Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Σε αντίθετη τροχιά από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες

Στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 24 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη στροφής στην πράσινη ανάπτυξη στη χώρα μας και στο πρόγραμμα 20-20-20. Το πρόγραμμα προβλέπει την μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% και την συμμέτοχη των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας επίσης κατά 20%.

Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε η καταδίκη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν έχουν επιτευχθεί τα χαμηλά όρια αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα που έχουν θεσπιστεί με οδηγία της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να μειώσει τα ποσοστά των αιωρούμενων σωματιδίων σε δυο μήνες για να μην παρακαμφθεί για άλλη μια φορά στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Το πρόστιμο που πιθανότατα θα επιβληθεί είναι το μικρότερο κακό, άλλο ένα πρόστιμο ανάμεσα στα τόσα. Οι βλάβες υγείας που προκαλούν τα αιωρούμενα σωματίδια όμως, από άσθμα μέχρι καρκίνο, είναι πολύ σοβαρότεροι λόγοι για να κάνουν έστω κάποια προσπάθεια να τα μειώσουν.

Έγιναν προσπάθειες? Όχι, το αντίθετο. Λίγες μέρες πριν, στις 18 Ιουνίου, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει με Υπουργική απόφαση την μείωση της κατανομής βιοκαυσίμων από 182.000 σε 154.750 χιλιόλιτρα . Μάλλον δεν την περίμενε κάνεις την καταδικαστική απόφαση της ΕΕ και μάλλον δεν ξέρει το πράσινο υπουργικό συμβούλιο ότι η χρήση βιοκαυσίμων μειώνει τις εκπομπές σωματιδίων μέχρι 60%.
Λόγος της μείωσης η «μειωμένη κατανάλωση πετρελαίου diesel». Μειωμένη είναι η κατανάλωση σε όλα τα καύσιμα λόγο της κρίσης αλλά ειδικότερα για το diesel ευθύνεται η απαγόρευση χρήσης του πετρελαίου κίνησης στην Αθήνα. Υποτίθεται ότι μολύνει περισσότερο από την βενζίνη αλλά όλες οι διεθνείς έρευνες δείχνουν το αντίθετο. Μήπως ο λόγος είναι ότι το diesel είναι πολύ φθηνότερο από την βενζίνη και θα μειωθούν τα έσοδα κράτους και διυλιστηρίων?

Ξέρω ότι θα βγουν πάλι κάποιοι οικολόγοι να με καταγγείλουν που τολμώ και υπερασπίζομαι τα βιοκαύσιμα γιατί στην Βραζιλία κόβουν τα δάση για να φυτέψουν τις πρώτες ύλες και στην Αφρική κάποιοι συνάνθρωποι μας δουλεύουν σε συνθήκες σκλαβιάς σε φυτίες. Απαντώ εκ των προτέρων: Εδώ δεν είναι ούτε Αφρική ούτε Ν. Αμερική. Στην Ελλάδα όταν καταστρέφονται δάση φυτεύονται επαύλεις και όχι βιοκαύσιμα. Αν πάλι κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει πότε περίπτωση οι έλληνες αγρότες να μετατραπούν σε σκλάβους σίγουρα δεν ζει σε αυτή τη χώρα.

Η οικολογία είναι ένας τρόπος ζωής, δεν είναι κόμμα ούτε πολιτική ιδεολογία. Καλό είναι να υπερασπιζόμαστε τους αδυνάτους που ζουν σε άλλες χώρες αλλά χωρίς να καταστρέφουμε τις προοπτικές της δικιάς μας χώρας. Δεν χρειάζεται να κοπεί κανένα δάσος στην Ελλάδα για να καλλιεργηθεί ηλίανθος και ελαιοκράμβη. Υπάρχουν καλλιέργειες που δεν πουλάνε πια όπως τα καπνά και παρά πολλά ακαλλιέργητα χωράφια που μένουν ανεκμετάλλευτα. Ο σοβαρός οικολόγος ξέρει ποιες είναι οι δυνατότητες του αγροτικού τομέα της χώρας του, δεν επαναλαμβάνει σαν παπαγάλος τα συνθήματα που βγαίνουν στην άλλη πλευρά του ατλαντικού με άλλες συνθήκες για άλλα συμφέροντα.

Α.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: