Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

o Edward Snowden στο Twitter :Ο Όμιλος NSO διεξάγει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης για να υπονομεύσει το Pegasus Project, αλλά ατράνταχτα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας την ακυρώνουν

-Edward Snowden
(NSA whistleblower) : Ο Όμιλος NSO διεξάγει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης για να υπονομεύσει το Pegasus Project, αλλά η Διεθνής Αμνηστία την ανατρέπει με ισχυρά επιχειρήματα.

[The NSO Group is running a disinformation campaign to undermine the Pegasus Project—because of course they are—but    @Amnesty   just demolished it:]

-Amnesty Tech  22 Ιουλ :           Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει κατηγορηματικά τα ευρήματα του Pegasus Project και ότι, τα δεδομένα συνδέονται αναντίρρητα με πιθανούς στόχους του spyware Pegasus του Ομίλου NSO.

[Amnesty International categorically stands by the findings of the Pegasus Project, and that the data is irrefutably linked to potential targets of NSO Group’s Pegasus spyware.] 

https://amnesty.org/en/latest/news/2021/07/amnesty-categorically-pegasus-project-data-linked-to-nso/

24 Ιουλ 2021·  https://twitter.com/Snowden/status/1418741656346574848
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Amnesty categorically stands by Pegasus Project data set
22 July 2021
In response to false allegations on social media and inaccurate media stories in relation to the Pegasus Project, Amnesty International issued the following statement:

"Amnesty International categorically stands by the findings of the Pegasus Project, and that the data is irrefutably linked to potential targets of NSO Group’s Pegasus spyware. The false rumours being pushed on social media are intended to distract from the widespread unlawful targeting of journalists, activists and others that the Pegasus Project has revealed."
Αποκαλύψεις του Project Pegasus

Μια διαρροή μιας λίστας με περισσότερους από 50.000 αριθμούς τηλεφώνου που πιστεύεται ότι ταυτοποιήθηκαν ως "ενδιαφέροντα" άτομα από πελάτες της NSO από το 2016, έγινε διαθέσιμη στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Forbidden Stories και τη Διεθνή Αμνηστία.
Μοιράστηκαν τις πληροφορίες με δεκαεπτά ειδησεογραφικούς οργανισμούς στo λεγόμενo "Project Pegasus" και διεξήχθη έρευνα διάρκειας ενός μηνός, η οποία αναφέρεται από τα μέσα Ιουλίου 2021.

Το Project Pegasus περιελάμβανε 80 δημοσιογράφους από τους συνεργάτες των μέσων ενημέρωσης: The Guardian (UK), Radio France and Le Monde (Γαλλία), Die Zeit (Γερμανία), The Washington Post (ΗΠΑ), Haaretz / TheMarker (Ισραήλ), Süddeutsche Zeitung, Aristegui Noticias, Proceso, OCCRP, Knack, Le Soir, The Wire , Daraj, Direkt36 (Ουγγαρία), και PBS Frontline.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
Η λίστα των 50.000 εν δυνάμει στόχων πιθανής παρακολούθησης που διέρρευσε και την οποία ανέλυσαν οι εταίροι του «Pegasus project» περιλαμβάνει, εκτός από δημοσιογράφους, δικηγόρους και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 14 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ανώτερους πολιτικούς αξιωματούχους, διπλωμάτες και στρατιωτικούς από συνολικά 34 χώρες.
Η Washington Post, μέλος της κοινοπραξίας, του Project Pegasus αποκάλυψε στις 20-7-21 ότι  οι αριθμοί τηλεφώνου  14 αρχηγών κρατών συμπεριλήφθηκαν στη λίστα ως ενδιαφέροντα άτομα. 
Περιλαμβάνει τον Βασιλιά του Μαρόκου Mohammed VI, τον Emmanuel Macron της Γαλλίας, τον Barham Salih του Ιράκ, τον Cyril Ramaphosa της Νότιας Αφρικής, τον Mostafa Madbouly της Αιγύπτου, τον Imran Khan του Πακιστάν, την Saad-Eddine El Ohtmani του Μαρόκου, τον Saad Hariri του Λιβάνου, τον Ruhakana Rugunda της Ουγκάντα ​​και τον Charles Michel του Βελγίου .
Ο κατάλογος περιέχει αριθμούς τηλεφώνου για περισσότερους από 600 κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτικούς από 34 χώρες. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί οι αριθμοί αναφέρθηκαν ότι ενδιαφέρουν τους πελάτες του κακόβουλου λογισμικού «Pegasus» της NSO, το οποίο μπορεί να παρακολουθεί κρυφά τις τηλεφωνικές κλήσεις, τα κείμενα και τις διαδικτυακές επικοινωνίες των κινητών τηλεφώνων-στόχων.
Δεν παρακολουθήθηκαν και οι 50.000 αριθμοί, αλλά μια πηγή είπε στο The Guardian ότι οι 45 πελάτες του Pegasus’ παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 112 αριθμούς ο καθένας.
Η Διεθνής Αμνηστία δεν μπόρεσε να διενεργήσει εγκληματολογική ανάλυση στα τηλέφωνα παγκόσμιων ηγετών για να επιβεβαιώσει εάν είχαν στοχευτεί ή εάν το λογισμικό υποκλοπής spyware είχε εγκατασταθεί επιτυχώς.  

Η NSO αρνήθηκε ότι ο Macron και ο Mohammed VI εμφανίστηκαν ποτέ σε μια λίστα στόχων για πελάτες.
Η εταιρεία επιμένει ότι το λογισμικό υποκλοπής spyware προορίζεται μόνο για χρήση εναντίον τρομοκρατών και σοβαρών εγκληματιών και επανέλαβε ότι «θα διερευνήσει όλες τις αξιόπιστες αξιώσεις κατάχρησης» και «θα αναλάβει ισχυρή δράση» όταν οι ισχυρισμοί αυτοί αποδειχθούν σωστοί. 
Ο ισραηλινός γίγαντας επιτήρησης NSO Group έχει χρηματοδοτηθεί από τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες μετοχών Novalpina Capital και Francisco Partners, με πολλούς επενδυτές πίσω τους. Οι συνταξιοδοτικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έχουν επίσης μερίδιο στην εταιρεία. 
πηγή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ο ίδιος ο Μακρόν κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ασφαλείας  μια μέρα μετά το ορκιστικό γραφείο του ορκίστηκε να διερευνήσει τους «πολύ σοβαρούς» ισχυρισμούς.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η κλίμακα της μυστικής παρακολούθησης στον κυβερνοχώρο  «μια διεθνής κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην οποία ο Όμιλος NSO είναι συνένοχος.
23 Ιουλίου 2021
Η τεράστια κλίμακα παραβιάσεων που διαπράχθηκαν μέσω μυστικής παρακολούθησης στον κυβερνοχώρο έχει εκθέσει μια παγκόσμια κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποίησε στις 23-7-21 η Διεθνής Αμνηστία, σε μια νέα ενημέρωση που δημοσιεύτηκε μετά τις αποκαλύψεις της έρευνας του Pegasus Project .

Η ενημέρωση, αποκαλύπτοντας το παγόβουνο:
Η ψηφιακή κρίση επιτήρησης που πραγματοποιήθηκε από κράτη και τον ιδιωτικό τομέα, αποκαλύπτει τον καταστροφικό αντίκτυπο της κακώς ρυθμιζόμενης βιομηχανίας spyware στα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως.

«Τις τελευταίες ημέρες, ο κόσμος δικαίως έχει εξοργιστεί από τη συστηματική στόχευση ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και δικηγόρων που αποκάλυψε το πρόγραμμα Pegasus. Όχι μόνο εκθέτει τον κίνδυνο και τη βλάβη σε εκείνα τα άτομα που στοχεύονται παράνομα, αλλά και τις εξαιρετικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες στα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια του ψηφιακού περιβάλλοντος γενικά », δήλωσε ο Agnes Callamard, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ο Όμιλος NSO είναι μόνο μία εταιρεία. Πρόκειται για μια επικίνδυνη βιομηχανία που έχει λειτουργήσει στα άκρα της νομιμότητας για πολύ καιρό, και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. 
Τώρα, χρειαζόμαστε επειγόντως μεγαλύτερη ρύθμιση για τη βιομηχανία επιτήρησης στον κυβερνοχώρο, λογοδοσία για παραβιάσεις και ειδικά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεγαλύτερη εποπτεία αυτής της σκιώδους βιομηχανίας ».

Κράτος και εταιρική ευθύνη

Εδώ και χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ενέχει η βιομηχανία επιτήρησης γενικά και για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις παράνομης στοχευμένης παρακολούθησης που διευκολύνονται ειδικά από τον Όμιλο NSO.

Τα κράτη έχουν δεσμευτικές υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κατάχρηση τρίτων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών εταιρειών που λειτουργούν εκτός των συνόρων τους.

Σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα, μια εταιρεία μπορεί να συμμετέχει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εάν πληροί δύο βασικά κριτήρια: ότι μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της βοήθησε στην διάπραξη της παραβίασης και ότι η εταιρεία γνώριζε ή έπρεπε να γνωρίζει ότι οι πράξεις της θα βοηθούσαν μετά την παραβίαση.

Είναι σαφές ότι η τεχνολογία NSO επέτρεψε τις παραβιάσεις που αποκαλύφθηκαν στο έργο Pegasus, και ειδικά δεδομένου ότι, η στόχευση βρέθηκε συνδεδεμένη με τις ίδιες χώρες στις οποίες είχε βρεθεί προηγουμένως το NSO group, ένα λογικό άτομο θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ήταν πιθανές οι καταχρήσεις.

«Ιδιωτικές εταιρείες όπως ο Όμιλος NSO έχουν δείξει ότι θα παραβιάζουν τις ευθύνες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς ατιμωρησία, ενώ ταυτόχρονα επωφελούνται από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιτρέποντας τη χρήση λογισμικού NSO χωρίς τη λήψη επαρκών μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων μας, κράτη σε όλο τον κόσμο επέτρεψαν να αναπτυχθεί ένα παράνομο σύστημα με αποτέλεσμα αχαλίνωτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεις σε μεγάλη κλίμακα », δήλωσε ο Agnes Callamard.

«Το γεγονός ότι ο κόσμος και οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες ενδέχεται να έχουν μπει στα crosshairs της τεχνολογίας spyware θα ελπίζουμε ότι θα χρησιμεύσει ως μια μακρά καθυστερημένη κλήση αφύπνισης για αυτούς και κράτη σε όλο τον κόσμο να εντείνουν και να ρυθμίσουν αυτήν τη βιομηχανία.  Εάν οι ηγέτες του κόσμου έχουν στοχοποιηθεί με αυτό τον τρόπο, τότε επιβεβαιώνεται περαιτέρω ότι τα δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένων των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοσιογράφων και των δικηγόρων, διατρέχουν κίνδυνο.

«Απαιτείται επειγόντως ουσιαστικός έλεγχος της βιομηχανίας spyware για να σταματήσει περαιτέρω παραβιάσεις. Πρέπει να ληφθούν όλα τα νομικά μέτρα για να αποκαλυφθεί η πλήρης έκταση και η φύση της συνενοχής της NSO στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά ένα άμεσο μορατόριουμ για την εξαγωγή, την πώληση, τη μεταφορά και τη χρήση της τεχνολογίας παρακολούθησης έως ότου υπάρξει ένα κανονιστικό πλαίσιο που να συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το NSO Group έχει άδεια να εξάγει λογισμικό Pegasus από το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να ανακαλέσει τις υπάρχουσες άδειες εξαγωγής στον Όμιλο NSO, δεδομένου του κινδύνου που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το λογισμικό υποκλοπής spyware για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, ο Όμιλος NSO θα πρέπει να κλείσει αμέσως τα συστήματα πελατών όπου υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις κατάχρησης.

Ο οργανισμός καλεί επίσης την εταιρεία να δημοσιεύσει μια έκθεση διαφάνειας σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία αποκαλύπτει περιστατικά κατάχρησης των προϊόντων τους, τις χώρες προορισμού, τις συμβάσεις και άλλες απαραίτητες πληροφορίες για να διερευνήσει πλήρως την πιθανή εμφάνιση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με την επιχείρησή τους.

Ιστορικό

Το έργο Pegasus είναι μια πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ  περισσότερων από 80 δημοσιογράφων, από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, σε 10 χώρες που συντονίζονται από το Forbidden Stories, με την τεχνική υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας που πραγματοποίησε "cutting-edge forensic tests"  σε κινητά τηλέφωνα για να εντοπιστούν ίχνη του spyware .

Ο Όμιλος NSO επέμεινε ότι, το λογισμικό Pegasus χρησιμοποιείται νόμιμα για τη «συλλογή δεδομένων από κινητές συσκευές συγκεκριμένων ύποπτων μεγάλων εγκληματιών». Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα μας απέδειξε ότι, υπάρχει παράλληλη χρήση του εργαλείου, ενάντια στην κοινωνία των πολιτών που παραβιάζει σαφώς το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το συγκεκριμένο εργαλείο ψηφιακής παρακολούθησης (targeted digital surveillance tool) του Ομίλου NSO, είναι εγγενώς επιρρεπές σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου του σχεδιασμού του και της έλλειψης ελέγχων για να εξασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξή του. 
Τα κράτη έχουν χρησιμοποιήσει σκόπιμα τον Πήγασο για να στοχεύουν παράνομα άτομα, παραβιάζοντας εντελώς το δικαίωμα τους στην ιδιωτική ζωή.

Ο Πήγασος επηρεάζει σοβαρά το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα από τη σχεδίαση του (by design): είναι κρυφό  (surreptitious), ιδιαίτερα ενοχλητικό (αδιάκριτο, intrusive) και έχει τη δυνατότητα να συλλέγει και να παρέχει απεριόριστη επιλογή προσωπικών και ιδιωτικών δεδομένων.

Ο Όμιλος NSO δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να σταματήσει τη χρήση των εργαλείων του για παράνομη στοχοθετημένη παρακολούθηση ακτιβιστών, δικηγόρων και δημοσιογράφων, παρά το γεγονός ότι είτε γνώριζε, είτε αναμφισβήτητα έπρεπε να γνωρίζει, ότι αυτό συνέβαινε.

Ο Όμιλος NSO δήλωσε σε μια σειρά δηλώσεων ότι «αρνείται κατηγορηματικά… ψευδείς ισχυρισμούς» στην έκθεση. Έγραψε ότι οι αναφορές της κοινοπραξίας βασίστηκαν σε «λανθασμένες υποθέσεις» και «μη αποδεκτές θεωρίες» και επανέλαβε ότι η εταιρεία βρισκόταν σε μια «αποστολή σωτηρίας». Μια πληρέστερη σύνοψη της ανταπόκρισης ΕΣΥ Ομίλου είναι διαθέσιμο εδώ .
πηγή 23-7-21
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 Η ισραηλινή εταιρεία NSO, ο παραγωγός του λογισμικού Pegasus, που φέρεται να χρησιμοποιείται από κατασταλτικά καθεστώτα για να χακάρουν τα smartphone της αντιπολίτευσης, δήλωσε: "κατηγορήστε τους πελάτες μας, όχι εμάς"
"κατηγορώντας εμάς είναι σαν να κατηγορείτε ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων για ατύχημα μεθυσμένου οδηγού".
"Εάν οδηγείτε μεθυσμένος και πέσετε πάνω σε κάποιον, κανείς δεν κατηγορεί τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, κατηγορεί τον οδηγό", δήλωσε αξιωματούχος της NSO Group στο BBC.
Μια ομάδα αρκετών διεθνώς φημισμένων εφημερίδων, με επικεφαλής τη γαλλική διαδικτυακή πύλη Forbidden Stories, δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες πολιτικοί, δημοσιογράφοι και δημόσια πρόσωπα σε όλο τον κόσμο ήταν - ή θα μπορούσαν να είναι - θύματα “hacking”, εφόσον τα smartphone τους  χρησιμοποιούν το λογισμικό Pegasus.
Σύμφωνα με αυτούς, οι δημοσιογράφοι πήραν μια λίστα με 50 χιλιάδες ονόματα πιθανών θυμάτων ενός τέτοιου “hacking”.
Το Pegasus παραβιάζει τα iPhone και τα smartphone Android και επιτρέπει την πρόσβαση του χάκερ στην αλληλογραφία του κατόχου τους, στις φωτογραφίες ενώ ακόμα του επιτρέπει  να ενεργοποιήσει αόρατα τα μικρόφωνα και τις κάμερες τους.
Ο Όμιλος NSO ανακοίνωσε αμέσως ότι το πρόγραμμά του έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση εγκληματιών και τρομοκρατών και πωλείται μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες σε χώρες όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας υποστήριξε την εταιρεία, διαβεβαιώνοντας ότι, εκδίδει άδειες για την εξαγωγή τέτοιων προϊόντων μόνο σε αξιόπιστες χώρες.
Ο Όμιλος NSO αμφιβάλλει ότι υπάρχει η λίστα με τα 50 χιλιάδες ονόματα, για τα οποία μιλούν οι συντάκτες της έρευνας.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, τους είπαν ότι η λίστα "downloaded" από έναν παραβιασμένο NSO Group server στην Κύπρο.

"Πρώτον, δεν έχουμε servers στην Κύπρο. Δεύτερον, δεν έχουμε τέτοια δεδομένα για τους πελάτες μας. Επιπλέον, οι πελάτες μας δεν σχετίζονται μεταξύ τους, ο καθένας είναι ξεχωριστός. Επομένως, μια τέτοια λίστα απλά δεν πρέπει να υπάρχει," εκπρόσωπος της ισραηλινής εταιρείας είπε στο BBC.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ίδιος ο αριθμός - 50 χιλιάδες δυνητικά θύματα πειρατείας - φαίνεται εντελώς αβάσιμος, επειδή λόγω των ιδιαιτεροτήτων του προγράμματος Pegasus, οι πελάτες του Ομίλου NSO που το χρησιμοποιούν, είναι κατά μέσο όρο περίπου 100 άτομα το χρόνο ο καθένας.

"Πενήντα χιλιάδες στόχοι δεν θα καταγραφούν ούτε σε όλη τη διάρκεια ζωής της εταιρείας μας", δήλωσε εκπρόσωπος του Ομίλου NSO

Με τη βοήθεια των προϊόντων του Ομίλου NSO, σύμφωνα με ερευνητές, παρακολουθούσαν τον κύκλο του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Σαουδικής Αραβίας, Jamal Khashoggi, που δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε  στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμα και το τηλέφωνο του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν θα μπορούσε (αλλά όχι απαραίτητα) να χακαριστεί, μεταξύ άλλων.

ίχνη για διάρρηξη κινητών 
Ο Όμιλος NSO απαντά ότι δεν παρακολουθεί σε ποιον χρησιμοποιείται το πρόγραμμά του, αλλά ελέγχει προσεκτικά το ιστορικό των αρχών στις οποίες το πωλεί.

"Στέλνουμε το σύστημα μας στις επίσημες αρχές, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα δικαιώματα και κάνουμε τα πάντα νόμιμα. Εάν ένας πελάτης αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το σύστημα για άλλους σκοπούς, θα πάψει να είναι πελάτης. Αλλά όλες οι κατηγορίες πρέπει να απευθύνονται σε πελάτες, "είπε εκπρόσωπος του Ομίλου NSO.

67 άτομα από αυτήν τη λίστα των 50 χιλιάδων συμφώνησαν να δώσουν τα smartphone τους για εξέταση. Ειδικοί από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία βρήκαν πιθανά σημάδια διάρρηξης ή απόπειρας διαρρήξεων σε 37 από αυτά.

Η Ομάδα NSO λέει ότι δεν γνωρίζει πώς βρέθηκαν τα ίχνη spyware σε μεμονωμένα τηλέφωνα αυτής της λίστας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σύμπτωση.
πηγή  22-7-21
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Amnesty International: Turn the cameras and microphones back on governments and surveillance companies.

Stop them spying on activists and journalists: http://amn.st/6015ydXfx 

https://twitter.com/amnesty/status/1418873660828495874

===============

 σχετική μας ανάρτηση

20 Ιουλίου 2021

Ο Edward Snowden ζητά απαγόρευση (global moratorium) του εμπορίου spyware, εν μέσω αποκάλυψης του "spyware Pegasus". Η αποκάλυψη της λίστας με τους 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς που στοχοποιήθηκαν. Δολοφονίες δημοσιογράφων μετά από παρακολούθηση και χακάρισμα των κινητών τηλεφώνων τους

https://hellenicrevenge.blogspot.com/2021/07/edward-snowden-global-moratorium.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: