Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020

"Ban" στο glyphosate (Roundup) της Monsanto στη Νέα Αγγλία. Τεράστια η παγκόσμια ρύπανση και η μη αναστρέψιμη καταστροφή από τη χρήση του


 ΗΠΑ, Νέα Αγγλία, η επιτροπή διατήρησης του Μάντσεστερ (Manchester Conservation Commission) υποστήριξε την απαγόρευση του glyphosate (Roundup)
Το Glyphosate, ζιζανιοκτόνο που είναι γνωστό ως Roundup της Monsanto, έχει αναγνωριστεί σε πρόσφατες επιστημονικές μελέτες ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο και τοξικό (περιβαλλοντικός κίνδυνος) για τα οικοσυστήματα.
Χρησιμοποιείται ευρέως στο Vermont.
Η Επιτροπή Διατήρησης του Μάντσεστερ υποστήριξε την απαγόρευση σε όλη την επικράτεια του glyphosate και των παρασιτοκτόνων με βάση το glyphosate,  όπως διατυπώθηκε στο νομοσχέδιο "Vermont House bill H.301" (sponsored by Representative Mari Cordes).
Το Glyphosate έχει ένα μακρύ ιστορικό στις Η.Π.Α.
Πατενταρισμένο από την Monsanto το 1974 ως ζιζανιοκτόνο, το Roundup προωθήθηκε ως ασφαλές για τους ανθρώπους, τα κατοικίδια ζώα και το περιβάλλον.
Η σειρά Roundup Ready - γενετικά τροποποιημένων σπόρων καλλιέργειας, ανθεκτικών στο glyphosate, της Monsanto - κυκλοφόρησε στην αγορά τη δεκαετία του 90, από την Monsanto ως ασφαλής.
Από τότε έχει γίνει το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 9,4 εκατομμύρια τόνοι έχουν εξαπλωθεί σε γεωργικές εκτάσεις, αρκετές για να ψεκάσουν  (about half a pound) σε κάθε καλλιεργημένο στρέμμα γης στον πλανήτη.
 Το Roundup είναι επίσης το πιο δημοφιλές ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται από τους ερασιτέχνες στο σπίτι, για να σκοτώνει και να ελέγχει τα ζιζάνια στους κήπους τους και αλλού στις ιδιοκτησίες τους.
Οι σπόροι Roundup Ready της Monsanto είναι γενετικά τροποποιημένοι για να κάνουν τις καλλιέργειες που καλλιεργούνται με αυτούς, ανθεκτικές στο ζιζανιοκτόνο.
Οι αγρότες, που είχαν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τους σπόρους καλλιέργειας τους από τη μια εποχή στην άλλη, δεν μπορούν πλέον να το κάνουν και αναγκάζονται να αγοράσουν νέους σπόρους από την εταιρεία.
Αυτό καθιστά τις καλλιέργειες πιο δαπανηρές και δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα σε χώρες όπου υπάρχει γεωργία συντήρησης (αυτοσυντήρησης).
Επιπλέον, η χρήση του glyphosate στους σπόρους καλλιέργειας Roundup Ready έχει οδηγήσει σε σούπερ ζιζάνια που απαιτούν ακόμη μεγαλύτερες και πιο συχνές εφαρμογές του Roundup για έλεγχο.
Οι αγρότες χρησιμοποιούν επίσης ζιζανιοκτόνα glyphosate ως ξηραντικά σε κοινές καλλιέργειες σιτηρών για να τα στεγνώσουν, καθιστώντας την συγκομιδή και την αποθήκευση ευκολότερη.
Το αποτέλεσμα είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο σήμερα να βρούμε τρόφιμα που δεν περιέχουν ίχνη χημικών ουσιών.
Τα στοιχεία USDA από το 2016 δείχνουν ότι το 85% των 10.000 δειγμάτων τροφίμων περιέχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα glyphosate.
Έχει βρεθεί σε όλα, από τα σταφύλια μέχρι τα πράσινα φασόλια. Είναι στη βρώμη μας, τα Cheerios, και τις παιδικές τροφές, στη μπίρα, το κρασί και το μητρικό γάλα. Έχει εμφανιστεί επίσης, στα ούρα των εγκύων γυναικών.
Παρά τις μελέτες που διαπίστωσαν ότι η γλυφοσάτη (glyphosate) προκάλεσε όγκους σε ποντίκια, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος την επαναταξινόμησε ως ασφαλή τη δεκαετία του 1980 και συνεχίζει να το κάνει σήμερα.

Πράγματι, οι δικαστικές υποθέσεις που ασκήθηκαν κατά της Monsanto αποκαλύπτουν δεκαετίες χαλαρής ρύθμισης και εποπτείας από την EPA που επέτρεψαν τα προϊόντα με βάση το glyphosate να ταξινομηθούν ως ασφαλή παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις για το αντίθετο.
Ένας αυξανόμενος αριθμός ανεξάρτητων μελετών στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη έδειξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ των συνθέσεων με βάση το glyphosate και των προϊόντων με βάση το glyphosate και των μεγάλων κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον.

 Έδειξαν επίσης ότι το glyphosate με προστιθέμενα συστατικά ήταν ακόμη πιο τοξικό από το glyphosate μόνο του.
Η Monsanto ισχυρίστηκε ότι τα σκευάσματα glyphosate ήταν ασφαλή επειδή δεν παραμένουν στο περιβάλλον και δεν έχουν κινητικότητα.
Στην πραγματικότητα, και οι δύο ισχυρισμοί είναι ψευδείς.
Η επιμονή του glyphosate στα εδάφη κυμαίνεται από δύο έως περισσότερες από 900 ημέρες
και το οργανικό χώμα τείνει να απορροφά περισσότερο από το χημικό λόγω της ευθρυπτότητας του.
Η γλυφοσάτη σκοτώνει ευεργετικούς οργανισμούς στο έδαφος καθιστώντας το πραγματικά "νεκρό".
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται έδαφος, που είναι ξηρό, συμπαγές, υποκείμενο σε διάβρωση και πιο δύσκολο να καλλιεργηθεί.
Επιπλέον, το νερό που χρησιμοποιείται για την άρδευση καλλιεργειών που ψεκάζονται με χημικές ουσίες glyphosate, απορροφάται τελικά σε υπόγεια ύδατα και ταξιδεύει στα ρέματα και τα ποτάμια μας, ρυπαίνοντας την υδρόβια ζωή και εξαπλώνει περαιτέρω την τοξικότητά του.
Επιπλέον, ως νευροδιαβιβαστής, έχει αναφερθεί ότι το glyphosate προκαλεί σημαντική βλάβη στις μέλισσες και στις πεταλούδες monarch.
Ως ανθρώπινο καρκινογόνο, το glyphosate συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνων του αίματος, συνηθέστερα λέμφωμα "non-Hodgkin's lymphoma" και λευχαιμία, καθώς και τον τύπο καρκίνου "B cell lung cancer"
Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 18.000 αγωγές στις ΗΠΑ εναντίον της Monsanto από άτομα που ισχυρίζονται ότι ο καρκίνος τους προκλήθηκε από το Roundup, ότι η εταιρεία δεν προειδοποίησε ότι το ζιζανιοκτόνο μπορεί να είναι καρκινογόνο και ότι η Monsanto συμμετείχε σε μια κάλυψη των πραγματικών κινδύνων με τη χρήση του.
Στις τρεις περιπτώσεις που έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής, υπήρξαν σώματα ενόρκων, για τους ενάγοντες.
Είκοσι οκτώ χώρες σε όλο τον κόσμο απαγόρευσαν τη χρήση του glyphosate. Εκατοντάδες πόλεις των ΗΠΑ και πολλές κομητείες έχουν εκδώσει απαγορεύσεις ή περιορισμούς στη χρήση του λόγω ανεξάρτητων επιστημονικών μελετών που πιστοποιούν την τοξικότητά του.
Ωστόσο, η EPA πρόσφατα αναταξινόμησε το glyphosate ως ασφαλές.
Είναι σαφές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι απίθανο να δράσει για την προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος από τις επιζήμιες συνέπειες.
Επομένως, εναπόκειται στην επιτροπή διατήρησης για να ξεκινήσει και να υποστηρίξει τοπικές και κρατικές προσπάθειες.

Η Επιτροπή Διατήρησης του Μάντσεστερ υπέβαλε αυτό το δημοσίευμα. Η επιτροπή περιλαμβάνει: τον Alan Benoit, τον Carl Bucholt, τον Leslie Burg και τον Dee Myrvang.
πηγή 20-1-20
https://www.manchesterjournal.com/stories/conservation-commission-supports-glyphosate-roundup-ban,594807

Δεν υπάρχουν σχόλια: