Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019

Μαζική λιμοκτονία ελεφάντων σε εθνικό πάρκο της Ζιμπάμπουε. 55 ελέφαντες πέθαναν μέσα σε δυο μήνες από έλλειψη τροφής και νερού

Αφρική, στο μεγαλύτερο εθνικό καταφύγιο άγριας ζωής της Ζιμπάμπουε, μαζική λιμοκτονία ελεφάντων, μετά από μεγάλη ξηρασία.
 55 ελέφαντες πέθαναν μέσα σε δυο μήνες από την πείνα, λόγω έλλειψης τροφίμων και νερού.
Άλλα ζώα όπως τα λιοντάρια στο Εθνικό Πάρκο Hwange, έχουν επίσης επηρεαστεί.
Η μεγάλη ξηρασία ανάγκασε τα ζώα να απομακρυνθούν στις κοντινές κοινότητες αναζητώντας τρόφιμα και νερό.
Ο Tinashe Farawo, εκπρόσωπος Τύπου του Zimparks,  δήλωσε ότι τα ζώα πέθαναν κοντά σε λακκούβες νερού,  γύρω από το Εθνικό Πάρκο Hwange, ένα σημάδι ότι διήνυσαν  μεγάλες αποστάσεις για να έχουν πρόσβαση στο νερό.

Οι έρευνες έδειξαν ότι, από τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 55 ελέφαντες είχαν πεθάνει από την έλλειψη τροφής και νερού στο πάρκο, που κατέχει το μεγαλύτερο κοπάδι των ελεφάντων, που φτάνει τα 50.000 άτομα.
Ο Tinashe Farawo, εκπρόσωπος Τύπου για τα εθνικά πάρκα και την αρχή διαχείρισης άγριας ζωής, (National Parks and Wildlife Management Authority) δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι πραγματικό, η κατάσταση είναι τρομερή».
 Αυτή είναι η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων χρόνων στο έθνος της Νότιας Αφρικής που επίσης πλήττεται από μια καταρρέουσα οικονομία. Έχουν προκύψει μαζικές ελλείψεις τροφίμων και νερού.
Καθώς τα ζώα φεύγουν από τα πάρκα άγριας ζωής της Ζιμπάμπουε, καταστρέφουν τις καλλιέργειες και μερικές φορές σκοτώνουν τους ανθρώπους, δήλωσε ο Farawo, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μόνο φέτος.

Ο υπερπληθυσμός στο Hwange συμβάλλει στην καταστροφή της βλάστησης. Το πάρκο μπορεί να διαχειριστεί 15.000 ελέφαντες, αλλά σήμερα έχει περίπου 53.000, δήλωσε ο Farawo.
 Σύμφωνα με το Zimparks (Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority) περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν πεθάνει από επιθέσεις ελέφαντα, τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η Ζιμπάμπουε πώλησε στο παρελθόν ελέφαντες μωρά στην Κίνα λέγοντας ότι χρειαζόταν τα χρήματα για συντήρηση στο Hwange, του οποίου ο πληθυσμός των ελεφάντων είναι τριπλάσιος της φέρουσας ικανότητας του πάρκου.
Το 2016, η Ζιμπάμπουε έβαλε τα άγρια ​​ζώα προς πώληση, λέγοντας ότι χρειαζόταν αγοραστές να εισέλθουν και να σώσουν τα ζώα από μια άλλη καταστροφική ξηρασία.
Η Ζιμπάμπουε έχει έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς ελεφάντων στην Αφρική. Επιδιώκει να επιτραπεί το κυνήγι τους και να εξάγει περισσότερα από αυτά τα ζώα, για να διευκολύνει την πίεση στο οικοσύστημα των ζώων και να αυξήσει τα απαιτούμενα χρήματα για τη διατήρηση.
άλλες χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας έχουν επιτυχώς πιέσει να περιοριστούν οι πωλήσεις των ελεφάντων, προς απογοήτευση ορισμένων αφρικανικών χωρών, που λένε ότι αγωνίζονται με μεγάλο αριθμό ζώων.

Η Ζιμπάμπουε, με την υποστήριξη των γειτόνων, της Μποτσουάνα, και της Ναμίμπια της Νοτίου Αφρικής, δεν μπόρεσε να ασκήσει πιέσεις στη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES) για την άρση της απαγόρευσης του εμπορίου ελεφαντόδοντου σε συνεδρίαση τον Αύγουστο.
Η Ζιμπάμπουε λέει ότι το απόθεμα ελεφαντόδοντου της αξίζει 300 εκατομμύρια δολάρια, και τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση.
Η ξηρασία που προκαλείται από το El Nino έχει μειώσει την παραγωγή αραβοσίτου κατά περισσότερο από το ήμισυ, αφήνοντας το ένα τρίτο του ανθρώπινου πληθυσμού να χρειάζεται επίσης επισιτιστική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: