Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

Σαρκοφάγα βακτήρια που προκαλούν έλκος Buruli εξαπλώνονται και στην Αυστραλία, αύξηση κρουσμάτων της μυστηριώδους ασθένειας Αυστραλία,  ανατριχιαστικά σαρκοφάγα βακτήρια εξαπλώνονται στα προάστια της Μελβούρνης
Προκαλούν τη νόσο «έλκος Buruli» που μεταδίδεται κυρίως με τα κουνούπια, μπορεί όμως η μετάδοση να γίνει και με μύγες καθώς επίσης και άλλα έντομα ή ακόμη και από γρατσουνιές που προκαλούνται από αγκάθια ή θάμνους της υπαίθρου.

Το «έλκος Buruli»  (ιός Bairnsdale)  αφορά τα  φρικιαστικά αυτά σαρκοβόρα βακτήρια, που καταβροχθίζουν τη σάρκα, το λίπος, τους τένοντες, νεύρα και στις ακραίες περιπτώσεις ακόμη και τα οστά.
Τα σαρκοφάγα βακτηρίδια  που ''τρώνε'' τη σάρκα, αν δεν εντοπιστούν και θεραπευτούν έγκαιρα, ενδέχεται να οδηγήσουν και σε ακρωτηριασμό.
Ο ιός Bairnsdale εμφανίζεται εδώ και δεκαετίες στη Βικτώρια, αλλά θα μπορούσε σύντομα να μετακομίσει στη Νέα Νότια Ουαλία.
στα εσωτερικά προάστια της Μελβούρνης, οι περιοχές   Bentleigh, Hampton και Cheltenham (45 υποθέσεις έχουν ήδη καταγραφεί φέτος ) και νοτιοανατολικά της CBD  ( Sydney Central Business District,)  είναι όλες  «hotspots»
Ο γιατρός και ιατρικός ερευνητής καθηγητής Paul Johnson του Austin Health infectious diseases  δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι κάτοικοι  στη Νέα Νότια Ουαλία δεν έχουν ακόμη πληγεί
Υπάρχουν ορισμένα περιστατικά κοντά στα σύνορα της Βικτώριας και θα μπορούσαν να εξαπλωθούν από εκεί.
Το έλκος Bairnsdale επικεντρώνεται στην Αυστραλία -συμπεριλαμβάνεται το Darwin και περιοχές στο βόρειο Queensland αλλά και ευρύτερα  στο Yeppoon και τη δυτική Αυστραλία.
Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι αν η ασθένεια μεταφέρεται από τα οπόσουμ στα κουνούπια και στη συνέχεια στους ανθρώπους ή αν το οπόσουμ είναι ένα ακόμη θύμα.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι εκείνοι που αρρωσταίνουν είναι συνήθως υγιή και ισχυρά άτομα.
Το έλκος εμφανίζεται συχνά, περίπου μετά  από τέσσερις μήνες στο πρόσωπο που έχει δαγκωθεί - και συνήθως εμφανίζεται στους αγκώνες, την πλάτη, τη γάμπα και τους αστραγάλους.
Η 72 αναρριχήτρια Jan Smith, από Victoria's Mornington Peninsula, (μητέρα 3 παιδιών) έπαθε γάγγραινα  (έλκος Bairnsdale) στον αριστερό της αστράγαλο  που ροκάνισε τη σάρκα το λίπος, τους τένοντες και τα νεύρα γύρω από τον αστράγαλό της, από ένα τσίμπημα κουνουπιού, ενώ έκανε κηπουρικές εργασίες.
Τα σαρκοβόρα βακτήρια καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και εκπέμπουν μια τοξίνη που δημιουργεί γάγγραινα, που σκοτώνει τον ιστό.
Η νόσος εμφανίζεται αρχικά σαν τσίμπημα εντόμου, παρατηρείται πρήξιμο, πόνος και νομίζεις ότι μια κρούστα επουλώνει το τραύμα, αλλά από κάτω κρύβεται γάγγραινα που καταστρέφει τον ιστό.
Σύμφωνα με την “The Age”  ο αριθμός των κρουσμάτων της ασθένειας υπερτριπλασιάστηκε σε πέντε  χρόνια. 
Λόγω της έλλειψης κατάλληλης ενημέρωσης για την ασθένεια « έλκος Bairnsdale»,  γίνεται εσφαλμένη διάγνωση, αλλά εάν εντοπιστεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ισχυρά αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας το « έλκος Bairnsdale» ή  «έλκος Buruli»  μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παραμόρφωση ή αναπηρία
Προκαλείται από μυκοβακτήριο (Mycobacterium ulcerans bacterium) που επιβιώνει σε τροπικές ή υποτροπικές περιοχές  και τα εύκρατα κλίματα.
Το έλκος Buruli συχνά ξεκινά σαν ένα ανώδυνο πρήξιμο από δάγκωμα εντόμου, αλλά το πρήξιμο συνεχίζεται και εάν μείνει χωρίς θεραπεία,  σε 4 βδομάδες μετατρέπεται σε οδυνηρό έλκος.

Οι γιατροί  δεν έχουν ιδέα για τα αίτια που προκαλούν την ασθένεια. Πιθανολογούν ότι μεταδίδεται από τα κουνούπια αλλά η προέλευσή της παραμένει ασαφής και μυστηριώδης.
Πηγή 20-8-16


 Are Alien Space Parasites Eating Our Flesh?
Δεν υπάρχουν σχόλια: