Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

2.500 απειλούμενες φώκιες ξεβράζονται στη Ρωσία

2.500 απειλούμενες φώκιες ξεβράζονται στη Ρωσία (ΒΙΝΤΕΟ)
RT 4 Δεκ, 2022
Τα θηλαστικά βρέθηκαν νεκρά στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και εικάζεται ότι υπέκυψαν σε φυσικά αίτια
Ο αριθμός των απειλούμενων με εξαφάνιση φώκιες που βρέθηκαν νεκρές στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας έφτασε τις 2.500, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι αρχές στη νότια Δημοκρατία του Νταγκεστάν της Ρωσίας.


φωτο:Νεκρές φώκιες της Κασπίας ξεβράστηκαν στην ακτή. © Υπουργείο Περιβάλλοντος του Νταγκεστάν / Telegram

Ο αριθμός των απειλούμενων με εξαφάνιση φώκιες που βρέθηκαν νεκρές στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας έφτασε τις 2.500, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι αρχές στη νότια Δημοκρατία του Νταγκεστάν της Ρωσίας. Περιφερειακοί περιβαλλοντικοί αξιωματούχοι λένε ότι πιθανώς πίσω από το περιστατικό βρίσκονται φυσικοί παράγοντες.

Ο Zaur Gapizov, γενικός διευθυντής του Κέντρου Προστασίας της Φύσης της Κασπίας, είπε ότι τα θηλαστικά φαίνεται να χάθηκαν πριν από τουλάχιστον δύο εβδομάδες και ξεβράστηκαν στην ξηρά από μια καταιγίδα. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σκοτώθηκαν, δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα από δίχτυα αλιείας» , σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι τοπικές αρχές συνεχίζουν να εξετάζουν την ακτή. Ο Gapizov εκτίμησε ότι «πιθανότατα, ο αριθμός των νεκρών φώκιας είναι πολύ μεγαλύτερος» 
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος του Νταγκεστάν, τα πτώματα βρέθηκαν κοντά στο κανάλι Yuzbash, καθώς και μεταξύ των εκβολών των ποταμών Sulak και Shurinka. Το υπουργείο ανέφερε ότι «η κατάσταση των εσωτερικών οργάνων των εξεταζόμενων φώκιας δεν επιβεβαίωσε την υπόθεση ότι είχαν δηλητηριαστεί με βαρέα μέταλλα ή φυτοφάρμακα».
Το υπουργείο έστειλε δείγματα σε εργαστήρια στη Μόσχα και στην πόλη Αστραχάν στη νότια Ρωσία. Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι μαζικοί θάνατοι φώκιες είχαν καταγραφεί στο παρελθόν το 2012 και το 2016.
Η Σβετλάνα Ροντιόνοβα, επικεφαλής της περιβαλλοντικής ρυθμιστικής αρχής Rosprirodnadzor, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24 τη Δευτέρα ότι τα ζώα εμφάνιζαν σημάδια υποξίας ή ανεπαρκών επιπέδων οξυγόνου. Πρόσθεσε ότι η διεξοδική ανάλυση των δειγμάτων νερού θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας της Φύσης της Κασπίας, ο συνολικός αριθμός των φώκιας της Κασπίας δεν ξεπερνά τις 70.000. Τα ζώα έχουν καταχωρηθεί ως απειλούμενα από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) από το 2008.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος του Νταγκεστάν, ωστόσο, χαρακτήρισε τον πληθυσμό της φώκιας της Κασπίας ως σταθερό, προσθέτοντας ότι στην περιοχή ζουν μεταξύ 270.000 και 300.000.
=====================

Εκατοντάδες απειλούμενες φώκιες βρέθηκαν μυστηριωδώς νεκρές στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας της Ρωσίας και κανείς δεν ξέρει γιατί
RT 13 Δεκ, 2020 


φωτο:© Rosrybolovstvo (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Αλιεία)

Συγκλονιστικές εικόνες προέκυψαν μετά από 272 απειλούμενες φώκιες της Κασπίας που βρέθηκαν ξεβρασμένες στις παραλίες του Νταγκεστάν. Το θηλαστικό μπορεί να βρεθεί μόνο στο μεγαλύτερο εσωτερικό υδάτινο σώμα στον κόσμο, το οποίο συνορεύει με πέντε ευρασιατικές χώρες.
Σύμφωνα με την Rosrybolovstvo, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αλιείας, 272 σφάγια βρέθηκαν σε παραλίες από έναν οικισμό που ονομάζεται Sulak στο βόρειο τμήμα της δημοκρατίας, σε όλη τη διαδρομή νότια μέχρι τα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Ο οργανισμός σημείωσε επίσης ότι οι φώκιες περιλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της IUCN.
Όταν ανακαλύφθηκαν τα πρώτα πτώματα, ο διευθυντής του Κέντρου Προστασίας της Φύσης της Κασπίας, Zaur Gapizov, επεσήμανε ότι τα θηλαστικά απειλούνται από μικρού μεγέθους πλαστικά δίχτυα κινεζικής κατασκευής που χρησιμοποιούνται από λαθροκυνηγούς και τεράστιες ποσότητες ακατέργαστων λυμάτων που διοχετεύονται στη λίμνη.
Έκτοτε, μια ομάδα επιστημόνων προσγειώθηκε στο Νταγκεστάν, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών που εδρεύει στη Μόσχα, και θα διεξαγάγει έρευνα για τα αίτια των θανάτων. Άλλες θεωρίες που διατυπώνονται από ειδικούς περιλαμβάνουν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, την ταχεία εξάπλωση μιας ασθένειας ή το βρώμικο νερό.
Η Κασπία Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο, συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, το Καζακστάν, τη Ρωσία και το Τουρκμενιστάν. Πιο γνωστό για το χαβιάρι και το λάδι του, φιλοξενεί πολλά ζώα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.
Το Νταγκεστάν βρίσκεται περίπου 1.500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, το πιο διάσημο παγκοσμίως επειδή είναι μια πλειοψηφικά μουσουλμανική περιοχή με πολλούς έμπειρους μαχητές MMA.
Νωρίτερα φέτος, εκατοντάδες θαλάσσια ζώα βρέθηκαν στις ακτές της ανατολικής χερσονήσου Καμτσάτκα της Ρωσίας, 6.500 χιλιόμετρα ανατολικά του Νταγκεστάν. Οι ντόπιοι ανέφεραν ότι ανακάλυψαν νεκρά ψάρια, γαρίδες και καβούρια στις παραλίες του κόλπου Avacha. Η Καμτσάτκα φημίζεται για την παρθένα φύση της και περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
==========
 «Πρόκειται για περιβαλλοντική καταστροφή»: Ανεξήγητη τραγωδία σκοτώνει το 95% της θαλάσσιας ζωής στο βυθό του κόλπου Avacha της Ρωσίας
RT  6 Οκτ, 2020


Οι ανησυχίες για τη ζωή στους ωκεανούς γύρω από τη βορειοανατολική περιοχή Καμτσάτκα της Ρωσίας έχουν αυξηθεί απότομα, αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το 95 τοις εκατό όλων των οργανισμών που ζουν στον βυθό της χερσονήσου στον κόλπο Avacha της χερσονήσου έχουν πεθάνει.
Ο συναγερμός σήμανε το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν σωροί θαλάσσιας ζωής άρχισαν να ξεβράζονται στις παραλίες της Καμτσάτκα. Εικόνες με νεκρά χταπόδια, καβούρια και αστερίες έγιναν viral στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ντόπιοι σέρφερ ανέφεραν ότι είχαν προβλήματα με τα μάτια τους αφού βρέθηκαν στο νερό.
Τώρα, οι τελευταίες αποκαλύψεις φαίνεται να έχουν επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους των οικολόγων. Μετά από μελέτη του νερού του κόλπου Avacha, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 95 τοις εκατό των οργανισμών βένθος έχουν πεθάνει. Benthos είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τη θαλάσσια ζωή που ζει πάνω, μέσα ή κοντά στον βυθό της θάλασσας. «Μερικά μεγάλα ψάρια, γαρίδες και καβούρια έχουν διατηρηθεί, αλλά σε πολύ μικρό αριθμό», δήλωσε ο Ivan Usatov, ερευνητής στο Kronotsky Nature Reserve και στο Pacific Institute of Geography.
Σύμφωνα με τον Usatov, το νερό που ελήφθη από τον ποταμό Nalycheva δεν είχε σημάδια ζωής και τα δείγματα από το ακρωτήριο Nalycheva ήταν αχαρακτηριστικά σκούρα με έναν «καφέ αφρό».
Πληροφορίες που δημοσίευσε η κυβέρνηση της Καμτσάτκα υποδηλώνουν ότι η οικολογική κατάσταση στην περιοχή είναι πιθανό να επιδεινωθεί. Από τα επιζώντα ζώα, πολλά περισσότερα θα πεθάνουν λόγω διαταραχής της τροφικής αλυσίδας - ειδικά εκείνα που αγωνίζονται να τραφούν με αυτό που τώρα είναι μόλις το 5% του εναπομείναντος βένθου.
«Μετά την κατάδυση, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για περιβαλλοντική καταστροφή», είπε ο Alexander Korobok, ένας υποβρύχιος φωτογράφος. «Το οικοσύστημα έχει υποστεί σημαντική ζημιά και αυτό θα έχει αρκετά μακροπρόθεσμες συνέπειες αφού τα πάντα στη φύση είναι αλληλένδετα».
Η υποβρύχια εξερεύνηση επηρέασε ακόμη και προσωπικά το Korobok. υπέφερε από έγκαυμα βλεννογόνου.
Τη Δευτέρα, ο κυβερνήτης της Καμτσάτκα Βλαντιμίρ Σολόντοφ κατονόμασε την ανθρωπογενή ρύπανση, τα φυσικά φαινόμενα και τη σεισμική δραστηριότητα ως πιθανές εξηγήσεις για την οικολογική καταστροφή. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η αιτία, αλλά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αναμένονται σύντομα.
Η Καμτσάτκα βρίσκεται στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού. Διάσημο για τις όμορφες παραλίες και την παρθένα φύση του, έχει πάνω από 100 ηφαίστεια και περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια: