Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

Κοινωνικό πείραμα δοκιμάζει τις αντιδράσεις των περαστικών, όταν ένα αγόρι, ένα κορίτσι, μια γάτα και ένας σκύλος εγκαταλείπονται σε ένα πάρκο.

ένα κοινωνικό πείραμα διεξήχθη από τη DailyMail.com στη Νέα Υόρκη,
δοκιμάστηκαν οι αντιδράσεις των περαστικών, όταν ένα αγόρι, ένα κορίτσι, μια γάτα και ένας σκύλος εγκαταλείφθηκαν σε ένα πάρκο.
ποιο θα έπρεπε να διασωθεί πρώτα;
Μεσημέρι, στο πολυσύχναστο Washington Square Park του Μανχάταν.
Σε διαφορετικά σημεία στην λεωφόρο ορόσημο, η DailyMail.com τοποθέτησε δύο εξάχρονα παιδιά - ένα αγόρι και ένα κορίτσι - καθώς και ένα σκύλο και μια γάτα, ως μέρος ενός κοινωνικού πειράματος.
Και οι τέσσερις ήταν υπό παρακολούθηση από τους φροντιστές και το βίντεο της διάσωσής τους, γυρίστηκε κρυφά.
Το ερώτημα ήταν, ποιος θα ήταν ο πρώτος, που θα "διασώζονταν"  από έναν ξένο στο μικρότερο χρονικό διάστημα.
Το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν πολύ συγκλονιστικό και, σε κάποιο βαθμό, αναμενόμενο.
Είναι ενδιαφέρον,ότι κάθε άτομο που σταμάτησε για να βοηθήσει, ήταν γυναίκα.

Το 6χρονο κορίτσι, η Carly,που έλαβε μέρος στο πείραμα, ήταν η πρώτη που έλαβε βοήθεια από έναν ξένο.
Η Carly προσεγγίστηκε από μια γυναίκα μετά από μόλις τρία λεπτά.
Η γυναίκα διασώστρια διηγήθηκε αργότερα " κοιτούσα προς την παιδική χαρά και είδα τη μικρή να στέκεται μόνη της, στη συνέχεια, κοίταξα γύρω για να δω ποιος ήταν μαζί της, αλλά δεν είδα κανέναν. Έτσι πήγα κοντά της και τη ρώτησα «είσαι καλά;» και μου είπε ότι δεν μπορούσε να βρει τη μητέρα της"
Η γυναίκα ρώτησε την Carly αν ήξερε το τηλέφωνό της, στη συνέχεια έβγαλε το τηλέφωνο της για να καλέσει τη μαμά της, όταν το προσωπικό της Daily Mail πλησίασε και της εξήγησε ότι όλα ήταν ένα τέχνασμα.

Ο  Charlie, ένα σκυλί διάσωσης από το Sato Project, ήταν ο δεύτερος που έλαβε βοήθεια από έναν ξένο.
Ο Charlie, έμεινε μόνος του και περιφέρονταν με δεμένο το λουρί του για 4 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα, όταν μια γυναίκα σταματήσει να ελέγξει αν είχε ιδιοκτήτη.
όπως διηγήθηκε αργότερα η γυναίκα "το σκυλάκι φαινόταν χαμένο και φοβισμένο, εαν έβλεπα ένα παιδί έτσι, θα έκανα το ίδιο πράγμα. Νομίζω ότι είναι καθήκον μας σαν ανθρώπινα όντα να το κάνουμε αυτό."

Η εγκαταλειμμένη γάτα Parberry, ήταν η τρίτη που διασώθηκε, καθόταν μέσα στην τσάντα-κλουβί της (για να μη τρέξει μακριά) που ήταν αφημένο στο πάρκο, στη μέση του πεζοδρομίου.
Δεν γνωρίζουμε εάν το ζώο τράβηξε τη μεγαλύτερη προσοχή από ότι η τσάντα του, ωστόσο χρειάστηκε διπλάσιος χρόνος για κάποιον, να σταματήσει για το γατάκι σε σύγκριση με το σκυλί.
Μια γυναίκα σταμάτησε μετά από 10 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα.
όπως διηγήθηκε "όταν είδα το κλουβί με το ζώο μέσα, αναστατώθηκα πολύ, ήταν συγκλονιστικό"

ο εξάχρονος Sam που πήρε μέρος στο πείραμα, έμεινε μόνος στο πάρκο για 45 λεπτά, αλλά όμως κανείς δεν σταμάτησε να τον βοηθήσει
καθόταν σταυροπόδι στο πεζοδρόμιο και φαινόταν αναστατωμένος.
Σε κάποιο σημείο άρχισε να ζητά βοήθεια, αλλά αγνοήθηκε.
«Δεν με εκπλήσσει το γεγονός, ότι οι άνθρωποι δεν σταματούν», είπε η μητέρα του Sam, Michelle.
«Αυτή είναι η Νέα Υόρκη. Όλοι οι άνθρωποι είναι βαθιά απορροφημένοι στις σκέψεις τους και στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες και έτσι, αυτό συμβαίνει. Θα ήταν σπουδαίο να ζούσαμε σε ένα μέρος όπου ο καθένας θα φρόντιζε για τα παιδιά του άλλου, αλλά βέβαια αυτό δεν συμβαίνει σε αυτή την πόλη."

πηγή 19-8-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3749187/If-boy-girl-cat-dog-left-park-rescued-Social-experiment-shows-subject-people-responded-fastest-completely-ignored.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: