Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Μαζική θνησιμότητα των αχινών καρδιάς στη Βρετανία, ξεβράστηκαν στις ακτές και οι παραθεριστές νόμιζαν ότι ήταν αυγά εξωγήινων

Αγγλία, εκατοντάδες «Alien» σφαίρες ξεβράστηκαν σε πολλές παραλίες τις Βρετανίας. 
 Baseballs or spaceballs ?  Μπαλάκια του baseball από τη Λίθινη εποχή, εξωγήινα αυγά ή κάτι πιο σκοτεινό?
Βιολόγοι για τη θαλάσσια ζωή αποκαλύπτουν την αλήθεια πίσω από τις παράξενες σφαίρες που τρομοκράτησαν περιπατητές στις παραλίες του Ντέβον και την Κορνουάλη.
(οι παραθεριστές στην περιοχή αυτή, ανησύχησαν από το θέαμα και κρατούσαν τα παιδιά τους, μακριά από τις μυστηριώδεις καφέ μπάλες)

Οι ειδικοί για τα είδη θαλάσσιας ζωής αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για είδος αχινού.
Τα μικροσκοπικά αυτά ζώα έχουν την επιστημονική ονομασία  ”echinocardium cordatum” ή αλλιώς “πατάτες της θάλασσας” και είναι ένα είδος αχινού που ζει σε αμμώδεις βυθούς.
Η μικρή -σε σχήμα καρδιάς- καφέ μπάλα είναι το κέλυφος νεκρής «πατάτας της θάλασσας» (Echinocardium cordatum,sea potatoes or heart urchins ) είναι πανέμορφη, ακίνδυνη και πολύ εύθραυστη.
Ο καθηγητής Martin Attrill από το Πανεπιστήμιο του Plymouth, δήλωσε στο BBC ότι " το μαζικό "sea potatoes" ξέβρασμα, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, κυρίως επειδή συγκεντρώνονται για αναπαραγωγή και παρασύρονται μαζικά από μια πιθανή καταιγίδα, την τελευταία εβδομάδα είχαμε μια-δυο αρκετά ισχυρές καταιγίδες "
Συστάδες αυτών των εκατοντάδων νεκρών θαλάσσιων ζώων έχουν εμφανιστεί στην ακτή του Long Rock (μεταξύ Penzance και Marazion) το βράδυ της Τετάρτης.

Το περιστατικό  εγείρει φόβους ότι, πρόκειται για το μεγαλύτερο μαζικό θάνατο στις θαλάσσιες πατάτες, εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με την Wildlife Trust, οι πατάτες της θάλασσας ή αχινοί heart urchins, καλύπτονται με μικρά μαλακά αγκάθια και έχουν κίτρινο-καφέ χρώμα, αλλά όταν πεθαίνουν τα καφέ καλύφη τους ξεβράζονται στην ακτή.
Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι η τελευταία μεγάλη «μαζική  θνησιμότητα» αυτών των αχινών που έχουν σχήμα καρδιάς (heart urchins) συνέβη τον Μάιο του 1995, όταν εκατοντάδες από αυτούς ξεβράστηκαν στη νότια ακτή της Βρετανίας.
Στην περίπτωση αυτή, το φαινόμενο συνέβη μετά από μια περίοδο εξαιρετικά ήρεμης θάλασσας, που επέτρεψε να σχηματιστεί ένα πολύ παχύ στρώμα πλαγκτού πάνω από το βυθό της θάλασσας και επέφερε ασφυξία στους μικροσκοπικούς αχινούς.
Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους στις διαδικασίες ανάπτυξης πλαγκτόν
Η αύξηση της βιομάζας ορισμένων πλαγκτονικών οργανισμών ή η εξαφάνιση άλλων αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του υδάτινου οικοσυστήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επίδραση του ευτροφισμού (του υπέρμετρου εμπλουτισμού των υδάτων με θρεπτικά συστατικά, που προέρχονται από λιπάσματα, λύματα κ.ά.) στο πλαγκτόν και τη διαταραχή της ισορροπίας της τροφικής αλυσίδας (για παράδειγμα τα στρείδια εξαφανίζονται, όταν δεν μπορούν να μεταβολίσουν νεοεμφανισθέντα είδη φυτοπλαγκτόν).
για τη μαζική θνησιμότητα των αχινών καρδιάς στην Αγγλία, η 27χρονη  Jess Arnieson (Dog Walker, από Newbury, Berkshire,)που είναι σε διακοπές με την οικογένειά της στο Penzance  είπε: « Κανείς δεν ξέρει τι είναι, αλλά όλοι είναι ανήσυχοι.
»
«Θέλουμε οι εμπειρογνώμονες να τα εξετάσουν και να μας ενημερώσουν αν είναι ασφαλές, γιατί το φαινόμενο αυτό  είναι πραγματικά περίεργο και λίγο τρομακτικό.»

πηγές 18-8-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3747522/Holidaymakers-left-baffled-stumbling-ball-shaped-orbs-washing-beaches-coast-Devon-Cornwall.html


http://www.plymouthherald.co.uk/mystery-orbs-washing-up-on-our-beaches-are-harmless-say-experts/story-29637071-detail/story.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: