μια σύγκρουση φαίνεται αναπόφευκτη μεταξύ των συντηρητικών θρησκευτικών ομάδων και
εκείνων που βλέπουν αυτές τις επιστημονικές εξελίξεις ως ένα τρόπο για την περαιτέρω κατανόηση της ιατρικής και της ανθρώπινης υγείας.
Σε ένα πρωτοποριακό έγγραφο του 2017 στο Nature Communications, οι ερευνητές του Παιδικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας περιέγραψαν την επιτυχία τους στη στήριξη εμβρυακών αμνών για αρκετές εβδομάδες σε τεχνητή μήτρα όπως η "bag-like artificial womb". 
Το όριο της πρόωρης ζωής των αμνών σε αυτό το σύστημα αντιστοιχεί σε ένα ανθρώπινο έμβρυο που εγκαταλείπει τη βιολογική μήτρα εβδομάδες προτού να επιβιώσει οποιοδήποτε πρόωρο ανθρώπινο βρέφος.
Αυτό είναι εφικτό επειδή οι πνεύμονες του εμβρύου bypassed, απομακρύνοντας την ανάγκη για critical ventilation.
Αν και δεν είναι η πρόθεση της έρευνας, το έργο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το πρότυπο της αναπνευστικής βιωσιμότητας που υποκρύπτει τις πολιτικές που σχετίζονται με τη νεογνική επέμβαση, την άμβλωση και άλλα θέματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.
"Ο στόχος μας δεν είναι να επεκτείνουμε τα σημερινά όρια βιωσιμότητας, αλλά να προσφέρουμε τις δυνατότητες βελτίωσης των αποτελεσμάτων για τα βρέφη που ήδη αναζωογονούνται και φροντίζονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νεογνών", ανέφεραν οι ερευνητές.
όπως και η σταδιακή πρόοδος στους νεογνικούς ventilators ώθησε αποτελεσματικά τη βιωσιμότητα λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1973, Roe v. Wade, (US Supreme Court’s 1973 Roe v. Wade decision) η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να προωθήσει ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα.
Τελικά, φαίνεται ότι κατευθυνόμαστε προς μια πραγματική τεχνητή μήτρα, επιτρέποντας την ectogenesis ανθρώπινων εμβρύων ( the growth of an organism in an artificial environment) Και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το πώς οι θρησκευτικές ομάδες και άλλα τμήματα της κοινωνίας προσεγγίζουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων και άλλα θέματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη ανάπτυξη.
Ακόμα κι αν κερδίσουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε και να μεγαλώνουμε μωρά έξω από τη μήτρα της μητέρας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάποιες ισχυρές θρησκείες θα το δεχτούν ως επιλογή.
=============
Μιλώντας για την Καθολική Εκκλησία, ο Rev. Tadeusz Pacholczyk  δήλωσε ότι, δεν βλέπει σημαντικές ηθικές ανησυχίες στη χρήση μιας τεχνητής μήτρας για να θεραπεύσει ένα έμβρυο που απελευθερώθηκε νωρίς λόγω ιατρικής αναγκαιότητας. Όταν πρόκειται για επιλογή, η εικόνα αλλάζει.
"Μια τεχνητή μήτρα, τεχνικά μιλώντας, φαίνεται να αποτελεί κάτι περισσότερο από μια εξελιγμένη θερμοκοιτίδα.
Ωστόσο, ελλείψει αναλογικά σοβαρής απειλής για τη σωματική υγεία της μητέρας ή την υγεία του αγέννητου παιδιού της, η απόρριψη αυτής της λύσης, ακόμη και με την πιθανότητα τεχνητής μήτρας που θα αναπτύξει το παιδί αργότερα, θα ήταν ηθικά αδικαιολόγητη , "Pacholczyk έγραψε σε μια συνέντευξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Pacholczyk, διευθυντής εκπαίδευσης στο Εθνικό Κέντρο Καθολικής Βιοηθικής στη Φιλαδέλφεια, είναι ιερέας που κατέχει επίσης Διδακτορικό Δίπλωμα. στη νευροεπιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Yale και έχει εργαστεί στη μοριακή βιολογία στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Οι αντιρρήσεις του σχετικά με την εκούσια μεταφορά ενός εμβρύου σε μια τεχνητή μήτρα βασίζονται εν μέρει στην προσδοκία ότι πιθανότατα θα ήταν πιο επικίνδυνο να αναπτυχθεί ένα έμβρυο έξω από τη μήτρα της μητέρας.
 Η συζήτηση δεν επεκτάθηκε στο ζήτημα της επικίνδυνης μητρικής συμπεριφοράς, όπως το κάπνισμα και το ποτό, και πώς αυτό θα μπορούσε να κάνει μια μητέρα μηχάνημα την ασφαλέστερη επιλογή.
Κάποιες συντηρητικές αντιρρήσεις στην τεχνολογία είναι βέβαιο ότι βασίζονται σε θρησκευτικές πεποιθήσεις επικεντρωμένες γύρω από την ιδέα ότι το έμβρυο έχει την ηθική κατάσταση ενός ατόμου. Υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες θέσεις.
Ορισμένες χριστιανικές ομάδες, για παράδειγμα, γενικά αποθαρρύνουν την έκτρωση και αντιτίθενται στη δημιουργία εμβρύων ειδικά για έρευνα και θεραπείες, αλλά λένε “full speed ahead” όταν πρόκειται για τη χρήση κρυοσυντηρημένων ανθρώπινων εμβρύων που δημιουργήθηκαν σε κλινικές γονιμότητας και είτε δεν είναι βιώσιμα είτε προορίζονται να απορριφθούν.

Το μέρος που ασχολείται με "newly-created versus surplus"  έμβρυα κυριαρχεί επί του παρόντος στην πολιτική της Βόρειας Αμερικής και άλλων περιοχών υψηλής τεχνολογίας του πλανήτη, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα εμβρύων
Ορισμένες θρησκείες πλαισιώνουν τις συζητήσεις δεοντολογίας για το έμβρυο γύρω από το χρονοδιάγραμμα της “ensoulement”  (έγχυση ενός οργανισμού με μια μη-υλική οντότητα που ονομάζεται ψυχή, ως βάση της προσωπικότητας)
Μια ηλικία κύησης 14 ημερών μπορεί να είναι σημαντική για αυτές τις θρησκείες, επειδή ένα έμβρυο ηλικίας μικρότερης των 14 ημερών μπορεί να δίδει δίδυμο (να χωριστεί σε δύο ή περισσότερα φυσιολογικά έμβρυα) και να γίνει περισσότερα από ένα άτομα, ενώ περισσότερα από ένα έμβρυα σε αυτή την πρώιμη περίοδο  να ενωθούν σε μία χίμαιρα.
η περίοδος έως και 14 ημερών μοιάζει με μια ασφαλή ζώνη.
«Η κρυοσυντήρηση ανθρώπινων εμβρύων είναι μια αντικειμενικά κακή πράξη, είτε πρόκειται για διαστημικό ταξίδι είτε για οποιονδήποτε άλλο σκοπό», δήλωσε ο Pacholczyk, όταν ρωτήθηκε για την επιστημονική ιδέα της χρήσης τεχνητής μήτρας για τη μεταφορά κρυοδιατηρημένων ανθρώπινων εμβρύων, για εξερεύνηση στο διάστημα.
"Η κατάψυξη των γενετικών κυττάρων (γαμετών) με σκοπό να γίνει αργότερα η γονιμοποίηση in vitro [IVF] είναι επίσης ηθικά απαράδεκτη", ανέφερε.
"Η Καθολική Εκκλησία τονίζει ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πάντα και χωρίς εξαίρεση ανήθικη ως ελεύθερα επιλεγμένη ανθρώπινη δραστηριότητα".
Η ευαισθησία στις θρησκευτικές απόψεις συχνά κυριαρχεί στις συζητήσεις και τις ιστορίες της βιοηθικής.
======
πότε εμψυχούται το έμβρυο?
άλλο είναι το ζων και άλλο είναι το έμψυχο έμβρυο?
Η πάγια ακράδαντη θεολογική τοποθέτηση είναι ότι το έμβρυο εμψυχούται «εξ άκρας συλλήψεως», δηλαδή τη στιγμή, που ενώνεται το ωάριο με το σπερματοζωάριο.
Από τη στιγμή κατά την οποία πραγματοποιείται η γονιμοποίηση μία ψυχή ζωοποιεί το ον αυτό
το «ἔπλασεν» και «ἐνεφύσησεν»  δηλώνουν  δύο ταυτόχρονες ενέργειες του Θεού.
Σώμα και ψυχή έχουν μία κοινή και ταυτόχρονη αρχή της υπάρξεώς τους (ψυχοσωματική  ενότητα), το αρχικό θείο θέλημα.
 το ανθρώπινο έμβρυο θεωρείται πάντοτε ολοκληρωμένος άνθρωπος.
=======
 Ωστόσο, δεδομένης της δυνατότητας της τεχνολογίας εμβρύων για να αποφευχθούν ασθένειες και για να βελτιώσουν τη νεογνική βιωσιμότητα, η κοινωνία ενδιαφέρεται για τις απόψεις των θρησκευτικών ομάδων;

Υπάρχουν όμως αρκετοί θρησκευόμενοι που βλέπουν ένα ανθρώπινο έμβρυο - είτε σε ηλικία 14 ημερών, 28 ημερών, είτε σε μεγαλύτερη ηλικία - όπως το βλέπουν οι κοσμικοί άνθρωποι και αυτό είναι το είδος της τάσης που μπορεί να οδηγήσει την κοινωνία να αγκαλιάσει την τεχνητή μήτρα, όταν η τεχνολογία είναι έτοιμη.
πηγή 17-1-20
https://geneticliteracyproject.org/2020/01/17/artificial-wombs-could-create-seismic-shifts-in-the-debate-over-abortion-reproductive-rights/

“Ectogenesis” was a term created by British scientist J. B. S. Haldane in 1924. He believed that, by 2074, human pregnancy would be obsolete and artificial wombs would be the norm.
=========================
Το σύστημα biobag, η συσκευή τεχνητής μήτρας
21-4-17
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν πρόωρα αρνάκια σε πλαστική μήτρα.
Η συσκευή δοκιμάστηκε με έμβρυα αρνιού, που θεωρούνται ανάλογα με ανθρώπινα βρέφη ηλικίας 23 εβδομάδων
Αποδείχθηκε ότι αναπτύχθηκαν κανονικά και με επιτυχία σε αυτή τη θερμοκοιτίδα.

επιτυχία, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν κανονικά στο θερμοκοιτίδα
Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τα πολύ πρόωρα μωρά να αναπτύξουν με ασφάλεια τα όργανα τους κατά την κρίσιμη περίοδο
Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η τεχνητή μήτρα θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη για δοκιμές σε κρίσιμα άρρωστα μωρά σε διάστημα τριών έως πέντε ετών.
Η συσκευή - που μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας- έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε έμβρυα αρνιού.
Οι επιστήμονες επιμένουν ότι η συσκευή δεν προορίζεται να θέσει τέρμα στην εγκυμοσύνη, αλλά απλώς να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για βρέφη που γεννιούνται πρόωρα.
Το σύστημα biobag - σε αντίθεση με τα συμβατικά incubators - επιχειρεί να αναπαράγει τις συνθήκες της μήτρας.
Οι επιστήμονες επιμένουν ότι η « 'extra-uterine συσκευή υποστήριξης» αναπαράγει τις συνθήκες μιας πραγματικής μήτρας και παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για βρέφη που γεννιούνται πρόωρα

Το μωρό περιβάλλεται από ένα υγρό παρόμοιο με το αμνιακό υγρό που θα το περιβάλλει κανονικά και επιτρέπει επίσης στο μωρό να αναπνέει μέσω του ομφάλιου λώρου του, όπως ακριβώς και μέσα στη μητέρα του.
Σε μια συμβατική θερμοκοιτίδα, ένα μωρό αναπνέει μέσα από τους μικροσκοπικούς και υποανάπτυκτους πνεύμονες του - αλλά οι μολύνσεις των πνευμόνων είναι ένα κοινό πρόβλημα και αιτία θανάτου στα μωρά, τα οποία το νέο σύστημα σκοπεύει να αποτρέψει.

Το υγρό περιβάλλον είναι επίσης ευκολότερο να διατηρηθεί αποστειρωμένο, από το περιβάλλον της θερμοκοιτίδας.

το χρονικό όριο των 24 εβδομάδων για την άμβλωση, θα πρέπει να επανεξεταστεί, αφού θα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι βιώσιμο ένα μωρό που γεννιέται πριν από το όριο άμβλωσης.

Τα βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα - στις 23 εβδομάδες - έχουν κατά προσέγγιση μία στις τρεις πιθανότητες να επιβιώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επί του παρόντος, αν και οι απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές είναι κοινές.
Όσα επιβιώνουν έχουν 90% πιθανότητα να υποφέρουν από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις ή και άλλα αποτελέσματα όπως το να γεννιούνται με ανώριμα όργανα.
Το σύστημα αυτό είναι κατά πολύ ανώτερο από αυτό που μπορούν να κάνουν σήμερα τα νοσοκομεία για ένα μωρό ηλικίας 23 εβδομάδων που γεννήθηκε στο όριο της βιωσιμότητας

Ο Δρ Alan Flake  διευθυντής του Κέντρου Εμβρυϊκών Ερευνών στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας(director of the Center for Fetal Research at the Children's Hospital of Philadelphia, US) δήλωσε πως
Το νέο σύστημα στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση της πιθανότητας ένα πρόωρο μωρό να είναι σε θέση να αναπτυχθεί υγιεινά.

«Το σύστημά μας θα μπορούσε να αποτρέψει τη σοβαρή νοσηρότητα που υπέστησαν εξαιρετικά πρόωρα βρέφη προσφέροντας δυνητικά ιατρική τεχνολογία που δεν υπάρχει σήμερα.
«Αυτά τα βρέφη έχουν μια επείγουσα ανάγκη για μια γέφυρα μεταξύ της μήτρας της μητέρας και του εξωτερικού κόσμου. Αν μπορούμε να αναπτύξουμε ένα σύστημα εξω από τη μήτρα, για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και την ωρίμανση οργάνων για λίγες μόνο εβδομάδες, μπορούμε να βελτιώσουμε δραματικά τα αποτελέσματα για τα εξαιρετικά πρόωρα μωρά.

«Το σύστημα αυτό είναι δυνητικά πολύ ανώτερο από αυτό που μπορούν να κάνουν σήμερα τα νοσοκομεία για ένα μωρό ηλικίας 23 εβδομάδων που γεννιέται στο χείλος της βιωσιμότητας. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο φροντίδας για αυτό το υποσύνολο εξαιρετικά πρόωρων βρεφών ».

Έξι πρόβατα χρησιμοποιήθηκαν σε δοκιμές της πιο πρόσφατης έκδοσης της συσκευής, η οποία εξελίχθηκε από μια γυάλινη δεξαμενή γυαλιού στο σχέδιο biobag σε μια περίοδο τριών ετών.
τα ζώα "εισπνέουν" και καταπίνουν κανονικά, ανοίγουν τα μάτια τους, αναπτύσσουν μαλλί και αναπτύσσουν καλά λειτουργούντα νεύρα και όργανα, δήλωσαν οι ερευνητές που έγραψαν στο περιοδικό Nature Communications.
Τα αρνιά παρέμειναν στην τεχνητή μήτρα για ένα μήνα.
Τα περισσότερα ευθανατώθηκαν για να επιτρέψουν την ανάλυση του εγκεφάλου, των πνευμόνων και άλλων οργάνων τους, μερικά επετράπη να επιβιώσουν και τροφοδοτήθηκαν με μπιμπερό.
«Φάνηκε ότι είχαν φυσιολογική εξέλιξη από κάθε άποψη», δήλωσε ο Δρ Flake καθώς ένα από τα επιζώντα έφτασε την ηλικία του ενός έτους.
Ο Δρ Flake δήλωσε ότι δεν υπάρχει τεχνολογία «ακόμη και στον ορίζοντα» που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη μήτρα μιας μητέρας στα πρώτα στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των αρνιών και των ανθρώπων.
τα αρνιά μεγαλώνουν γρηγορότερα, παίρνοντας πέντε μήνες για να αναπτυχθούν πλήρως, σε αντίθεση με το ανθρώπινο έμβρυο που χρειάζεται οκτώ μήνες. Επιπλέον, τα αρνιά είναι περίπου τριπλάσια από τα ανθρώπινα μωρά.
Ο Βρετανός εμπειρογνώμονας, καθηγητής Colin Duncan, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Η έρευνα αυτή δεν αφορά την αντικατάσταση της μήτρας κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για την ανάπτυξη νέων τρόπων θεραπείας εξαιρετικά πρόωρων μωρών.
«Οι ερευνητές υποστήριξαν την ανάπτυξη και ανάπτυξη εξαιρετικά πρόωρων εμβρύων μέσα σε μια σακούλα υγρού όπου το έμβρυο αντλεί το αίμα του μέσω ενός τεχνητού πλακούντα.
«Αυτή είναι μια πραγματικά ελκυστική ιδέα και αυτή η μελέτη είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Υπάρχουν ακόμα τεράστιες προκλήσεις για να βελτιώσουμε την τεχνική, να καταστήσουμε καλύτερα και πιο συνεπή τα αποτελέσματα  και τελικά να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με τις τρέχουσες στρατηγικές εντατικής θεραπείας των νεογνών ».
πηγή 25-4-17
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4443674/Artificial-womb-premature-babies-alive.html
https://www.iamnotthebabysitter.com/researchers-japan-successfully-gestate-goats-synthetic-wombs/

Δεν υπάρχουν σχόλια: