Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Πέφτει ο Άσαντ με την σιωπηρή συγκατάθεση της Μόσχας;


Όπως πρόσφατα δημοσίευσα στο Geopolitics & Daily News, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το REUTERS, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σκοπεύει να πιέσει το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει να στηρίζει το Συριακό καθεστώς του Άσαντ. Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα αφήσουν το νέο καθεστώς να βρίσκεται υπό την επιρροή της Μόσχας. Όπως δημοσίευσαν οι NEW YORK TIMES ένα πρώτο βήμα έγινε ήδη στην πρόσφατη συνάντηση των G8 όπου ο Ρώσος Πρωθυπουργός Μεντβέντεφ δεν έφερε αντιρρήσεις στην αλλαγή καθεστώτος στην Υεμένη.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται σε καθημερινή βάση δραματικά λόγω των βίαιων συγκρούσεων στη Συρία, το καθεστώς του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στη διεθνή σκηνή, με τις Ρωσικές εταιρίες να ζημιώνονται σημαντικά από οικονομικής άποψης. Μόνο το 2009 οι Ρωσικές επενδύσεις στη Συρία αποτιμήθηκαν στα 19,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2010 οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Συρία έφτασαν τα 1,1 δισ. δολάρια. Πόσο μάλλον σήμερα…


Η Ρωσία έχει υπογράψει υψηλές συμβάσεις όπλων με τη Συρία και Ρωσικές εταιρίες έχουν ήδη επενδύσει στη βιομηχανική υποδομή, στην ενέργεια και στον τουρισμό της Συρίας.

“Όλες οι παραδόσεις μας στη Συρία έχουν παγώσει” δήλωσε ο Anton Kudratyev, διευθυντής πωλήσεων της Uralmash Drilling Equipment Holding που εξάγει στη Συρία μηχανήματα γεωτρήσεων τα τελευταία 14 χρόνια.

Πρόσφατα ο Sergei Makarov, διευθυντής της Ρωσικής Stroitransgaz, που δραστηριοποιείται στο κλάδο κατασκευής εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, δήλωσε ανήσυχος στην MOSCHOW TIMES ότι μέχρι τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές διακοπές στις εργασίες τους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει στο μέλλον. Η Ρωσική Stroitransgaz έχει αναλάβει έργα ύψους 1.1 δισ. δολαρίων στην περιοχή της Al-Raqqa.

Στον αντίποδα

Η Ρωσική εταιρία Sovintervod συνεργάζεται περίπου στα 50 χρόνια με την οικογένεια του Σύρου Προέδρου Άσαντ ενώ ένα από τα υψηλότερα στελέχη της εταιρίας το Σεπτέμβριο που μας πέρασε χαρακτήρισε στον Σύρο Πρόεδρο έναν αξιοπρεπή και πολύ σοβαρό άνθρωπο.

Η Ρωσική Tatneft, εταιρία παραγωγής πετρελαίου, είναι μία από τις σημαντικότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Συρία. Τον Απρίλιο του 2010 ξεκίνησε την γεώτρηση πετρελαίου μέσω μιας κοινοπραξίας που υπέγραψε με την ίδια την Εθνική Εταιρία Πετρελαίου της Συρίας. Τον Ιανουάριο του 2012 η εταιρία ξόδεψε 12,8 εκατομμύρια δολάρια για διερευνητικές εργασίες έρευνας πετρελαίου στα σύνορα Συρίας – Ιράκ.

Τον Φεβρουάριο, η εταιρία Inter RAO ανακοίνωσε επενδύσεις 500 εκατομμυρίων δολαρίων στις χώρες της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανομένου και της Συρίας.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία η Ρωσία έχει υπογράψει με τη Συρία συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων άνω των 4 δισ. δολαρίων για την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών και στρατιωτικού υλικού. Αυτά ωστόσο όπως όλα δείχνουν έχουν παγώσει.

Η κατάσταση περιπλέκεται και έχουμε ήδη σοβαρές εξελίξεις στη διπλωματία…

Η Ρωσία, ή καλύτερα ο ίδιος ο σημερινός Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει και το εναπομείναν στήριγμα του Σύρου Προέδρου. Απομένει να δούμε πόσο πειστική και ελκυστική θα του φανεί η πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ για μία Συρία με νέο καθεστώς υπό την επιρροή της Μόσχας...


GEOPOLITICS & DAILY NEWS (Λουκάς Δ. Συμπεράς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: