Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Επιστήμονες «μετατρέπουν τα νεκρά πουλιά σε drones»

17 Απρ, 2023 
Επιστήμονες «μετατρέπουν τα νεκρά πουλιά σε drones»
Τα δεδομένα που καταγράφονται με την παρατήρηση μοτίβων πτήσης πουλιών με τεχνητά drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την αεροπορική βιομηχανία, λένε οι ερευνητές

ΦΩΤΟ-- Ένα σμήνος πουλιών πετούν πάνω από τα σπίτια κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος. 

Μια ομάδα επιστημόνων στην πολιτεία του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ ανέλαβε μια νέα προσέγγιση για τη μελέτη του ζωικού βασιλείου: επιχειρώντας να εγκαταστήσει drones σε νεκρά, ταξιδερμένα πουλιά ως μέρος ενός πειράματος που έχει σχεδιαστεί για να κατανοήσει περισσότερα για τα μοτίβα πτήσης τους.
«Καταλήξαμε σε αυτήν την ιδέα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νεκρά πουλιά και να τα κάνουμε [σε] drone», δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ο Δρ Mostafa Hassanalian, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεταλλείων και Τεχνολογίας του Νέου Μεξικού. «Τα πάντα είναι εκεί. Κάνουμε αντίστροφη μηχανική».
Ο Hassanalian και η ομάδα του σκέφτηκαν την αντισυμβατική ιδέα αφού δεν κατάφεραν να δουν τα επιθυμητά αποτελέσματα όταν πέταξαν τεχνητά μηχανικά «πουλιά» σε σμήνη ζωντανών ζώων. Τα ταξιδερμένα drones πουλιών δοκιμάζονται αυτήν τη στιγμή σε προσαρμοσμένο κλουβί – αλλά προς το παρόν μπορούν να πετούν μόνο για περίπου 20 λεπτά τη φορά.
Ελπίζεται ότι το έργο θα ρίξει νέο φως στο πώς τα πουλιά εξοικονομούν ενέργεια πετώντας σε ορισμένους σχηματισμούς όταν τα τεχνητά drones πετούν μαζί με ζωντανά σμήνη. Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν ενδεχομένως να εφαρμοστούν για τον εξορθολογισμό της ανθρώπινης αεροπορίας.
«Αν μάθουμε πώς αυτά τα πουλιά διαχειρίζονται την ενέργεια μεταξύ τους, μπορούμε να το εφαρμόσουμε στη μελλοντική αεροπορική βιομηχανία για να εξοικονομήσουμε περισσότερη ενέργεια και να εξοικονομήσουμε περισσότερα καύσιμα», είπε ο Χασαναλιάν στο Reuters. Ελπίζεται επίσης ότι η δοκιμή θα διατυπώσει περαιτέρω θεωρίες σχετικά με το πώς τα χρώματα των πτηνών αλληλεπιδρούν με την αποτελεσματικότητα της πτήσης.
«Έχουμε κάνει πειράματα και προσδιορίσαμε ότι, για το αεροσκάφος μας με σταθερά φτερά, η εφαρμογή ενός συγκεκριμένου χρώματος μπορεί να αλλάξει την αποτελεσματικότητα της πτήσης», δήλωσε ένας άλλος επιστήμονας, ο Brenden Herkenhoff. «Και το ίδιο ισχύει και για τα πουλιά, πιστεύουμε».
Παραδόξως, η φύση της μελέτης φαίνεται να συμπίπτει με τη δημοφιλή (και εσκεμμένα επιτηδευμένη) θεωρία συνωμοσίας «Τα πουλιά δεν είναι αληθινά», η οποία έχει δηλώσει εδώ και αρκετά χρόνια ότι τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα τεχνητά drones που πετούν στον ουρανό για να κατασκοπεύουν τους ανθρώπους. Το κίνημα έχει οπαδούς σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει δημιουργήσει μια δημοφιλή σειρά ενδυμάτων.
Ο Hassanalian, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η μελέτη του δεν έχει κακόβουλες προθέσεις: «Στην πραγματικότητα δεν ήξερα για τους ανθρώπους του "Birds Aren't Real". Τους έμαθα όταν η ιστορία μου βγήκε για πρώτη φορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: