Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Δηλητηρίαση από αλλαντίαση στη Μόσχα

Ο θάνατος μεταφέρθηκε στα σπίτια των ανθρώπων: τι είναι γνωστό για τη δηλητηρίαση από αλλαντίαση στη Μόσχα
17-6-24
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν στη Μόσχα με υποψία αλλαντίασης. Από τις 14 έως τις 15 Ιουνίου, τουλάχιστον 10 άτομα επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας με σημάδια τροφικής δηλητηρίασης και στη συνέχεια ο αριθμός των κλήσεων αυξήθηκε. Πολλά θύματα διαγνώστηκαν με υποψία αλλαντίασης. Όλοι οι ασθενείς έφαγαν πιάτα που παρήγαγε η Local Kitchen LLC και η Gastroport LLC. Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας για τη Μόσχα ξεκίνησε έρευνα και άνοιξε ποινική υπόθεση, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε εταιρείες. Λεπτομέρειες σχετικά με τη μόλυνση από αλλαντίαση στη Μόσχα και τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας βρίσκονται στο άρθρο της Izvestia .


Αλαντίαση στη Μόσχα: θύματα σε σοβαρή κατάσταση
Κατά την περίοδο από 14 έως 15 Ιουνίου, τουλάχιστον 10 άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών με σημάδια τροφικής δηλητηρίασης απευθύνθηκαν στα νοσοκομεία της Μόσχας. Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται καθημερινά αυτή τη στιγμή, έχουν καταγραφεί 121 περιπτώσεις μόλυνσης από αλλαντίαση, αναφέρει το κανάλι Telegram «112». Καταγράφονται 30–40 νέοι ασθενείς με δηλητηρίαση την ημέρα και εξετάζονται προσεκτικά. Πριν να είναι έτοιμα τα αποτελέσματα των εξετάσεων, οι ασθενείς διαγιγνώσκονται με γαστρεντερίτιδα.
Όπως εξήγησε η Αναστασία Ράκοβα, αντιδήμαρχος κοινωνικής ανάπτυξης της πρωτεύουσας, από τους 121 που υπέβαλαν αίτηση για ιατρική περίθαλψη, οι 55 είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 30 από αυτούς βρίσκονται στην εντατική. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών.
Σύμφωνα με το Rospotrebnadroz, οι άνθρωποι που εισήχθησαν στα νοσοκομεία παρήγγειλαν είτε σαλάτα Lobio από τον κατασκευαστή «Kitchen in the District» ή σαλάτα με τόνο, φασόλια και μήλο από τον κατασκευαστή «Gastroport» LLC.

Εν τω μεταξύ, ανακριτές από την Ερευνητική Επιτροπή της πρωτεύουσας διεξήγαγαν έρευνες σε μέρη όπου πωλούνταν σαλάτες και ανέκριναν θύματα και μάρτυρες. Μαζί με τους υπαλλήλους της Rospotrebnadzor, μελετάμε την επίσημη τεκμηρίωση των οργανισμών που παρήγαγαν και προμήθευαν προϊόντα. Οι ερευνητές κατάσχεσαν επίσης έγγραφα, ηλεκτρονικά μέσα και εξοπλισμό.

Για το συμβάν έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία δυνάμει του άρθ. 238 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ("Παροχή υπηρεσιών που δεν πληρούν τις απαιτήσεις για την ασφάλεια της ζωής και της υγείας των καταναλωτών").
Επιθεωρήσεις για το τι συνέβη στη Μόσχα: προϊόντα αποσύρθηκαν από την πώληση
Η πώληση επικίνδυνων σαλατών έχει ανασταλεί, δήλωσε η Σβετλάνα Μπουγκάεβα, αναπληρώτρια επικεφαλής του τμήματος Rospotrebnadzor για την πόλη της Μόσχας στην Κεντρική Διοικητική Περιφέρεια, στις 16 Ιουνίου. Η κατάσταση βρίσκεται υπό αυστηρό έλεγχο του RPN.
Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια ερευνών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας προσπαθούσαν να απαλλαγούν από προϊόντα χαμηλής ποιότητας.

Φωτο--Warehouse LLC "LocalKitchen" ("Κουζίνα στην περιοχή")

Η υπηρεσία παράδοσης «Kitchen on the District», της οποίας οι σαλάτες δηλητηρίασαν δεκάδες άτομα, διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία της εφαρμογής. Παράλληλα αφαιρέθηκαν από την πώληση ύποπτα πιάτα. Η «Kitchen on the District» τόνισε ότι η ασφάλεια και η υγεία των πελατών είναι προτεραιότητα της υπηρεσίας, επομένως, μέχρι να διαλευκανθούν όλες οι συνθήκες του συμβάντος, η υπηρεσία θα διακοπεί. Επίσης, διευκρίνισαν ότι παρέχουν βοήθεια σε κρατικούς φορείς για τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων.
Πώς να αναγνωρίσετε την αλλαντίαση: συμπτώματα και θεραπεία
Η αλλαντίαση είναι μια επικίνδυνη ασθένεια που προκαλείται από τοξίνες από το βακτήριο Clostridium botulinum, η ασθένεια δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.
Η αιτία της δηλητηρίασης είναι συχνά τα τρόφιμα λόγω κακής θερμικής επεξεργασίας, έλλειψης αλατιού, οξέων και άλλων συντηρητικών. 
Η προέλευση της νόσου μπορεί να είναι τροφιμογενής, που σχετίζεται με πληγές ή βρεφική. 
Ταυτόχρονα, τα λαχανικά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα που έχουν μολυνθεί με βακτήρια είναι δύσκολο να αναγνωριστούν: τις περισσότερες φορές δεν διαφέρουν από ένα ποιοτικό προϊόν ούτε στην εμφάνιση, ούτε στη γεύση ή τη μυρωδιά.

Τα σημάδια της τροφιμογενούς αλλαντίασης εμφανίζονται 12-36 ώρες μετά την είσοδο της τοξίνης στο σώμα. Όσοι έχουν μολυνθεί εμφανίζουν δυσκολία στην κατάποση και στην ομιλία, ξηροστομία, αδυναμία στο πρόσωπο, δυσκολία στην αναπνοή, θολή ή διπλή όραση, καθώς και ναυτία, έμετο, επιληπτικές κρίσεις και παράλυση. Η ασθένεια είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Εάν υποπτεύεστε αλλαντίαση, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως βοήθεια από ειδικευμένους επαγγελματίες. Στο νοσοκομείο, ο ασθενής θα κάνει το στομάχι του να ξεπλυθεί, θα του γίνει καθαριστικό κλύσμα και θα γίνει εξέταση για να προσδιοριστεί η ανοχή του στην ξένη πρωτεΐνη. Μετά από αυτό, θα εγχυθεί ένας ορός κατά της αλλαντίασης, ο οποίος θα «δέσει την τοξίνη». Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, οι ασθενείς μεταφέρονται σε αναπνευστήρα.
=============
Το πλαστικό δεν έχει καμία σχέση. Ο ειδικός εξήγησε από πού προέρχεται η βοτουλινική τοξίνη στις σαλάτες
17-6-24
Τα ειδησεογραφικά κανάλια Telegram αναφέρουν ότι ο αριθμός των περιπτώσεων αλλαντίασης αυξάνεται. Αναφέρθηκαν δεδομένα για 41 ή 49 ασθενείς. Μεταξύ των κύριων υπευθύνων της επιδημίας είναι οι σαλάτες, το λόμπιο και άλλα έτοιμα γεύματα που πωλούνται σε πλαστικά δοχεία.
Οι απλοί άνθρωποι κατηγορούν τη ζέστη και τις ανθυγιεινές συνθήκες. Αλλά οι ειδικοί βλέπουν αυτό το πρόβλημα διαφορετικά.
Η αλλαντίαση δεν είναι, αυστηρά, μια μόλυνση
Ο καιρός και τα βρώμικα χέρια μπορεί να μην φταίνε σε αυτή την περίπτωση. Άλλωστε, η αλλαντίαση είναι μια ειδική μόλυνση. Επιπλέον, μιλώντας αυστηρά, δεν πρόκειται για μολυσματική ασθένεια στην καθαρή της μορφή. Γιατί δεν προκαλείται από βακτήρια, αλλά από την αλλαντοτοξίνη που παράγουν αυτά. Και δεν σχηματίζεται στο ανθρώπινο σώμα, αλλά στο προϊόν. Ως εκ τούτου, η Rospotrebnadzor ταξινομεί την αλλαντίαση ως οικιακή δηλητηρίαση και όχι ως μόλυνση.
Κορυφαίος εμπειρογνώμονας για την αλλαντίαση στη Ρωσία Vladimir Nikiforov, καθηγητής, διδάκτορας ιατρικών επιστημών, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών και επιδημιολογίας του Ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Ιατρικού Πανεπιστημίου. Ο N.I Pirogova, θεωρεί σωστό να εξηγήσει αυτό το ξέσπασμα όχι από τις ίδιες τις έτοιμες σαλάτες, που πωλούνται σε πλαστικά δοχεία, αλλά από τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους: «Οι σαλάτες σε τέτοια συσκευασία δεν μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες για την ενεργό αναπαραγωγή βακτηρίων. προκαλέσει αλλαντίαση», λέει είναι το aif.ru. - Εξάλλου, μια αναερόβια ατμόσφαιρα είναι ευνοϊκή για το Clostridium botulinum - την απουσία οξυγόνου. Αυτό συμβαίνει συχνότερα όχι σε πλαστικά δοχεία, αλλά σε ερμητικά σφραγισμένα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή σε προϊόντα μεγάλου όγκου, όπως τα λουκάνικα, στα οποία επίσης δεν διεισδύει το οξυγόνο.
Επομένως, πρώτα απ 'όλα, πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν φταίνε οι ίδιες οι σαλάτες σε πλαστικά δοχεία, αλλά ορισμένα από τα συστατικά τους, τα οποία, πιθανότατα, αποθηκεύτηκαν με τη μορφή κονσερβοποιημένων τροφίμων πριν την παρασκευή σαλατών και άλλων πιάτα. Πρώτα από όλα, θα σκεφτόμουν τον πελτέ ή τις σάλτσες ντομάτας. Πρώτον, συνήθως αποθηκεύονται ερμητικά σφραγισμένα και δεύτερον, κουφώματα - ντομάτες που έχουν πέσει από τους θάμνους - χρησιμοποιούνται συχνά για την παραγωγή τους. Μπορεί να είναι μολυσμένα με χώμα και συνεπώς με Clostridia botulinum. Αυτοί οι μικροοργανισμοί υπάρχουν στο έδαφος. Μόλις βρίσκονται σε ένα περιβάλλον χωρίς οξυγόνο, πολλαπλασιάζονται και παράγουν μια τοξίνη που προκαλεί ασθένειες».
Πού να αναζητήσετε την αιτία της δηλητηρίασης;
Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών υποδηλώνει επίσης ότι η δηλητηρίαση προκαλείται από κάποιο βιομηχανικό προϊόν. Τέτοιες εστίες έχουν συμβεί στο παρελθόν - για παράδειγμα, με δηλητηρίαση από καλαμάρια στο Μούρμανσκ ή με χυμό ντομάτας στο Βλαντιμίρ (το τελευταίο συνέβη στην ΕΣΣΔ). Εάν η δηλητηρίαση προκαλείται από μια συγκεκριμένη συσκευασία κονσερβοποιημένης τροφής ή προϊόντος, στην οποία έχουν πολλαπλασιαστεί βακτήρια και έχει συσσωρευτεί τοξίνη αλλαντίασης, τότε η κλίμακα είναι μικρή - συνήθως μόνο όσοι έτρωγαν αυτό το προϊόν μαζί αρρωσταίνουν. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν δηλητηριάζονται από τα δικά τους μανιτάρια ή κάποια άλλα σκευάσματα.

Στην τρέχουσα ιστορία, είναι σκόπιμο να σκεφτούμε ότι η τοξίνη μπήκε σε διαφορετικές συσκευασίες σαλάτας, λόμπιο κ.λπ. με κάποια άλλα συστατικά των πιάτων που θα μπορούσαν να είχαν μολυνθεί αρχικά. Και οι παραγωγοί σαλάτας απλώς τις χρησιμοποιούσαν. Δηλαδή, το νήμα εκτείνεται μέχρι εκεί που κατασκευάστηκαν αυτά τα εξαρτήματα. Και αυτό θα μπορούσε να απέχει πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Δυστυχώς, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με το μάτι ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα περιέχουν clostridium botulinum και βοτουλινική τοξίνη. Δεν είναι τυπικό για αυτό το βακτήριο να παράγει αέρια κατά τη διάρκεια της ζωής του, και επομένως δεν προκαλεί βομβαρδισμό (φούσκωμα δοχείου με αέριο από το εσωτερικό), το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για την απόρριψη προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: