Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ, με ΠΕΝΤΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗ


Αγγλία, West Sussex , 65χρονη σχεδίαζε να μεταβεί στην Ελβετία (μαζί με τον 25χρονο γιο της) για να βοηθήσει τον 71χρονο σύζυγό της να διαπράξει "υποβοηθούμενη αυτοκτονία" στην κλινική Dignitas της Ζυρίχης. Εκεί νόμιμα μπορεί κάποιος να βάλει τέλος στη ζωή του.
Ωστόσο η αστυνομία συνέλαβε την 65χρονη και το γιο της και ερευνά αν ο 71χρονος, έχει τη διανοητική ικανότητα να αποφασίσει για τον εαυτό του.
Στην Αγγλία και την Ουαλία, είναι έγκλημα να ενθαρρύνεις ή να βοηθήσεις μια αυτοκτονία.
Αλλά οι οδηγίες (κατευθυντήριες γραμμές) υποδεικνύουν, ότι εάν κάποιος (που ενεργεί από ευσπλαχνία) βοηθήσει στον τερματισμό της ζωής ενός ανθρώπου, που μόνος του αποφάσισε ότι δεν θέλει να συνεχίσει να ζει, είναι απίθανο να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη.
Η 65χρονη και ο γιος της συνελήφθησαν ως ύποπτοι για ενθάρρυνση της αυτοκτονίας του 71χρονου ανίατα ασθενή (προσπάθησαν να τον πείσουν και του παρείχαν βοήθεια για να αυτοκτονήσει) και αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με εγγύηση.
Η ενθάρρυνση της αυτοκτονίας είναι αδίκημα (It is an offence to encourage or assist suicide under the Coroners and Justice Act 2009)

Η αστυνομία δεν αποκάλυψε τα ονόματα της οικογένειας, ούτε την κατάσταση της υγείας του 71χρονου άνδρα.   Μάλιστα ερευνά τις κινήσεις που έκανε η οικογένεια, για να βγάλει τον 71χρονο ασθενή από τη χώρα.
 Εάν επιβεβαιωθεί ότι ο άνθρωπος έχει την πνευματική ικανότητα να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του, τότε η αστυνομία δεν είναι σε θέση να τον εμποδίσει να ταξιδέψει.
Το τοπικό συμβούλιο West Sussex County Council, του οποίου οι κοινωνικοί λειτουργοί γνωρίζουν την οικογένεια, συνεργάζονται με την αστυνομία για την υπόθεση, αλλά είπαν ότι είναι ανάρμοστο να σχολιάσουν.

Ο Michael Irwin που κάνει καμπάνια για το δικαίωμα ενός ανίατα ασθενή στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, δήλωσε: «Είναι γελοίο να συλλάβουν οποιονδήποτε κάτω από αυτές τις συνθήκες  «κάθε χρόνο, έως και 30 άνθρωποι πηγαίνουν για αυτό το σκοπό στην Ελβετία με τους συγγενείς τους, και καμία ενέργεια δεν έγινε ποτέ εναντίον τους. Από όσο γνωρίζω κανένας δεν έχει συλληφθεί για αυτό το λόγο τα τελευταία τρία χρόνια».

Πρόσφατα, αυτό το μήνα, ο 58χρονος Paul Lamb, που είναι παράλυτος από το λαιμό και κάτω, έχασε σε δικαστική διαμάχη, το δικαίωμά του να πεθάνει, αλλά ορκίστηκε ότι θα δώσει τη μάχη του στο Ανώτατο Δικαστήριο.

 Αν και στην Ελβετία η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη, στο Ηνωμένο Βασίλειο συνιστά ποινικό αδίκημα και επιφέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 14 ετών.
εκτός αυτού και η Crown Prosecution Service (Εισαγγελική Υπηρεσία) κατέστησε σαφές ότι ένα άτομο που συνοδεύει κάποιον σε μια ξένη χώρα για να αυτοκτονήσει είναι απίθανο να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη.
Οι κατευθυντήριες γραμμές που αποσαφηνίζουν τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 2010 από τον Διευθυντή της Γενικής Εισαγγελίας Keir Starmer, QC.   Υποδεικνύουν ότι ο καθένας που ενεργεί με συμπόνια για να βοηθήσει στον τερματισμό της ζωής κάποιου που έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει, είναι απίθανο να διωχθεί ποινικά.

Και ενώ η υποβοηθούμενη αυτοκτονία παραμένει ποινικό αδίκημα στην Αγγλία και την Ουαλία, οι αποφάσεις σχετικά με τη δίωξη όσων συμμετέχουν σε μια υπόθεση «υποβοηθούμενης αυτοκτονίας» παίρνονται με βάση τις συνθήκες της κάθε περίπτωσης.

Πέρυσι, στο Melksham, Wiltshire, ο παράλυτος Tony Nicklinson, πατέρας δύο παιδιών που καθηλώθηκε στην αναπηρική καρέκλα από ατύχημα στο επιχειρηματικό ταξίδι του στην Αθήνα το 2005, έκλαιγε απαρηγόρητα όταν το Ανώτατο δικαστήριο (High Court) αποφάσισε να απαγορεύσει σε κάποιον γιατρό να τον βοηθήσει, για να τερματίσει τη ζωή του.
Πέθανε λίγο αργότερα, αλλά η οικογένειά του συνέχισε τον αγώνα για να αποσαφηνιστεί ο νόμος για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
Στην κλινική Dignitas (στο Pfaeffikon κοντά στη Ζυρίχη) που άνοιξε πριν από 14 χρόνια, πέθαναν πάνω από 1.100 άνθρωποι με «υποβοηθούμενη αυτοκτονία», ανάμεσά τους περισσότεροι από 150 Βρετανοί που αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν στην κλινική της Ζυρίχης.
Συνολικά 200 άνθρωποι τελειώνουν τη ζωή τους εκεί κάθε χρόνο. Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το άτομο που βοηθάει στην εκτέλεσή της, δεν έχει προσωπικό όφελος από το θάνατο.
πηγή
19-8-13  Wife and son arrested for 'planning to fly her husband to Switzerland to help him commit assisted suicide' at Dignitas clinic
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2396490/Wife-son-arrested-planning-fly-man-Switzerland-help-commit-assisted-suicide.html

Παρά τις καταγγελίες για «τουρισμό αυτοκτονίας», όπως αποκαλείται αυτή η διαδικασία, το 2011, το 85 τοις εκατό των ψηφοφόρων της Ζυρίχης (που αποκαλείται πρωτεύουσα της ευθανασίας)  απέρριψε έκκληση για να νομιμοποιηθεί ο τερματισμός της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.
Επίσης,  το 78 τοις εκατό των ψηφοφόρων, απέρριψε έκκληση για απαγόρευση σε αλλοδαπούς για  μετάβαση στη Ζυρίχη, όπου σκοπεύουν να τελειώσουν τη ζωή τους.

 (το 2007 οι αρχές της κοινότητας της Στέφα στο καντόνι της Ζυρίχης διέταξαν το κλείσιμο του οικήματος που χρησιμοποιεί η Dignitas, ύστερα από διαμαρτυρίες γειτόνων, οι οποίοι δεν μπορούσαν πλέον να βλέπουν παρατεταγμένα τα φέρετρα στο πεζοδρόμιο)

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ένας 83χρονος συνταξιούχος επαγγελματίας έγινε ο πρώτος Βρετανός ασθενής με άνοια που τερμάτισε τη ζωή του στην κλινική Dignitas.
Ο 83χρονος επέλεξε να πεθάνει, γιατί δεν ήθελε τα συμπτώματα της νόσου να τον καταβάλλουν περισσότερο.

30-5-13 Dignitas suicide: British man ends his life at Swiss clinic as he could not face dementia
πηγή
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/dignitas-suicide-british-man-ends-1920713

Στην Ελλάδα την επιλογή της ευθανασίας έχουν κάνει έξι Έλληνες, οι οποίοι αποφάσισαν να παρακάμψουν την ελληνική νομοθεσία, που απαγορεύει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και να γίνουν μέλη της ελβετικής κλινικής Dignitas.
Στις αρχές του 2005, ένα από τα τρία- τότε- μέλη της Dignitas από την Ελλάδα αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να υποφέρει άλλο τους πόνους από τον καρκίνο των οστών που είχε κάνει μεταστάσεις. Στη συνέχεια, αφού είδε τον επιβλέποντα γιατρό και έπειτα από συζήτηση μερικών λεπτών, ο Έλληνας ασθενής μπήκε στο διαμέρισμα όπου τον περίμενε η υπάλληλος της Dignitas με το θανατηφόρο διάλυμα.
πηγή
http://www.netclipping.gr/di/dignitas.html

31-5-13 Στη Δανία, δημοσιογράφος της Kristeligt-Dagblad, ακολούθησε τον τρίτο Δανό που διέπραξε υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελβετία. Στην κλινική Dignitas νότια της Ζυρίχης, Ο 61χρονος Kjeld Normann Rasmussen μίλησε με το δημοσιογράφο και λίγες ώρες αργότερα, ήπιε ένα ποτήρι με 15 γραμμάρια πεντοβαρβιτάλης διαλυμένο σε ένα δέκατο του λίτρου νερό. Έξι λεπτά αργότερα ήταν νεκρός. Ο Kjeld έπασχε από εγκεφαλική ατροφία - μια ασθένεια που παραλύει σιγά-σιγά τα όργανα του σώματος - και αυτός είναι ο τρίτος Δανός που έχουν λάβει βοήθεια από την κλινική Dignitas στην Ελβετία.
Το θέμα που απασχολεί είναι ότι η ουσία πεντοβαρβιτάλη χρησιμοποιείται για σκύλους - και στην Ελβετία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται και για τον άνθρωπο…

Θα επιτρέψει η Δανία να λειτουργούν κλινικές αυτοκτονίας;

Skal Danmark tillade selvmordsklinikker?

31-5-13 Kjeld drak gift på selvmordsklinikken 

Kristeligt-Dagblad har fulgt Kjeld, der begik assisteret selvmord i fredags i Schweiz. Den slags er forbudt i Danmark, men skal det tillades?
πηγή
http://ekstrabladet.dk/nationen/article1995763.ece
http://www.kristeligt-dagblad.dk/historier/kjeld/

 Ελάχιστες είναι σήμερα οι χώρες που επιτρέπουν στους γιατρούς να τερματίζουν τη ζωή ασθενών με ανίατες και οδυνηρές παθήσεις, εφόσον το ζητήσουν οι ίδιοι.
Στην Ευρώπη, η πρακτική είναι νόμιμη στην Ελβετία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Στην αμερικανική ήπειρο, επιτρέπεται στην Κολομβία και σε τρεις αμερικανικές πολιτείες -Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Μοντάνα.
Η Dignitas εξάλλου λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες: προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ασθενείς με ανίατα και θανατηφόρα νοσήματα με την προϋπόθεση ότι έχουν σώας τας φρένας και έχουν εξασφαλίσει μια λεπτομερή ψυχιατρική γνωμάτευση που δείχνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας.
Στα νοικιασμένα διαμερίσματα της Dignitas, οι ασθενείς λαμβάνουν αρχικά μια δόση αντιεμετικού φαρμάκου. Μισή ώρα αργότερα, παίρνουν μια υπερβολική δόση πεντοβαρβιτάλης διαλυμένης σε ένα ποτήρι νερό. Ο θάνατος επέρχεται έπειτα από άλλο ένα μισάωρο λόγω καρδιοαναπνευστικής καταστολής.
πηγή
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231113574

σχετική μας ανάρτηση
17 Αυγούστου 2013

Ψάχνουν φάρμακα για εκτέλεση θανατικής ποινής στις ΗΠΑ

η θανάτωση κρατούμενων με πεντοβαρβιτάλη, (pentobarbital γνωστή και ως Nembutal που χρησιμοποιείται για ευθανασία κατοικίδιων ζώων) 
Ο Lundbeck, Δανός προμηθευτής πεντοβαρβιτάλης, ανακοίνωσε ότι το φάρμακο δεν είναι ασφαλές για χρήση σε θανατηφόρες ενέσεις και το 2011, διέκοψε την πώλησή του, στη φυλακές των ΗΠΑ.
πηγή 
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2013/08/blog-post_7.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: