Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019

έκλεψαν λεκάνη τουαλέτας από χρυσό 18 k, αξίας 5 εκ.δολαρίων από το παλάτι Bleinheim στην Αγγλία. Πρόκειται για γλυπτό του Maurizio Cattelan, που εκτίθεται στο παλάτι. είτε φάμε ένα γεύμα αξίας 2 δις δολαρίων, είτε ένα χοτ ντογκ των 2 δολαρίων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο..."toilet-wise"

 Αγγλία,στην περιοχή Woodstock του Oxfordshire,   έκλεψαν χρυσή λεκάνη τουαλέτας, ένα γλυπτό από χρυσό 18 καρατίων αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων, από το  παλάτι Bleinheim στο Oxfordshire. (βρίσκεται στο οικογενειακό κτήμα 11.500 στρεμμάτων όπου γεννήθηκε ο Sir Winston Churchill)
Το γλυπτό ( a fully-functioning replica made of 18-karat gold) σχεδιάστηκε το 2016 από τον Ιταλό καλλιτέχνη Maurizio Cattelan. Δημιουργήθηκε για το Μουσείο Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη (πάνω από 100.000 άνθρωποι περίμεναν στη σειρά για το χρησιμοποιήσουν...) και εγκαταστάθηκε στο παλάτι, ως μέρος μιας νέας έκθεσης.
Η νέα έκθεση σηματοδοτεί την πρώτη ατομική έκθεση του Cattelan στη Βρετανία.
Για να το γιορτάσει, τα πιο αμφιλεγόμενα έργα του τοποθετήθηκαν μέσα και γύρω από το Παλάτι του Oxfordshire για να εμπλακούν και να αντιπαραβληθούν με τη μοναδική ιστορία του.
(Aside from the toilet, the pieces also include his famous taxidermy horse 'Novecento' suspended from the ceiling of one of the portrait rooms, a model of a schoolboy version of Adolf Hitler on his knees praying and a realistic model of Pope John Paul II being hit by a meteorite).
Οι επισκέπτες του Blenheim Palace μπορούσαν να δουν -και να χρησιμοποιήσουν- την χρυσή τουαλέτα για μια αυστηρή χρονική περίοδο, τριών λεπτών. 

Η αστυνομία του Thames Valley επιβεβαίωσε ότι η τουαλέτα εκλάπη τα χαράματα και συνέλαβε έναν 66χρονο άνδρα, που πλέον παραμένει υπό κράτηση.
Ο Dominic Hare, διευθύνων σύμβουλος του Blenheim Palace, είπε στο BBC ότι η τουαλέτα εκτιμάται σε περίπου έξι εκατομμύρια δολάρια και ήταν ένα πολύ πολύτιμο κομμάτι.
Είπε ότι η κλοπή της χρυσής τουαλέτας 'ήταν ένα τεράστιο σοκ'.
«Τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών σημαίνουν ότι έχουμε λόγο να επανεξετάσουμε ορισμένα από τα συστήματα ασφαλείας μας».
 ο κ. Hare εξήγησε: «Έχουμε τώρα μια τεράστια τρύπα εκεί όπου υπήρχε μια χρυσή τουαλέτα και γίνονται επισκευαστικές εργασίες».
«Το έργο τέχνης δεν έχει ανακτηθεί μέχρι τώρα, αλλά διενεργείται διεξοδική έρευνα για να βρεθεί και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.
Η αστυνομία του Thames Valley δήλωσε ότι έλαβε μια έκθεση σχετικά με τη διάρρηξη στο  παλάτι Blenheim στις 4.57πμ.   

Η χρυσή τουαλέτα είχε αποδειχθεί δημοφιλής στο Guggenheim και έχει περιγραφεί από τους κριτικούς ως έντονη σάτιρα ενάντια στις υπερβολές του πλούτου.
Ο Cattelan είπε στο παρελθόν: «Ό, τι τρώτε, ένα μεσημεριανό δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων ή ένα χοτ ντογκ με δύο δολάρια, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια, "toilet-wise".»
Το γλυπτό παρουσιάστηκε στα πρωτοσέλιδα το περασμένο έτος, αφού προσφέρθηκε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump από τον chief curator του μουσείου Guggenheim στη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν προηγουμένως.

φωτο άλλων έργων τέχνης του Maurizio Cattelan που εκτίθενται στο παλάτι Bleinheim
--Him, είναι ένα ρεαλιστικό μοντέλο schoolboy version του Αδόλφου Χίτλερ που γονατίζει και προσεύχεται. Έχει τοποθετηθεί στην αίθουσα organ room" στο Blenheim
--ο «La Nona Ora», που μεταφράζεται ως «η ένατη ώρα» είναι το όνομα που δίνεται στο ρεαλιστικό μοντέλο του Cattelan για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β που πλήττεται από μετεωρίτη. Είναι ένα από τα πολλά αμφιλεγόμενα κομμάτια που τοποθετήθηκαν μέσα και γύρω από το παλάτι Blenheim αυτό το φθινόπωρο

--Ένας επισκέπτης του παλατιού του Blenheim απεικονίζεται περπατώντας στο past 'Ego', τον κροκόδειλο (taxidermy crocodile) του Cattelan, που κρέμεται από το ταβάνι ενός από τα δωμάτια "portrait rooms" στο αρχοντικό του Oxfordshire

--«We» ένα  life-sized  διπλό κρεβάτι, με δύο ρεαλιστικά μοντέλα του Maurizio Cattelan που βρίσκονται στην κορυφή. Συντόμευση για το "We Are The Revolution", το έργο είναι πλέον διαθέσιμο για το κοινό, μέσα στο παλάτι Blenheim.

--Ο "Daddy Daddy" είναι ένα μεγάλο μοντέλο του χαρακτήρα της Disney, Pinocchio μισό βυθισμένο σε μια λίμνη στην περιοχή του Blenheim. Έχει σχεδιαστεί για να φαίνεται σαν να πνίγεται (It is captured as a rainbow forms above him )

--Το "Glory Glory Hallelujah" είναι ένα άλλο συναρπαστικό κομμάτι του Cattelan που παρουσιάζεται στο Blenheim, αποτελούμενο από τρία κρανία αλόγων που φορούν χρυσή θωράκιση

--Το "Untitled" είναι το μικρογραφικό αντίγραφο του Cattelan του παρεκκλησίου της Σιξτίνης στο Βατικανό, πόλη του Βατικανού. Η έκδοση του Ιταλού καλλιτέχνη έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό του Blenheim Palace ως μέρος της νέας έκθεσης του

--"Others" είναι μια εγκατάσταση 2,000 πουλιών " taxidermy birds" που έχουν δημιουργηθεί από την Cattelan. Έχουν τοποθετηθεί σε ένα μαρμάρινο άγαλμα στο εσωτερικό του Blenheim Palace.

Ο 58χρονος Maurizio Cattelan είναι ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους σύγχρονους καλλιτέχνες της εποχής μας, γνωστός για τα σατιρικά γλυπτά και τις  "provocative installations"
του,  γεννήθηκε το 1960 στην Πάντοβα της Ιταλίας.
ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.
πηγή 14-9-19
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7463439/Burglars-steal-solid-gold-TOILET-Blenheim-Palace.html?ico=pushly-notifcation-small

Δεν υπάρχουν σχόλια: