Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Λαθρέμποροι συνελήφθησαν με ναρκωτικά μεταμφιεσμένα ως βοήθεια στην Ουκρανία. 30 Ουκρανοί, Ισπανοί, Γερμανοί και Μαροκινοί συνελήφθησαν από την ισπανική αστυνομία για λαθρεμπόριο κάνναβης σε «κομβόι αλληλεγγύης» της Ουκρανίας

Λαθρέμποροι συνελήφθησαν με ναρκωτικά μεταμφιεσμένα ως βοήθεια στην Ουκρανία
RT 5 Δεκ, 2022 
Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από δύο δωδεκάδες ανθρώπους που προσπάθησαν να κρύψουν κάνναβη σε ένα ψεύτικο «κομβόι αλληλεγγύης»


Περίπου 30 Ουκρανοί, Ισπανοί, Γερμανοί και Μαροκινοί συνελήφθησαν από την ισπανική αστυνομία για λαθρεμπόριο κάνναβης σε «κομβόι αλληλεγγύης» της Ουκρανίας. Οι δράστες φέρεται να εκμεταλλεύονταν ένα κενό ασφαλείας ειδικά για τις αυτοκινητοπομπές, για να μεταφέρουν το ναρκωτικό μέσω του τελωνείου, αποκάλυψαν τη Δευτέρα οι ισπανικές αρχές.
Οι αξιωματικοί είδαν πρώτα μια ομάδα Ουκρανών που μάζευε και αποθήκευε κάνναβη στην Κόστα ντελ Σολ. Τα ναρκωτικά συσκευάστηκαν σε σακούλες κενού, τοποθετήθηκαν σε χαρτόκουτα που φέρουν την ένδειξη ως ανθρωπιστική προμήθεια και βοήθεια και στοιβάζονταν σε φορτηγά με ουκρανικές πινακίδες κυκλοφορίας.
Από εκεί, οι λαθρέμποροι θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους σε όλη την Ευρώπη μέσω αυτών των ψευδο-ουκρανικών κομβόι αλληλεγγύης, περνώντας «κάτω από τα ραντάρ των αστυνομικών και συνοριακών ελέγχων» ενώ επισκέπτονταν άλλες χώρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ισπανική Guardia Civil.
Συνολικά, η προτομή συγκέντρωσε σχεδόν 800.000 ευρώ (847.000 δολάρια), καθώς και έξι όπλα και 2.500 φυτά κάνναβης. Οι φερόμενοι λαθρέμποροι συνελήφθησαν σε διάφορες τοποθεσίες στη νοτιοανατολική επαρχία της Ανδαλουσίας, συμπεριλαμβανομένης της Μάλαγα, της Γρανάδας, της Κόρδοβα και της Σεβίλλης, και έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα που περιλαμβάνουν διακίνηση ναρκωτικών, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη κατοχή όπλων.

το περιστατικό της Δευτέρας ήρθε λιγότερο από ένα μήνα αφότου η Guardia Civil συνέλαβε ένα δίκτυο 20 Ισπανών που ανάμεσά τους είχαν τη μεγαλύτερη κρύπτη κάνναβης που βρέθηκε ποτέ στην ισπανική ιστορία – περίπου 32 τόνους ναρκωτικών, με αξία 66 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΕΕ είδε μια χρονιά πανό για καταγγελίες ναρκωτικών, με τελωνειακούς πράκτορες στο Βέλγιο να έχουν κατασχέσει τόση πολλή κοκαΐνη από τις αρχές του 2022 που δυσκολεύονται να την απορρίψουν όλη. Από τον περασμένο μήνα, υπολογίζεται ότι κατασχέθηκαν φέτος 100 τόνοι ναρκωτικού σε ρεκόρ μόνο στο λιμάνι της Αμβέρσας.
Η Europol ισχυρίστηκε τον περασμένο μήνα ότι κατέστρεψε ένα «υπερ-καρτέλ» κοκαΐνης που ήταν υπεύθυνο για το ένα τρίτο του εμπορίου ναρκωτικών σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η υπηρεσία επιβολής του νόμου συνέλαβε 49 υπόπτους και κατέσχεσε πολυτελή οχήματα, όπλα και μεγάλα χρηματικά ποσά εκτός από περίπου 30 τόνους ναρκωτικών.
==========
σχετικό δημοσίευμα
RT 28 Νοεμβρίου 2022 
Καταργήθηκε το «σούπερ καρτέλ» ναρκωτικών της ΕΕ
Το συνδικάτο του οργανωμένου εγκλήματος ήλεγχε περίπου το ένα τρίτο του εμπορίου κοκαΐνης στις χώρες του μπλοκ, σύμφωνα με την Europol


Ένα εκτεταμένο «σούπερ καρτέλ» κοκαΐνης καταργήθηκε στην ΕΕ σε μια σειρά συντονισμένων επιδρομών επιβολής του νόμου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Europol. Οι επιδρομές, που ονομάστηκαν «Επιχείρηση Desert Light», πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) μεταξύ 8 και 19 Νοεμβρίου.

Η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου των αντίστοιχων εθνών, η αμερικανική Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA) και η ίδια η Europol, ήταν το επιστέγασμα πολλαπλών παράλληλων ερευνών, σημείωσε η διεθνής υπηρεσία.

«Συνολικά 49 ύποπτοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας. Τα ναρκωτικά που θεωρούνται στόχοι υψηλής αξίας από την Europol είχαν συγκεντρωθεί για να σχηματίσουν αυτό που ήταν γνωστό ως «σούπερ καρτέλ»», ανέφερε η υπηρεσία.

Η Europol έδωσε στη δημοσιότητα ένα σύντομο βίντεο της επιχείρησης, με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών. Πλάνα δείχνουν πολυτελή οχήματα, μεγάλα χρηματικά ποσά, ναρκωτικά, όπλα και άλλα στοιχεία που κατασχέθηκαν από αξιωματούχους επιβολής του νόμου.
Το «σούπερ καρτέλ» έλεγχε περίπου το ένα τρίτο του εμπορίου κοκαΐνης στην ΕΕ, καθώς και εμπλεκόταν σε μαζικά προγράμματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με την υπηρεσία. Η Ολλανδία και η Ισπανία ευθύνονται για την πλειονότητα των συλλήψεων, ενώ τουλάχιστον έξι «υψηλής αξίας στόχοι» συνελήφθησαν στο Ντουμπάι.

«Η κλίμακα της εισαγωγής κοκαΐνης στην Ευρώπη υπό τον έλεγχο και τη διοίκηση των υπόπτων ήταν τεράστια και πάνω από 30 τόνοι ναρκωτικών κατασχέθηκαν από τις αρχές επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια των ερευνών», δήλωσε η Europol.

Τον Σεπτέμβριο, η Europol και η ισπανική αστυνομία συνέλαβαν «ένα από τα μεγαλύτερα ξέπλυμα χρήματος στην Ευρώπη», ο οποίος προφανώς εργαζόταν για ένα διεθνές καρτέλ ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια μιας κοινής επιχείρησης. Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι πρόκειται για τον John Francis Morrissey, 62 ετών, συνεργάτη της Ομάδας Οργανωμένου Εγκλήματος Kinahan. Σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, αυτή η εγκληματική φυλή με έδρα το Ντουμπάι είναι γνωστή για το λαθρεμπόριο «θανατηφόρων ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης, στην Ευρώπη και αποτελεί απειλή για ολόκληρη τη νόμιμη οικονομία μέσω του ρόλου της στο διεθνές ξέπλυμα χρήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: