Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 30 αρχαίες σαρκοφάγους, στην κοιλάδα των βασιλιάδων, στο Luxor

Αίγυπτος, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 30 διακοσμημένα αρχαία ξύλινα φέρετρα που ανήκουν σε μέλη της οικογένειας ανώτερων ιερέων στην κοιλάδα των βασιλιάδων της Αιγύπτου (Egypt's Valley of Kings) στο Luxor.
Τα φέρετρα (ανδρών, γυναικών και παιδιών) βρέθηκαν μόλις τρία μέτρα κάτω από το έδαφος, στοιβαγμένα σε δύο σειρές, στη Θιβετιανή νεκρόπολη του Asasif, στη δυτική όχθη του ποταμού Νείλου, κοντά στο Ναό του Hatshepsut
Οι σαρκοφάγοι χρονολογούνται από την 22η Δυναστεία, που ιδρύθηκε πριν από περίπου 3.000 χρόνια τον 10ο αιώνα π.Χ.
Το υπουργείο αρχαιοτήτων ανακοίνωσε επίσημα την ανακάλυψη που διατηρήθηκε επί χιλιετίες και είναι το μεγαλύτερο εύρημα αυτού του είδους σε περισσότερο από έναν αιώνα.
Επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, ο Mostafa al-Waziri, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη ανακάλυψη στο Asasif  από Αιγύπτιους αρχαιολόγους, συντηρητές και εργάτες, που εργάστηκαν με αφοσίωση».
Ο Waziri εξήγησε ότι οι ανασκαφές του τόπου τον 19ο αιώνα είχαν αποκαλύψει βασιλικούς τάφους, αλλά αυτή η τελευταία ανακάλυψη απέδωσε τις σαρκοφάγους από τάφους ιερέων.
Παρά την ηλικία τους, τα φέρετρα είναι διακοσμημένα με ευδιάκριτες ζωγραφιές φιδιών, πουλιών, λουλουδιών, λωτού και ιερογλυφικών  που διατηρούν τα θαυμάσια χρώματα τους ( μαύρο, πράσινο, κόκκινο και κίτρινο)
τα καλοδιατηρημένα φέρετρα, θεωρείται ότι βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, επειδή δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου οικισμοί γύρω από τον τόπο ».
Η 'σημαντική' συλλογή Asasif θα μεταφερθεί στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (Grand Egyptian Museum) την ερχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αρχαιοτήτων Khaled el-Enany, οι ανακαλύψεις των αρχαίων αιγυπτιακών κειμηλίων είχαν επιβραδυνθεί μετά την επανάσταση της Αραβικής Άνοιξης του 2011 που ανατράπηκε ο μακρόχρονος αυτοκράτορας Hosni Mubarak  και έριξε τη χώρα σε πολιτική αναταραχή.
Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου, όπως ο Πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi, επιβεβαίωσαν τις τελευταίες εβδομάδες τη σταθερότητα της Αιγύπτου μετά από σπάνιες, μικρής κλίμακας διαμαρτυρίες τον Σεπτέμβριο, οι οποίες επέφεραν μια απότομη απάντηση από τις δυνάμεις ασφαλείας.
«Μερικοί άνθρωποι, δεν πρέπει να αναφέρουμε ονόματα, δεν θέλουν να έχουμε αυτά τα ευρήματα που εντυπωσιάζουν τον κόσμο», δήλωσε ο Enany.

«Αυτές οι ανακαλύψεις είναι ανεκτίμητες για τη φήμη της Αιγύπτου», πρόσθεσε.
Η Αίγυπτος προσπάθησε να προωθήσει την αρχαιολογική της κληρονομιά και τα πρόσφατα ευρήματά της, για να αναζωογονήσει τον ζωτικό τομέα του τουρισμού, που υπέφερε από την πολιτική ανασφάλεια και τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ωστόσο, οι επικριτές αναφέρουν ότι οι  αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία "πάσχουν" από αμέλεια και κακή διαχείριση.

  πηγή 19-10-19


Δεν υπάρχουν σχόλια: