Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

BOOT CAMPS, ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΦΗΒΩΝ στην ΕΛΛΑΔΑ, Έρευνα της Weltspiegel και της Εφημερίδας των συντακτών, στο αναμορφωτήριο Γερμανών εφήβων, στο χωριό Κοιλά του Έβρου

 Έρευνα της γερμανικής τηλεοπτικής εκπομπής Weltspiegel και της  (εφημερίδα των συντακτών) efsyn.gr, στο ειδικό αναμορφωτήριο για το σωφρονισμό ανηλίκων από τη Γερμανία, στο εγκαταλελειμμένο, απομακρυσμένο, αραιοκατοικημένο και απομονωμένο χωριό Κοιλά του βόρειου Έβρου (800 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα προς τα τουρκικά σύνορα, στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας).

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή που μεταδόθηκε στις 18-7-21. 

το σχετικό βίντεο 

https://www.daserste.de/information/politik-weltgeschehen/weltspiegel/videos/bergkarabach-armenien-aserbaidschan-video-102.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τα Κοίλα είναι ημιορεινός οικισμός (υψόμ. 180 μ. ) του νομού Έβρου. Βρίσκεται 48 χλμ. ΒΑ της Αλεξανδρούπολης. Δοιηκητικά ανήκει στον Δήμο Φερών και έχει 11 κατοίκους (2001). Ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα Πυλαίας, της δημοτικής ενότητας Φερών.

Το άδειο αυτό χωριό έχει ενδιαφέρον για τους αρχαιολόγους. Είχε κατοικηθεί από την εποχή του σιδήρου. Φαίνονται προϊστορικά κάστρα και μεγαλιθικά μνημεία. Στην εκκλησία του χωριού είχαν συγκεντρωθεί το 1821, οι 892 Θρακιώτες επαναστάτες, δίνοντας όρκο στην πατρίδα, ξεκινώντας το δύσκολο αγώνα της λευτεριάς.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%AF%CE%BB%CE%B1_%CE%88%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η λειτουργία της δομής φιλοξενίας εφήβων, ανήκει στον γερμανικό φορέα (ιδιωτική εταιρεία) Sozialpädagogische Projekte Leimen.

Η εταιρεία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 1988 στην Κοτρωνιά Εβρου και από το 1991 στη σημερινή τοποθεσία του οικισμού των Κοίλων. Η δομή λειτουργούσε χωρίς αδειοδότηση σχετική με τη φιλοξενία ανηλίκων».

Υπάρχουν άλλες δύο δομές φιλοξενίας εφήβων από τη Γερμανία στον ίδιο δήμο, η Step Up που αδειοδοτήθηκε με κάποια "τυπική διαδικασία" και η "Παιδί Και Ζωή" που έχει κάνει αίτηση ίδρυσης και λειτουργίας, αλλά δεν την έχει λάβει ακόμα.

Πρόκειται για παιδιά 13-17 ετών που έχουν ζήσει  δύσκολες οικογενειακές σχέσεις,  αρνητικές σχολικές εμπειρίες και έχουν πιθανώς εγκληματικό υπόβαθρο.

Τα παιδιά τα στέλνει η Γερμανική υπηρεσία πρόνοιας ανηλίκων "Jugendamt". Εκείνοι αποφασίζουν ποια και πόσα παιδιά και πού θα πάνε.

Οι εγκαταστάσεις (δομές γνωστές ως Boot Camps) φαίνεται ότι εξακολουθούν να λειτουργούν επί του παρόντος σε ένα νομικό και εποπτικό κενό μεταξύ Γερμανικών και Ελληνικών αρχών. Τα παιδιά φαίνεται να τοποθετούνται εκεί, από Γερμανικούς οργανισμούς όπως το Sozialpädagogische Projekte Leimen και Step Up, σε συνεργασία με τις Γερμανικές υπηρεσίες πρόνοιας ανηλίκων. 

 οι δομές δημιουργήθηκαν μέσω προγραμμάτων που ονομάζονται "Auslandmaßnahmen" (Foreign Measures), και λαμβάνουν χώρα στην ελληνική επικράτεια, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και με την έγκριση του Εισαγγελέα Αθηνών  (Athens Child Prosecutor)  

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

εκτός από το ζήτημα νομιμότητας των εγκαταστάσεων, προκύπτουν και άλλα  εξαιρετικά σοβαρά θέματα σε αυτή τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε "κλειστά κέντρα αναμόρφωσης" σε απομονωμένες τοποθεσίες, στην Ελλάδα (και στη Σιβηρία...) από το 1988...

Τέτοια «κέντρα» λειτούργησαν και κάποια συνεχίζουν να λειτουργούν στα χωριά Κοίλα και Ιτέα του Έβρου, στη Χαλκιδική και σε δύο χωριά της Θάσου.

ενώ "Άκρα του τάφου σιωπή στον Ελλαδικό κάμπο βασιλεύει", για το τεράστιο αυτό κοινωνικό θέμα, μέχρι σήμερα.

σύμφωνα και με την πρόσφατη έρευνα (που μεταδόθηκε τηλεοτπικά στις 18-7-21)

Τα ερωτήματα είναι πολλά: Τι δομές είναι αυτές; Υπό ποιο καθεστώς λειτουργούν; Σύμφωνα με ποια νομοθεσία γίνεται η τοποθέτηση των ανηλίκων; Ποιος ελέγχει και ποιος είναι υπεύθυνος σε περίπτωση που συμβεί κάτι;

[Αντζη Σαλταμπάση]

σχετικό το δημοσίευμα 

25-7-21

«Γκρίζα» αναμορφωτήρια για ανήλικους Γερμανούς σε απομονωμένα χωριά της Ελλάδας

https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/303833_gkriza-anamorfotiria-gia-anilikoys-germanoys-se-apomonomena-horia

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

σχετικές μας αναρτήσεις

31 Ιανουαρίου 2012

BOOT CAMPS, ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΦΗΒΩΝ στην ΕΛΛΑΔΑ και στη ΣΙΒΗΡΙΑ

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2012/01/boot-camps.html

18 Ιουνίου 2020

΄Αστεγα παιδιά στη Γερμανία, στο έλεος των παιδόφιλων και ανήλικοι παραβάτες από τη Γερμανία, στην Ελλάδα και στη Σιβηρία για συμμόρφωση

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2020/06/blog-post_74.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: