Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Ενάντια στη φύση και κατά της υγείας –βιώσιμο διατροφικό πρόγραμμα για κάθε άτομο με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Ενάντια στη φύση και κατά της υγείας – το WEF ζητά περισσότερη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων
19 Ιουνίου 2024 
Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη «διατροφική μετάβαση», απαιτεί το WEF. Η διατροφή πρέπει να στραφεί σε εργοστασιακή παραγωγή για το καλό του πλανήτη. Η φύση, τα βιολογικά συστήματα και η υγεία δεν λειτουργούν σαν μηχανή, η οργάνωση «Navdanya» επικρίνει τα σχέδια της βιομηχανίας.
φωτο--Παραγωγή προνυμφών σκαθαριών στην εταιρεία INOVA Protein, Rostock, 21 Σεπτεμβρίου 2021
Του Felicitas Rabe
Για να σώσουν το κλίμα, τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα παραδοσιακά ζωικά τρόφιμα, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αντικαθίστανται από «εναλλακτικά προϊόντα», απαιτεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
ΠΟΥ: Η γεωργία και η παραγωγή τροφίμων πρέπει να μειωθούν για να σωθεί το κλίμα
Σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις του WEF, οι ζωικές τροφές θα πρέπει να αντικαθίστανται σταθερά από εργοστασιακά προϊόντα με βάση τα έντομα. Η οργάνωση των 1.000 μεγαλύτερων δισεκατομμυριούχων εταιρειών και ΜΚΟ ζητά αλλαγή στη διατροφή, γράφει ο Peter F. Mayer στην ειδησεογραφική πύλη tkp την Τρίτη.

Στις 13 Ιουνίου, το WEF δημοσίευσε τη δημοσίευση «Feeding the Future: Why Renovation and Reinvention are the Key to Saving Our Food System». Σε αυτό, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εξηγεί ότι το εύρος και η έκταση της μετάβασης στα τρόφιμα αντιστοιχεί στην έκταση των αλλαγών που έφερε μαζί της η ενεργειακή μετάβαση. Όπως η βιομηχανία πρέπει να προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στη χρήση νέων πηγών ενέργειας, οι καταναλωτές πρέπει επίσης να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.
«Ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας τροφίμων είναι μια παρόμοια ολοκληρωμένη διαδικασία, που περιλαμβάνει δύο διακριτές φάσεις αλλαγής: την ανακαίνιση και την επανεφεύρεση». είπε το WEF.
Η λεγόμενη επανεφεύρεση περιλαμβάνει «τη συνολική αναπροσαρμογή της παραγωγής τροφίμων με τρόπο που αλλάζει τις θεμελιώδεις δομές της σύγχρονης βιομηχανίας τροφίμων».
Το Tkp συνοψίζει τα βήματα για την αλλαγή στα οποία επανεφευρίσκεται το σύστημα τροφίμων. Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσουμε υποτιθέμενα όλα τα επιβλαβή συστατικά από το φαγητό μας, "συμπεριλαμβανομένων υπερβολικών ποσοτήτων αλατιού, ζάχαρης, λίπους και πρόσθετων. Τέλος, το δεύτερο βήμα θα ήταν να επαινέσουμε τις εταιρείες τροφίμων που παράγουν πρωτεΐνες χωρίς ζώα, όπως η Nestlé.
φωτο--«Διπλά πρότυπα» – Η Nestlé βάζει περισσότερη ζάχαρη στις παιδικές τροφές για τις φτωχότερες χώρες

Ένα παράδειγμα αυτού είναι η επέκταση των εγκρίσεων εντόμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Η Επιτροπή ενέκρινε πιο πρόσφατα ένα τέταρτο έντομο για παραγωγή τροφής στα τέλη του 2023, την προνύμφη ενός υποείδους του μαύρου σκαθαριού, του λεγόμενου μικρού αλευροφόρα.

Η τροφή που λαμβάνεται από αυτό αποτελείται «από την κατεψυγμένη, ζυμωτή, αποξηραμένη και κονιοποιημένη μορφή» των προνυμφών του σκαθαριού. Σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ, διατίθεται στην αγορά ως συστατικό τροφίμων για τον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με το WEF, τέτοιες τεχνητά παραγόμενες πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερα βιώσιμες και μειώνουν τη συνολική επιβλαβή για το κλίμα επιπτώσεις: «Αυτές οι βιώσιμες αντικαταστάσεις ζωικών πρωτεϊνών παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του συνολικού αντίκτυπου των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων, ενώ μας επιτρέπουν να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για οικονομικά αποδοτικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα ».
Και χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαμε να κάνουμε τη διατροφή βιώσιμη όχι μόνο όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει ένα βιώσιμο διατροφικό πρόγραμμα για κάθε άτομο. Για να το κάνει αυτό, θα χρειαζόταν μόνο πρόσβαση στα ατομικά δεδομένα υγείας κάθε ατόμου και μια ατομική γενετική ανάλυση. Η δημοσίευση του WEF αναφέρει:
«Η πρόοδος στην τεχνολογία όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δίαιτες προσαρμοσμένες στη γενετική σύνθεση, τον τρόπο ζωής και τους στόχους υγείας των ατόμων».


Αντίθετα, ο διεθνής περιβαλλοντικός οργανισμός «Navdanya» προειδοποιεί εδώ και καιρό για την επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων: τον Δεκέμβριο του 2023 δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις οικολογικές όσο και τις υγειονομικές υποσχέσεις του WEF. Οι φορείς της βιομηχανοποιημένης παραγωγής τροφίμων ενδιαφέρονται περισσότερο για το κέρδος παρά για την οικολογία και την υγεία. Ο Navdanya γράφει: "Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανοποιημένης και παγκοσμιοποιημένης βιομηχανίας τροφίμων συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων εταιρειών. Πέντε αγροχημικές εταιρείες κατέχουν μονοπώλιο 55% στην παγκόσμια αγορά σπόρων των 61,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων."
Αυτές ακριβώς οι εταιρείες βρίσκονται πίσω από την ώθηση για συνθετικά και εργαστηριακά παραγόμενα τρόφιμα: κολοσσοί της βιομηχανίας κρέατος όπως η Tyson Foods, η JBS, η Cargill, η Nestlé και η Maple Leaf Foods έχουν επενδύσει έως και 2,78 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτόν τον νέο τομέα (μέχρι το τέλος του 2023). Τα συνθετικά και τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο θα γίνονταν γρήγορα άλλο ένα μέσο για την εδραίωση ακόμη μεγαλύτερης ισχύος και κερδών στα χέρια λίγων γίγαντων τροφίμων. Οι τρέχουσες βιομηχανικές πρακτικές κατέστρεφαν τα οικοσυστήματα της Γης. Ούτε ο πλανήτης Γη ούτε οι άνθρωποι λειτουργούν σαν μηχανή.
Αν ενεργείς σαν ο κόσμος να είναι μια μηχανή, τελικά υπονομεύεις και καταστρέφεις τις διαδικασίες της ζωής και τα βιολογικά συστήματα».

προειδοποιούν την ινδική περιβαλλοντική οργάνωση και την πρόεδρό της Δρ. Βαντάνα Σίβα.

Περισσότερα για το θέμα – Η οργανική ένωση Demeter καταδικάζει την πατέντα γονιδίων και προωθεί τη «φιλική προς τα εγγόνια» γεωργία

Δεν υπάρχουν σχόλια: