Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019

Πρόδρομο φαινόμενο σεισμού αποτελούν οι ιονοσφαιρικές διαταραχές που εμφανίζονται στις δορυφορικές εικόνες. Η παγκόσμια αύξηση σεισμικής δραστηριότητας, η συνωμοσία του HAARP και το φαινόμενο Domino. Ζώα που συμπεριφέρονται παράξενα γιατί "ακούνε" τον σεισμό προτού εκδηλωθεί

Ρώσοι και Αμερικανοί επιστήμονες σχεδίασαν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για να παρακολουθούν τα πρόδρομα φαινόμενα σεισμών.
Βασίζεται στις δορυφορικές εικόνες που λαμβάνονται από μετεωρολογικό διαστημικό σκάφος
Η τεχνολογία αυτή παρακολουθεί τις ανωμαλίες (σημάδια) που βασίζονται στην ανάλυση αυτών των εικόνων.
Ωστόσο προκειμένου να αναλυθούν τα δεδομένα που έχουν ληφθεί, απαιτείται μια κατάλληλη εφαρμογή, που δεν είναι ακόμα διαθέσιμη σε καμία χώρα του κόσμου.
Αυτό ανακοίνωσε ο Sergey Pulinets, του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Ο επιστήμονας πρόσθεσε ότι ήδη από τη δεκαετία του 1980, ο δορυφόρος Intercosmos-19 κατέγραψε ιονοσφαιρικές ανωμαλίες σε μέρη όπου μετά σημειώθηκαν σεισμοί . Αυτή η σχέση γεγονότων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από σοβιετικούς επιστήμονες.
Ο Pulinets είπε επίσης ότι παρόμοιες ανωμαλίες εμφανίστηκαν αρκετές ημέρες πριν από έναν σεισμό. Ανάλογα με ορισμένες γεωλογικές συνθήκες και την ώρα της ημέρας, παρατηρούνται θετικές και αρνητικές ανωμαλίες. Έτσι, αναπτύχθηκαν μέθοδοι για την αυτοματοποιημένη αναγνώριση τέτοιων ανωμαλιών στην ιονόσφαιρα της Γης που ανιχνεύθηκαν πριν από τους σεισμούς.
πρόσθεσε ότι στο μέλλον, οι ερευνητές θα καταγράφουν επίσης την εμφάνιση θερμικών ανωμαλιών σε σεισμικά ενεργούς χώρους, που είναι επίσης ορατές από τους δορυφόρους.
Στη συνέχεια, με βάση τα αποτελέσματα που λήφθηκαν τα τελευταία χρόνια,  Ρώσοι και Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν από κοινού ένα φυσικό μοντέλο για την ανίχνευση πρόδρομων φαινομένων σεισμών, από δορυφορικές εικόνες.
υπάρχουν πρόδρομα φαινόμενα που εμφανίζονται, είτε στην επιφάνεια της Γης είτε στην ατμόσφαιρα, πριν από τη σεισμική δραστηριότητα και σχετίζονται άμεσα (έχουν  αιτιακή σχέση) με αυτή. 
Παραδείγματα πρόδρομων φαινομένων είναι οι παραμορφώσεις του φλοιού της Γης, οι μεταβολές της σεισμικής δράσης, οι μεταβολές γεωφυσικών παραμέτρων, οι εκπομπές νετρονίων, οι μεταβολές των παραμέτρων της ιονόσφαιρας και οι μεταβολές των VLF-VHF ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών
πηγή 19-8-19
https://esoreiter.ru/index.php?id=0819/19-08-2019-115907.html&dat=news&list=08.2019
https://tr.sputniknews.com/bilim/201908211039971891-uydu-goruntuleri-sayesinde-depremler-onceden-tahmin-edilebilecek/

Τελευταία, όλο και περισσότεροι σεισμοί συμβαίνουν στον κόσμο, τους οποίους οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν εκ των προτέρων. 
Πιστεύεται ότι η κύρια αιτία των σεισμών είναι η σύγκρουση των τεκτονικών πλακών και η έκρηξη των ηφαιστείων.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, σχεδόν οι μισοί από τους μεσαίου μεγέθους σεισμούς, προτού συμβούν κατέγραψαν πιο αδύναμους προσεισμούς.

Οι επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, σε μελέτη των σεισμών που σημειώθηκαν μεταξύ 2008 και 2017 στη Νότια Καλιφόρνια, έγινε σαφές ότι περίπου το 72% από αυτούς είχε τους λεγόμενους "πρόδρομους" αδύναμους προσεισμούς.

Συνεχίζοντας την έρευνά τους, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την υπόθεση μιας σταδιακής αύξησης των σεισμών, που αρχίζουν από μικρές σεισμικές δονήσεις και καταλήγουν σε ισχυρούς σεισμούς. Αυτά τα ευρήματα καθιστούν δυνατή την πρόβλεψη καταστροφικών σεισμών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.
Ωστόσο η ανακάλυψη αυτή δεν προκαλεί ανησυχίες σε περίπτωση μικρών σεισμών. Μόνο το 5% αυτής της δραστηριότητας, θα μπορούσε να κλιμακωθεί από μικρές σε πιο καταστροφικές συνέπειες.
Τον Ιούλιο του 2019, ένας ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις ΗΠΑ, στη Νότια Καλιφόρνια. στις 4 του Ιούλη σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,4 και στις 5 Ιουλίου έγινε σεισμός 7,1 και πάνω από 100.000 δονήσεις. Οι δρόμοι και τα κτίρια παρουσίασαν μεγάλες ρωγμές και σε ορισμένα σημεία ξέσπασαν πυρκαγιές.
Οι επιστήμονες έχουν χαρτογραφήσει αυτό το γεγονός και συνειδητοποίησαν ότι είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Παλαιότερα θεωρούσαμε ότι οι ισχυροί σεισμοί συμβαίνουν λόγω της σύγκρουσης τεκτονικών (ή  λιθοσφαιρικών) πλακών σε μια περιοχή. Αλλά αποδείχτηκε ότι μπορούν να προκληθούν από ένα δίκτυο μικρών ανωμαλιών που είναι διασυνδεδεμένες και προκαλούν μια εμφάνιση του αποτελέσματος ντόμινο όταν ενεργοποιηθούν.

18-10-19 (ΕΦΕ ΤΟΥ DOMINO).
στα Ουράλια καταγράφονται σεισμοί και αλλόκοτα ρήγματα (σπασίματα) με βάθος περίπου 150 μέτρα, στο φλοιό της γης. (καθώς οι τεκτονικές πλάκες συγκρούονται, τρίβονται και πιέζονται μεταξύ τους, το χώμα, η επιφάνεια της γης, σπάει. Τότε δημιουργείται αυτό που ονομάζουμε ρήγμα)
πηγή
https://www.cheltv.ru/effekt-domino-zemletryaseniya-i-razryvy-na-urale/

σύμφωνα με τον ανταποκριτή του site cheltv.ru, δύο ακόμα σεισμικά γεγονότα καταγράφηκαν στην περιοχή Τσελιάμπινσκ και πρόκειται για φαινόμενο Domino.
Ο πρώτος σεισμός καταγράφηκε από το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων του Καζακστάν στις 11 Οκτωβρίου στην περιοχή του Magnitogorsk. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 2.3. Ο δεύτερος συνέβη στις 16 Οκτωβρίου μεταξύ Βάρνας και Kartaly - μεγέθους 2.2.
Την άλλη μέρα, έγινε επίσης γνωστό ότι κοντά στο Katav-Ivanovsk, όπου σημειώθηκε ισχυρός σεισμός πριν από εκατό χρόνια, πριν από ένα χρόνο, εντοπίστηκαν ασυνήθιστα ρήγματα που βρίσκονται σε βάθος 150 μέτρων.
Οι τοπικοί επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να καταλάβουν τι συμβαίνει.
όπως και οι Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μικρές ανωμαλίες (ρήγματα) στο φλοιό της γης, μπορεί να είναι προάγγελος ενός μεγάλου σεισμού.
Τα κενά (ρήγματα) συνδέονται και στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος αυξάνεται κατά πολύ.
--------------------------------
 Η ιδέα ότι η ατμόσφαιρα και η γεωλογική δραστηριότητα του πλανήτη συνδέονται με κάτι που είναι γνωστό ως μηχανισμός σύζευξης λιθόσφαιρας-ατμόσφαιρας-ιονόσφαιρας. 
(lithosphere-atmosphere-ionosphere coupling mechanism).
αυτή η ιδέα υποστηρίζει ότι όταν μια τεκτονική πλάκα υφίσταται μεγάλη πίεση πριν από ένα σεισμό, απελευθερώνει αέριο ραδονίου. Το αέριο ιονίζει τον αέρα, απελευθερώνοντας πολλά χαλαρά ηλεκτρόνια, τα οποία στη συνέχεια συνεχίζουν να προκαλούν τη συμπύκνωση του νερού, μια διαδικασία που απελευθερώνει θερμότητα.
Είναι σαφές ότι όταν συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός επίκειται σεισμική δραστηριότητα. Αλλά παρόμοια άλματα στον ατμοσφαιρικό ιονισμό και τη θερμότητα μπορούν να συμβούν χωρίς αφορμή σεισμού - δηλαδή, να υπάρχουν πολλά ψευδή θετικά - έτσι δεν είναι σίγουρα προγνωστικοί παράγοντες.

arxiv.org/abs/1105.2841 : Αντίδραση ατμόσφαιρας- ιονόσφαιρας στον σεισμό M9 Tohoku που αποκαλύφθηκε από τις συνδεδεμένες δορυφορικές και επίγειες παρατηρήσεις.
References: Dimitar Ouzounov, Sergey Pulinets, Alexey Romanov, Alexander Romanov, Konstantin Tsybulya, Dimitri Davidenko, Menas Kafatos, Patrick Taylor. 

πρόδρομα φαινόμενα σεισμών είναι: μεταβολές στο θαλάσσιο νερό που παρατηρούνται από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες πριν από τους σεισμούς και οφείλονται σε προσεισμική
παραμόρφωση του υποθαλάσσιου σεισμογόνου χώρου.
Πρόδρομες μεταβολές στο υπόγειο νερό (μεταβολή της στάθμης, της θερμοκρασίας).
Πρόδρομα ακουστικά φαινόμενα (υποχθόνιος θόρυβος) που οφείλονται σε μικρούς σεισμούς (οι οποίοι δε γίνονται αισθητοί ως εδαφικές ταλαντώσεις) και γίνονται αισθητά μερικές μέρες πριν από τον σεισμό. Πολλές φορές ακούγονται τέτοιοι θόρυβοι χωρίς να ακολουθεί σεισμός.
Πρόδρομα οπτικά φαινόμενα που οφείλονται, πιθανώς, σε μεταβολή του ηλεκτρικού πεδίου της Γης πριν από έναν ισχυρό σεισμό.
Ασυνήθιστη συμπεριφορά ζώων, που παρατηρείται 12 ώρες πριν τον σεισμό κατά μέσο όρο και πιθανώς οφείλονται σε μικρούς σεισμούς, σε ερεθισμό των ζώων από τοξικά αέρια που απελευθερώνονται στο σεισμογόνο χώρο κατά τη διάρκεια της φυσικής διαδικασίας προετοιμασίας γένεσης των σεισμών, κτλ.
Οι σεισμοί μπορούν επίσης να προβλεφθούν από τις εκπομπές των νετρονίων από τη γήινη επιφάνεια και θα μπορούσαν ακόμα να συνδεθούν με τον σεληνιακό κύκλο,
σύμφωνα με Ρώσους φυσικούς. Ο Nikolaj Volodichev και Mikhail Panasjuk του ερευνητικού ιδρύματος πυρηνικής φυσικής Skobeltsyn στη Μόσχα παρατήρησαν ότι
η ροή των νετρονίων από τη γήινη κρούστα αυξήθηκε αισθητά κατά τη διάρκεια της νέας Σελήνης και της πανσέληνου. Τότε είναι που οι παλιρροϊκές δυνάμεις που επιδρούν στη Γη είναι στην ισχυρότερη φάση τους, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμική δραστηριότητα. Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός νέου συστήματος πρόβλεψης για τους σεισμούς. Για να υποστηρίξουν τη θεωρία τους, οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία
που συλλέχθηκαν πάνω από 28 έτη από το «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού ωκεανού - μια περιοχή έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Διαπίστωσαν ότι οι κυριότεροι σεισμοί πραγματοποιήθηκαν γύρω από το χρόνο μιας νέας Σελήνης ή μιας πανσέληνου. 
Πολλές μεταβολές πριν από την εκδήλωση μιας σεισμικής δραστηριότητας σημειώνονται και στην ιονόσφαιρα (όπως μεταβολή της θερμοκρασίας των ιόντων και της πυκνότητας, μεταβολή των κρίσιμων συχνοτήτων στα επίπεδα E,F της ιονόσφαιρας, foF2, μεταβολές των παραμέτρων TEC (total electron content),  μεταβολές ηλεκτρομαγνητικού πεδίου). 
-------------------------------
χερσόνησος Kamchatka στην ανατολική Ρωσία  (μεταξύ του Ειρηνικού Ωκεανού και της Οχοτσικής θάλασσας)
Αναπτύχθηκε καινοτόμος μέθοδος για την πρόληψη των συνεπειών των καταστροφικών σεισμών και των ηφαιστείων
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας Alexey Ozerov, (για τις ομάδες των ηφαιστείων Avachinsky και Klyuchevsky)   αναπτύχθηκε νέα μέθοδος για την αξιόπιστη προειδοποίηση των σεισμών. Βασίζεται στη χρήση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της έναρξης ενός σεισμού και της προσέγγισης ενός καταστρεπτικού σεισμικού κύματος στους οικισμούς.Θα τοποθετηθεί ένα δίκτυο σεισμικών σταθμών στην περιοχή των υδάτων του κόλπου Avacha και κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Kamchatka. Εάν οι παράμετροι δείξουν  μια επικίνδυνη δύναμη εκδήλωσης σεισμικών γεγονότων, θα προκληθεί συναγερμός που θα αποσταλεί σε όλες τις υπηρεσίες και το κοινό.
Новый способ предсказания землетрясений разработали ученые
πηγή 19-8-19

συνωμοσία του HAARP (οι εγκαταστάσεις του προγράμματος στην Αλάσκα)
HAARP (ακρωνύμιο για το ερευνητικό πρόγραμμα υψηλής συχνότητας Active Aurora Research) στην περιοχή Gakona , την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ .
Το πρόγραμμα HAARP ,  μεταξύ πολλών άλλων, έχει κατηγορηθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι είναι σε θέση να προκαλέσει ή και να κατηγορηθεί για διάφορες φαινομενικά φυσικές καταστροφές, όπως ξηρασίες , καταιγίδες , τυφώνες και σεισμούς .
έχει κατηγορηθεί για ασθένειες όπως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και ακόμη κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι το HAARP ήταν σύστημα για τον έλεγχο του νου.  που προκάλεσε επιθετικές αλλαγές προσωπικότητας, που συχνά σχετίζονταν με την συνωμοσία των Chemtrails .
η Ρωσία διαθέτει έως και 50 φορές πιο ισχυρές εγκαταστάσεις, το SURA το οποίο, θα έπρεπε επίσης να είναι ακόμη πιο επικίνδυνο από το HAARP.

προτάθηκε από τους Pulinets και Ouzounov 
Η ιδέα ότι η ατμόσφαιρα και η γεωλογική δραστηριότητα του πλανήτη συνδέονται με κάτι που είναι γνωστό ως μηχανισμός σύζευξης λιθόσφαιρας-ατμόσφαιρας-ιονόσφαιρας (σύζευξη LAIC)
(lithosphere-atmosphere-ionosphere coupling mechanism).

αυτή η ιδέα υποστηρίζει ότι όταν μια τεκτονική πλάκα υφίσταται μεγάλη πίεση πριν από ένα σεισμό, απελευθερώνει αέριο ραδονίου. Το αέριο ιονίζει τον αέρα, απελευθερώνοντας πολλά χαλαρά ηλεκτρόνια, τα οποία στη συνέχεια συνεχίζουν να προκαλούν τη συμπύκνωση του νερού, μια διαδικασία που απελευθερώνει θερμότητα.
[τα σωματίδια άλφα που εκπέμπονται από το ραδόνιο (στην αποσύνθεσή τους προς το polonium) μετατρέπονται τελικά σε θερμότητα και μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες ποσότητες απελευθέρωσης ενέργειας μετά τη διαδικασία συμπύκνωσης και εξάτμισης.
Αυτή η απελευθέρωση ενέργειας θα ήταν αυτό που θα δημιουργούσε αυτά τα υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών στην ιονόσφαιρα.]
αν ένας σεισμός δημιουργεί μια μεταβολή των επιπέδων των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών στην ιονόσφαιρα, ίσως, το πρόγραμμα HAARP στην ιονόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα, να αλληλεπιδράσει με το φλοιό της γης και να προκαλέσει σεισμούς.
Ωστόσο αυτή η θεωρία δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη και οι σεισμοί μπορεί να δημιουργούνται από τον άνθρωπο, όχι όμως από εκπομπές ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων αλλά από άμεση αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.
Γεγονότα όπως η κατασκευή μεγάλων δεξαμενών , η εξόρυξη επιφανείας και υπόγειου εδάφους, η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από το υπέδαφος, η μέθοδος για την εξαγωγή πετρελαίου που εγχέει υγρά στο υπέδαφος και ακόμη και οι βομβαρδισμοί όπως αυτές που υπέστη το Αφγανιστάν το 2002 είναι ανθρώπινες πρακτικές που αποδεικνύεται ότι μπορούν να προκαλέσουν (και στην πραγματικότητα προκαλούν) σεισμούς.

 Το πρόγραμμα HAARP εγκαινιάστηκε το 1990 από τον οργανισμό DARPA , είναι ένα από τα λίγα παγκόσμια κέντρα για τη μελέτη της υψηλής ισχύος και υψηλής συχνότητας της ιονόσφαιρας.  Η ιονόσφαιρα είναι ένα λεπτό ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας που δέχεται ακριβώς αυτό το όνομα από τις υψηλές ποσότητες ατόμων και ιονισμένων μορίων που αναβλύζουν γύρω από αυτό. Είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ατμόσφαιρας για τις τηλεπικοινωνίες, διότι τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται τόσο για την επικοινωνία όσο και για την πλοήγηση που αποστέλλονται από την επιφάνεια αντανακλώνται σε αυτήν προς τη Γη επιτρέποντας μεταδόσεις μικρών αποστάσεων σε μεγάλες αποστάσεις.
Για να μελετήσει την ιονόσφαιρα και τι συμβαίνει εκεί, το έργο HAARP διαθέτει εγκατάσταση 180 κεραιών υψηλής συχνότητας σε έκταση 33 στρεμμάτων , λίγο πάνω από 13 εκτάρια (13 γήπεδα ποδοσφαίρου). Οι εγκαταστάσεις HAARP απέχουν 386 χιλιόμετρα από το Fairbanks και 318 από το Anchorage.

Ιονοσφαιρικές διαταραχές πριν από την εκδήλωση σεισμού
Τα τεκτονικά ρήγματα φαίνεται πως λειτουργούν σαν μπαταρίες. Η σύνθλιψη των τεκτονικών πλακών απελευθερώνει ρεύμα θετικά φορτισμένων ηλεκτρονίων που φθάνει να διαταράσσει ως και την ιονόσφαιρα. έτσι για την πρόβλεψη σεισμών, χρησιμοποιούνται πλέον οι δορυφορικές εικόνες.
Ιονόσφαιρα ονομάζεται το εξώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας που περιβάλλει τον πλανήτη μας – σε ύψος άνω των 80 χλμ. – και είναι φορτισμένη ηλεκτρικά επειδή δέχεται την επίδραση της ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίας. Αν τα ηλεκτρόνια των σεισμών όντως την επηρεάζουν, τότε σίγουρα η διαταραχή αυτή θα μπορεί να καταγραφεί.

Ωστόσο ένα απρόβλεπτο φυσικό φαινόμενο, ζώα που συμπεριφέρονται παράξενα γιατί "ακούνε" τον σεισμό προτού εκδηλωθεί, περίεργα φωτισμένα σύννεφα αλλά και προφητείες είναι δυνατόν να μας προειδοποιήσουν για το χτύπημα του σεισμού. 

για τα περίεργα φωτισμένα σύννεφα, ο Δρ Friedemann Freund του Ερευνητικού Κέντρου AMES της NASA εξήγησε ότι «λίγο προτού η τεκτονική τριβή των πετρωμάτων οδηγήσει στην εκδήλωση του σεισμού, η συσσωρευμένη ενέργεια εκπέμπει θετικά ηλεκτρικά φορτία που φθάνουν ως την επιφάνεια του εδάφους και δημιουργούν υψηλά ηλεκτρικά πεδία. Η ισχύς τους μπορεί να φθάσει το ένα εκατομμύριο βολτ ανά εκατοστό, αρκετή για να ιονίσει τον αέρα που βρίσκεται κοντά στο έδαφος. Τα απελευθερωμένα ηλεκτρόνια του αέρα ανεβαίνουν προς τα πάνω, όντας ταυτόχρονα εν δυνάμει πυρήνες δημιουργίας και από μιας σταγόνας νέφους το καθένα».

Το πώς ακριβώς απελευθερώνουν τα πετρώματα αυτή την ενέργεια παραμένει μυστήριο. 

Οι επιστήμονες πιθανολογούν επίσης ότι τα ζώα είτε αντιλαμβάνονται υπερήχους – που ταξιδεύουν πολύ ταχύτερα από τα κύματα Rayleigh και S των σεισμών – ή «πιάνουν» ηλεκτρομαγνητικά σήματα χαμηλής συχνότητας. Η δεύτερη μάλιστα πιθανότητα εξετάζεται εδώ και χρόνια. Το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο έχει αποδείξει ότι η σύνθλιψη των κρυστάλλων κατά τη βίαιη μετατόπιση πετρωμάτων δημιουργεί ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Επιστήμονες του προγράμματος VAN (Βαρώτσος, Αλεξόπουλος και Νομικός) ψάχνουν τέτοια ηλεκτρικά σήματα επερχόμενου σεισμού (Seismic Electric Signals – SES) βυθίζοντας εδώ και 28 χρόνια ηλεκτρόδια στη γη. Οι Ιάπωνες, από την πλευρά τους, ψάχνουν από το 2004 την υψηλή ευαισθησία των γατόψαρων στη μεταβολή των ηλεκτρικών πεδίων. 

Οι προσεισμικές διαταραχές του μαγνητικού πεδίου, οι αλλαγές στην αγωγιμότητα της ατμόσφαιρας μπορούν να αναγγείλουν την έλευση ενός μεγάλου σεισμού, ενώ ακόμα και το σύστημα γεω-εντοπισμού GPS βοηθούν στη συλλογή των δεδομένων μετατόπισης του εδάφους 
 Η Τοπογραφική Υπηρεσία της Ιαπωνίας χρησιμοποιεί το Geonet πανεθνικό δίκτυο 1.000 αισθητήρων GPS, για τη συλλογή των δεδομένων μετατόπισης του εδάφους. 
επιστήμονες χρησιμοποιούν επίσης το «πιεσόμετρο της Γης», ένα «strainmeter»
Ο συνδυασμός δορυφορικής και επίγειας μέτρησης  μας δίνει διασταυρούμενες και αλληλοσυμπληρούμενες προβλέψεις, άρα και αξιόπιστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: