Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

Τα ζώα μπορούν να προβλέψουν σεισμούς. Νέα έρευνα στο Max Planck Institute of Animal Behavior, επιβεβαιώνει την ύπαρξη έκτης αίσθησης, σε 13 ευαίσθητα ζώα

Οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι τα ζώα προβλέπουν σεισμούς. Αλλά μέχρι στιγμής δεν ήταν δυνατό να αποδειχθεί αυτό: ορισμένες παρατηρήσεις για το πώς αλλάζει η συμπεριφορά τους πριν από τον σεισμό δεν ήταν αρκετές. Μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών κατάφερε τελικά να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο.
Οι σεισμοί αποτελούν σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Επιπλέον, ξεκινούν πάντα απροσδόκητα: δεν υπάρχουν αξιόπιστα συστήματα προειδοποίησης που προβλέπουν το μέγεθος, τη θέση και τον χρόνο ενός σεισμού πριν από τουλάχιστον μερικές ώρες.
Σήμερα μπορεί να προβλεφθεί με βάση τις παρατηρήσεις του εδάφους και τις εκτιμήσεις της σεισμικής δραστηριότητάς του, αλλά ακόμη και μια τέτοια ανάλυση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παντού - πληροφορίες για τη δραστηριότητα των περιοχών έχουν συλλεχθεί μόνο τα τελευταία εκατό χρόνια, και πολύ μακριά από όλες αυτές. Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης αποστέλλουν μόνο αναφορές κινδύνου.

Μη φυσιολογική συμπεριφορά των ζώων λίγο πριν από τις φυσικές καταστροφές που οι άνθρωποι πρόσεξαν εδώ και πολύ καιρό.
Για παράδειγμα, ο σεισμός στο Xichang της Κίνας το 1975 είχε προβλεφθεί με ακρίβεια παρατηρώντας φίδια και αρουραίους που έτρεξαν έξω από τις τρύπες τους. Οι τοπικές αρχές επέστησαν την προσοχή στην παράξενη συμπεριφορά τους και εκκένωσαν τους κατοίκους την ημέρα πριν από την καταστροφή. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα για μια πλήρη στατιστική ανάλυση.
Μια νέα μελέτη από το Max Planck Society Institute for the Study of Animal Behavior επιβεβαίωσε τελικά ότι τα ζώα μπορούν να προβλέψουν καταστροφές. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Ethology.
Για να  αποδειχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να τηρηθούν τρεις συνθήκες: τα ζώα πρέπει να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα σημάδια ενός πλησιέστερου σεισμού, να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, να αντιδρούν συνεχώς με έναν συγκεκριμένο τρόπο και η συμπεριφορά τους κάθε φορά πρέπει να διαφέρει σημαντικά από το φυσιολογικό. Σε πολλές αναφορές, αυτές οι προϋποθέσεις δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Επιστήμονες με επικεφαλής τον Martin Wickelski παρείχαν αισθητήρες για διάφορα είδη ζώων που ενδέχεται να είναι ευαίσθητα στον σεισμό από ένα αγρόκτημα στο χωριό Caprilla της Ιταλίας (έξι αγελάδες, πέντε πρόβατα και δύο σκυλιά). Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων, από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2017, στην περιοχή σημειώθηκαν περισσότεροι από 18 χιλιάδες σεισμοί με μέγεθος έως 6,6 στην κλίμακα Ρίχτερ. Η ομάδα επέλεξε εκείνους που επηρέασαν τη δραστηριότητα στην περιοχή μελέτης: είτε ήταν σεισμός που συνέβαινε κοντά στο αγρόκτημα, ή απόμακρος, αλλά αρκετά ισχυρός για να προκαλέσει κίνηση του εδάφους.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μελέτησαν τη συμπεριφορά των ζώων και συνέκριναν τα ληφθέντα δεδομένα με έναν χάρτη σεισμικής δραστηριότητας. Αποδείχθηκε ότι αλλάζει σε περίπου μία έως είκοσι ώρες: όσο πιο κοντά το ζώο ήταν στο επίκεντρο, τόσο νωρίτερα άρχισε να ανταποκρίνεται σε επικείμενο σεισμό. Αποδείχθηκε ότι είναι ευκολότερο να αναγνωριστούν αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων στην ομάδα από ότι σε μεμονωμένα άτομα.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν τι ακριβώς τους κάνει να παρουσιάζουν ασυνήθιστη δραστηριότητα - απαιτούνται επιπλέον, πιο εκτεταμένες μελέτες. Ωστόσο, είναι πεπεισμένοι ότι η συνεχής παρακολούθηση των ζώων μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός βραχυπρόθεσμου συστήματος πρόβλεψης σεισμών.
πηγή 3-7-20
https://esoreiter.ru/news/0720/zhivotnye-mogut-predskazyvat-zemletryaseniya.html
==========================

τα ζώα διαθέτουν έκτη αίσθηση, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς.
Ακόμα και σήμερα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα πότε και πού θα συμβεί σεισμός.
 Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες έχουν αναφέρει επανειλημμένα ότι τα ζώα συμπεριφέρονται ασυνήθιστα πριν από έναν σεισμό.
 Σε ένα project διεθνούς συνεργασίας, ερευνητές από το Ινστιτούτο Συμπεριφοράς των Ζώων του Max Planck στο Konstanz / Radolfzell και το Cluster of Excellence Center for the Advanced Study of Collective Behavior στο Πανεπιστήμιο του Konstanz, έχουν διερευνήσει εάν οι αγελάδες, τα πρόβατα και τα σκυλιά μπορούν πραγματικά να ανιχνεύσουν πρώιμα σημάδια σεισμών.
Για να το κάνουν αυτό, προσάρμοσαν αισθητήρες στα ζώα σε μια σεισμογενή περιοχή  στη Βόρεια Ιταλία και κατέγραψαν τις κινήσεις τους για αρκετούς μήνες. Τα δεδομένα κίνησης (movement data) δείχνουν ότι τα ζώα ήταν ασυνήθιστα ανήσυχα τις ώρες πριν από τους σεισμούς. Όσο πιο κοντά τα ζώα ήταν στο επίκεντρο του επικείμενου σεισμού, τόσο νωρίτερα άρχισαν να συμπεριφέρονται ασυνήθιστα. Τα προφίλ κίνησης διαφορετικών ζωικών ειδών σε διαφορετικές περιοχές θα μπορούσαν επομένως να παρέχουν ενδείξεις σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο ενός επικείμενου σεισμού.
 
Οι ειδικοί διαφωνούν για το εάν μπορούν να προβλεφθούν ακριβώς οι σεισμοί. Παρ 'όλα αυτά, τα ζώα φαίνεται να νιώθουν τον επικείμενο κίνδυνο νωρίτερα. Για παράδειγμα, υπάρχουν αναφορές ότι τα άγρια ​​ζώα εγκαταλείπουν τους χώρους ύπνου και φωλιάς τους αμέσως πριν από ισχυρούς σεισμούς και ότι τα κατοικίδια ζώα γίνονται ανήσυχα. Ωστόσο, αυτοί οι ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί (anecdotal accounts) συχνά δεν αντέχουν στον επιστημονικό έλεγχο, επειδή ο ορισμός της ασυνήθιστης συμπεριφοράς είναι συχνά πολύ ασαφής και η περίοδος παρατήρησης είναι πολύ σύντομη. Άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν τη συμπεριφορά των ζώων.
Προκειμένου να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα πρότυπα δραστηριότητας των ζώων ως ένα είδος συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς, τα ζώα θα πρέπει να παρουσιάζουν μετρήσιμες αλλαγές συμπεριφοράς. Επιπλέον, εάν αντιδρούν πράγματι σε αδύναμες φυσικές αλλαγές αμέσως πριν από έναν σεισμό, θα πρέπει να αντιδράσουν πιο έντονα όσο πιο κοντά βρίσκονται στο επίκεντρο του σεισμού.

18.000 σεισμοί και 13 ευαίσθητα ζώα

στη Γερμανία, σε ένα έργο διεθνούς συνεργασίας, ερευνητές από το Max Planck Institute of Animal Behavior στο Konstanz / Radolfzell και το Κέντρο Προηγμένης Μελέτης Συλλογικής Συμπεριφοράς, ένα "Cluster of Excellence"  στο Πανεπιστήμιο του Konstanz, έχουν διερευνήσει εάν τα ζώα διαισθάνονται πραγματικά έναν επικείμενο σεισμό. Σε ένα ιταλικό αγρόκτημα σε μια σεισμική περιοχή, προσάρμοσαν accelerometers στα κολάρα έξι αγελάδων, πέντε προβάτων και δύο σκύλων που είχαν ήδη επιδείξει ασυνήθιστη συμπεριφορά πριν από τους σεισμούς. Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατέγραψαν τις κινήσεις τους συνεχώς για αρκετούς μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επίσημες αρχές ανέφεραν περίπου 18.000 σεισμούς στην περιοχή. Εκτός από πολλούς μικρούς και σχεδόν αισθητούς σεισμούς, υπήρξαν επίσης 12 σεισμοί με ισχύ 4 ή υψηλότερη στην κλίμακα Ρίχτερ.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές επέλεξαν τους σεισμούς που προκάλεσαν στατιστικά σχετικές κινήσεις της γης στο αγρόκτημα. Αυτά περιελάμβαναν ισχυρούς σεισμούς έως και 28 χλμ., Καθώς και ασθενέστερους σεισμούς, τα επίκεντρα των οποίων ήταν πολύ κοντά στο αγρόκτημα. Ωστόσο, αντί να αναζητούν ρητά μη φυσιολογικές συμπεριφορές κατά την περίοδο πριν από αυτά τα γεγονότα, οι ερευνητές επέλεξαν μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Αρχικά σημείωσαν όλες τις αλλαγές συμπεριφοράς των ζώων που ήταν ασυνήθιστες σύμφωνα με αντικειμενικά, στατιστικά κριτήρια. "Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι όχι μόνο δημιουργούμε συσχετισμούς αναδρομικά, αλλά και ότι έχουμε πραγματικά ένα μοντέλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προβλέψεις", λέει ο καθηγητής Martin Wikelski, διευθυντής στο Ινστιτούτο Συμπεριφοράς των Ζώων του Max Planck και κύριος ερευνητής στο Κέντρο Προηγμένης Μελέτης Συλλογικής Συμπεριφοράς.

Τα δεδομένα - μετρούμενα ως επιτάχυνση σώματος κάθε ζώου εκτροφής (υποδεικνύοντας το επίπεδο δραστηριότητας) - αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα που προέρχονται από χρηματοοικονομικές οικονομετρικές. "Επειδή κάθε ζώο αντιδρά διαφορετικά στο μέγεθος, την ταχύτητα και ανάλογα με τα είδος, τα δεδομένα των ζώων μοιάζουν με δεδομένα για ετερογενείς χρηματοοικονομικούς επενδυτές", εξηγεί ο συν-συγγραφέας Winfried Pohlmeier, καθηγητής Οικονομετρίας στο Πανεπιστήμιο της Konstanz και κύριος ερευνητής στο Κέντρο Προχωρημένων Μελέτη Συλλογικής Συμπεριφοράς. Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης άλλους παράγοντες διαταραχής, όπως φυσικές αλλαγές στα πρότυπα δραστηριότητας των ζώων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ασυνήθιστα πρότυπα συμπεριφοράς πριν από έναν σεισμό

Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ασυνήθιστα πρότυπα συμπεριφοράς έως και 20 ώρες πριν από έναν σεισμό. "Όσο πιο κοντά τα ζώα ήταν στο επίκεντρο του επικείμενου σοκ, τόσο νωρίτερα άλλαξαν τη συμπεριφορά τους. Αυτό ακριβώς θα περίμενε κανείς όταν οι φυσικές αλλαγές συμβαίνουν συχνότερα στο επίκεντρο του επικείμενου σεισμού και γίνονται πιο αδύναμες με την αυξανόμενη απόσταση", εξηγεί ο καθηγητής Martin Wikelski. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα ήταν σαφές μόνο όταν οι ερευνητές κοίταξαν όλα τα ζώα μαζί. "Συλλογικά, τα ζώα φαίνεται να δείχνουν ικανότητες που δεν αναγνωρίζονται τόσο εύκολα σε ατομικό επίπεδο."

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς τα ζώα μπορούν να αισθανθούν τους επικείμενους σεισμούς. Τα ζώα μπορεί να αισθανθούν τον ιονισμό του αέρα που προκαλείται από τις μεγάλες πιέσεις των βράχων σε σεισμικές ζώνες με τη γούνα τους. Είναι επίσης πιθανό τα ζώα να μυρίζουν αέρια που απελευθερώνονται από κρυστάλλους χαλαζία πριν από έναν σεισμό.

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμό

Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που μετρήθηκαν από τους ερευνητές και καταγράφηκαν από τον Δεκέμβριο του 2019 δείχνουν πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμό ζώων: ένα τσιπ στο κολάρο στέλνει τα δεδομένα κίνησης σε έναν κεντρικό υπολογιστή κάθε τρία λεπτά. Αυτό ενεργοποιεί ένα προειδοποιητικό σήμα εάν καταγράφει μια σημαντικά αυξημένη δραστηριότητα των ζώων για τουλάχιστον 45 λεπτά.

Οι ερευνητές έλαβαν μια τέτοια προειδοποίηση. "Τρεις ώρες αργότερα, ένας μικρός σεισμός συγκλόνισε την περιοχή", λέει ο Wikelski. "Το επίκεντρο ήταν ακριβώς κάτω από τους στάβλους των ζώων."

Ωστόσο, προτού η συμπεριφορά των ζώων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη σεισμών, οι ερευνητές πρέπει να παρατηρήσουν μεγαλύτερο αριθμό ζώων για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε διαφορετικές σεισμικές ζώνες σε όλο τον κόσμο. Για αυτό, θέλουν να χρησιμοποιήσουν το παγκόσμιο σύστημα παρατήρησης ζώων ICARUS στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS, ο οποίος θα ξεκινήσει την επιστημονική του λειτουργία σε λίγες εβδομάδες.
πηγή 3-7-20
https://phys.org/news/2020-07-sixth-animals-early-earthquakes.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: