Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Αλλαγές στην κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου της Γης, συμβαίνουν δέκα φορές ταχύτερα από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Ο μαγνητικός βορράς της Γης κινείται 31 μίλια ετησίως, μακριά από τον Καναδά και προς τη Σιβηρία.

 Το μαγνητικό πεδίο της γης, εμφανίζει αλλαγές, δέκα φορές ταχύτερα από ό, τι πιστεύαμε.
Νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Leeds και το Πανεπιστήμιο UC San Diego στην Καλιφόρνια (ΗΠΑ)  δείχνει ότι, οι αλλαγές στην κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου της Γης συμβαίνουν 10 φορές γρηγορότερα από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως.
ο Δρ Chris Davies στο πανεπιστήμιο "University of Leeds’ School of Earth and Environment" δήλωσε πως «έχουμε  ελλιπή γνώση  για το γήινο μαγνητικό πεδίο από την ανακάλυψη του εδώ και 400 χρόνια»
Αναπτύχθηκαν πολλές θεωρίες για την αιτία που το προκαλεί
Το πεδίο πρέπει να προκαλείται από ηλεκτρικά ρεύματα, τα οποία πιθανώς ρέουν μεταξύ του γήινου μανδύα και του γήινου πυρήνα σε βάθος 3000m κάτω από το φλοιό της γης. Εξαιτίας της ωμικής αντίστασης τα ρεύματα αυτά, σιγά σιγά, θα αποδυναμώνονταν αν δεν τα συγκρατούσε μία επαγωγική τάση.
Όπως και σε μία ηλεκτρική γεννήτρια, έτσι και στο εσωτερικό της Γης, πρέπει να κινείται ένας αγωγός μέσα στο μαγνητικό πεδίο. Σ' αυτόν τον αγωγό αναπτύσσεται μία επαγωγική τάση και ένα ρεύμα αρχίζει να ρέει. Αυτό το ρεύμα παράγει το μαγνητικό πεδίο. Άρα, το ρεύμα και το μαγνητικό πεδίο προκαλούν το ένα το άλλο και υπάρχουν εξαιτίας της ηλεκτροδυναμικής αρχής. Εξάλλου στο εσωτερικό της Γης δεν κινείται αγωγός αλλά ρευστός σίδηρος. Ταχύτητες μόλις 0,05cm/s αρκούν για να παραχθεί το μαγνητικό πεδίο στο εσωτερικό της Γης.
Για να διατηρήσουμε τις κινήσεις στο εσωτερικό της Γης, απαιτείται ενέργεια, που προέρχεται από τη διάλυση ραδιενεργών στοιχείων από την οποία ελευθερώνεται θερμότητα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, το εξωτερικό του γήινου πυρήνα αρχίζει κατά κάποιο τρόπο να βράζει και μεγάλες μάζες ανεβαίνουν προς τα πάνω.

Η μαθηματική απόδειξη των θεωριών για την ύπαρξη του γήινου μαγνητικού πεδίου είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και δεν είναι ολοκληρωμένη. Μάλιστα, η ανακάλυψη ότι οι μαγνητικοί πόλοι κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Γης ανταλλάσσουν συνεχώς τη θέση τους (έρχονται ο ένας στη θέση του άλλου), είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί. Με κάθε αναστροφή του γήινου μαγνητικού πεδίου ελαττώνεται για λίγο χρόνο η «ασπίδα» της Γης απέναντι στα ηλιακά ρεύματα και σε άλλες ακτινοβολίες, που πέφτουν πάνω στη Γη. Αυτό το γεγονός είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της ζωής πάνω στη Γη.


Το μαγνητικό πεδίο της Γης δημιουργείται από την κίνηση υγρού (ρευστού) σιδήρου στον εξωτερικό πυρήνα της Γης, περίπου 1.800 μίλια κάτω από τα πόδια μας.
Η κίνηση του υγρού σιδήρου δημιουργεί τα ηλεκτρικά ρεύματα που τροφοδοτούν το μαγνητικό πεδίο, το οποίο βοηθά στην καθοδήγηση των συστημάτων πλοήγησης, μας προστατεύει από την επιβλαβή επιπλέον επίγεια ακτινοβολία και κρατά την ατμόσφαιρα στη θέση της.
Επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προσομοιώσει την ιστορία της στροβιλισμένης ροής σιδήρου 1.740 μίλια κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, που  εκτείνεται τα τελευταία 100.000 χρόνια.

οι γρήγορες αλλαγές στην κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου της Γης , σχετίζονται με την τοπική αποδυνάμωση (εξασθένιση) του.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Leeds και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο δίνει νέα εικόνα για την περιστρεφόμενη ροή σιδήρου 2.800 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη και πώς έχει επηρεάσει την κίνηση του μαγνητικού πεδίου τα τελευταία 100.000 χρόνια
Το μαγνητικό πεδίο αλλάζει συνεχώς και οι δορυφόροι παρέχουν νέα μέσα για τη μέτρηση και την παρακολούθηση των τρεχουσών αλλαγών του.
«Δεδομένου ότι αυτές οι ταχείες αλλαγές αντιπροσωπεύουν κάποια από την πιο ακραία συμπεριφορά του υγρού πυρήνα, θα μπορούσαν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τη συμπεριφορά στο βαθύ εσωτερικό  της Γης».
Το μαγνητικό πεδίο της Γης δημιουργείται από την κίνηση υγρού σιδήρου στον εξωτερικό πυρήνα της Γης, περίπου 1.800 μίλια κάτω από τα πόδια μας.
Το σίδερο είναι εξαιρετικά ζεστό (πάνω από 5.432 βαθμούς Φαρενάιτ, ή 9.000 βαθμούς Κελσίου.) και τόσο ρευστό όσο το νερό, αυτό σημαίνει ότι ρέει πολύ εύκολα.
Καθώς ο ρευστός σίδηρος ρέει, σύρει το μαγνητικό πεδίο μαζί του - και τους αντίστοιχους μαγνητικούς πόλους του Βορρά και του Νότου (που είναι διαφορετικοί από τους γεωγραφικούς  πόλους  του Βορρά και του Νότου).
Οι γεωγραφικοί πόλοι του Βορρά και του Νότου βρίσκονται σε σταθερή θέση και είναι διαμετρικά απέναντι ο ένας από τον άλλο.
Οι μαγνητικοί πόλοι του Βορρά και του Νότου κινούνται συνεχώς.
Οι δορυφόροι παρέχουν τώρα νέα μέσα για τη μέτρηση και την παρακολούθηση των μετατοπίσεων των μαγνητικών πόλων, αλλά το πεδίο υπήρχε πολύ πριν από την εφεύρεση ανθρώπινων συσκευών εγγραφής.
Για να αποτυπώσουν την εξέλιξή του στο παρελθόν, οι ειδικοί είχαν προηγουμένως αναλύσει ιζήματα, ροές λάβας και τεχνητά αντικείμενα - αλλά αυτές οι μετρήσεις είναι αναξιόπιστες.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Λιντς συνεργάστηκαν με το UC San Diego στην Καλιφόρνια για να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση.
Η ομάδα συνδύασε προσομοιώσεις υπολογιστών της διαδικασίας δημιουργίας πεδίου με μια πρόσφατα δημοσιευμένη ανακατασκευή χρονικών παραλλαγών στο μαγνητικό πεδίο της Γης που εκτείνεται τα τελευταία 100.000 χρόνια.

Οι αλλαγές στην κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου της Γης έφτασαν σε ρυθμούς που είναι έως και 10 φορές μεγαλύτεροι από τις ταχύτερες αναφερόμενες παραλλαγές έως και ενός βαθμού ανά έτος.
Αυτές οι γρήγορες αλλαγές σχετίζονται με την τοπική αποδυνάμωση του μαγνητικού πεδίου, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Communications .

Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι αλλαγές έχουν γενικά εμφανιστεί σε περιόδους που το πεδίο έχει αντιστρέψει την πολικότητα ή κατά τη διάρκεια των γνωστών ως « 'geomagnetic excursions'».
Τα δεδομένα του Παγκόσμιου Μαγνητικού Χάρτη δείχνουν ότι ο μαγνητικός βορράς της Γης κινείται 31 μίλια ετησίως, μακριά από τον Καναδά και προς τη Σιβηρία
Αυτό συμβαίνει όταν ο άξονας διπόλων - που αντιστοιχεί σε γραμμές πεδίου που αναδύονται από τον ένα μαγνητικό πόλο και συγκλίνει στον άλλο - κινείται μακριά από τις θέσεις των γεωγραφικών πόλων του Βορρά και του Νότου.
Η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων θα μπορούσε να επιφέρει προβλήματα στις χελώνες, στα πουλιά και στην πυξίδα
Το μαγνητικό πεδίο της Γης αναστρέφει τακτικά πόλους κάθε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Ο ακριβής αντίκτυπος αυτού του flip δεν είναι γνωστός καθώς δεν έχει συμβεί σε 780.000 χρόνια, ωστόσο οι γεωλόγοι και οι αστρονόμοι έχουν κάποια ιδέα.
Μια από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις θα είναι τα ζώα που χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο για πλοήγηση - όπως οι χελώνες και τα πουλιά.
Βορρά στην πυξίδα θα δείχνει επίσης στην Ανταρκτική και όχι στον Καναδά
Όσον αφορά τον αντίκτυπο στην ανθρώπινη ζωή - ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξαρτάται από το πόσο αδύναμο γίνεται το πεδίο κατά τη μετάβασή του.

Σύμφωνα με μια μελέτη της NASA, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα εξαφανιστεί εντελώς, καθώς «αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ πριν».
Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος το πεδίο να εξασθενίσει περισσότερο από το συνηθισμένο - είναι ήδη μεταβλητό - κατά τη διάρκεια της αλλαγής.
Εάν γίνει πολύ αδύναμο, περισσότερη ακτινοβολία θα φτάσει στην επιφάνεια της Γης και θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνους και άλλα προβλήματα.
Ωστόσο, καθώς αυτή η αντιστροφή των πόλων θα συμβεί σε πάνω από μερικές χιλιάδες χρόνια, η ανθρωπότητα θα έχει χρόνο να προετοιμαστεί για οποιοδήποτε εξασθενημένο μαγνητικό πεδίο.
Το σαφέστερο παράδειγμα μιας geometric excursion  στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Leeds ήταν μια απότομη αλλαγή στην κατεύθυνση του γεωμαγνητικού πεδίου κατά περίπου 2,5 βαθμούς το χρόνο, πριν από 39.000 χρόνια.

Αυτή η μετατόπιση συνδέθηκε με μια τοπικά αδύναμη ισχύ πεδίου, σε μια περιορισμένη χωρική περιοχή ακριβώς έξω από τη δυτική ακτή της Κεντρικής Αμερικής και ακολούθησε την παγκόσμια Laschamp excursion - μια σύντομη αναστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης κατά το τέλος της Τελευταίας Παγετώδους Περιόδου.
Πρόσφατη έρευνα έχει βρει ότι η αλλαγή πολικότητας του μαγνητικού πεδίου της γης συμβαίνει μερικές φορές κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια.
το γήινο μαγνητικό πεδίο έχει ταξιδέψει γύρω στα 1.100 χιλιόμετρα  τα τελευταία 200 χρόνια, ενώ η έντασή του μειώνεται κατά 5% κάθε 100 χρόνια.
είναι γνωστό ότι σε κάθε αναστροφή του γήινου μαγνητικού πεδίου η ένταση του ελαττώνεται στο 10% της κανονικής τιμής της για ένα διάστημα μερικών χιλιάδων ετών, κάτι που κάνει τους επιστήμονες να εικάζουν ότι επίκειται σύντομα αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης.
Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν ιδιαίτερα καταστροφικό για κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη, καθώς η επιφάνειά του θα ήταν εκτεθειμένη στην ηλιακή και την κοσμική ακτινοβολία.

Πέρυσι, μια ξεχωριστή ομάδα ερευνητών ανέφερε ότι ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος της Γης ταξιδεύει με ρυθμό 30 μιλίων ετησίως. 
Πρόκειται για την ταχύτερα καταγεγραμμένη μετατόπιση του βορρά της Γης από τα μέσα του 16ου αιώνα και θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή για συστήματα αεροπορίας και πλοήγησης, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών smartphone που χρησιμοποιούν GPS.

Το Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο έχει επίσης εντοπίσει «ζώνες προσοχής» στη Γη γύρω από τα μαγνητικά πεδία, όπου οι πυξίδες ενδέχεται να είναι επιρρεπείς σε σφάλματα.
πηγή 6-7-20
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8495107/Earths-magnetic-field-changes-10-times-faster-previously-thought.html

σχετική μας ανάρτηση
16 Δεκεμβρίου 2019
Ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος της Γης μετατοπίζεται ταχύτατα, κάτι παράξενο συμβαίνει βαθιά μέσα στη γη. Οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη μελλοντικά, αντιστροφή των πόλων
 κάτι παράξενο - και ενδεχομένως ισχυρό - λαμβάνει χώρα βαθιά μέσα στη Γη.
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2019/12/blog-post_16.html

ο Βόρειος μαγνητικός Πόλος της Γης μετατοπίζεται (τρέχει κυριολεκτικά) με μια πρωτοφανή ταχύτητα περίπου 50 ή και 55 χιλιομέτρων το χρόνο. (ή 30 μίλια το χρόνο) κινείται προς τη Σιβηρία,  μακριά από τον Βόρειο Καναδά.

Αναφέρεται ότι η Γη καθυστέρησε για μια άλλη αντιστροφή του μαγνητικού της πεδίου, - ένα γεγονός που δεν συνέβη για 780.000 χρόνια - και η πρόσφατη κινητικότητα (μετατόπιση) του Βόρειου μαγνητικού πόλου, μπορεί να είναι σημάδι ενός κατακλυσμού.
Ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι, οι τοπικές αλλαγές στην Αρκτική αποτελούν ένα σημάδι για κάτι μεγαλύτερο.
Εν πάση περιπτώσει, οι ανατροπές του μαγνητικού πεδίου συμβαίνουν με διαδικασία διάρκειας περίπου 1.000 χρόνων - δίνοντας έτσι αρκετό χρόνο ακόμη και στην αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προσαρμοστεί.
Πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής εξαρτώνται από το μαγνητικό πεδίο της Γης, οι «άγκυρες» του οποίου είναι ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος. Ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες, ακόμα και ο προσανατολισμός πολλών ζώων εξαρτώνται από αυτό
Το μαγνητικό πεδίο  προστατεύει τον πλανήτη μας από την ηλιακή και τη γαλαξιακή ακτινοβολία

οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη μελλοντικά αντιστροφή των πόλων
όταν δηλαδή, ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος θα αλλάξουν θέσεις
πώς θα επηρεαστεί η ζωή στη Γη
Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως όλα τα φυτά και τα ζώα αντιδρούν στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.
1. Ζώα πουλιά και ψάρια που βρίσκουν την πορεία τους με βάση το μαγνητικό πεδίο της Γης θα χάσουν τον προσανατολισμό τους.

ας υποθέσουμε ότι μια φάλαινα που προσπαθεί να φτάσει στη βόρεια Αμερική, όπου ικανή ποσότητα ψαριών βρίσκεται εκεί την άνοιξη, για να την βοηθήσουν να τραφεί, να αυξήσει το βάρος της, να αναπαραχθεί και να εξαπλώσει το DNA της. Αν δεν μπορέσει να πάει εκεί, με πλοήγηση που βασίζεται στο μαγνητικό πεδίο, αυτό θα επηρεάσει την αναπαραγωγική στρατηγική της.
Παρομοίως, κάποιες χελώνες που είναι ανάγκη να επιστρέψουν στον ίδιο κόλπο στην Αυστραλία για να κάνουν τα αυγά τους. εφόσον δεν θα είναι σε θέση να βρουν αυτή την παραλία, καθώς δεν θα μπορούν να πλοηγηθούν με το μαγνητικό πεδίο, μπορεί να καταλήξουν κάπου αλλού...
αυτή τη στιγμή υπάρχει στον πλανήτη μια κατάσταση κατά την οποία ήδη το 1/3 των πλασμάτων βρίσκονται σε κίνδυνο.
Το μεγάλο ερωτηματικό για την ενδεχόμενη αντιστροφή των πόλων, είναι πώς θα επηρεάσει πλάσματα που έχουν ήδη πρόβλημα ως προς τη δυνατότητά τους να πάνε εκεί που πρέπει να πάνε.

2. Πλοία, αεροπλάνα,και ότι άλλο μεταφορικό μέσο χρησιμοποιεί πυξίδα, θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα,καθώς οι πυξίδες θα δείχνουν τον αντίθετο πόλο.

Ως προς το τεχνολογικό κομμάτι, τα ηλεκτρικά/ ηλεκτρονικά συστήματα διασυνδέονται πολύ στενά, οπότε ένα πρόβλημα σε ένα από αυτά μπορεί να προκαλέσει «ντόμινο» σε όλο τον πλανήτη.
Κάτι τέτοιο, παραλίγο να συμβεί το 2012, σε μια πολύ μεγάλη ηλιακή καταιγίδα, που ευτυχώς εκδηλώθηκε όταν ο Ήλιος δεν «κοιτούσε» προς τη Γη. Ευτυχώς το αποφύγαμε “παρά τρίχα” και καταγράφηκε από τους δορυφόρους. Μια ομάδα στη Μ. Βρετανία, ανέπτυξε έναν τρόπο εξέτασης του οικονομικού κόστους αυτών των μεγάλων ηλιακών καταιγίδων και προσπάθησε να βρει τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε.

3. Για κάποιο χρονικό διάστημα (επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι μπορεί να κρατήσει και 7 ημέρες) η Γή μας δεν θα έχει καθόλου μαγνητικό πεδίο...οπότε θα είναι πολύ ευάλωτη στις ηλιακές ακτίνες και σε ότι είδους ακτινοβολία κυκλοφορεί στο διάστημα...
Η αντιστροφή πόλων έχει συμβεί αρκετές φορές στην ιστορία της γης,  η πιο πρόσφατη ήταν πριν από 780.000 χρόνια, οπότε υπάρχουν αυτοί που λένε ότι: "η ώρα πλησιάζει".

Ο πυρήνας της γης γίνεται όλο και πιο ασταθής. Ο Βόρειος μαγνητικός πόλος κυριολεκτικά “τρέχει” στο βόρειο ημισφαίριο στα 55 χλμ ανά ώρα στα βορειοδυτικά. Υπάρχει μια ένδειξη ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει μέσα στον πυρήνα. Ξέρουμε ότι το δίπολο αποδυναμώνεται δραματικά.
εικόνες από δορυφόρους, δείχνουν ότι μέρος του μαγνητικού πεδίου έχει ήδη αντιστραφεί στο νότιο ημισφαίριο. Αυτό είναι κάτι που αποκαλείται “Ανωμαλία Νότιου Ατλαντικού”.
Αυτό το “reversed flux patch”, όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες, κινείται προς τη Δύση και έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος μέσα στα τελευταία 60 χρόνια, οπότε τώρα καλύπτει περίπου 20% της επιφάνειας του πλανήτη.
Παρά τα έντονα "σημάδια" δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να συμπεράνουμε ότι έρχεται σύντομα η αντιστροφή.
Ωστόσο  είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι πόλοι θα αντιστραφούν ξανά σε κάποια φάση και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.
ο Ντάνιελ Μπέικερ, του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που είναι ειδικός στην ηλιακή ακτινοβολία και το πώς επηρεάζει τον πλανήτη μας, λέει ότι δεν έχει αμφιβολία πως τμήματα του πλανήτη μας θα γίνουν μη κατοικήσιμα.
Αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποια θα είναι αυτά. Αυτό που εννοεί είναι ότι επιπλέον υπεριώδης ακτινοβολία η οποία είναι επιβλαβής στον ανθρώπινο ιστό και μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις θα πλήξει τον πλανήτη, επειδή δεν θα έχουμε τη μαγνητική ασπίδα να μας προστατεύει»
επειδή η περισσότερη ακτινοβολία θα φτάνει στην επιφάνεια της Γης κάτω από πολύ χαμηλές δυνάμεις μαγνητικού πεδίου κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας αναστροφής, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα ποσοστά του καρκίνου.
ΠΗΓΉ
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7789269/Earths-magnetic-north-shifting-unprecedented-rate-30-miles-year.html

👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽
το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει τη Γη, παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εκτίμηση πως πλησιάζει αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του πλανήτη.
Το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει τη Γη εκτείνεται χιλιάδες χιλιόμετρα στο διάστημα, ο μαγνητισμός του επηρεάζει τα πάντα και προστατεύει από καταστροφικούς ηλιακούς ανέμους.
Τα τελευταία 200 χρόνια έχει εξασθενήσει κατά 15% και σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό ίσως είναι σημάδι πως οι πόλοι της Γης ετοιμάζονται να αντιστραφούν, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγάλες αλλαγές στην ανθρώπινη ζωή.
Η τελευταία αντιστροφή των πόλων σημειώθηκε πριν από περίπου 780.000, ενώ συνήθως οι πόλοι αλλάζουν κάθε  200.000-300.000 χρόνια, σύμφωνα με την Daily Mail.

Αν πράγματι επιβεβαιωθούν οι φόβοι της επιστημονικής κοινότητας τότε ο πλανήτης θα κινδυνεύει άμεσα από ηλιακούς ανέμους ικανούς να δημιουργήσουν τρύπες στο όζον. Αυτό με τη σειρά του θα επιδράσει καταλυτικά στη ζωή του ανθρώπου, που θα κινδυνεύει περισσότερο από ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ενώ θα παρατηρηθεί ριζική αλλαγή του κλίματος και σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε περίπτωση αντιστροφής των πόλων περίπου 100.000 άνθρωποι θα χάνουν ετησίως τη ζωή τους λόγω αυξημένων ποσοστών ακτινοβολίας.
πηγή
https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/115800/kampanaki-gia-epikeimeni-antistrofi-ton-polon-tis-gis
==========================================

το μαγνητικό πεδίο της Γης αλλάζει,  βρίσκεται σε κατάσταση δραματικής αποδυνάμωσης (γίνεται πιο αδύναμο σε ορισμένα μέρη του κόσμου και ενισχύεται σε άλλα μέρη)
Σύμφωνα με τις καλύτερες εκτιμήσεις των επιστημόνων, εξασθενεί τώρα περίπου 10 φορές ταχύτερα από ό, τι αρχικά, χάνοντας περίπου το 5% της ισχύος του κάθε δεκαετία. Αλλά δεν ξέρουν πραγματικά γιατί, ή τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας.

το 2013 η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ξεκίνησε με τρεις Swarm δορυφόρους που μετρούν το μαγνητικό πεδίο της Γης από σήματα που προέρχονται από τον πυρήνα, κρούστα, ωκεανούς, ιονόσφαιρα και μαγνητόσφαιρα.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα και άλλα από άλλους δορυφόρους, κυκλοφόρησαν τον σαφέστερο χάρτη μέχρι τώρα, για το πώς ακριβώς αλλάζει το μαγνητικό μας πεδίο - όπου αποδυναμώνεται και όπου ενισχύεται - και τι προκαλεί αυτές τις μετατοπίσεις.
 οι ερευνητές του ESA έδειξαν ότι το μαγνητικό πεδίο έχει εξασθενίσει κατά περίπου 3,5% στην κορυφή της Βόρειας Αμερικής από το 1999, αλλά ενισχύθηκε κατά περίπου 2% έναντι της Ασίας κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η περιοχή που απασχολεί τους περισσότερους επιστήμονες αυτή τη στιγμή ονομάζεται South Atlantic Anomaly - πάνω από τη Νότια Αμερική, μια τεράστια έκταση του πεδίου που εκτείνεται από τη Χιλή στη Ζιμπάμπουε.
Δορυφόροι, δείχνουν ότι μέρος του μαγνητικού πεδίου έχει ήδη αντιστραφεί στο νότιο ημισφαίριο (στο 20% περίπου της επιφάνειας του πλανήτη)
πηγή 27-12-18
https://www.sciencealert.com/mysterious-anomaly-under-africa-is-weakening-earth-s-magnetic-field
6-2-17
https://theconversation.com/does-an-anomaly-in-the-earths-magnetic-field-portend-a-coming-pole-reversal-47528
περισσότερα
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2019/12/blog-post_16.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: