Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010

ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥΣ!

Ντροπή για τα ελληνικά ΑΕΙ

Tου Aποστολου Λακασα

Θεατές στη βαθύτατη κρίση που ταλανίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια θα γίνουμε για μία ακόμη φορά, με αφορμή την τελευταία εμπλοκή στις πρυτανικές εκλογές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ηττημένος εκλογικός συνδυασμός, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της διαδικασίας, θεωρώντας ότι παράνομα ψήφισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι. Στις εκλογές ανεδείχθη νικητής ο συνδυασμός με επικεφαλής τον καθηγητή της Φιλοσοφικής κ. Θεοδόσιο Πελεγρίνη. Λύση στο θέμα, βέβαια, θα δώσει το ανώτατο δικαστήριο. Το ηθικό ζήτημα είναι όσα συζητιούνται γύρω από την προσφυγή, αλλά και όσα καταγγέλλονται για τις πρόσφατες εκλογές.

Το πρώτο πλήγμα στο κύρος του μεγαλύτερου ελληνικού ΑΕΙ ήλθε όταν φέτος, για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία του τουλάχιστον, οι εκλογές ανεβλήθησαν για να ενημερωθούν σωστά οι εκλογικοί κατάλογοι. Υπήρξαν καταγγελίες για την υπερπληθώρα διδακτορικών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής, οι οποίοι θεωρήθηκε ότι στην πλειονότητά τους θα κινηθούν υπέρ του κ. Στεφανάδη. Το θέμα λύθηκε, όμως η κόντρα πυροδότησε ένα εσωτερικό μέτωπο καταγγελιών, το οποίο αναζωπυρώθηκε μετά την πρόσφατη προσφυγή στο ΣτΕ. Εγκριτοι πανεπιστημιακοί, μιλώντας στην «Κ», απέδωσαν την τελευταία κόντρα σε νοοτροπίες παλαιάς κοπής που κρατούν όχι μόνο το Παν. Αθηνών, αλλά όλη την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας δέσμια σε φαινόμενα παθογένειας και αναξιοκρατίας.

Κατ’ αρχήν, η προσφυγή Στεφανάδη βάλλεται διότι η εκλογή Πελεγρίνη προέκυψε ύστερα από μια καθαρή νίκη στον δεύτερο γύρο, με 55%, η οποία δεν αμφισβητείται με πολιτικούς και ηθικούς όρους. Ταυτόχρονα, και στις προηγούμενες εκλογές (στις οποίες εξελέγησαν οι Γ. Μπαμπινιώτης και Χρ. Κίττας) συμμετείχαν οι διοικητικοί υπάλληλοι. Τα γεγονότα δείχνουν σε πρώτο επίπεδο μια διελκυστίνδα ανάμεσα σε δύο από τις πιο ισχυρές σχολές του Παν. Αθηνών, όμως εάν μείνει κάποιος μόνο σε αυτή την κόντρα ερμηνεύει στρεβλά την κατάσταση, η οποία υποδηλώνει την κατάπτωση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Πόσω μάλλον, που υπάρχουν φήμες που επιβεβαιώνουν τις δεύτερες αυτές σκέψεις. Και όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά...

Ενδεικτικά, υπάρχουν καταγγελίες για ανώνυμες επιστολές κατά ενός υποψηφίου, οι οποίες φέρεται να γράφτηκαν στο προπύργιο του άλλου υποψηφίου. Επίσης, καταγγέλλεται ότι ο ένας υποψήφιος «έκοψε» την εξέλιξη συναδέλφου του -στην ίδια σχολή- αναπληρωτή καθηγητή προς τη βαθμίδα του καθηγητή, διότι ο αναπληρωτής καθηγητής είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να μετάσχει στον αντίπαλο εκλογικό συνδυασμό.

Ποιες σκέψεις μπορούν να γίνουν όταν η μία πλευρά καταγγέλλει την άλλη ότι δεν θέλει να αλλάξει την καθεστηκυία τάξη εντός του ιδρύματος, και κυρίως ως προς τη διαχείριση των κονδυλίων; Δηλαδή, κύριοι, υπάρχει κάτι μεμπτό στην έως τώρα διαχείριση; Και εάν ναι, έπρεπε η εκλογική διαδικασία να πάρει αυτή την τροπή για να μιλήσετε; Φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν κατανοήσει τον ρόλο τους ως δημόσιων λειτουργών και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η νομή της εξουσίας και ό,τι αυτή προσφέρει σε επίπεδο προνομίων και κονδυλίων. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν ορρωδούν για την υποβάθμιση των ελληνικών ΑΕΙ, για την οποία μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=JJIRk2MEp04

Δειτε πως σχολιαζε ο ζαχος χατζηφωτιου την αθηνα προ 20ετιας.

Αν στην θεση των τοτε επαρχιωτων που περιγραφει και της αθηνας βαλουμε αντιστοιχα σημερα τους αλλοδαπους εποικους και την ελλαδα,δεν συμφωνειτε οτι τα οσα λεγει και στηλιτευει ειναι καταπληκτικα επικαιρα;

Ιδιως προς το τελος του βιντεο...